Първоначално изпратено от Zdravko
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеДа се включа аз с табличката за трето тримесечие с дружествата, на които според мен има логика да се гледа коефициента EV/EBITDA (с цените от вчера). Средните стойности продължават надолу разбира се.2019Q3 EV/EBITDA' SFTRD 16.59 GR6 15.23 ZLP 13.93 MONBAT 13.53 LACH 13.52 ROZA 12.77 ZAHZA 11.09 GAZ 10.91 MCH 10.74 FZLES 10.61 SFARM 9.73 ALB 9.11 ELHIM 8.51 ALUM 8.48 PETHL 8.43 HES 8.07 0SP 8.12 A4L*** 6.83 ODES 6.81 EMKA 6.74 BOARD 5.94 SKK 5.51 IHLBL 5.01 3CZ 4.98 BSO*** 4.65 GAGBT 4.53 AROMA 4.39 TRACE 4.36 HIDPN 4.28 Average 8.74 Median 8.43
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеДа се включа аз с табличката за трето тримесечие с дружествата, на които според мен има логика да се гледа коефициента EV/EBITDA (с цените от вчера). Средните стойности продължават надолу разбира се.2019Q3 EV/EBITDA' SFTRD 16.59 GR6 15.23 ZLP 13.93 MONBAT 13.53 LACH 13.52 ROZA 12.77 ZAHZA 11.09 GAZ 10.91 MCH 10.74 FZLES 10.61 SFARM 9.73 ALB 9.11 ELHIM 8.51 ALUM 8.48 PETHL 8.43 HES 8.07 0SP 8.12 A4L*** 6.83 ODES 6.81 EMKA 6.74 BOARD 5.94 SKK 5.51 IHLBL 5.01 3CZ 4.98 BSO*** 4.65 GAGBT 4.53 AROMA 4.39 TRACE 4.36 HIDPN 4.28 Average 8.74 Median 8.43
Коментар
-
Да се включа аз с табличката за трето тримесечие с дружествата, на които според мен има логика да се гледа коефициента EV/EBITDA (с цените от вчера). Средните стойности продължават надолу разбира се.2019Q3 EV/EBITDA' SFTRD 16.59 GR6 15.23 ZLP 13.93 MONBAT 13.53 LACH 13.52 ROZA 12.77 ZAHZA 11.09 GAZ 10.91 MCH 10.74 FZLES 10.61 SFARM 9.73 ALB 9.11 ELHIM 8.51 ALUM 8.48 PETHL 8.43 HES 8.07 0SP 8.12 A4L*** 6.83 ODES 6.81 EMKA 6.74 BOARD 5.94 SKK 5.51 IHLBL 5.01 3CZ 4.98 BSO*** 4.65 GAGBT 4.53 AROMA 4.39 TRACE 4.36 HIDPN 4.28 Average 8.74 Median 8.43
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнениеКаквото са за един дребен 1,000 лв., такова са 10,000,000 за една Банка или Пенсионно или 1,000,000 за Застрахователно. Защо това вторачване в дребните? Да им вземат 1000та лева ли? Да дойдат първо те с милионите, пък тогава да мислим дребните.
Коментар
-
Оп, 4D, мерси за мнението, сложих ти един плюс, въпреки че пак залиташ в сарказма и поученията си, но и аз залитам често в такива моменти, така че няма да хвърлям камък като безгрешенЕто, така се води дискусия, макар и ограничена - както казах, всеки е в правото си да напише или не това, което смята за позволено, според едни или други негови задръжки.
Сега моите две стотинки - прекалено много се взираме в тази анонимност (не че е лоша де, то нали затова е анонимен форум) и твърде много си мислим, че с две-три драсканици можем да качим или свалим дадена акция. не сме 2007, когато стигаше само куроператора (после екуити прайвит, а сега не знам кой ник, ако още е тук), да драсне едни дцф моделчета как мунбатя ставал 40 кинта след 2-3 години и стадото да се юрне да купува. Затова и аз, ако ме попитат или някой се интересува, нямам проблем да си казвам какво и къде съм купил/продал и зашо. И го правя от чист алтруизъм (колко ли смешно звучи това), на ползу роду, както казваше един висок политик, просто защото знам, че любопитството и сверяването на портфейлите е важно за инвеститорите, за да си претеглят своите за и против, и да си вземат решенията.
та в този ред на мисли, още веднъж благодаря за двете позиции, които си посочил - аз лично нищо н е разбирам от Алтерко и съответно нямам акции там и няма и да имам, просто бизнесът ми е непонятен. Пожелавам успех и печалби, принципно нишата е вървежна, с мисъл за бъдещето, така че шо пък не. Виж за банките имам поглед. Имам поглед и върху придобиванията в чужбина, особено в "дива Индия" като Молдова, затова и мнението ми е мнооооого особено. Да, това изглежда като сделка "един път", но дали е така? Като основният въпрос е, ако наистина е тооооооолкова читава банката, що не е купена от някоя голяма интернационална банка - кеш в момента под път и над път. Да речем, че банките от Централна и Западна Европа не искат експанзия в момента на Изток, което е факт, щото се поопариха през последните години, ма местните мутри що не си я купиха - пари за семки са това, дето се дадоха за банката в Молдова, в крайна сметка? Или руските мутри, или украинските, че даже и мамалигарските, с които молдованците са почти един народ? Аз виждам само един позитив, с който бих си обяснил защо точно ДОХ прави тази сделка (ДОХ, дето хал хабер си нямат от банкиране) - комунистическите връзки на "г-н Донев" в бившия есесесер, ма пак без шарене и то доста шарене под масата тая работа няма как да стане само заради красивите бели коси на "г-н Донев". Или греша? Разбира се, това са само предположения, инфо за сдлеката няма как да имам, нито пък съм гледал дю дилиджънса ѝ, така че явно говоря абсолютен нонсенс. Ся, ще рекат някои, че "г-н Донев" е много велик, уникален бизнесмен, яката работа - сигурно ще са прави, аз например веднага се сещам за мега яката експанзията в Сърбия на великия Трейдинг и още по-неуспешните му аптеки, от които губи по една милка на месец - ма пари като вестници, кво ти пука, важното е да се въртят, пък че са на загуба, кой ли да се интересува от подобни дреболии
Казвам това не за да оспорвам или оборвам мнението на 4Д, напротив, благодаря още веднъж за него, а за да има дискусия. факт е, че ДОХ качи най-много тази година (особено за вътрешнярите), факт е и че е акция номер едно за спекулантите напоследък (заедно с Трасето), както и най-вероятно ще е факт, че ще е изборът на меринджеите за акция на 2020 (това го предполагам, че ще излезе в годипната класиация, когато го направят), но аз там акции не бих купил - лично, абсолютно неангажиращо мнение. И една от причините е точно мениджмънта, в лицето на "г-н Донев" - помня и 4,27 при фармата, и експанзията в сърбия, и севтополис, т.н. - пак лично, неангажиращо мнение. Но все пак пожелавам успех и дано аз да греша - чисто спекулативно мисля, че е твърде вероятно да се добута акцията докъм 4 кинта - що пък да не се добута - гориво за ракетата има предостатъчно.
Успех и още веднъж благодаря. Мислите за личностното израстване и как трябва да променям средата (което правя непрекъснато май) ще ги оставя за някоя лекция на първокурсниците от юни-юли-август баба тонкин.
Не е препоръкЪNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
Това си е откровена тъпотия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Бойкот на всякакви нови ИПОта.
Коментар
-
Груйче, тази година съм писал най-вече за Доверие и Алтерко, а от последните ми десетина поста поне в 2-3 съм писал, че Доверие ми е с най-голяма тежест. Спомням си, че единият пост беше доста дълъг дори, този през месец май тази година, след това пак съм го уточнявал. То и така не е малко на брой пъти и ми се струва досадно, затова не го уточних последния си пост, в който написах как тази година е мисля най-добрата ми и който пост вероятно е причина да напишеш своя въпрос. Обикновено уточнявам коя позиция имам или ми е най-тежка, за да е ясно, че съм пристрастен и че това може да е пречка да съм достатъчно обективен. За Алтерко също съм писал няколко пъти тази година, мненията ми седят, тази позиция ми е много много важна, макар в пъти по-малко от Доверие, последното ми мнение по позицията е отпреди няколко дни, а и преди месеци съм писал отново за Алтерко, това е лесно проверимо. За мен е любопитно кой какви акции следи, правя си интересни изводи за хората и нещата, както може някой да е забелязал, за мен борсата е освен търговия, също и интересен начин да мисля за повече аспекти от живота. Притеснявам се обаче да не излезе, че си хваля акциите, затова винаги пиша хиляди уговорки как нищо не препоръчвам. За мен трендът е много по-голям и силен от нечии оптимистични или песимистични словесни напъни, но и сам гледам да не пиша такива, не и без да уточня, че нищо не разбирам, понеже не искам да увлека някого с настроенията си. Всеки прави грешки, и на мен ми се е случвало и ще ми се случва. Единственото, което ми е важно занапред е, грешките да са по-малки от сполучливите избори. Дотук съм доволен, но не смея да се радвам, понеже може от утре съотношението да е различно.
Обръщам се с „Груйче”, макар да не е познаваме, но чета форума активно от много години, ти пишеш доста често, това сякаш скъсява дистанцията, а и те смятам за интересен форумец, макар много път да съм имал различно мнение от твоето. Желая ти успехи там, където си избрал да ги търсиш, където и да е това, в която и сфера да е.
Монти е писал как човек не трябва да се радва на виртуална доходност. Това много пъти се е коментирало. Лично за мен е по-добре да имам виртуална доходност пред мисловна пропусната полза. Дълга тема е и това, но съм съгласен, че цифричките по екрана сами по себе си не трябва да са повод за нечие житейско главозамайване.
Имам акции на БФБ. Аз съм лаик и нямам представа как ще се движат цените на акциите, включително и на споменатите от мен по-горе. Възможно е да видим спадове или ръстове. Не знам още колко ще си държа акциите, какви преструктурирания ще правя или не, обявявайки го или не във форума. Възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното. Препоръки нямам никакви.Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Бойкот на всякакви нови ИПОта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнениеКакто големите инвеститори са обявили бойкот на БФБ, същото трябва да направят и дребните. Всичко останало са залъгалки.
Коментар
-
Аз съм изцяло на акции от които 85% са на ХИМ. Назад съм с 9,5% и не ме плаши дори и 30% да върне, защото съм сигурен, че бързо ще възстанови.
Няма да кажа кога ще продавам, вероятно след 18 месеца. Успех на всички, жалко че свърших кеша.. Това разбира се не е препоръка за търговия на БФБ.
Коментар
-
Г-н Груев, това написано от вас ми звучи малко като не ме учи да ловя риба ами дай една на готово. Писането конкретно за ниско ликвиден пазар като БФБ е практически невъзможно. Да сподели човек какво иска да купи преди да го е направил означава да си създаде конкуренция на и без това тесният вход. Но после като размисли и реши да продаде и продаде и не се сети да каже, че е продал ще има сърдити. Същото е и на изхода, който си е все така тесен. Така погледнато никой не може да пише когато купува или продава. Остава единствената възможност някой да пише за нещо, което вече е накупил в пълен или почти пълен обем и не възнамерява да го продава в един доста дълъг период от време. Въпреки всичко може пак да бъде критикуван, че прилагал пъмп енд дъмп. Мисля да рискувам заради молбата ви. Та в тази категория попада Алтерко и Доверие.
При Алтерко ме радва изключително добрият и фокусиран екип и сектора в който участват. Рядко се случва на БФБ нещо да е направено както трябва. Говоря наистина както трябва. От продукта, през мениджмънта, до отношението към акционерите. Въпреки положителните ми очаквания моят скептицизъм ме държа да страни до началото на тази година, когато по отчетите се видя, че то вече се е случило. За мен най-доброто тук тепърва предстои или казано по друг начин още не е започнало. Имам си някакви критерии за продажба, които не бих ги споделил във форума, защото когато се случат не искам някой да ме изпревари. Лично аз към този момент не очаква да се изпълнят в следващите 4-5 години. Дори се надявам на много по-дълъг период.
При Доверие е очеизвадно какъв е аргумента. Казва се Moldinconbank. В ограниченото ми съзнание това е възможност, която се случва няколко пъти в човешкият живот. Именно заради това напълно оправдавам г-н Донев със заема, който Софарма отпусна на Доверие за придобиването. Такива неща когато му попаднат на човек ги взема.
Та в общи линии това са само две от топ 3 позициите ми във портфейла. Другите не искам да ги коментирам защото или тепърва ще купувам още или е възможно в даден период при дадени обстоятелства да ми се наложи да продавам в близко бъдеще.
В общи линии ви пожелавам успех. Горенаписаното не е препоръка за търгуване с ценни книжа, включително и упоменатите компании. Единственото, което ви препоръчвам е да насочите повече внимание върху реакцията ви към околният свят, защото борсата по дефиниция е извън контрола ни. Всеки миг в който се търси виновен извън нашата реакция към събитията и се громи морално по форумите е загуба на енергия и ценно време за което си плаща самият форумец. При това много скъпо. Но и това е негов избор. Друга е ситуацията, когато имаме контрол, като примерно управление на собствена фирма. Там фокуса е към променяне на средата а не адаптацията към нея.
Лека и доходна.
- 5 Харесвания
Коментар
Коментар