IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Засега съм склонен да се съглася с прогнозато му за 2020г., но дано управляващите черешари не я изместят още напред

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Това са само твои предположения- имаше много чужди инвеститори и през гръцките банки и други- има статистика, а и ние помним..За съжаление всички избягаха..
      4д кога ли ще познае ней после....

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Това са само твои предположения- имаше много чужди инвеститори и през гръцките банки и други- има статистика, а и ние помним..За съжаление всички избягаха..
        И кой е виновен?

        Коментар


        • Това са само твои предположения- имаше много чужди инвеститори и през гръцките банки и други- има статистика, а и ние помним..За съжаление всички избягаха..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            4D, благодаря за подробния изчерпателен отговор.Казваш много верни неща, но според мен трябва да се признае, че чуждите инвеститори четат анализите на големите световни институции, а не нашите.. Вече се навърши 1 година от прогнозата на Батя за СОФИКС 1000, но сега проблема е а задържим 500.Отложи се и приватизацията на БФБ и ЦД.И аз си оставам оптимист с огромна експозиция в акции, за радост преобладаващо дивидентни, но според мен все още нещата се случват не защото нещо се прави, а въпреки некадърното по традиция управление...Вярвам в бъдещето на БФБ и разтежа му , но засега не виждам , както и пазара основание за това
            Аз мисля че на БФБ никога не е имало чужди инвеститори или ако е имало са били много малко. Просто парите които се изкараха от страната през 1997г се върнаха обратно като се наду имотния балон до 2007г и малка част от тези пари са влезнали на БФБ за да надуят и този балон. Сега мисля че историята ще се повтори, защото имаме едни милиарди които се откраднаха от КТБ и тъй като хората които са ги взела са същите некадърници като 1997г и не могат и не искат да ги инвестират на чуждите борси, а нашата може да бъде лесно манипулирана пак ще надуят някой балон в някой сектор и част от тези пари ще влезнат на БФБ и през следващите 3-5 години ще надуват и тук балон докато не влезнат така наречените "таксиджии" за да си продадат акциите скъпо Това е моето скромно мнение и не е препоръка за нищо

            Коментар


            • dddd а на мен ми се вижда че разчистването на пейзажа тепърва започва. Когато започнат да излизат компромати и да се леят лайна това също е тренд и този тренд омацва всички дето стоят близо.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                Бате Ви Софикс като стара пушка е научил следното:

                Не е важно кое докъде ще стигне, а дали и как ще се възползваш

                Наздраве на целия форум
                Дано повече хора проумеят написаното. Това е живата истина.

                Коментар


                • 4D, благодаря за подробния изчерпателен отговор.Казваш много верни неща, но според мен трябва да се признае, че чуждите инвеститори четат анализите на големите световни институции, а не нашите.. Вече се навърши 1 година от прогнозата на Батя за СОФИКС 1000, но сега проблема е а задържим 500.Отложи се и приватизацията на БФБ и ЦД.И аз си оставам оптимист с огромна експозиция в акции, за радост преобладаващо дивидентни, но според мен все още нещата се случват не защото нещо се прави, а въпреки некадърното по традиция управление...Вярвам в бъдещето на БФБ и разтежа му , но засега не виждам , както и пазара основание за това

                  Коментар


                  • dddd, винаги ми е било интересно да прочета твоята гледна точка. Не се отказвай да пишеш. Това е начинът и ти да прочетеш някой опонент с друг начин на мислене. Различният начин на мислене е полезен за всички. В градивният спор се ражда истината. Заяждането е грозно.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Гетов, не аз отричам цифрите обявявайки ги за фалшификация на статистиката! Аз съм от малкото хора, които имаха глупостта да обсъждат очакванията си. Наскоро осъзнах, че е излишно и ще избягвам да го правя. Причините са две. Първо пазара в България се движи 6-9 месеца след събитията. Следователно по очаквания има смисъл да търгуват портфейлите от 7 цифри нагоре. Много малките могат да се включат и след събитията. Бъдещето е неясно и се оценява през различни модели. Те зависят до голяма степен от личният опит на човека и начина му на мислене. Следователно дори и да кажа нещо ще вляза в излишен спор с 2-3 интелигентни човека, които гледат на света от съвсем различен ъгъл или със огромно море лумпени във форума. Някак си ми се струва излишно.
                      Обикновено дискусията във форума се изражда в спор между няколко групи хора. От една страна са тези, които считат, че в България има проблеми, но и възможности. Те са оптимистите във форума. Има друга група, която счита че ние сме кочина и тук нищо хубаво не се е случвало, не се случва и никога не може да се случи. Те са песимистите и не виждат смисъл да се инвестира тук. Двете групи няма какво да си кажат.
                      Има несъвмесимост във вижданията между спекулантите и инвеститорите. В България е невъзможно да си едър спекулант защото няма ликвидност и волатилност. Просто тук няма място за спекулантите и те бягат навън. Същевременно за дългосрочните има не лоши възможности. Проблема идва от това, че поради дефекти в инфраструктурата акциите постепенно влизат само в дългосрочни и повече не излизат от там. Това убива ликвидността. Това допълнително гони спекулантите и проблема се задълбочава. Накрая се оказва, че имаме типично дялов пазар. Част от хората отказват да се примирят със ситуацията и искат да търгуват като за капиталов и не могат. Те изливат ежедневно груби критики, но продължават да стоят във форума. Отделно има и всякакви тролове, които доброволно или платено ги избива на полит пропаганда. С тях пък ептен няма какво да си кажеш. Дори и да си отвориш устата за нещо ще влезеш в безкраен спор. Така постепенно форма се обезсмисля защото няма допирна точка. Определено нямам намерение повече да влизам в спорове с който и да е.
                      Миналата седмица на няколко пъти доста хора искаха да си провокират спор с мен. Явно си го търсят и имат психологическа потребност от това. Въздържа се защото осъзнах, колко е безсмислен. Написаха се такива глупости за корекцията от миналите две седмици, че е невъзможно да намериш допирна точка за разговор. Помислих си следното нещо. След като вече над седмица текът някакви събития а въпросните хора не са ги осъзнали, то как да си говориш с тях? После се замислих какво правят на пазара след като не разбират какво се случва.
                      Очакванията ми за икономиката се случват. Надявам се да го признаеш в даден момент. Определено ЦИЕ включително България се движат много добре. Продължавам да считам, че ние ще бъдем най-бързо развиващият се регион в света през 2016 година и насам ще започнат да се насочват доста инвестиции и спекулативни пари. Единствената причина да сме само с 2 процента ръст на годишна база а не с около 3 и нагоре е хунтата, която беше овладяла властта и издигнала Орешарски за министър председател. Добрата новина е, че след някой друг месец негативното им влияние ще изчезне почти напълно. Годината ще завърши с ръст на БВП над 2,5 процента. Скоро ще видим и устойчива инфлация над 1 процент. Вероятно късна есен ще ни качат кредитният рейтинг а и борсата ще последва икономиката с известно закъснение. Това е нормално за дялов пазар. Капиталовият би изпреварил събитията а дяловият ще ги следва. Бигбеар много пъти е писал какво трябва да се направи за да имаме капиталов а не дялов пазар. С едно изречение деривати върху индексите и къси и маржин върху всичките им компоненти. Тогава ще имаме капиталов пазар. До тогава е добре да се адаптирате за дялов а не да се говорят глупости във форума. Сега имаме бици и кибици. Мечки няма и когато кибика скучае се заяжда с участниците на пазара. Все пак той следи ситуацията и дебне момент да стане от кибик отново бик, но докато чака се чуди как да си уплътни времето. Отделно някои хора си въобразяват, че чрез негативни изказвания във форума могат да свалят цените и да накупят. Както се казва нямаме бърза работа борсата ще настигне икономиката с известно закъснение.
                      Появява се и друг интересен феномен. Имаме 7-8 комании, които пазара оценява като за капиталов. Част от хората гледат само тях и нищо в страни. Тъй като парите са повече от акциите по тези позиции е възможно в даден момент да се окаже, че те считат пазара за надценен. Примерно Равновесие свива борсата до 5-6 компании и когато примерно М+Ц и ИХЛБЛ са леко надценени е склонен да твърди че цялата борса е скъпа. Моята гледна точка е малко по-друга. За мен е много по-рисково да съм в леко надценени компании с оценка за капиталов пазар защото тогава съм изложен на няколко риска едновременно. Възможно е резултатите да се влошат. Възможно е оценката леко да се понижи до справедливи стойности. Възможно е с годините предприятието да загуби статута си за капиталова оценка и да се придвижи към дялова такава. Тогава би могло да загубя над 50 процента от стойността си за кратък период от време. Същевременно през целият период ще съм имал измамно усещане за сигурност. Лично аз предпочитам да имам активи, които са с подценена фоуърд оценка като за дялов пазар. В този случай нося единствено ликвидният риск. Той може да се появи в случай, че очакванията ми не се сбъднат. Отделно имам възходящ потенциал по две линии. Първо акцията трябва да се придвижи нагоре до справедливата си оценка за дялов пазар и второ имам опция с годините да започне да получава оценки за капиталов. Това не означава, че имам само "боклуци" които ще си повишат резултатите в пъти през следващите години. Класически пример за това са ПИБ и Свилоза, но имам и много компании, които ще дадат дивидент, но някои хора не ги харесват защото имали капитализация под 100 милиона лева. Все пак тук сме дялов а не капиталов пазара и трябва да се съобразяваме с това.
                      Уж нямаше да пиша пък излезе цял ферман.

                      Не всеки може да те разбере какво искаш да кажеш, но някой ще го разберат това чак през следващата година. За мен е много интересно да чета мненията ти, защото се аргументираш с цифри докато доста от хората във форума само злорадстват. Не твърдя че разбирам много, но също споделям мнението ти че нашата икономика тепърва ще върви нагоре, освен ако не фалират Гърция или Русия не се намеси по сериозно в нашата страна. Мисля че предстоят добри години за борсата ни, но времето ще покаже дали съм прав.

                      Не е препоръка за вземане на решение, просто изразявам мнение

                      Коментар


                      • Еми, по-добре обяснено от това здраве му кажи! Човека е отделил от времето си да сдъвче информацията и да я поднесе в готов вид дори за бавноразвиващи се. Тези на които все още не им е ясно, да прочетат мненията на Биг Беър за развитието на пазара и факторите които оказват влияние за (не)развитието му.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Гетов, не аз отричам цифрите обявявайки ги за фалшификация на статистиката! Аз съм от малкото хора, които имаха глупостта да обсъждат очакванията си. Наскоро осъзнах, че е излишно и ще избягвам да го правя. Причините са две. Първо пазара в България се движи 6-9 месеца след събитията. Следователно по очаквания има смисъл да търгуват портфейлите от 7 цифри нагоре. Много малките могат да се включат и след събитията. Бъдещето е неясно и се оценява през различни модели. Те зависят до голяма степен от личният опит на човека и начина му на мислене. Следователно дори и да кажа нещо ще вляза в излишен спор с 2-3 интелигентни човека, които гледат на света от съвсем различен ъгъл или със огромно море лумпени във форума. Някак си ми се струва излишно.
                          Обикновено дискусията във форума се изражда в спор между няколко групи хора. От една страна са тези, които считат, че в България има проблеми, но и възможности. Те са оптимистите във форума. Има друга група, която счита че ние сме кочина и тук нищо хубаво не се е случвало, не се случва и никога не може да се случи. Те са песимистите и не виждат смисъл да се инвестира тук. Двете групи няма какво да си кажат.
                          Има несъвмесимост във вижданията между спекулантите и инвеститорите. В България е невъзможно да си едър спекулант защото няма ликвидност и волатилност. Просто тук няма място за спекулантите и те бягат навън. Същевременно за дългосрочните има не лоши възможности. Проблема идва от това, че поради дефекти в инфраструктурата акциите постепенно влизат само в дългосрочни и повече не излизат от там. Това убива ликвидността. Това допълнително гони спекулантите и проблема се задълбочава. Накрая се оказва, че имаме типично дялов пазар. Част от хората отказват да се примирят със ситуацията и искат да търгуват като за капиталов и не могат. Те изливат ежедневно груби критики, но продължават да стоят във форума. Отделно има и всякакви тролове, които доброволно или платено ги избива на полит пропаганда. С тях пък ептен няма какво да си кажеш. Дори и да си отвориш устата за нещо ще влезеш в безкраен спор. Така постепенно форма се обезсмисля защото няма допирна точка. Определено нямам намерение повече да влизам в спорове с който и да е.
                          Миналата седмица на няколко пъти доста хора искаха да си провокират спор с мен. Явно си го търсят и имат психологическа потребност от това. Въздържа се защото осъзнах, колко е безсмислен. Написаха се такива глупости за корекцията от миналите две седмици, че е невъзможно да намериш допирна точка за разговор. Помислих си следното нещо. След като вече над седмица текът някакви събития а въпросните хора не са ги осъзнали, то как да си говориш с тях? После се замислих какво правят на пазара след като не разбират какво се случва.
                          Очакванията ми за икономиката се случват. Надявам се да го признаеш в даден момент. Определено ЦИЕ включително България се движат много добре. Продължавам да считам, че ние ще бъдем най-бързо развиващият се регион в света през 2016 година и насам ще започнат да се насочват доста инвестиции и спекулативни пари. Единствената причина да сме само с 2 процента ръст на годишна база а не с около 3 и нагоре е хунтата, която беше овладяла властта и издигнала Орешарски за министър председател. Добрата новина е, че след някой друг месец негативното им влияние ще изчезне почти напълно. Годината ще завърши с ръст на БВП над 2,5 процента. Скоро ще видим и устойчива инфлация над 1 процент. Вероятно късна есен ще ни качат кредитният рейтинг а и борсата ще последва икономиката с известно закъснение. Това е нормално за дялов пазар. Капиталовият би изпреварил събитията а дяловият ще ги следва. Бигбеар много пъти е писал какво трябва да се направи за да имаме капиталов а не дялов пазар. С едно изречение деривати върху индексите и къси и маржин върху всичките им компоненти. Тогава ще имаме капиталов пазар. До тогава е добре да се адаптирате за дялов а не да се говорят глупости във форума. Сега имаме бици и кибици. Мечки няма и когато кибика скучае се заяжда с участниците на пазара. Все пак той следи ситуацията и дебне момент да стане от кибик отново бик, но докато чака се чуди как да си уплътни времето. Отделно някои хора си въобразяват, че чрез негативни изказвания във форума могат да свалят цените и да накупят. Както се казва нямаме бърза работа борсата ще настигне икономиката с известно закъснение.
                          Появява се и друг интересен феномен. Имаме 7-8 комании, които пазара оценява като за капиталов. Част от хората гледат само тях и нищо в страни. Тъй като парите са повече от акциите по тези позиции е възможно в даден момент да се окаже, че те считат пазара за надценен. Примерно Равновесие свива борсата до 5-6 компании и когато примерно М+Ц и ИХЛБЛ са леко надценени е склонен да твърди че цялата борса е скъпа. Моята гледна точка е малко по-друга. За мен е много по-рисково да съм в леко надценени компании с оценка за капиталов пазар защото тогава съм изложен на няколко риска едновременно. Възможно е резултатите да се влошат. Възможно е оценката леко да се понижи до справедливи стойности. Възможно е с годините предприятието да загуби статута си за капиталова оценка и да се придвижи към дялова такава. Тогава би могло да загубя над 50 процента от стойността си за кратък период от време. Същевременно през целият период ще съм имал измамно усещане за сигурност. Лично аз предпочитам да имам активи, които са с подценена фоуърд оценка като за дялов пазар. В този случай нося единствено ликвидният риск. Той може да се появи в случай, че очакванията ми не се сбъднат. Отделно имам възходящ потенциал по две линии. Първо акцията трябва да се придвижи нагоре до справедливата си оценка за дялов пазар и второ имам опция с годините да започне да получава оценки за капиталов. Това не означава, че имам само "боклуци" които ще си повишат резултатите в пъти през следващите години. Класически пример за това са ПИБ и Свилоза, но имам и много компании, които ще дадат дивидент, но някои хора не ги харесват защото имали капитализация под 100 милиона лева. Все пак тук сме дялов а не капиталов пазара и трябва да се съобразяваме с това.
                          Уж нямаше да пиша пък излезе цял ферман.
                          Е добре де това сега, дали е истина, ние сме били дялов пазар, а не капиталов. ТОВА СЕГА КАКВА НЕДОМИСЛИЦА ТРЯБВА ДА Е? И откога не сме Капиталов пазар.. или по принцип не сме били никога?????

                          Коментар


                          • Какви са тия чаршафи, какво е това чудо

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                              С други думи пак пазарът е виновен, че загрява бавно и се движи след събитията. Ти и още 4-5 човека сте по-проницателни и по-бързи от съвкупността на всички други. Поне в крайна сметка аз това разбирам от тезите ти през последните няколко месеца - с оглед на движенията на индексите и курсовете. Отново си мисля, че каквито и стъкмистики да извадиш, то живееш в самозаблуда. Да си живееш в самозаблуда само по себе си не струва пари, нашите дядовци 45 години така са си живели. Да живееш в самозаблуда и да си заложил пари обаче е опасно.
                              Гетов, не аз отричам цифрите обявявайки ги за фалшификация на статистиката! Аз съм от малкото хора, които имаха глупостта да обсъждат очакванията си. Наскоро осъзнах, че е излишно и ще избягвам да го правя. Причините са две. Първо пазара в България се движи 6-9 месеца след събитията. Следователно по очаквания има смисъл да търгуват портфейлите от 7 цифри нагоре. Много малките могат да се включат и след събитията. Бъдещето е неясно и се оценява през различни модели. Те зависят до голяма степен от личният опит на човека и начина му на мислене. Следователно дори и да кажа нещо ще вляза в излишен спор с 2-3 интелигентни човека, които гледат на света от съвсем различен ъгъл или със огромно море лумпени във форума. Някак си ми се струва излишно.
                              Обикновено дискусията във форума се изражда в спор между няколко групи хора. От една страна са тези, които считат, че в България има проблеми, но и възможности. Те са оптимистите във форума. Има друга група, която счита че ние сме кочина и тук нищо хубаво не се е случвало, не се случва и никога не може да се случи. Те са песимистите и не виждат смисъл да се инвестира тук. Двете групи няма какво да си кажат.
                              Има несъвмесимост във вижданията между спекулантите и инвеститорите. В България е невъзможно да си едър спекулант защото няма ликвидност и волатилност. Просто тук няма място за спекулантите и те бягат навън. Същевременно за дългосрочните има не лоши възможности. Проблема идва от това, че поради дефекти в инфраструктурата акциите постепенно влизат само в дългосрочни и повече не излизат от там. Това убива ликвидността. Това допълнително гони спекулантите и проблема се задълбочава. Накрая се оказва, че имаме типично дялов пазар. Част от хората отказват да се примирят със ситуацията и искат да търгуват като за капиталов и не могат. Те изливат ежедневно груби критики, но продължават да стоят във форума. Отделно има и всякакви тролове, които доброволно или платено ги избива на полит пропаганда. С тях пък ептен няма какво да си кажеш. Дори и да си отвориш устата за нещо ще влезеш в безкраен спор. Така постепенно форма се обезсмисля защото няма допирна точка. Определено нямам намерение повече да влизам в спорове с който и да е.
                              Миналата седмица на няколко пъти доста хора искаха да си провокират спор с мен. Явно си го търсят и имат психологическа потребност от това. Въздържа се защото осъзнах, колко е безсмислен. Написаха се такива глупости за корекцията от миналите две седмици, че е невъзможно да намериш допирна точка за разговор. Помислих си следното нещо. След като вече над седмица текът някакви събития а въпросните хора не са ги осъзнали, то как да си говориш с тях? После се замислих какво правят на пазара след като не разбират какво се случва.
                              Очакванията ми за икономиката се случват. Надявам се да го признаеш в даден момент. Определено ЦИЕ включително България се движат много добре. Продължавам да считам, че ние ще бъдем най-бързо развиващият се регион в света през 2016 година и насам ще започнат да се насочват доста инвестиции и спекулативни пари. Единствената причина да сме само с 2 процента ръст на годишна база а не с около 3 и нагоре е хунтата, която беше овладяла властта и издигнала Орешарски за министър председател. Добрата новина е, че след някой друг месец негативното им влияние ще изчезне почти напълно. Годината ще завърши с ръст на БВП над 2,5 процента. Скоро ще видим и устойчива инфлация над 1 процент. Вероятно късна есен ще ни качат кредитният рейтинг а и борсата ще последва икономиката с известно закъснение. Това е нормално за дялов пазар. Капиталовият би изпреварил събитията а дяловият ще ги следва. Бигбеар много пъти е писал какво трябва да се направи за да имаме капиталов а не дялов пазар. С едно изречение деривати върху индексите и къси и маржин върху всичките им компоненти. Тогава ще имаме капиталов пазар. До тогава е добре да се адаптирате за дялов а не да се говорят глупости във форума. Сега имаме бици и кибици. Мечки няма и когато кибика скучае се заяжда с участниците на пазара. Все пак той следи ситуацията и дебне момент да стане от кибик отново бик, но докато чака се чуди как да си уплътни времето. Отделно някои хора си въобразяват, че чрез негативни изказвания във форума могат да свалят цените и да накупят. Както се казва нямаме бърза работа борсата ще настигне икономиката с известно закъснение.
                              Появява се и друг интересен феномен. Имаме 7-8 комании, които пазара оценява като за капиталов. Част от хората гледат само тях и нищо в страни. Тъй като парите са повече от акциите по тези позиции е възможно в даден момент да се окаже, че те считат пазара за надценен. Примерно Равновесие свива борсата до 5-6 компании и когато примерно М+Ц и ИХЛБЛ са леко надценени е склонен да твърди че цялата борса е скъпа. Моята гледна точка е малко по-друга. За мен е много по-рисково да съм в леко надценени компании с оценка за капиталов пазар защото тогава съм изложен на няколко риска едновременно. Възможно е резултатите да се влошат. Възможно е оценката леко да се понижи до справедливи стойности. Възможно е с годините предприятието да загуби статута си за капиталова оценка и да се придвижи към дялова такава. Тогава би могло да загубя над 50 процента от стойността си за кратък период от време. Същевременно през целият период ще съм имал измамно усещане за сигурност. Лично аз предпочитам да имам активи, които са с подценена фоуърд оценка като за дялов пазар. В този случай нося единствено ликвидният риск. Той може да се появи в случай, че очакванията ми не се сбъднат. Отделно имам възходящ потенциал по две линии. Първо акцията трябва да се придвижи нагоре до справедливата си оценка за дялов пазар и второ имам опция с годините да започне да получава оценки за капиталов. Това не означава, че имам само "боклуци" които ще си повишат резултатите в пъти през следващите години. Класически пример за това са ПИБ и Свилоза, но имам и много компании, които ще дадат дивидент, но някои хора не ги харесват защото имали капитализация под 100 милиона лева. Все пак тук сме дялов а не капиталов пазара и трябва да се съобразяваме с това.
                              Уж нямаше да пиша пък излезе цял ферман.

                              Коментар


                              • С други думи пак пазарът е виновен, че загрява бавно и се движи след събитията. Ти и още 4-5 човека сте по-проницателни и по-бързи от съвкупността на всички други. Поне в крайна сметка аз това разбирам от тезите ти през последните няколко месеца - с оглед на движенията на индексите и курсовете. Отново си мисля, че каквито и стъкмистики да извадиш, то живееш в самозаблуда. Да си живееш в самозаблуда само по себе си не струва пари, нашите дядовци 45 години така са си живели. Да живееш в самозаблуда и да си заложил пари обаче е опасно.

                                Коментар

                                Working...
                                X