IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тук има хора , които прикриват пропагандата си за шайката зад оптимизма..Какъв оптимизъм е да си последен по всичко в ЕС и пак да се хвалиш и лъжеш, че и да се правиш на голям икономист..Същевременно да си твърдял преди без покритие , че българската икономика прегравала,че ръста на икономиката щял да стане 5-6% или на няколко пъти без основание, че СОФИКС ще стане 1000..НЯМА ПО ГОЛЯМО КАЧЕСТВО ЗА ИКОНОМИСТА ОТ РЕАЛНАТА ОЦЕНКА И ОБЕКТИВНОСТТА.. Поне си признайте, че сте на ясла за да не се излагате толкова..

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Никога не съм изразявал симпатии към водещата политическа сила както я описваш. От време на време съм се намесвал да покажа, че живота не е толкова черен колкото го описват. Това е водело до системни обвинения на тези, които описват света с нереалистично черни краски, че съм политически обвързан. Но точно в техните мнения ясно си личи такава обвързаност. Виж Г-н Груев обявява как ще гласува, виж мненията на Монти и Киро. Една приятелка психоложка ми е говорила доста за сянката и нейното проектиране върху околните.
      По отношение на Брутният дълг за който говориш и той намалява доста. Сви се до около 60 процента от БВП. Твърденията как е трябвало да се свие държавният дълг когато частният сектор прави деливъридж са толкова нелепи и некомпетентни, че изобщо не ми се коментират. Това означава да се опитам в два абзаца да предам минимум пет години висше икономическо образование, двадесет години опит и изпити за брокер и консултант. Непосилна задача. Който не разбрал какво написах, колкото и да уточнявам пак няма да разбере. Но съм сигурен, че част от критикуващите ме не са с икономическо образование. Най-вероятно са юристи или програмисти. Не принизявам тези професии. Дори напротив, много ги уважавам. Просто за различни дейности се изисква мозък оформен по различен начин. Предполагам колко нелепо бих изглеждал с моят опит и знания като програмист или съдия да кажем.
      Съжалявам всеки път когато напиша нещо в този форум. Затова ще се случва все по-малко, но от време на време ще се излъгвам да го направя. Човешки природа. Това е.
      На теб ти отговорих, защото си разумен, макар доста често да сме на различни мнения.
      Вероятно трябваше да ползвам много директен и ясен изказ!
      Знам много добре, че колчем се опра на някаква доза иноскозателност, масово оставам неразбран.

Не поставям под съмнение тезата ти, че в условията на драстичен деливъридж, който се дължи на драматично свиване на частния дълг, здравето и перспективите за благоприятно развитие на икономическата система могат да се защитят с умело управление на публичния дълг в рамките на подходящ период от време.
      Тезата ми е, че всеки непохарчен лев от партията гепп е вноска за бъдещето на страната. Което бъдеще е доста несигурно и по тази причина всеки лев ще е важен.
      Т.е. считам, че конкратно за нашата страна и в тази конкретна обстановка и дадености, помпането на публичния дълг щеше да доведе до потурчване (да употребя този ярък и многоговорещ народен израз) на средства.

Виждаш, дори тук има емоции и политика, а как само ми се искаше да избягам от тях!
      Още при писането си знаех, че в някаква степен пресилвам нещата, но така тезите стават по-ярки. Ето, ясно е, че ако държавата харчеше повече, много хора нямаше да потърсят път навън. Избягат ли ти хората, играта свършва.

И доколкото веднага провиждам и прочувам подозрения и обвинения към мен, ще го заявя ясно. Сред настоящите политически елити не виждам алтернатива. Алетернативата ще дойде след много мъка и болка, когато начело на тази страна застанат нови, млади, патриотични, високообразовани, консервативни елити, които обичат България, Бог, обичат рода си, обичат семействата си и имат поне по 3 деца.

С уважение и поздрави!

Коментар

• FT: 2 компании с оферти за над €1 милиард за Vivacom

В тази връзка няма лошо да си припомним и мнението на едно частно лице, което при това е в условия на "конфликт на интереси", работи основно в свой интерес, погазва грубо правилата, но ..........:
        Истината за Виваком боли, дами и господа! Истината за КТБ АД – още повече!

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
          Колегата 4д винаги е демонстрирал някаква форма на симпатия (вероятно условна) или поне на висока търпимост към изявите на водещата политическа сила и е заявил ясно мнение, че въздържането от драстично увеличаване на публичната задлъжнялост е била груба грешка.
          Аз не мисля така, с цялото ми уважение!
          Никога не съм изразявал симпатии към водещата политическа сила както я описваш. От време на време съм се намесвал да покажа, че живота не е толкова черен колкото го описват. Това е водело до системни обвинения на тези, които описват света с нереалистично черни краски, че съм политически обвързан. Но точно в техните мнения ясно си личи такава обвързаност. Виж Г-н Груев обявява как ще гласува, виж мненията на Монти и Киро. Една приятелка психоложка ми е говорила доста за сянката и нейното проектиране върху околните.
          По отношение на Брутният дълг за който говориш и той намалява доста. Сви се до около 60 процента от БВП. Твърденията как е трябвало да се свие държавният дълг когато частният сектор прави деливъридж са толкова нелепи и некомпетентни, че изобщо не ми се коментират. Това означава да се опитам в два абзаца да предам минимум пет години висше икономическо образование, двадесет години опит и изпити за брокер и консултант. Непосилна задача. Който не разбрал какво написах, колкото и да уточнявам пак няма да разбере. Но съм сигурен, че част от критикуващите ме не са с икономическо образование. Най-вероятно са юристи или програмисти. Не принизявам тези професии. Дори напротив, много ги уважавам. Просто за различни дейности се изисква мозък оформен по различен начин. Предполагам колко нелепо бих изглеждал с моят опит и знания като програмист или съдия да кажем.
          Съжалявам всеки път когато напиша нещо в този форум. Затова ще се случва все по-малко, но от време на време ще се излъгвам да го направя. Човешки природа. Това е.
          На теб ти отговорих, защото си разумен, макар доста често да сме на различни мнения.

Коментар

• Чехите - най-богати от бившия източен блок

Финансовите активи в индустриалните и нововъзникващите страни намаляха едновременно за първи път през миналата година, отбелязва годишният доклад на Allianz Global Wealth.

Въпреки тази тенденция, чешките домакинства отбелязаха увеличение с 4.4% спрямо предходната година.
            Според проучването Чехия остава една от най-богатите страни на бившия Източен блок. Средно чехите са два и половина пъти по-богати от най-близките си съседи, словаците. По отношение на обема на нетните финансови активи, чешките домакинства се преместиха с едно място нагоре по стълбата до 25-о място, в сравнение с предходната година.
            По отношение на брутните финансови активи, които включват всички движими и недвижими активи на средния чешки гражданин, Чехия стигна 28-о място.

Средното богатство на чешки граждани миналата година достигна 434 000 крони (около 16 785 евро). През 2017 г. тази цифра възлиза на 390 000 крони (15 290 евро).
            В същото време дългът на чешкото население възлиза на 34,6 процента, което е значително по-високо от средното за Източна Европа от 23,6 процента.
            Средното богатство на словашки гражданин е 6 255 евро. Според доклада на Allianz, това класифицира Словакия, заедно с Румъния, като бедна страна.
            От друга страна германците са средно три пъти по-богати от чехите. През 2018 г. германски гражданин притежава средно богатство на стойност 52 860 евро, докато австриец има активи средно на стойност 53 980 евро.
            Според авторите на изследването слабото развитие в Китай, където активите са намалели с 3,4%, играе ключова роля в световния спад на финансовите активи както в индустриалните, така и в развиващите се страни.
            „Изглежда търговските спорове са поставили рязък знак за спиране на процеса на догонване на по-бедните страни. Индустриализираните страни обаче не се възползват нито от тях “, заключава проучването./radio.cz

А ние сме извън класацията

Коментар

• Има пряка зависимост между икономически растеж и доходи, по това не може да се спори.
              Един от важните източници на ръст е увеличаване на инвестиционната активност, което пък от своя страна сстава за сметка на самоучастие и/или засмукване на дълг.
              Надявам се, че и тук няма да има възражения.

Нататък започват различията.
              Хубаво е, че се прави уточнение, че дългът отблизо 60 % в началото на 2009 г. е НЕТЕН. Изненадан съм, че е пропусната думата БРУТЕН. Не съм проверявал числата, вярвам на изнесеното.

Откъде дойде това задлъжняване?
              Просто беше. Парите, които се изливаха в българия в периода 2005 -2008 г., бяха преобладаващо частен дълг, който биваше оформен като краткосрочни задължения (почти изцяло към външни, свързани лица), с възможност да бъде дръпнат бързо обратно.
              В условията на глобална криза и несигурност процесът на деливъридж (дърпане обратно на предоставени кратки пари) за периода 2008 -2012 г. не буди никакви въпроси и не поражда изненада.

Големият въпрос е, защо след 2013 година парите (частните чужди пари) не се върнаха в страната?!
              Отговорът в подобна ситуация води до обичайни, еднотипни изводи. Капиталът и инвеститорите по природа са внимателни, проучват средата, поставят условия, плашливи са, искат гаранции, имат необходимост от доверие.
              Поради незадоволителни отговори и находки, чуждите пари се дистанцираха от страната, процесът на деливъридж се задълбочи.
              С известна условност може да се формулира твърдение, че нещо важно в нашата страна накара международния капитал да се въздържа и да изпитва резерви.

Прескачам особеностите на нашата среда и система (валутен борд) и си задавам въпрос: След като международният капитал изпитва някаква форма на недоверие и задръжки, можеше ли в рамките на статуквото, което практически е непроменено през последните 10 години, чрез засилено увеличаване на публичния дълг да се осигури гарантирано и устойчиво изпреварващ икономически ръст на страната?

Отговорът на този въпрос неизбежно ще се случи в условия на предположения, хипотези, емоционални ангажименти.
              Колегата 4д винаги е демонстрирал някаква форма на симпатия (вероятно условна) или поне на висока търпимост към изявите на водещата политическа сила и е заявил ясно мнение, че въздържането от драстично увеличаване на публичната задлъжнялост е била груба грешка.
              Аз не мисля така, с цялото ми уважение!

Коментар

• ЕМКА, която за последните 6 месеца (без септ) беше в “криосън” и имаше всичко на всичко 4600 лв оборот днес “изригва” с 297 хил.лв. Чудеса...
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                  Нали се сещате, че това са отдавна подготвяни и договорени предварително сделки. Пенсионните си разменят пакети според мен.
                  Вероятно си прав, още повече като се има предвид, че сме последния ден на месеца и тримесечието!

Коментар

• Може и да си прав Манчо..

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Груйче, похвално е брат, че имаш търпение и нерви да оборваш анти анализите на комунистическата пропаганда.. Аз вече нямам желание да разговарям с хора псевдоикономисти пиари и калинки на крадливата шайка..Все пак форума е икономически и няма как с лъжлива пропаганда да успееш..

Всяка прилика с действителни лица е случайна..
                      И си прав ,тук се развихря пряма милиционерска пропаганда и финна прикрита под десна теза манипулации на всевдодесни с изгода от тиквите... ....
                      Само мисълта да се гласува за антигерб изкарва всичко от потенциала им да манипулират форума ,а това е вързано със страха им да загубят място на масата и част от баницата....главно в София....
                      Иначе днес ПФ си оправят портфеилите...

Коментар

• Нали се сещате, че това са отдавна подготвяни и договорени предварително сделки. Пенсионните си разменят пакети според мен.
                        Vanitas vanitatum...

Коментар

• Тони, то не е лошо да се появи нов фонд и да се пълни, но нещо индексите пак са на минус..

Коментар

• Груйче, похвално е брат, че имаш търпение и нерви да оборваш анти анализите на комунистическата пропаганда.. Аз вече нямам желание да разговарям с хора псевдоикономисти пиари и калинки на крадливата шайка..Все пак форума е икономически и няма как с лъжлива пропаганда да успееш..

Всяка прилика с действителни лица е случайна..
                            Last edited by Kiro; 30.09.2019, 15:50.

Коментар

• Докато бъбрите да попитам кой пълни? Има неестествено движение на пакети извън Софикс... Сякаш някой си прави индексен върху бгтр30? Понеже преди чакахме такъв фонд та си викам...

П. П докато напиша от телефона и декс ме преварил
                              Last edited by tony1975; 30.09.2019, 15:48.

Коментар

• Много пакети минават днес, да не би някой нов индексен да се появи?

Коментар

Working...
                                X