Първоначално изпратено от Trakiets
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Пътека се прави камък по камък!
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеТракиец, има известна доза истина в думите ти, но има и много неща които не са вече актуални и от там идва негативизма ти.. не си в час с пазара просто.
БФБ е много по-различна от преди 6-7 г., когато последно си се интересувал. Забрави вече дружествата на ТИМ, Бедо и компания.. Сега има нови звезди, с по-читави мажоритари, с дивидентна политика, с редовна и пълна информация за дейността.. В тях има много хляб, защото покрай гнилоча на БФБ, от който вече никой не се интересува /виж колко се търгуват Синергон, Топливо, Газ, Зърно/ пострадаха и читавите дружества и останаха много подценени. Погледни компании като Алтерко, ДОХ, Софарма Трейдинг, Спиди, Корадо, Атера, Бреф, ТБС... В тях е бъдещето на БФБ. И в ново листвани, които ще следват техния пример. Има шанс и за част от старите коне, но ако мениджмънта им прозре че инвеститорите на БФБ вече не са всеядни и за да си добре оценен, интересен и да можеш при нужда да набереш ресурс от този пазар, трябва да покажеш коректност и морал за да завоюваш доверие.
Страхотен месец преживяхме на позадрямалото ни пазарче. Дано е само началото на едно по-сериозно бъдещо съживяване. Мисля че си го изстрадахме
Поводът да се включа, е точно заради същия извод, касаещ старите флагмани и "гнилоча" както му казваш - тотален игнор и от моя страна към тях. Вече подминаваме синергончици и тем подобни. Борсата е вече друга и това е радостното. Ето индексът скочи от 430 на 500 а стария флагман не може да се отъркаля през номинала.
Може затова да мълчи и Ташунко със сапа -Старият индианец се заиграваше с дъртите позиции и ако се е нашил порядъчно по инерция там, сега не му се приказваLast edited by precakanoto; 30.01.2021, 01:52.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЗащото не са мечки, които да застанат с пари зад думите си а са най-обикновени хейтъри. Или нямат пукнат лев или не вярват в това, което говорят. Ако те не си вярват защо ние да им вярваме?
Коментар
-
15%, Има информация, която носи полза и такава, от която няма смисъл. Например, това че може да се изпие по едно кафе с мажоритаря един път в годината едвали е предпазило много хора от спада при групата Софарма последните три години.
Батя, някои от компаниите, които си изброил наистина са читави, друг е въпросът колко скъпа е цената им в момента на фона на очакванията. И да, дано наистина да дойдат нови компании, обаче мина цял един икономически цикъл и няма наплив на сериозни компании на БФБ. Последното листване на компания без истински приходи, мисля че е красноречив. Докато финансовата култура на предприемачите у нас не се промени ще е така. А това е дълъг процес.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Точно защото от 2000 в момента е 500 съм уверен, че при следваща криза това не би се повторило. А според теб ако може нещо да пада до безкрай, има къс фонд Софикс - стани богат с него! На тая умряло борса и при предстоящ световен крах, съчетан с ужасна политическа криза в Бг се чудя как няма записани няколко милиона дяла от него! Нали знаеш, първия печели
- 6 Харесвания
Коментар
-
Тракиец, има известна доза истина в думите ти, но има и много неща които не са вече актуални и от там идва негативизма ти.. не си в час с пазара просто.
БФБ е много по-различна от преди 6-7 г., когато последно си се интересувал. Забрави вече дружествата на ТИМ, Бедо и компания.. Сега има нови звезди, с по-читави мажоритари, с дивидентна политика, с редовна и пълна информация за дейността.. В тях има много хляб, защото покрай гнилоча на БФБ, от който вече никой не се интересува /виж колко се търгуват Синергон, Топливо, Газ, Зърно/ пострадаха и читавите дружества и останаха много подценени. Погледни компании като Алтерко, ДОХ, Софарма Трейдинг, Спиди, Корадо, Атера, Бреф, ТБС... В тях е бъдещето на БФБ. И в ново листвани, които ще следват техния пример. Има шанс и за част от старите коне, но ако мениджмънта им прозре че инвеститорите на БФБ вече не са всеядни и за да си добре оценен, интересен и да можеш при нужда да набереш ресурс от този пазар, трябва да покажеш коректност и морал за да завоюваш доверие.
Страхотен месец преживяхме на позадрямалото ни пазарче. Дано е само началото на едно по-сериозно бъдещо съживяване. Мисля че си го изстрадахме
- 9 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
епа от почти 2000 сега е около 500 при реална стойност без хайпа тая седмица около 400. Колко е спада, 75% май а? В перманентна криза, правилно отразяваща състоянието и на икономиката.. А според теб ако може нещо да пада до безкрай, има къс фонд Софикс - стани богат с него! На тая умряло борса и при предстоящ световен крах, съчетан с ужасна политическа криза в Бг се чудя как няма записани няколко милиона дяла от него! Нали знаеш, първия печели
Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Аз говоря за криза, т.е. спад над 25%. Такива дневни движения не са бенчмарк, но да видим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakiets Разгледай мнение
И на Запад има кофти мажоритари и дори откровени мошеници. Но изборът е голям и лесно може да ги зачеркнеш и да избереш, нещо, което ти харесва. Може да провериш прогнозите на ръководството с поне още 2 източника, просто защото цялата индустрия около финансовите пазари е много развита. Тук трябва да се надяваш, че не те лъжат, когато ти обещават звездите.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Ама чакай сега... БФБ е нещо като буквар на борсите. Тук всичко е мнооого по-лесно - имаш огромна информация в детайли за мажоритари, пред очите са ти активите, познаваш работещи там и т.н. и т.н. Пита се ако човек не може да "прочете" този буквар, как ще се справи с учебник по висша математика каквито са огромните борси спрямо нашата. Там разполагаш с 0 инфорчмация, пък било по-лесно защото правели някакви трилиони оборот. Това никак не ми се връзва, но всеки си знае.
За мен сравнението е следното - все едно ти предлагат да прочетеш 1 буквар и да ти дадат 5 лева. Ти не успяваш, но приемаш облог да решиш сборник от висша математика защото наградата била 500 лв! А иначе за мажоритарите си абсолютно прав - правят безобразия в огромен % от случаите. Но и това няма да е вечно - лошите остаряват, властта рано или късно ще се смени, ще започнем и ние да прилагаме законите. Въпрос на време е...
Повечето дружества на БФБ дават информация на санитарния минимум. Срещал съм бележки към отчети, от които не можеш да разбереш какво има в баланса на тези дружества или какво им движи растежа на приходите. Търсиш, звъниш, но някои ДВИ-та си мислят, че работата им е като обслужваща администрация. Такива неща като разделение на приходите по сегменти, прогнози за бъдещо развитие, размер на пазара, неща с които инвеститорът да си направи сметката няма. Ровя из всякакви сайтове на държавни институции и портали, за да събера каквото ми е нужно.
Другият проблем е, че читавите дружества са не повече от 25-30, при това с доста условности, с тенденция за намаляване, защото или ги свалят от борсата (ЕРП-тата, табаците) или кофти мажоритарите съвсем развалят компанията. Множество перспективни сектори от икономиката (ИКТ, търговия на дребно, храни) липсват от нашата борса. Затова се стига до ситуацията да се спекулира с няколко акции, които през 3-4-5 години се сменят. Последният път, когато се интересувах (около 2015-а), лансираните акции бяха ХИМ, ЦКБ, ПИБ, Евроинс. Сега гледам, че нова смяна е поела функциите им.
И на Запад има кофти мажоритари и дори откровени мошеници. Но изборът е голям и лесно може да ги зачеркнеш и да избереш, нещо, което ти харесва. Може да провериш прогнозите на ръководството с поне още 2 източника, просто защото цялата индустрия около финансовите пазари е много развита. Тук трябва да се надяваш, че не те лъжат, когато ти обещават звездите.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Дирижабалът се спука,в момента Дау е под З0 000 ,куцо,кьораво и сакато скъсява.Интересно оня шоумен архитекта се загуби някаде.
Коментар
-
Ама чакай сега... БФБ е нещо като буквар на борсите. Тук всичко е мнооого по-лесно - имаш огромна информация в детайли за мажоритари, пред очите са ти активите, познаваш работещи там и т.н. и т.н. Пита се ако човек не може да "прочете" този буквар, как ще се справи с учебник по висша математика каквито са огромните борси спрямо нашата. Там разполагаш с 0 инфорчмация, пък било по-лесно защото правели някакви трилиони оборот. Това никак не ми се връзва, но всеки си знае.
За мен сравнението е следното - все едно ти предлагат да прочетеш 1 буквар и да ти дадат 5 лева. Ти не успяваш, но приемаш облог да решиш сборник от висша математика защото наградата била 500 лв! А иначе за мажоритарите си абсолютно прав - правят безобразия в огромен % от случаите. Но и това няма да е вечно - лошите остаряват, властта рано или късно ще се смени, ще започнем и ние да прилагаме законите. Въпрос на време е...
От предния ти пост,- печели се с десетки % за месец!
С изучаването на урока си е личен подход,- докато не опиташ - отговор нямаш! 1+
Можоритарната война няма спечелване у Нас! 2013г. при Мавруда (Господ да има грижата за него и ..., и да прости на мен Блудния за наивността) бяха прокарани едни промени, после ги вкараха в точките на ОСАтата и си гласуваха, ей тъй пред нас като слебци!
ТК. че "промените" които залагаш са свирен мач, но пак ще те подкрепя и ще река!
Ха дано, но си ги направиха и НАСЛЕДСТВЕНИ! - та ако евентуално са в противоречие на едни други правила , които "НИЕ" разписахме за прозрачното развитеи на КАПИТАЛОВИТЕ НИ пазари и приехме общите (как се казваха, че ми бяга сега ) резолюции, - Ще е Може Би!!!
Коментар
-
Дирижабалът се спука,в момента Дау е под З0 000 ,куцо,кьораво и сакато скъсява.Интересно оня шоумен архитекта се загуби някаде.
- 1 like
Коментар
-
Дирижабалът се спука,в момента Дау е под З0 000 ,куцо,кьораво и сакато скъсява.Интересно оня шоумен архитекта се загуби някаде.Пътека се прави камък по камък!
- 1 like
Коментар
-
Аз говоря за криза, т.е. спад над 25%. Такива дневни движения не са бенчмарк, но да видим.Last edited by Grosss; 29.01.2021, 21:14.
- 1 like
Коментар
Коментар