IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
    dddd,
    поздрави за отделеното време и усилия за да напишеш всичко това. Определено караш човек да се замисли повече докато те чете, а иначе за пореден път се убеждавам че имам близък начин на мислене с теб
    Разликата е че аз се стремя да мисля че нещата са не чак толкова добре и накрая да има приятна изненада. На принципа очакванията ти да са определени, а резултатите по-често да са над очакванията ти. Е тези отчети за Q1 определено мога да кажа че бяха над очакванията ми.
    Определено имаме доста сходства в начина по който избираме активите. Забелязал съм го през годините.
    През последните години забелязах, че се стремя да намеря положителен сценарий при който могат да се спечелят пари. Тъй като на борсата няма как да се играят къси, то търсенето на апокалиптични схеми е загуба на време. Тяхната роля е само да проверят къде и как един оптимистичен сценарий би се прецакал. На пазара винаги има добри възможности, които трябва да намерим. Обикновено имам навика да действам така сякаш най-вероятният сценарий е действителен и е реалност. Същевременно не си заравям главата в пясъка и да отричам действителността. Непрекъснато подлагам на съмнение положителният сценарий и в случай че друг стане основен, то моментално си сменям позицията. Въпреки, че звуча като фанатик, не съм чак такъв. Наскоро се случиха някакви събития по една моя позиция, която разпродадох на пазар без да се замисля. Просто приех, че другият сценарий е адекватен. Вероятно с времето отново ще се върна към малко по-консервативно поведение.
    Спомням си интервюто на Алекси Андонов от 2008 година където беше споменал и Сорос. За него най-страшно било да не вижда някъде проблем. Той знаел, че такъв има, но не знае за него. Когато видел проблемите се успокоявал, защото знаел за какво да гледа. Тази мисъл на Сорос ми направи силно впечатление. Сякаш наистина можеш да се пуснеш смело по очаквания все едно са реалност ако знаеш какво би могло да промени нещата и ежедневно следиш за тази промяна. Преди време четох и негови теории за рефлективността. Мисленето и действителността са неразделно свързани. Когато анализирам нещо си въобразявам, че трябва да преценя как променената ситуация би променила мисленето на хората. Как ще си променят действията и от там нататък как ще се промени окръжаващата ни действителност. Проблема идва от това, че резултата влияе върху входящите данни. Като повториш 3-4 цикъла и ситуацията става почти невъзможна за прогнозиране. Въпреки всичко този модел е доста полезен. Примерно бих могъл да задам въпрос. Как би се променило поведението на хората, когато реалните лихви по нови депозити станат отрицателни? Дали техните действия няма да засилят ефекта и няма да се появи проциклична спирала?
    Другата причина повечето хора да не са съгласни с мен е че се интересувам от това как би изглеждал света след година, две пет. Повечето хора вземат цифрите от преди една година и твърдят, че всичко ще остане така за винаги. Само че не става точно така. Имам лошият навик да започна да говоря за нещата които ще се случат малко по-рано от колкото трябва, но няма как.
    Пак се отплеснах. Лека нощ.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
      Разбира се че полаганите усилия не са гаранция за успех, но неполагането на усилия си е почти гаранция за неуспех - както във всяка друга сфера. Дори изработването на правила за търговия, както казваш диверсификация или кога да влизаш/излизаш - това пак са усилия, време прекарано в мислене и най-вече опит. И няма общо с това което писа преди това за инвестирането на случаен принцип - и да очакваш успех!
      Ако човек избере на случаен принцип 20 позиции в големи компании ще се представя горе долу толкова добре колкото всеки който полага усилия. В България за последните години ако е избирал 20 на случаен принцип и ги е играл на късо ще се представя по-добре отколкото ако е бил дълъг. Това имах в предвид.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Така че тук напълно споделям мислите на Талеб че човек трябва да играе така че да си увеличи вероятността да изкара късмет. И да гледа да не прави глупости като нарашува основните правила.
        Разбира се че полаганите усилия не са гаранция за успех, но неполагането на усилия си е почти гаранция за неуспех - както във всяка друга сфера. Дори изработването на правила за търговия, както казваш диверсификация или кога да влизаш/излизаш - това пак са усилия, време прекарано в мислене и най-вече опит. И няма общо с това което писа преди това за инвестирането на случаен принцип - и да очакваш успех!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
          Равновесие, това наистина ли го мислиш? Това ми звучи като да вярваш в безплатния обяд, няма такъв филм за мен. Да мислиш че хората ще инвестират на случаен принцип и че ще печелят ... за всяко нещо трябва, време, желание, усилие и т.н. Като всяко нещо в живота за да успееш, трябва да полагаш усилия.
          Естествено че го мисля. То за това е толкова трудно да се бият индекси години наред. Човек играе според това което вярва че ще върши работа, но дали ще върши или не е много повече плод на случайност отколкото на истинско познаване на бъдещето.

          Ама изобщо не съм убеден че полаганите усилия на борсата имат каквото и да е значение за успеха. Имат значение някакви елементарни правила, за диверсификация, правила за влизане и излизане от позиции.

          Иначе усилията, прекаленото вторачване в подробности имат същото значение като във всяка друга дейност. някой хора се успокояват че вършат нещата правилно, че ще постигнат исканото като полагат усилия. И колкото повече усилия полагат толкова по уверени се чувстват. Ама това си е чисто психологическо плацебо. Светът е несправедлив. Няма пряка връзка между усилия и резултати когато е намесена несигурността на бъдещето. То няма и косвена връзка всъщност.

          Така че тук напълно споделям мислите на Талеб че човек трябва да играе така че да си увеличи вероятността да изкара късмет. И да гледа да не прави глупости като нарашува основните правила.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Гетов, не аз отричам цифрите обявявайки ги за фалшификация на статистиката! Аз съм от малкото хора, които имаха глупостта да обсъждат очакванията си. Наскоро осъзнах, че е излишно и ще избягвам да го правя. Причините са две. Първо пазара в България се движи 6-9 месеца след събитията. Следователно по очаквания има смисъл да търгуват портфейлите от 7 цифри нагоре. Много малките могат да се включат и след събитията. Бъдещето е неясно и се оценява през различни модели. Те зависят до голяма степен от личният опит на човека и начина му на мислене. Следователно дори и да кажа нещо ще вляза в излишен спор с 2-3 интелигентни човека, които гледат на света от съвсем различен ъгъл или със огромно море лумпени във форума. Някак си ми се струва излишно.
            Обикновено дискусията във форума се изражда в спор между няколко групи хора. От една страна са тези, които считат, че в България има проблеми, но и възможности. Те са оптимистите във форума. Има друга група, която счита че ние сме кочина и тук нищо хубаво не се е случвало, не се случва и никога не може да се случи. Те са песимистите и не виждат смисъл да се инвестира тук. Двете групи няма какво да си кажат.
            Има несъвмесимост във вижданията между спекулантите и инвеститорите. В България е невъзможно да си едър спекулант защото няма ликвидност и волатилност. Просто тук няма място за спекулантите и те бягат навън. Същевременно за дългосрочните има не лоши възможности. Проблема идва от това, че поради дефекти в инфраструктурата акциите постепенно влизат само в дългосрочни и повече не излизат от там. Това убива ликвидността. Това допълнително гони спекулантите и проблема се задълбочава. Накрая се оказва, че имаме типично дялов пазар. Част от хората отказват да се примирят със ситуацията и искат да търгуват като за капиталов и не могат. Те изливат ежедневно груби критики, но продължават да стоят във форума. Отделно има и всякакви тролове, които доброволно или платено ги избива на полит пропаганда. С тях пък ептен няма какво да си кажеш. Дори и да си отвориш устата за нещо ще влезеш в безкраен спор. Така постепенно форма се обезсмисля защото няма допирна точка. Определено нямам намерение повече да влизам в спорове с който и да е.
            Миналата седмица на няколко пъти доста хора искаха да си провокират спор с мен. Явно си го търсят и имат психологическа потребност от това. Въздържа се защото осъзнах, колко е безсмислен. Написаха се такива глупости за корекцията от миналите две седмици, че е невъзможно да намериш допирна точка за разговор. Помислих си следното нещо. След като вече над седмица текът някакви събития а въпросните хора не са ги осъзнали, то как да си говориш с тях? После се замислих какво правят на пазара след като не разбират какво се случва.
            Очакванията ми за икономиката се случват. Надявам се да го признаеш в даден момент. Определено ЦИЕ включително България се движат много добре. Продължавам да считам, че ние ще бъдем най-бързо развиващият се регион в света през 2016 година и насам ще започнат да се насочват доста инвестиции и спекулативни пари. Единствената причина да сме само с 2 процента ръст на годишна база а не с около 3 и нагоре е хунтата, която беше овладяла властта и издигнала Орешарски за министър председател. Добрата новина е, че след някой друг месец негативното им влияние ще изчезне почти напълно. Годината ще завърши с ръст на БВП над 2,5 процента. Скоро ще видим и устойчива инфлация над 1 процент. Вероятно късна есен ще ни качат кредитният рейтинг а и борсата ще последва икономиката с известно закъснение. Това е нормално за дялов пазар. Капиталовият би изпреварил събитията а дяловият ще ги следва. Бигбеар много пъти е писал какво трябва да се направи за да имаме капиталов а не дялов пазар. С едно изречение деривати върху индексите и къси и маржин върху всичките им компоненти. Тогава ще имаме капиталов пазар. До тогава е добре да се адаптирате за дялов а не да се говорят глупости във форума. Сега имаме бици и кибици. Мечки няма и когато кибика скучае се заяжда с участниците на пазара. Все пак той следи ситуацията и дебне момент да стане от кибик отново бик, но докато чака се чуди как да си уплътни времето. Отделно някои хора си въобразяват, че чрез негативни изказвания във форума могат да свалят цените и да накупят. Както се казва нямаме бърза работа борсата ще настигне икономиката с известно закъснение.
            Появява се и друг интересен феномен. Имаме 7-8 комании, които пазара оценява като за капиталов. Част от хората гледат само тях и нищо в страни. Тъй като парите са повече от акциите по тези позиции е възможно в даден момент да се окаже, че те считат пазара за надценен. Примерно Равновесие свива борсата до 5-6 компании и когато примерно М+Ц и ИХЛБЛ са леко надценени е склонен да твърди че цялата борса е скъпа. Моята гледна точка е малко по-друга. За мен е много по-рисково да съм в леко надценени компании с оценка за капиталов пазар защото тогава съм изложен на няколко риска едновременно. Възможно е резултатите да се влошат. Възможно е оценката леко да се понижи до справедливи стойности. Възможно е с годините предприятието да загуби статута си за капиталова оценка и да се придвижи към дялова такава. Тогава би могло да загубя над 50 процента от стойността си за кратък период от време. Същевременно през целият период ще съм имал измамно усещане за сигурност. Лично аз предпочитам да имам активи, които са с подценена фоуърд оценка като за дялов пазар. В този случай нося единствено ликвидният риск. Той може да се появи в случай, че очакванията ми не се сбъднат. Отделно имам възходящ потенциал по две линии. Първо акцията трябва да се придвижи нагоре до справедливата си оценка за дялов пазар и второ имам опция с годините да започне да получава оценки за капиталов. Това не означава, че имам само "боклуци" които ще си повишат резултатите в пъти през следващите години. Класически пример за това са ПИБ и Свилоза, но имам и много компании, които ще дадат дивидент, но някои хора не ги харесват защото имали капитализация под 100 милиона лева. Все пак тук сме дялов а не капиталов пазара и трябва да се съобразяваме с това.
            Уж нямаше да пиша пък излезе цял ферман.
            dddd,
            поздрави за отделеното време и усилия за да напишеш всичко това. Определено караш човек да се замисли повече докато те чете, а иначе за пореден път се убеждавам че имам близък начин на мислене с теб
            Разликата е че аз се стремя да мисля че нещата са не чак толкова добре и накрая да има приятна изненада. На принципа очакванията ти да са определени, а резултатите по-често да са над очакванията ти. Е тези отчети за Q1 определено мога да кажа че бяха над очакванията ми.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Може, но ако погледнеш реалистично тези от които си можел да печелиш от къси са много повече от тези от които си успял да спечелиш от дълги. Реално ако човек инвестира на случаен принцип - както според мен правят мнозинството хора то те би трябвало да пускат къси. За успешни дълги трябва доста по-сериозно проучване. за успешни къси просто ти трябва широк портфейл от компании с лошо корпоративно управление - които са мнозинството
              Равновесие, това наистина ли го мислиш? Това ми звучи като да вярваш в безплатния обяд, няма такъв филм за мен. Да мислиш че хората ще инвестират на случаен принцип и че ще печелят ... за всяко нещо трябва, време, желание, усилие и т.н. Като всяко нещо в живота за да успееш, трябва да полагаш усилия.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Гетов, не аз отричам цифрите обявявайки ги за фалшификация на статистиката! Аз съм от малкото хора, които имаха глупостта да обсъждат очакванията си. Наскоро осъзнах, че е излишно и ще избягвам да го правя. Причините са две. Първо пазара в България се движи 6-9 месеца след събитията. Следователно по очаквания има смисъл да търгуват портфейлите от 7 цифри нагоре. Много малките могат да се включат и след събитията. Бъдещето е неясно и се оценява през различни модели. Те зависят до голяма степен от личният опит на човека и начина му на мислене. Следователно дори и да кажа нещо ще вляза в излишен спор с 2-3 интелигентни човека, които гледат на света от съвсем различен ъгъл или със огромно море лумпени във форума. Някак си ми се струва излишно.
                Обикновено дискусията във форума се изражда в спор между няколко групи хора. От една страна са тези, които считат, че в България има проблеми, но и възможности. Те са оптимистите във форума. Има друга група, която счита че ние сме кочина и тук нищо хубаво не се е случвало, не се случва и никога не може да се случи. Те са песимистите и не виждат смисъл да се инвестира тук. Двете групи няма какво да си кажат.
                Има несъвмесимост във вижданията между спекулантите и инвеститорите. В България е невъзможно да си едър спекулант защото няма ликвидност и волатилност. Просто тук няма място за спекулантите и те бягат навън. Същевременно за дългосрочните има не лоши възможности. Проблема идва от това, че поради дефекти в инфраструктурата акциите постепенно влизат само в дългосрочни и повече не излизат от там. Това убива ликвидността. Това допълнително гони спекулантите и проблема се задълбочава. Накрая се оказва, че имаме типично дялов пазар. Част от хората отказват да се примирят със ситуацията и искат да търгуват като за капиталов и не могат. Те изливат ежедневно груби критики, но продължават да стоят във форума. Отделно има и всякакви тролове, които доброволно или платено ги избива на полит пропаганда. С тях пък ептен няма какво да си кажеш. Дори и да си отвориш устата за нещо ще влезеш в безкраен спор. Така постепенно форма се обезсмисля защото няма допирна точка. Определено нямам намерение повече да влизам в спорове с който и да е.
                Миналата седмица на няколко пъти доста хора искаха да си провокират спор с мен. Явно си го търсят и имат психологическа потребност от това. Въздържа се защото осъзнах, колко е безсмислен. Написаха се такива глупости за корекцията от миналите две седмици, че е невъзможно да намериш допирна точка за разговор. Помислих си следното нещо. След като вече над седмица текът някакви събития а въпросните хора не са ги осъзнали, то как да си говориш с тях? После се замислих какво правят на пазара след като не разбират какво се случва.
                Очакванията ми за икономиката се случват. Надявам се да го признаеш в даден момент. Определено ЦИЕ включително България се движат много добре. Продължавам да считам, че ние ще бъдем най-бързо развиващият се регион в света през 2016 година и насам ще започнат да се насочват доста инвестиции и спекулативни пари. Единствената причина да сме само с 2 процента ръст на годишна база а не с около 3 и нагоре е хунтата, която беше овладяла властта и издигнала Орешарски за министър председател. Добрата новина е, че след някой друг месец негативното им влияние ще изчезне почти напълно. Годината ще завърши с ръст на БВП над 2,5 процента. Скоро ще видим и устойчива инфлация над 1 процент. Вероятно късна есен ще ни качат кредитният рейтинг а и борсата ще последва икономиката с известно закъснение. Това е нормално за дялов пазар. Капиталовият би изпреварил събитията а дяловият ще ги следва. Бигбеар много пъти е писал какво трябва да се направи за да имаме капиталов а не дялов пазар. С едно изречение деривати върху индексите и къси и маржин върху всичките им компоненти. Тогава ще имаме капиталов пазар. До тогава е добре да се адаптирате за дялов а не да се говорят глупости във форума. Сега имаме бици и кибици. Мечки няма и когато кибика скучае се заяжда с участниците на пазара. Все пак той следи ситуацията и дебне момент да стане от кибик отново бик, но докато чака се чуди как да си уплътни времето. Отделно някои хора си въобразяват, че чрез негативни изказвания във форума могат да свалят цените и да накупят. Както се казва нямаме бърза работа борсата ще настигне икономиката с известно закъснение.
                Появява се и друг интересен феномен. Имаме 7-8 комании, които пазара оценява като за капиталов. Част от хората гледат само тях и нищо в страни. Тъй като парите са повече от акциите по тези позиции е възможно в даден момент да се окаже, че те считат пазара за надценен. Примерно Равновесие свива борсата до 5-6 компании и когато примерно М+Ц и ИХЛБЛ са леко надценени е склонен да твърди че цялата борса е скъпа. Моята гледна точка е малко по-друга. За мен е много по-рисково да съм в леко надценени компании с оценка за капиталов пазар защото тогава съм изложен на няколко риска едновременно. Възможно е резултатите да се влошат. Възможно е оценката леко да се понижи до справедливи стойности. Възможно е с годините предприятието да загуби статута си за капиталова оценка и да се придвижи към дялова такава. Тогава би могло да загубя над 50 процента от стойността си за кратък период от време. Същевременно през целият период ще съм имал измамно усещане за сигурност. Лично аз предпочитам да имам активи, които са с подценена фоуърд оценка като за дялов пазар. В този случай нося единствено ликвидният риск. Той може да се появи в случай, че очакванията ми не се сбъднат. Отделно имам възходящ потенциал по две линии. Първо акцията трябва да се придвижи нагоре до справедливата си оценка за дялов пазар и второ имам опция с годините да започне да получава оценки за капиталов. Това не означава, че имам само "боклуци" които ще си повишат резултатите в пъти през следващите години. Класически пример за това са ПИБ и Свилоза, но имам и много компании, които ще дадат дивидент, но някои хора не ги харесват защото имали капитализация под 100 милиона лева. Все пак тук сме дялов а не капиталов пазара и трябва да се съобразяваме с това.
                Уж нямаше да пиша пък излезе цял ферман.
                Евала за положения труд, за начина на мислене, за куража да даваш прогнози извън клишето и да отстояваш позицията си!
                Виждам че не искаш все още да разкриваш причината за смачкването на пазара от последните две седмици и ще уважа това ти решение... Мариянки обаче утре ще отвори очите и на останалите
                Наистина съм приятно изненадан, че така леко пазарчето ни преодоля подобно събитие и съм още по-зареден с оптимизъм, че следващия бум на БФБ е съвсем близо и както винаги ще има много изненадани и неподготвени

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  А за избор на къси - погледни пазара - то две трети от ликвидните позиции - бих шортил само нещо на което мога да затворя за един ден - та на 2/3 от ликвидните позиции тренда е надолу последните месеци.
                  така и не разбрахме - кои са ликвидните позиции на БФБ по твоите критерии???

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    dddd а на мен ми се вижда че разчистването на пейзажа тепърва започва. Когато започнат да излизат компромати и да се леят лайна това също е тренд и този тренд омацва всички дето стоят близо.
                    Това е във връзка с опорочената система, за която писах току-що. Няма как да тръгнем нагоре без да минем през чистилището. И това съм го твърдял неведнъж. Но пътят е свързан с още мъка. Бих добавил и загуби, но ще релативирам, защото губят само тези, които не разбират играта. И да - това също е тренд.

                    Коментар


                    • дддд, прегледах написаното без да визам в детайл, защото ми е много дълго. Не искам също така да водя дискусия или спор, защото всичко по темата е казано и написано. Не е късно да се окажеш прав в прогнозите си, но започва да става късно. Аз ще се радвам ако познаеш за реалната икономика и ще съм първият, който ще си признае, че греши. В това можеш да бъдеш сигурен. Просто не мога да си представя, че една грешна в основите си система ще се оправи като с магическа пръчка. Също, това което продължавам да твърдя е, че географското ни положение в момента не е благословия, а проклятие. С две думи ти стоиш зад мнението си отпреди 5 месеца и аз стоя зад моето. Нека да минат още няколко месеца преди да си сверим отново часовниците. Поздрави!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        4D, благодаря за подробния изчерпателен отговор.Казваш много верни неща, но според мен трябва да се признае, че чуждите инвеститори четат анализите на големите световни институции, а не нашите.. Вече се навърши 1 година от прогнозата на Батя за СОФИКС 1000, но сега проблема е а задържим 500.Отложи се и приватизацията на БФБ и ЦД.И аз си оставам оптимист с огромна експозиция в акции, за радост преобладаващо дивидентни, но според мен все още нещата се случват не защото нещо се прави, а въпреки некадърното по традиция управление...Вярвам в бъдещето на БФБ и разтежа му , но засега не виждам , както и пазара основание за това
                        съгласен
                        все ще дойде времето
                        само тогава да сме с акциите

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                          4д кога ли ще познае ней после....
                          Той е познал вече, но ти ще го разбереш със закъснение....
                          Влизай в час - имаш време все още

                          Икономическият растеж в България, макар и все още далеч от предкризисните нива, е започнал да създава работни места. През първото тримесечие на годината безработицата намалява с 2.4 процентни пункта до 10.6%, което е още един добър сигнал за българската икономика след данните за ръст на БВП с 2% за същия период. За да има устойчив пазар на труда обаче, икономисти са на мнение, че растежът трябва да се ускори поне до 3% - число, което през тази година остава непостижимо.
                          http://www.capital.bg/politika_i_iko...rabotni_mesta/
                          Песимистите да акцентират на подчертаното в черно .....
                          Last edited by Protokol; 17.05.2015, 19:58.
                          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            .И аз си оставам оптимист с огромна експозиция в акции, за радост преобладаващо дивидентни, но според мен все още нещата се случват не защото нещо се прави, а въпреки некадърното по традиция управление...Вярвам в бъдещето на БФБ и разтежа му , но засега не виждам , както и пазара основание за това
                            +++++++++++

                            Коментар


                            • Утре ще ги бием ли?

                              Коментар


                              • Виновните се сочат всеки път в докладите на ЕС- корупция и липсва на реформи..

                                Коментар

                                Working...
                                X