Малко офтопик, но най-близката аналогия на КУ в последните години за мен е квазиданък върху държателите на кеш, които в противен случай щяха да са свръхпечаливши. Т.е. дефакто имаме реално заличаване на дългове чрез скрито облагане и това прави системата много по-стабилна, отколкото изглежда на пръв поглед.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение+++
Да, заслужават адмирации.
Повечето време си е чиста чалга тука...
Аз бих помолил dddd да развие малко по подробно булиш тезата си за изт.европа и защо я вижда едва ли не като бъдеща световна манифактура.
Според мен няма кой знае какви конкурентни предимства спрямо алтернативни дестинации - южна/югоизточна азия, мексико и някои други локации.
Според мен тезата на dddd е, че има подценени компании и песимизмът е твърде много, а не чак толкова за бъдещата световна манифактура.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение+++
Аз бих помолил dddd да развие малко по подробно булиш тезата си за изт.европа и защо я вижда едва ли не като бъдеща световна манифактура.
Според мен няма кой знае какви конкурентни предимства спрямо алтернативни дестинации - южна/югоизточна азия, мексико и някои други локации.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеБраво! Откога не бях чел смислен диалог без обиди и политически пропаганди тук!!!
Коментар
-
Аз не отричам, че в случая картинката е малко изкривена и че кочината си е кочина, но според мен изводите са погрешни. За кочинката сами сме си виновни
Сега отворих и статията, малко на треторазряден дарскач и плювач ми мяза... Но това за журналистиката е обичайно, доста често пишат за неща, от които си нямат и понятие и крайния продукт е този(изключвам стойностни журналисти, които са твърде малко) За съжаление при тях е достатъчно да поляризираш или да правиш трагедии, за да ти се четат материалите...
Това, че нашите са тикви и не достатъчно ефективно се използва ресурса е повече от ясно. Но да дам един пример друг, тези пари все пак влизат икономиката и ако глупакът ги разпилее, похарчи (прахосничества), то парите не се губят и ще завъртят вторично икономиката, така че пак има ефектLast edited by pepe1234; 08.11.2015, 22:40.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнениеИ на мен ми харесва, че всеки си казва мнението и стана коструктивен диалог. Аз ще дам пример и извън борсата, защо за момента не виждам смисъл да инвестирам в БГ.
http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/1...ta_e_na_droga/
В този смисъл, аз бях приготвил бюджет за една малка хлебарница, където да се правят заготовки за хляб от чисти продукти - bio, organic ...Забелязах, че няма качествен хляб в София и си казах, че всеки, който държи на здравето си ми е потенцялен клиент. След постъпления в мин. на храните и общината започнаха само намеци тук колко трябва да дам, там колко... отказах се.
Реших да направя зала за бадмингтон (и тенис), тъй като в София няма (бадмингтон) - чета за плановете на спортния министър - аз не мога да се състезавам със субсидии, а имам бизнес план, в който имам данъци (субсидиите на близките до правителството) да плащам. Но това което изцяло ме разубеди, бе посещението на спортен клуб на бившата Nr. 1 в тениса Енин Жустин - oбщината и е дала на преференцялни цени земата (знaм на колко), само и само да развие бизнеса. Аз бях бюджетирал ~ 1 Mio. € само за терена. От общината този път бяха по/склонни, но аз вече нямам мотивация..Когато видя промяна или да ми предложат на преференцялна цена - да. Но при пазарни цени, не ми излизат сметките въобще. Ето затова не виждам как ще има нормален бизнес. Tова печатане и субсидиите води до изкривена икономика..
Коментар
-
Позволете ми да не съм на 100% съгласен с вас. Печатането за съжаление е належащо, иначе рискуваме депресията... това го уточнихме. Субсидиите също, защото, ако искаме работещ ЕС , то това е средството към хармонизация на стандартите на държавите ,через заложеното прерзпределение на ресурсите и отделно в другата тема дадох пример със земеделските субсидии и стратегическия ресурс.
Първоначално изпратено от Бат Минко:
Субсидията е начин да прецакаш другия.Субсидията трябва да се спре.Но държавата трябва да помага на фермерите които са ударени от природато щото иначе жална ни майка.
ето ви едно цитатче:
Свободната конкуренция е ключов елемент на отворената пазарна икономика. Тя стимулира икономическата ефективност и предлага на клиентите по-широк избор от продукти и услуги с по-високо качество на по-конкурентни цени.
Политиката за конкуренцията на Европейския съюз обезпечава, че конкуренцията няма да бъде нарушена на вътрешния пазар, като гарантира, че за всички фирми, работещи в него, ще се прилагат сходни правила. В дял VII, глава 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз е заложена основата за правилата на Общността относно конкуренцията.
Държавната помощ е забранена съгласно договора, въпреки че съществуват изключения, тъй като такава помощ може да бъде обоснована например за услуги от общ икономически интерес. Трябва да се демонстрира, че те не изопачават конкуренцията по начин, който противоречи на обществения интерес.
Както е добре известно, понятието "държавна помощ" намира своето определение в чл. 107(1) Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), съгласно който всяка помощ, предоставена от държава членка или чрез ресурси на държава членка, под каквато и да било форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия или производството на някои стоки, доколкото засяга търговията между държавите членки, е несъвместима с вътрешния пазар.
Независимо от привидно абсолютната забрана, държавна помощ може да бъде предоставена, при условие, че тя е разрешена от Европейската комисия (ЕК). Именно с тази цел чл. 108(3) ДФЕС предвижда, че ЕК следва да бъде информирана в разумен срок по отношение на всички планове за предоставяне или изменение на помощта, като заинтересованата държава членка не може да предостави помощта до постановяване на окончателното решение на ЕК относно съвместимостта и с вътрешния пазар.
Поздрави и успехLast edited by pepe1234; 08.11.2015, 14:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнениеhttp://www.dnevnik.bg/analizi/2015/1...ta_e_na_droga/
В този смисъл, аз бях приготвил бюджет за една малка хлебарница, където да се правят заготовки за хляб от чисти продукти - bio, organic ...Забелязах, че няма качествен хляб в София и си казах, че всеки, който държи на здравето си ми е потенцялен клиент. След постъпления в мин. на храните и общината започнаха само намеци тук колко трябва да дам, там колко... отказах се.
Реших да направя зала за бадмингтон (и тенис), тъй като в София няма (бадмингтон) - чета за плановете на спортния министър - аз не мога да се състезавам със субсидии, а имам бизнес план, в който имам данъци (субсидиите на близките до правителството) да плащам. Но това което изцяло ме разубеди, бе посещението на спортен клуб на бившата Nr. 1 в тениса Енин Жустин - oбщината и е дала на преференцялни цени земата (знaм на колко), само и само да развие бизнеса. Аз бях бюджетирал ~ 1 Mio. € само за терена. От общината този път бяха по/склонни, но аз вече нямам мотивация..Когато видя промяна или да ми предложат на преференцялна цена - да. Но при пазарни цени, не ми излизат сметките въобще. Ето затова не виждам как ще има нормален бизнес. Tова печатане и субсидиите води до изкривена икономика..
Коментар
-
Торанага ако имаш идеи, те съветвам сериозно да се запознаеш с европрограмите. Това е уникална възможност, почти никъде в ЕС и по света няма такива грантове и то безвъзмездно. Но:
1. Трябва да се занимаваш сериозно и да направиш наистина добър проект
2. Много е важно да се запознаеш на 100% с всички документи и изисквания
3. Намери си и добър консултант, пробвай поне няколко, защото има много които са пълни нули и могат да ти прецакат проекта за отрицателно време... (един объркан, омазан документ е достатъчен...) Проверявай по 5 пъти да не са ти объркали нещо...
4. Кандидатствай, ако не стане веднага не се отказвай.
5. От тази година всичко става електронно по програмите на ЕС и място за шуробаджанащина почти няма вече...натам е тръгнала работата поне, ЕС си има изисквания и те си се прокарват...
6. Ако стигнеш до изпълнение изпълнявай всичко на 100% по изискванията на документите...
7. Внимавай обаче, защото ако не изпълниш проекта парите ще трвбва да се връщат...
Това което искам да кажа е, че преференции има, ама трябва и да се потруди човекУспех...
Начев, две неща които ме глождят от вчера:
"Краткият ми отговор за независими ЦБ е - не." Мнението ми се припоктива с твоето, а това е една много опасна хпотеза особенно в текущата ситуация...
"Всичко при съвременните пари се върти около кредит и доверие." Ако това е така (и тук име съвпадение на мнението), то не е далче от акъла да си извадим извода, че абсолютно нищо не сме си извадили като поука от последната финансова криза...Last edited by pepe1234; 08.11.2015, 14:53.
Коментар
-
И на мен ми харесва, че всеки си казва мнението и стана коструктивен диалог. Аз ще дам пример и извън борсата, защо за момента не виждам смисъл да инвестирам в БГ.
http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/1...ta_e_na_droga/
Коментар
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениемисля, че ясно те разбрах, простичко: или унищожителна дефлация сега или възможна контролирана инфалация в бъдеще, ако не стане то балон и унищожителна инфлация
за момент наистина си мислех, че искаш да затягаме коланите. Както и да е може ли да те помоля и теб за отговор на въпроса (личното ти мнение) Независими ли са централните банки?
Краткият ми отговор за независими ЦБ е - не.
Хайде, че все пак е събота вечер и не е подходящо да си навличаме проблеми
Коментар
-
мисля, че ясно те разбрах, простичко: или унищожителна дефлация сега или възможна контролирана инфалация в бъдеще, ако не стане, то балон и унищожителна инфлация
за момент наистина си мислех, че искаш да затягаме коланите. Както и да е, може ли да те помоля и теб за отговор на въпроса (личното ти мнение) Независими ли са централните банки?Last edited by pepe1234; 07.11.2015, 21:35.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнениебраво начев много точно, аз да допълня и двамата сте прави с дддд и според мен гетов точно това имаше предвид, кето обясни и ти по-подробно. ДДДД така е ляв джоб десен джоб го има само по отношение на лихвите. Аз затова и ти зададох въпроса колко са независими ЦБ, защото ако си спомняш хич не беше ЕЦБ навита да изкупува дълг на правителствата... От друга стана си абсолютно прав и за политиката на затягане на колана, къдто пък за мен начев бърка. Проблема е от естеството на държвите в ЕС и техните икономики. Това че германия е водеща и при тях е лесно да харчат по-малко от изкараното е повече от ясно, точно поради високите количества на експорт, да ама другите държави в ЕС ще се самоубият точно с това затягане на коланите, защото структурата на икономиките им е не като тази на гермаия и ето проблем, всички трябва да рипнат от днес за утре до нивото на германците, е нема как да стане. Жънеш дефлация и спад на потреблението... По скоро германците трябваше малко да отпуснат колана пусто. То не случайно се говори за хармонизация в ЕС и точно тук дддд е прав....
Дано съм го обяснил разбираемо моето виждане...
Не си схванал тезата ми. Н есъм пледирал за затягане на колани. То е посочено като една от двете алтернативи, когато трябва да се издължиш по кредит. И изрично съм посочил, че ЦБ напълно съзнателно поемат път и политика, коят о формално при тях може да доведе до някаква загуба, но тази загуба ще бъде по-малка в сравнение да се хвърли цялото общество в унищожителна дафлация.
Пепе, нали скоро писах за функциите на парите в златарската тема.
Бидейки значи на кредита, ако кредитът умре и парите умират.
Малко е крайно, но искам да внуша тезата си по въздействащ начин.
Всичко при съвременните пари се върти около кредит и доверие.
Коментар
Коментар