IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не знам за останалите колеги, но аз съм напът да загубя нишката на темата. Иначе литературният кръжок върви добре, интересна е престрелката за гледане с пуканки.

dddd, искам да те уверя, че има и квалифицирани участници на БФБ, които не са съвсем съгласни с излаганите от теб виждания в тази тема.

(Карам го направо на "ти", защото този пиниз с "г-н <Никнейм>, искам да Ви кажа" е излишна пасивна агресия )

Проблемът на текущия спор е, че критиците на БФБ са готови да кажат: "да, има и доза истина в твоите думи", но ти не си готов да мръднеш и милиметър от позицията, на която си се запънал, а именно, че лоши впечатления от БФБ имат само неграмотните лузъри, каквито явно са болшинството от следящите тази тема.

Няколкото посочени примера за възможна доходност в една удобно манипулирана извадка няма как да компенсират недъзите на нашия недоразвит пазар, на който най-грубо казано:

- не могат да се съхраняват спесятвания от страна на индивидуалните инвеститори поне на нетна нула спрямо инфлацията;
    - не може да се реализира доходност за индивидуалните пенсионни партиди, управялвани от професионалните дружества,
    - не може да се набере финансиране от страна на бизнеса;
    - не може да се достигне до успешна публичност и желана пазарна оценка, когато собствениците на даден бизнес искат да излязат от инвестицията си;
    - не може през БФБ бизнесът да достигне конкукурентните преимущества, които при равни други условия би имал при публично предлагане на развит пазар;
    - самият бизнес не може да убеди инвеститорите (индивидуални и институционални), че излиза на пазара с чисти бизнес намерения - органичен ръст, финансиране, публичност;
    - и накрая, да, няма и ликвидност за дей трейдъри, уийк трейдъри, лонг търм трейдъри и всякакви други комарджии.

Сега, дали вече сме оптимисти, че ще мръднем някой процент нагоре, това вече може би е същината и на темата във форума. Само че колеги, моля ви, ако някой ден започна да ви обяснявам, че могат да се правят пари на БФБ и ви дам за пример дабъла на Балканкар Заря АД (+110% y-t-y), напомнете ми този пост, а аз обещавам да изям цялата хартия в папката с дипломите и сертификатите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Изглежда ми че формираме дъно. Пандемията е на пик. Бойко повече няма да управлява. Оценките са ок и то за потисната активност. 2021 ще е една доста добра година за БФБ
      Отдавна не беше писал.. Надявам се че нацелваш точния тайминг да го направиш с точната прогноза

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

ок, но един въпрос ме мъчи от много време като чета подобни мнение. Кому са нужни екселските печалби? Много по лесно бих си обяснил едни "екселски загуби"
        Загубите, екселски или не, водят до 3 негатива - изяждат ти основния капитал, много по-трудно ти дават заеми и не влияят добре за пред партньорите, ако не си гаражна фирмичка. БФБ, както и всяка борса по света, води до легитимност - всеки твой партньор вярва, че щом си на борсата, значи си одитиран и гледан с особено внимание, ерго, сделките стават по-лесно. Що мислиш, че разни фирми се листват - ок, от една страна, за да вземат някой лев на нулева цена от инвеститорите с обещания за светло бъдеще, за разлика от банковия заем, който хем трябва да връщат, хем да му платят лихва, но и за да са по-привлекателни и в сделките с чужденци и при евентуално бъдеща продажба. Те затова са и екселските печалби, при екселските загуби си спестяваш някой лев данък - факт, но щетите по самата акция са несравними
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

наричат се екселски печалби и такива има в огромната част от компаниите на БФБ. Докато не се научат да бъдат дивидентни и да споделят поне 30% от печалбата си, все ще е така. Но, както се казваше в този форум, когато някой се "набабани" в дадена акция, екселските печалби стават страхотно нещо, само лузърите искат дивиденти, профитата печелим от капиталовата доходност и т.н. То затова и борсата е на това дередже - ПФ-тата бягат, защото знаят, че не могат да си върбат огромната част от "инвестицията" във всякакви избушеняци, най-малкото щото няма ликвидност, а нови инвеститори няма, щото почти всеки, инвестирал на БФБ в последните 10 години е най-много на скоромен плюс, а на запад щеше да е с печалба между 2 и 3 пъти, в който и индекс да се беше набил. И влизаме в затворен кръг - няма нови, щото има много недоволни стари, няма оборот, щото няма нови, а старите няма на кого да продадат, щото няма нови и няма оборот...
          ок, но един въпрос ме мъчи от много време като чета подобни мнение. Кому са нужни екселските печалби? Много по лесно бих си обяснил едни "екселски загуби"

Коментар

Виждам цитирани 4 дружества - всичките печеливши години наред, натрупали големи неразпределени печалби, и на всички цената им е 1/5 от балансовата стойност в момента и на много по-ниско от ИПОто. Но при едните "мениджмънта им гори парите на инвеститорите" , а на едното "създава доста стойност, но не може да я комуникира правилно с пазара" (не знам тук "комуникира" дали да се разбира "споделя") . Хмм, дали няма двойни стандарти ... или нека да предположа, че в едното си се набабанил?? Наистина човек трябва да се учи от професионалистите, как могат да извъртят нещата, че да си готов да си дадеш и последния лев и да се набабаниш и ти ...
            наричат се екселски печалби и такива има в огромната част от компаниите на БФБ. Докато не се научат да бъдат дивидентни и да споделят поне 30% от печалбата си, все ще е така. Но, както се казваше в този форум, когато някой се "набабани" в дадена акция, екселските печалби стават страхотно нещо, само лузърите искат дивиденти, профитата печелим от капиталовата доходност и т.н. То затова и борсата е на това дередже - ПФ-тата бягат, защото знаят, че не могат да си върбат огромната част от "инвестицията" във всякакви избушеняци, най-малкото щото няма ликвидност, а нови инвеститори няма, щото почти всеки, инвестирал на БФБ в последните 10 години е най-много на скоромен плюс, а на запад щеше да е с печалба между 2 и 3 пъти, в който и индекс да се беше набил. И влизаме в затворен кръг - няма нови, щото има много недоволни стари, няма оборот, щото няма нови, а старите няма на кого да продадат, щото няма нови и няма оборот...
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Ноември завърши интересно Вярвам, че ще имаме още по-интересен Декември!
              Успех на всички оптимисти!!!
              да живееш в интересни времена - доколкото помня, това беше една от най-страшните китайски прокоби! А най-тежкото изтезание беше "китайската капка" - обръсват ти главата и една капка пада монотонно върху черепа ти през интервал от 1 минута - казват, че за няколко дни човекът полудявал и/или си казвал всичко/ Тук нямаме тази възможност, но пък си имаме доста "китайски капки" - едните викат: шииит, бегайте, другите: погледно псевдонаучно, понеже, обаче, защото и положителното мислене, на бфб само лузърите губят, играчите само печелим. та така

Коментар

Виждам цитирани 4 дружества - всичките печеливши години наред, натрупали големи неразпределени печалби, и на всички цената им е 1/5 от балансовата стойност в момента и на много по-ниско от ИПОто. Но при едните "мениджмънта им гори парите на инвеститорите" , а на едното "създава доста стойност, но не може да я комуникира правилно с пазара" (не знам тук "комуникира" дали да се разбира "споделя") . Хмм, дали няма двойни стандарти ... или нека да предположа, че в едното си се набабанил?? Наистина човек трябва да се учи от професионалистите, как могат да извъртят нещата, че да си готов да си дадеш и последния лев и да се набабаниш и ти ...
                Хайде сега, когато в активите на "Агрия" започнат да преобладават вземанията, тогава можем да ги сравняваме по балансова стойност с останалите от списъка.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Една борса не може да е дупка за капитали. Такива могат да бъдат емитентите. Просто има няколко изключително популярни компании, които в крайна сметка се оказаха инсенератор за пари. Хубавото е, че тежестта им намалява непрекъснато. Направи сметка колко пари са влезли от пазара в ПИБ, ЦКБ, Химимпорт, ИХЛБЛ ... и колко е капитализацията днес. Дори и да вземеш че в момента на листването текущият бизнес е струвал нула, то пак мениджмънта им гори парите на инвеститорите. Може да се добавят и други такива компании. Възможните причини са три:
                  1. Мендижмънта е некадърен и губи парите
                  2. Мениджмънта е крадлив и забърсва парите;
                  3. Мениджмънта е кадърен и създава доста стойност, но не може да я комуникира правилно с пазара. Според мен Агрия е такъв пример. Много лоша комуникация с пазара.
                  Ясно е, че борсата е примитивна поради липса на маржин и къси по всички компоненти на търгуемият индекс. Тогава ще има условия и за арбитраж между компании и индекс, което ще вдигне ликвидността. Липсват и деривати, но това не зависи от нас. От нас зависи да преценим правилно състоянието на емитентите и да изберем подходяща стратегия за търговия. В случай, че сме некадърни и не можем да оценим правилно компаниите ние щяхме да се провалим и на другите борси. Та в общи линии поради особеностите на борсата ни на нея могат да се справят успешно интуитите, които са 1/4 от населението. Останалите 3/4 нямат какво да правят тук, защото не разбират от стойност и растеж а само от волатилност. Тук няма волатилност и ликвидност за дей трейдинг. Но парадокса е, че най-голяма полза от превръщането в нормална борса ще извлекат точно тези, които се справят добре и сега. Повишената ликвидност ще увеличи драстично размера на портфейла, който те могат да управляват ефективно. Според мен е някаква илюзия, че ако борсата стане нормална и изведнъж всички ще почнат да печелят. Ако беше така мръкачите щяха да са на чуждите пазари и щяха да броят пачки. Уви не е така.
                  Last edited by petyob; 01.12.2020, 12:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    Ноември завърши интересно Вярвам, че ще имаме още по-интересен Декември!
                    Тони, преди да добавя плюсче (+), : малко обосновка
                    Веднъж ти писах, че си като бяла лястовичка за нашето бфб, Ще поясня - Имах предвид, че някога дойде във форума на бфб с искрен, чист и добронамерен оптимизъм, което още тогава ме впечатли. Мислех си дори, че може да има някаква наивност донякъде и от нормалния заряд на човек, който все още не е нагазил в дълбоките води и всичко му изглежда толкова готино. После обаче мина през най най-тежките периоди на индексите, най-депресиращите периоди и въпреки всички предизвикателства, си остана истински оптимист, без да изпадаш в деградиращите фази, които наблюдаваме при някои играчи - да имаш акции, и с "омерзение" да плюеш по индекса, по бфб, по злата съдба и т.н. Полагаше много усилия да следиш и четеш какво се случва, отчети и коментари по дружества извън форума, (за които и аз научавах през твоя коментар и т.н.). Мога още много да се мотивирам, но ще досадим на песимистите
                    Така , вече с чисто сърце, мога да си добавя и мойто плюсче под твоя коментар. И специално за теб е тази мисъл на Костолани,- някога когато я прочетох, направо ме "залепи" и май оттогава му станах фен (беше отдавна и вече забравих кога, може би за някои неща времето не съществува както казва Ендер)
                    Първоначално изпратено от André Kostolany
                    Първоначално аз бях с убеждението, че борсата е най-голямото откритие на света. Понастоящем аз още застъпвам тази позиция.
                    Поздрави на всички оптимисти дет се вика
                    ps. И една песничка пускам, че незнам защо с нея се събудих https://www.youtube.com/watch?v=rpplKjRRFDg&app=desktop
                    Last edited by precakanoto; 01.12.2020, 09:46.

Коментар

• Ноември завърши интересно Вярвам, че ще имаме още по-интересен Декември!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Само дето не е така.
                        Доста "непрофесионалисти" се справят по добре от тях, колкото и да са учили...

Дедо Бъф дори беше хванал бас с тях че за 10г няма да могат да бият индексо, познай кой спечели

Ами ок, pipbel, но аз не съм от тях, и си го знам, милиони няма да направя, само искам 4-5-6% годишно, скромно Дивидент върху другите доходи

Коментар

и това не си разбрала, не е започнало от там
                          Така е, то беше с адресат към "оптимистите", не очаквах, че ще има и нихилисти

ps. Чието присъствие в подобна "oптимистична" форма, според мен също е що-годе положителна новина. Не смея да го кажа, за да не се излее поредна порция огън и жупел, но се надявам да е индикатор, че сме около дъното
                          Last edited by precakanoto; 30.11.2020, 22:28.

Коментар

• Petyob, на борсата няма гаранция за нищо. Всичко е възможно, както и противоположното. Просто в тази тема се забрави, че може и да се печели. Табличката напомни, че съществува тази възможност. Аз пък показах, като пример за успех Алтерко. На пазара има място за всички и не трябва да бъде гонен никой. Всички големи първо са били малки, но не всеки малък ще стане голям. Въпрос, на време, усилия, знания, подходящи предпоставки. Няма никаква гаранция, че ако положим усилия ще се справим, но във всеки случай полагайки усилия да прочетем ще сме по-успешни в сравнение с това да не го направим. Няма нужда някой който се е опитал да стане голям и не е успял да си излива злобата тук. Така е във всички професии. Успяват най-подготвените. По мои преценки десет процента от тези, които започнат да се занимават с борса считат, че това е било най-доброто им професионално решение. Около 1/4 си съсипват живота. Не знаете от кои ще бъдете преди да опитате. Възможностите и рисковете са необятни. Смешно е да се твърди, че индексите винаги ще падат и ще конят към нула, като всички бавно ще си загубят парите. Невероятно нелепа теория която прозира зад гневни мнения от последните две години. Някои с годините ще станат милионери а други ще си занулят акаунтите. Не виждам нищо по-нормално от това. Но трябва да е твоето. Душичката ти да гори в това. Айде лека и утре да има още по-активна търговия.

Коментар

• Първоначално изпратено от male4ko Разгледай мнение
                              Аз пък си мисля че е съвсем в реда на нещата професионалистите да се справят по-добре от другите - за това са учили, тъй да се каже , нормално е да е така..
                              Само дето не е така.
                              Доста "непрофесионалисти" се справят по добре от тях, колкото и да са учили...

Дедо Бъф дори беше хванал бас с тях че за 10г няма да могат да бият индексо, познай кой спечели

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

Да, признавам.
                                И като си помисли човек, че всичко започна от това, че вметнах саркастичния коментар към "оптимистите" списващи в темата - "Днес пак ли сами се бутаме в минуса" !?
                                След което последва купища оборска тор
                                и това не си разбрала, не е започнало от там

Коментар

Working...
                                X