Първоначално изпратено от Бате Пешо
Разгледай мнение
Първо да натрупа достатъчна ликвидност по всичко личи гледайки отчета и че този 1 милиард който има в ДЦК и Депозити би трябвало да е достатъчен.
Второ максимално рано да върне разплащанията между банките в работещо състояние аз примерно не мога да си платя лизингът на колата а в края на месеца и преди 5-то число което този месец е в събота всеки ден забавяне в между банковите транзакции може да доведе до сериозни загуби за клиентите под формата на наказателни такси и лихви просто много внимателно и точно подбран момент според мен. Защото в края на месеца всеки има пари по разплащателни сметки и иска да плаща виждал съм го в ДСК много пъти в Бизнес Парка стане ли денят за заплата има същите опашки като в петък пред ПИБ а опашката за съжаление гарантира хаос и с няколко слуха си ебава майката.
Трето държавата да застане зад ПИБ и всяка друга банка макар че е ясно че Държавният резерв който е към 9 милиарда лева не е чак толкова ликвиден колкото примерно 2 или 3 банки взети заедно.
Другите търговски банки да застанат зад ПИБ.
Ние като инвеститори и клиенти да застанем зад ПИБ чрез покупка на акции, чрез откриване на депозити или чрез не теглене на пари които така или иначе са гарантирани от фонда и няма опасност да не бъдат изплатени. А и в крайна сметка ако имаш пари на депозит те едва ли ти трябват за ежедневни нужди.
И друга тема е че по-принцип хората не трябва да си държат парите в Банката на депозити и това е нещо за което Тиквата още докато беше на власт разправяше че не разбира реално ако хората си изтеглят парите и почнат да търсят други инвестиции за тях различни от депозити ще задвижат икономиката ни доста. Все пак това са 700-800 милиона само вчера който могат да се влеят в икономиката каквато според мен е целта на държавата и на самите банки.
За Банковата система наличието на голям брой Депозити всъщност е също толкова проблем както и прекалено голяма експозиция в кредити от няколко години съотношението депозити към кредити в цялата банкова система е 2:1.
Ето мерки който предприеха банките и държавата за да намалят броя на депозитите:
Буквално сриване на лихвите по тях в момента ДЦК носят по висока доходност от депозит в банка което не е нормално принципно.
Намаляване на таксите за кредити всяка банка включително ПИБ се опитват да раздават кредити на абсолютно брутални лихви дето имаше една реклама беше 6 и половина вече е 5 и половина

Преди няколко месеца се шегувах че ще сме единствената държава в света която ще е фалирала банкова система заради прекалено голям брой на депозитите в системата

Коментар