IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
    Колко беше тук пакетът на Доверие дето му го дадоха от Експат?

    Приблизително обема изтъргуван на преди новините на 20,12,19г.

    http://www.infostock.bg/infostock/control/graphics/FIB

    без да го твърдя естествено -аз не съм го търгувал!!!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение
      От 3,44 до 5,00 са 45%! Защо никой не иска да купува!?
      Колко беше тук пакетът на Доверие дето му го дадоха от Експат?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение
        От 3,44 до 5,00 са 45%! Защо никой не иска да купува!?
        Е биците спят, кой да купува

        Коментар


        • От 3,44 до 5,00 са 45%! Защо никой не иска да купува!?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

            -- той и мумията рече и отсече за 4,27, ма после слезе с леФ надолу
            Едно доуточнение - за хората, които не са чели редовно всички теми и не са запознати с някакъв свойствен жаргон и може би се чудят, каква е тази мумия при "фибанкасъ" - С Мумията, доколкото знам, се обозначава мажоритаря на софарм. Но, обобщението, според мен е погрешно.
            Средната цена на партньорския пакет акции там е споменатия лев надолу. Т.е. не е Снуп Дог човекът, който е фиксирал цената на "леф надолу". Просто партнерите от великата ромфарм засега не се навиват да продават на тази цена.
            Историята при фармита няма каквато и да е връзка с фиб, това си мисля.
            Last edited by Marie-Sophie Germain; 31.12.2019, 10:01.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
              Само едно нещо ме гложди,дори да мине увеличението под някак форма, дали на минимума от маджовците или на макс от пф-та разни под натиск от държавата,кое точно ни гарантира че борсовата цена ще стигне цената на увеличението за да спечелим нещичко и ние.Единствено сигурно нещо според мен е че ще стигнем емисионната задължително ако някоя чужда голяма банка или реномиран инвеститор запише.В останалите случаи можем да си стоим на приличен дисконт спрямо заветните 5 лефа и да останем с пръст в уста както се казва.Пожелавам на Груеца този път да улучи печелившата карта,че напоследък Еланката,Хима,Трейдинга,ЧЕЗ-а не му върви засега много И за да не не си помисли нещо ще кажа че и аз съм се ушил във горепосочените само дето стискам зъби и си трая
              Аз съм се ушил във всичко възможно и аз стискам зъби.

              Имам още доста зъби.

              Коментар


              • Само едно нещо ме гложди,дори да мине увеличението под някак форма, дали на минимума от маджовците или на макс от пф-та разни под натиск от държавата,кое точно ни гарантира че борсовата цена ще стигне цената на увеличението за да спечелим нещичко и ние.Единствено сигурно нещо според мен е че ще стигнем емисионната задължително ако някоя чужда голяма банка или реномиран инвеститор запише.В останалите случаи можем да си стоим на приличен дисконт спрямо заветните 5 лефа и да останем с пръст в уста както се казва.Пожелавам на Груеца този път да улучи печелившата карта,че напоследък Еланката,Хима,Трейдинга,ЧЕЗ-а не му върви засега много И за да не не си помисли нещо ще кажа че и аз съм се ушил във горепосочените само дето стискам зъби и си трая

                Коментар


                • Груьо, само едно нещо- облигациите от 8% изобщо не са за богоизбрани, предлагаха ги без всякакви ангажименти за участие в увеличението на капитала, с другите неща в общи линии съм съгласен.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение
                    Грую, кеф е да се четат такива мнения Успех!

                    Засега Пазарът като че ли не вярва да мине на 5 лв увеличението, но времето знае най-добре...
                    по-скоро не вярва да остане около 5 след като мине увеличението.

                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                    Коментар


                    • Грую, кеф е да се четат такива мнения Успех!

                      Засега Пазарът като че ли не вярва да мине на 5 лв увеличението, но времето знае най-добре...
                      Keep going ...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                        Каня се да нпиша нещо, каня се да напиша нещо и .... Грую вземе та го напише .... Та те така те. Само да вметна, че е не следва да се фокусираме толкова върху продадените кредити. Първо защото цената почти съм сигурен е в ниския диапазон на сключените вече сделки. И второ, нищо чудно купувач да е фирма на Георгиус с кредит от самата ПИБ. Но, както каза Груеца, явно този път няма мърдане ....... МиМ ще трябва да събират свежи пари.
                        Стига с тоз Георгиус, може и с Жирардели да е
                        Имам и ми е любима за спекула.
                        П.С. Подкрепям и аз Грую
                        Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

                        Коментар


                        • Каня се да нпиша нещо, каня се да напиша нещо и .... Грую вземе та го напише .... Та те така те. Само да вметна, че е не следва да се фокусираме толкова върху продадените кредити. Първо защото цената почти съм сигурен е в ниския диапазон на сключените вече сделки. И второ, нищо чудно купувач да е фирма на Георгиус с кредит от самата ПИБ. Но, както каза Груеца, явно този път няма мърдане ....... МиМ ще трябва да събират свежи пари.
                          Life won't wait for you.

                          Коментар


                          • По долу писах, че нищо ново под слънцето;- те продължават да си имат такъв хибриден дълг от основаването, на 12%!
                            По спомен (що се отказах да и гледам отчета ) 40 000 +20 000хил евра ли бяха ? Не знам на какви проценти се ползват, да кажем регионалните банки, що ние винаги сме "различни", но в случая явно се възползват от ниските лихви и се явява поне тази операция , като плюсова!
                            Един дявол знае с колко и дор де!!!

                            Коментар


                            • Добре, ще дам и моите 5 стотинки по темата, пречупени през собствената ми призма - все се чудех дали да пиша, ма нищо де, намерих време и ще драсна два реда. Ще започна от три изходни позиции:
                              1. Имам акции тук - да, и това не се беше случвало, случи се, ще обясня защо
                              2. Нямам абсолютно никакво доверие на мажоритаря
                              3. Повече от ясно е, че без тези двете банчици да се оправят (тая и оная на сервитьорката), ЕРМ 2 ще го гледаме през крив макарон, а влизането в Еврозоната е основен приоритет на БХ, след като стано известно, че в Шенген няма да влезем, нашият светия все иска с нещо да го запомнят - Царя ни вкара в НАТО, Станишоглу в ЕС, сал БХ в нищо, освен в кризата с онова недоразумение Невдянков.

                              Та опирайки се на тези три факта по-горе, почвам моето разсъждение по картинка:
                              - първо, Фибанкасъту го спасиха два поредни пъти с държавна помощ (ясен и документиран факт)
                              - второ, два поредни пъти мощно се осра на стрес тестовете (което също е факт, но както е редно в милата ни татковина това са незначителни неща)
                              - трето, когато трябва, държавата си затваря очите (също повече от ясен факт) - и със сделката с Кремиковци и младото милионерче, и с онази, дето на един парцел уж щеше да излезе тръбата на Южен поток, и къде ли не. Когато трябва, на амбразурата се хвърлят и разни каролевци, не е проблем да туитват безнаказано (също факт)
                              - четвърто, фибанкасъту се справя повече от отлично при сегашните условия - цената на ресурса им рязко намаля, а портфолиото им е голямо и отпускано на високи лихви (няма да спекулирам за качеството на портфейла, стрестестовете си казаха думата). Т.е. те могат да си правят едни 100+ милки оперативна печалба годишно без всякакъв проблем при сегашното положение
                              - и пето, още на предишните стрестестове, фибанкасъту обеща, че ще увеличи капитала си от външни източници до април 2017 - за това съм бучал много във форума и също е неоспорим факт

                              Имайки предвид горното, чистенето на кредити, провизирането и желанието на БХ да влезем в ЕЗ, то нещата си идват на мястото в търсенето на един половин милиард:
                              1. Разкарваме най-проблемните кредити - няма да спекулирам кой ги е купил, ще замълча по въпроса, но цената би следвало да е ниска, просто тя не играе роля. Вертоятно обаче ще има реинтегриране на провизии за добри пари - предстои да видим
                              2. Пускаме облигации за 60 млн лева за наши хора на 8% - 8% са безумна цифра в наши дни, но явно това е била цената, която трябва да се плати, за да го има 3.
                              3. Пускаме 40 милки акции (хем уж голямо число, хем контролният пакет пак си е в нас) по 5 кинта, които най-вероятно ще бъдат изкупени от същите тези, дето са взели облигациите на 8% (това им беше sweetener-a, нали така му викаха в щатите). Вярвам, че съответните акции са вече договорени и ще бъдат купени, иначе фибанкасъту не биха били толкова уверени в изказа си.

                              И тук идват няколкото основни неща, дето интересуват акционерите:
                              - тия 5 кинта, 5 кинта ли ще са, щото малко витиевато е казано, току виж утре станали 3 - той и мумията рече и отсече за 4,27, ма после слезе с леФ надолу
                              - кой ще ги купи (нямам съмнение, че ще се купят) - дали ще влезе сериозен нов инвеститор (перфектният вариант, хеле пък ако е извествна западна банка, но да не мечтаем излишно), или ще си ги разхвърлят по ПФ, щото иначе ще им се случи случка
                              - кога ще я бъде тая работа

                              Аз лично виждам огромното желание на държавата да направи всичко за влизане в ЕРМ2 (за рд на Черешеря, който е на 30.04 - интересно съвпадение, бяха обещали да го направят за неговия рд 2017, но явно са чакали високосната година, за да не е силно влиянието на ретроградния Меркурий), както и бодряшко съобшение на фибанкасъту, че всичко е ток (ма те всичките им съобщения са бодряшки). Отделно в държавата има страшно много пари и 200 милки са едно голямо нищо за постигане на голямата цел, а именно влизането в ЕРМ2, но няма как държавата директно да ги даде тук, щото не е хубав сигнал, трябват специални разрешения и т.н.

                              И за финал - не, никой не търси тези 200 милки от Сульо и Пульо с по 10-20К лева на борсата, просто няма друг вариант тези пари да се вкарат в банката, освен през БФБ, затова и се ползва този инструмент. Sweetener-a вече казахме, че са облигациите за привилигировани и отбрани люде на 8% лихва, така че всички перЕспективи са тази емисия да е повече от успешна.

                              Разбира се, горното не е препоръка за вземане на инвестиционно решение и всичко това са празни мисли на един празен човек, който си търси варианти за спекулка и не вярва в дългосрочните дитирамби за великата фибанкасъ. Сложил съм си долна граница от 20% загуба и ако се насочи натам, ще я продам на загуба, но ако всичко е точно, някъде около 5-цата ще разкарам всичко и повече от ясно, няма да участвам в никакво увеличение под никаква форма, а ще си направя една екскурзия до Япония да пийна едно японско уиски за здравето на Цеко Сифоня. Дали съм прав - времето ще покаже

                              Не е препоръкЪ, звездите ми го говорят
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

                                Ще се опитам да отговоря (съгласно моите познания за банките) на „задълбочения ти коментар покрай Облигацията“

                                Сравнението на лихвите по депозитите и тези по облигацията са ирелевантни, защото с тази облигация не се търси ликвидност, а допълнителен капитал от първи ред. В тази връзка условията по нея не са като на обикновена облигация, а такива каквито са според изискванията за допълнителен капитал от първи ред – дълбоко подчинени с възможност за поемане на загуби. Ако погледнеш лихвата по такива инструменти на други европейски банки ще видиш че те са доста сравними.

                                Банката е написала, че възнамерява да използва допълнителния капитал за кредитиране. Това обаче не означава, че ще си увеличи портфейла с 30 млн. евро, а най-вероятно с много повече. Най-простата аритметика показва, че ако общото изискване за капиталова адекватност е 15%, то 30 млн. евро ще позволят увеличение на портфейла с 200 млн.евро. (30/15%). Тоест 200 млн.евро на 5% ще носят 10млн.евро годишна лихва срещу разход от 2.4 млн. евро за облигацията и още около 0.1-0.2 млн. евро за депозитите или нетен лихвен доход от над 7 млн.евро.

                                Относно това кой записа облигацията, предполагам че БНБ знае. А дали пенсиите са записали ще разберем като им излязат данните за портфейлите към края на годината. Банката е написала, че емисията е пласирана частно, тоест няма как всички да знаят за нея – ограничението е да се предложи на до 150 лица според нашето законодателство. Дори и ако банката реши да бъде прозрачна и да обяви облигационери, ми се струва че самите облигационери може да не искат да им се обявяват имената.

                                Това вечи си е друга бира ...- имахме нужда от нея(за себе си поне - зежаднял бях), сакън - да не съм убидил някой !

                                Коментар

                                Working...
                                X