Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеВинаги съм предпочитал растящи компании, а не дойни дивидентни крави. Логиката е проста - вместо да си раздава кеша, за компанията и акционерите й е много по-добре ако има възможности за добри, рентабилни инвестиции на този кеш, в растеж на бизнеса на компанията. В следващите години, възвращаемостта на тези инвестиции оценена от пазара през едно Р/Е от 10-15-20 ще донесе на акционерите многократно по-голяма доходност под формата на капиталова печалба от ръста в стойността на компанията (цената на акцията).
От друга страна, разбира се, дивидентната политика е показателна за отношението към миноритарите. Но то може да се докаже и с други способи, без да е за сметка изтичане на ценни кешови наличности и ограничаване в разрастването на бизнеса.
Аз лично не разбирам твоя начин на инвестиране - за мен лично да държа с години нещо супер рисково, без да получавам от него дивидент и без да съм сигурен че ще изкарам печалба - защото човек няма как да е сигурен в това ми се струва безсмислено. Като искам да си повиша риска винаги мога да влеза на маржин в индекси. Така базата си ми стои стабилна и ми носи дивиденти, а риско си го повишавам чисто тактически за малки периоди от време и без да рискувам че точно тази моя рискова позиция ще се окаже че няма да расте когато пазара расте нагоре или че няма да пада когато пазара пада.
Коментар
-
Инвеститорите чакат, а България ги гони.
"Чуждите, и българските инвеститори изчакват, вместо да инвестират, а предстоящите избори в ЕС и политическата ситуация оказват своето влияние за развитието на българската икономика, коментира пред БНР старши икономистът във Фондация "Отворено общество" Георги Ангелов.
Европейската икономика излиза от кризата, но се задава ново предизвикателство – ситуацията в Украйна, посочи Ангелов. Въпреки това сега може да се говори с по-голяма сигурност за икономически перспективи, отколкото миналата.
"Тази година имаме по-голям шанс за подобряване на ситуацията – над 50% шанс европейската икономика да върви нагоре. Дори Гърция се очаква да спре да потъва, което ще окаже влияние и за България. Румъния и Турция също няма да са в лошо положение. Има позитивни нотки, въпросът е как се възползваме от тях за привличане на инвеститори," коментира Георги Ангелов.
Той смята, че европейски посланици и гръцкото председателство с основание са притеснени от това, което се случва с ЕРП-тата в България.
„Ако ние изпращаме навън сигнали, които не могат да се обяснят рационално и третираме инвеститорите по начин, който не е обясним, тогава това изпраща сигнал навън - по-добре да се изчака и тогава да се мисли за инвестиции в България. Това е стъпка в грешната посока. Това не е добър сигнал и за енергетиката, която е почти във фалитно състояние“, посочи икономистът.
Според Ангелов е възможно да се стигне до съдебни дела в международни съдилища и ако има доказателства за политическа намеса върху работата на ДКЕВР, България лесно ще бъде осъдена.
Това означава, че всички загуби, които се причиняват на компаниите след това, данъкоплатецът ще трябва да ги възстанови. Ще се стигне до ситуация, в която българският данъкоплатец ще бъде отговорен за решения, които са взимани от енергийния регулатор.
Георги Ангелов допусна възможни промени в Закона за потребителския кредит заради заложения риск от непрекъснат растеж на лихвите по кредитите."
Ами това правителство, КОЙ го предложи??????????????????????????
И ДА ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ДА НИ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО НИ БЪДЕЩЕ И РАЗВИТИЕ???????????
При този ми ти фундамент, няма да има кои знае какви очаквания.А ХИМ-а ще мърда нагоре заедно с другите в групата, ама за сега са му като воденичен камък..Да видим, зхбг кога ще си отиде на номинал, тогава ще говорим за другите "техни".Такива мажоритари са екзотика меко казано в капиталовите пазари.
ХИМА КАТО РЕИНВЕСТИРАТ, ЗАЩО СЕ ОПРАВИХА ТАКА С ЗХБГ. КОИ КАКВИ АКТИВИ И ПАСИВИ ДЪРЖИ В ТАЗИ ГРУПА И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, ТОВА АКО ОТГОВАРЯ НА КАПИТАЛОВ ПАЗАР, ПЪК НА, КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА КОРПОРАТИВНА КУЛТУРА ИЛИ ПРАВИЛНО ПРОТИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА. КОГА, ЩЯХА ЧАСТНИ ДА СТАВАТ БОРСАТА И ДЕПОЗИТАРА. КОЙ НЕ ИСКА ТОВА ДА СТАНЕ????? МАЖО ИЛИ КОИ ПО ТОЧНО???Last edited by FlashTrade; 14.05.2014, 11:52.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеСравняваш ТИМ с Бъфет....
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеДобре си го казалБъфет не раздава дивиденти а реинвестира печалбите в нови бизнеси!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеДобре си го казалБъфет не раздава дивиденти а реинвестира печалбите в нови бизнеси!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеВинаги съм предпочитал растящи компании, а не дойни дивидентни крави. Логиката е проста - вместо да си раздава кеша, за компанията и акционерите й е много по-добре ако има възможности за добри, рентабилни инвестиции на този кеш, в растеж на бизнеса на компанията. В следващите години, възвращаемостта на тези инвестиции оценена от пазара през едно Р/Е от 10-15-20 ще донесе на акционерите многократно по-голяма доходност под формата на капиталова печалба от ръста в стойността на компанията (цената на акцията).
От друга страна, разбира се, дивидентната политика е показателна за отношението към миноритарите. Но то може да се докаже и с други способи, без да е за сметка изтичане на ценни кешови наличности и ограничаване в разрастването на бизнеса.Бъфет не раздава дивиденти а реинвестира печалбите в нови бизнеси!
Коментар
-
Профил на инвеститорите на БФБ - 2014 г.
Здравейте колеги,
както много от вас помнят, миналата година проведох проучване за профила на инвестиращите на БФБ (линк към анализа). Тази година отново провеждам същото проучване, за да видим как той се е изменил през последните 12 месеца. Моля всеки да от вас да вземем участи и да помогне с разпространяването на анкетата, за да имаме колкото се може по-пълна и картина. Участието в проучването е напълно анонимно и резултатите ще се разглеждат в обобщен вид само. Анкетата ще бъде активна до 23 май 2014 г., а последващия анализ ще се разпространи за свободно ползване от всичко.
Профил на инвеститорите на БФБ - 2014 г.
директен линк за копиране: https://docs.google.com/forms/d/1WqR...2YiMw/viewform
Благодаря предварително на всички участници.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеМежду другото румънците са маниаци на тема дивиденти - може би най-високите дивиденти в европа и нищо което не дава дивиденти не се търгува особено
От друга страна, разбира се, дивидентната политика е показателна за отношението към миноритарите. Но то може да се докаже и с други способи, без да е за сметка изтичане на ценни кешови наличности и ограничаване в разрастването на бизнеса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеМежду другото румънците са маниаци на тема дивиденти - може би най-високите дивиденти в европа и нищо което не дава дивиденти не се търгува особено
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеКак бе? Как? Как заковахте софката без никаква промяна? Къф е тоя финансов инженеринг?
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеСпоред мен Руска икономическа криза и постепенен упадък на държавата им, не е системен риск за световната икономика. Това е локална трагедия, която ще се отрази на отделни компании или дори сектори, но влиянието върху световната икономика няма да е толкова мащабно. Поради тази причина не съм излязал от акции а внимателно подбирам позициите си. Бих се чуствал много неспокоен в спекулативни акции, които не делят с акционерите и не са способни да създават положителни парични потоци от основна дейност. Личните ми наблюдения са, че когато има криза в САЩ то тя се разпространява в целия свят, но не и обратното.
В момента почти не са останали чужденци на борсата. Евентуално тяхно излизане няма да е толкова проблемно.
За мен проблема е в огромните вътрешнополитически рискове. Имаме тотално корумпирано и некадърно управление. Такова нещо не е имало от времето на Беров. Огромния потенциал на икономиката просто не се случва. Така погледнато започвам да се колебая дали да не прехвърля малка част от активите в Румъния. Там нещата са сходни, без този политически риск. Лошото е, че не познавам пазара и компаниите. Так няма да имам конкурентните предимства, които притежавам на българския пазар.
Всъщнос и само FP върши работа. Затворен фонд в който са по 20% в енергетиката, има и от Петром доста и някакви други малки позиции. 5-6% поне дава от както е листнат, управлява се от Темпълтън. Окновни акционери чужденциLast edited by ravnovesie; 13.05.2014, 18:34.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнениеОт политика не се интересувам, но това което казвам си е истина. Щатите само не са решили и не са обърсали един на Путин, а той като се разреве и се скрие да плаче, щатите ще си вземат каквото им трябва, и така.
Този сценарий сме го гледали много пъти с щатите.
Коментар
Коментар