IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    То да се равняваш по алианц бг като критерий - жив зян си за оплакване.
    Не че другите са по добро цвете за мирисане...
    абе , не че нещо ..... ма Алианц беха първите дет разпродадоха 2008. и по4наха с дяловете във фондове, фондовете пък ги наказаха кат смъкнаха софикса с 10 или 12 % за ден , ама после май фондовете го издухаха .... е некои други де , кат нас например - дребните спекуланти (да не говорим за дребните инвеститори)

ПП м/у другото тогава те беха и първите дето спряха репата ( без много много обяснения), ма един вид си пазеха клиентите от конфузни ситуации........ не знам - чест ли им прави или се крие нещо по-дълбоко в това ....
    Last edited by Pacho; 10.11.2014, 20:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovеsie Разгледай мнение
      ПИБ и пенсионни фондове, като се изключи алианц които се набутаха в нея доста нелепо, не знам някой друг да държи голям пакет. А нищо чудно и алианц след това да са нетен продавач.

http://www.capital.bg/shimg/oo_2275625.jpg
      То да се равняваш по алианц бг като критерий - жив зян си за оплакване.
      Не че другите са по добро цвете за мирисане...

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Да вземем типична нова компания като ПИБ. По мои сметки от около 5 милиона боря оборот през 2013 година пенсионните фондове са нетен купувач на 1,5 милиона. Подобна е схемата и през тази година, като резултат не остана какво да се търгува. При фрифлоут от 10 процента имаме 16,5 милиона акции фрифлоут, като малко над 5 според мен са в пенсионните фондове. Другите 11 и те минаха бавно в дългосрочни. Вземи примерно ХЕС, Алкомет и други подобни. Реално погледнато над 50 % от акциите извън мажоритаря са в пенсионните фондове. Колкото и да се оглеждам не намирам спекуланти в момента на борстата. Останали сме само дългосрочните. Спекулантите си въртят пари навън и чакат да имаме устойчив ръст за да се включат да не изтърват кьоравото. Когато почнат да купуват и правим лудото рали. Тръгне ли веднъж спад бягат от пазара защото къси няма. Чакат да започне ръст и се сбиват на входа, който заради пенсионерите всяка година става все по-тесен. Проблема е, че някой ден може да решат че не си струва да се блъскат след като могат да купят само жълти стотинки и да си заминат завинаги. Това е риска. Предлагане няма но спекулантите не виждат смисъл да купуват. Виж как VINS вие като линейка.
        Чисто фундаментално не се притеснявам, но се страхувам да не отмре пазара. Не виждам от къде може да дойде сериозен спад който да засегне портфела ми. Предполагам след две седмици като излязат консолидираните пак ще съм на рекорд за годината. Трябва ми доста малко.
        ПИБ и пенсионни фондове, като се изключи алианц които се набутаха в нея доста нелепо, не знам някой друг да държи голям пакет. А нищо чудно и алианц след това да са нетен продавач.

http://www.capital.bg/shimg/oo_2275625.jpg
        Last edited by ravnovеsie; 10.11.2014, 19:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
          Това какво общо има?
          Твърди, че е с безкраен портфейл. Иска да участва на пазара като спекулант и той му идва тесен.

Коментар

...Виж как VINS вие като линейка...
            Това какво общо има?

Коментар

• Да вземем типична нова компания като ПИБ. По мои сметки от около 5 милиона боря оборот през 2013 година пенсионните фондове са нетен купувач на 1,5 милиона. Подобна е схемата и през тази година, като резултат не остана какво да се търгува. При фрифлоут от 10 процента имаме 16,5 милиона акции фрифлоут, като малко над 5 според мен са в пенсионните фондове. Другите 11 и те минаха бавно в дългосрочни. Вземи примерно ХЕС, Алкомет и други подобни. Реално погледнато над 50 % от акциите извън мажоритаря са в пенсионните фондове. Колкото и да се оглеждам не намирам спекуланти в момента на борстата. Останали сме само дългосрочните. Спекулантите си въртят пари навън и чакат да имаме устойчив ръст за да се включат да не изтърват кьоравото. Когато почнат да купуват и правим лудото рали. Тръгне ли веднъж спад бягат от пазара защото къси няма. Чакат да започне ръст и се сбиват на входа, който заради пенсионерите всяка година става все по-тесен. Проблема е, че някой ден може да решат че не си струва да се блъскат след като могат да купят само жълти стотинки и да си заминат завинаги. Това е риска. Предлагане няма но спекулантите не виждат смисъл да купуват. Виж как VINS вие като линейка.
              Чисто фундаментално не се притеснявам, но се страхувам да не отмре пазара. Не виждам от къде може да дойде сериозен спад който да засегне портфела ми. Предполагам след две седмици като излязат консолидираните пак ще съм на рекорд за годината. Трябва ми доста малко.

Коментар

Ravnovesie, не е така. Реално погледнато голяма част от така нареченият фрифлоут е бабешки акции от масовата приватизация, които не са на пазара. Да добавим и акциите, които се държат през свързани колективни схеми, които са финансирани целево от същите ПФ и и картината става по-друга. Отделно говоря само за читавите предприятия. Това, че ПФ нямат акции от Енергони или други подобни недоразумения не променя факта, че са водещи и реално погледнато фрифлоута влезе в тях и други дългосрочни. На борсата има около 350 предприятия а пенсионерите имат от около 60-70. Другите триста само забъркват статистиката.
                Дори и Батя за който твърдите, че е спекулант си е чист дългосрочен. Купил е някакви пакети и многократно декларира, че няма да играе по корекции а ще продава в края на тренда. Спекулантското го влече и периодично регулира ливъриджа, но е по-скоро дългосрочен.
                Не е така. Голяма част от фрий флоута като сума е в нови компании. Холдингите и старите компании реално са с ниска капитализация.

Коментар

• Ravnovesie, не е така. Реално погледнато голяма част от така нареченият фрифлоут е бабешки акции от масовата приватизация, които не са на пазара. Да добавим и акциите, които се държат през свързани колективни схеми, които са финансирани целево от същите ПФ и и картината става по-друга. Отделно говоря само за читавите предприятия. Това, че ПФ нямат акции от Енергони или други подобни недоразумения не променя факта, че са водещи и реално погледнато фрифлоута влезе в тях и други дългосрочни. На борсата има около 350 предприятия а пенсионерите имат от около 60-70. Другите триста само забъркват статистиката.
                  Дори и Батя за който твърдите, че е спекулант си е чист дългосрочен. Купил е някакви пакети и многократно декларира, че няма да играе по корекции а ще продава в края на тренда. Спекулантското го влече и периодично регулира ливъриджа, но е по-скоро дългосрочен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                    ...В момента играя/т на борсата комарджии....
                    Любители на чисти акции и шитове...
                    Ся ша са обиждаме ли?

Коментар

Какви комарджии когато основният ти купувач през последните години са пенсионните фондове. Това са дълги пари и когато вземат някоя акция повече не излиза на пазара. Където имаше качествени и работещи предприятия изкупиха фрифлоута и не остана ликвидност. В момента там предлагането е толкова малко, че почти всеки би могъл без пари да надуе до небето един куп позиции. Достатъчно е да искара 300 К на пазар и е готов. Въпроса е защо да го прави? Аз не съм видял спекуланти да въртят някакви сериозни обеми. В деня на паниката около ПИБ на пазар минаха 15 милиона лева в един ден. Тогава акциите окончателно минаха от спекулантите в дългосрочните и повече не се видяха. От тогава няма никакъв оборот. Не разбирам как може да очаквате срив след като няма от къде да дойде? Проблема е, че може да няма ръст и борсата кротко да си гасне. Колкото и малко вероятен да изглежда този сценарий е напълно възможен. Изчезването на ликвидността и волатилността гони спекулантите на запад и тяхната липса води до допълнителен спад на ликвидност и волатилност. Процеса може да стане самоподдържащ се. Затова трябва да има деривати и къси. Изисква се съвсем малко за да се избегне този негативен сценарий, но ние всеки път прилагаме една и същасхема която никога не сработва и винаги сме изненадани. Продажба на държавни дялове на БФБ. Имаше големи очаквания за ЕРП, но като цяло нищо не се случи.
                      1 000 000 000 000 000 % съгласен!

Коментар

Комарджии са тези, които са си купили поне веднъж в живота акции на Енергони или други подобни екзотики, но това са смешни обороти без значение. Облика на пазара идва от пенсионните фондове а те са дългосрочни.
                        Не съм им гледал кой знае колко подробно активите, но най-грубо ПФ държат между 5% и 7% от активите си в български акции. Това на 8 милиарда активи са между 400 и 600 милиона лева. Пазарната капитализация на борсата от друга страна е 8 милиарда лева. Без да броим басе маркета. Та на 8 милиарда 30% най-грубо фрий флоут правят 2,4 милиарда. Или с други думи ПФ притежават не повече от 25%. Но като се има в предвид че част от техните пакети не влизат във фрий флоута то реалното им въздействие е всъщност по-слабо.

Коментар

• А и още нещо...
                          Ситуацията е много тежка....
                          Писах под статията за бюджетния дефицит ,че новото правителство е некадърно при вече известния факт ,че ще теглят заем от 4,5-5 милиарда.....и че идва МВФ..да играе ролята на жандарм в икономиката..
                          само два минуса......а това беше нарочно написано за да реагират колегите из форума...
                          тотална безнадежност....
                          лека и успешна.....

Коментар

Комарджии са тези, които са си купили поне веднъж в живота акции на Енергони или други подобни екзотики, но това са смешни обороти без значение. Облика на пазара идва от пенсионните фондове а те са дългосрочни.
                            това са борсови играчи....

защото знаят ,че купуват хазартни акции....
                            А ти купуваш и ти го казват след като стане случката.....

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                              По принцип чистите позицийки постоянно се увеличават във времето (за която и да е борса, за бфб да не говорим). )) Мисля, че това е теза достойна да бъде казана от Костолани, но най-вероятно и това е успял да забележи
                              Шитовете са по-добри от чистите, (според мен) ако ползваме такава класификация
                              И все пак Монти, според теб, на бфб всички ли вече наподобяват чистите !?
                              Не според мен ,но идва момент когато някой друг преценява че са чисти или шитове....
                              Препращам те към оценката на одиторите на Корп.....
                              Тази оценка ако се прехвърли на друга банка......
                              Ами не ми се мисли....
                              най малко за лошите кредити....били над 20 .....
                              не е препоръка.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                                В момента играя/т на борсата комарджии....

Коментар

Working...
                                X