Първоначално изпратено от das
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнениеАз нямам акцкии, но ми е чудно след като е ясно, че дивидент никога няма да има, защо не си продадете акциите и не се купите облигациите с доходност 12%?Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнениеАз нямам акцкии, но ми е чудно след като е ясно, че дивидент никога няма да има, защо не си продадете акциите и не се купите облигациите с доходност 12%?
Кой ти дава доходност от 12% по облигации? Само кажи и купуваме, такава доходност няма никъде по света.
Е освен ако не говорим за някакви junks, ама дори и за такива е високо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнениекървава баня...........
Коментар
-
Konsultant
Eто какво открих:
1. http://cbonds.com/emissions/issue/101649
Domestic bonds: First Investment Bank, 12.75% perp., EUR (BG2100008114)
2. https://www.bourse.lu/instrument/bon...&cdTypeVal=OBL
Проспектът може да се види тук:
https://www.bourse.lu/instrument/lis...&cdTypeVal=OBL
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеИнтересни възприятия имаш !
"Не ти харесва" казваш !
Тук вдигаме непрекъснато темата с купоните , защото тя е в пълно противоречие с дискотираната дивидентна политика на банката. На второ място ;- от вън помогнаха - но спряха изплащането по купона временно ;
на трето място света отиде на ~нулеви лихви !
И така, не следва ли момента за дискусия за предоговаряне на лихвените нива, безсрочие, наследственост и пр. по облигациите и до кога все така ? 11/12% да изплащаш купони /селективни/ равни /по големи/ от акционерния капитал , при драстична промяна на кредитния пазар!
Това е отговорът ми на как чета и какво разбирам !
Дали представлява търговска тайна и дали банката може да сподели кой е поел риска да ги закупиЗа спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеАми лично е, то и акциите са ми личниИ въпросът принципен. За мен е ясно че писаниците на Биволъ са глупост и не ми трябват разяснения от банката по въпроса. На всеки в тоя форум му е ясно това. Но наглите писания на Биволъ са си грубо нарушение на закона и не бива да бъдат оставяни без последствие. Ако идеш на фейсбук страницата на Биволъ ще видиш колко хора се връзват и колко хора се кефят. Тези последните после го разпространяват сред други хора и т.н.
Имал съм, нямам, няма и да имам!“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнениеСпоред мен ПИБ са почнали вече да стават доста по-комуникативни.
Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнениеЛихвата на държавния депозит е толкова, защото той по закон е обезпечен с ДЦК-та. .
Имам акции със спекулативна цел и не препоръчвам нищо, освен обективност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнениеСпоред мен ПИБ са почнали вече да стават доста по-комуникативни. Виж, че направиха среща с миноритарите, пускат официални опровержения ...За дълга и държавния депозит мисля, че се бъркаш. Лихвата на държавния депозит е толкова, защото той по закон е обезпечен с ДЦК-та. Даже беше супер висока имайки предвид, че ЕЦБ раздаваше пари тогава на 0.15%.
Ама аз това го знам, както знам, че нещата обаче имат форма, имат и съдържание.
Става дума в крайна сметка в банката да се поеме един финансов ресурс, с който се решават стопански цели.
Какви важни стопански цели се рашаваха с тези два вида ресурс и какъв риск се покриваше, че цената на ресурса имаше 6 пъти разлика.
Държавата реши по своя инициатива да го "даде", щото са такива времената и това беше единствено възможната форма за наливане. Обичайнто и нормалното според пазара е: този който е на зор да почука на нечия врата и да каже: Помагай, дай!
Пък този, дото е помолен, да се напъне да разрови нещата до дъно и да си сметне риска, преди да даде пари в заем.
Ама, не би!
Онзи каза просто: На ти, вземай и няма "не искам"!
Просто нямаше друг вариант.
Всъщост - Имаше и друг вариант - квестори.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНачев, напълно съм съгласен с теб по въпроса за облигациите. Но в случая става въпрос за съвсем друго. Говедата правят внушения относно състоянието на банката и т.н. Ако бяха коментирали лошите практики на мажоритаря с високолихвените купони, въобще нямаше да се обаждам. Този проблем е известен и на мен също не ми харесва.
Интересни възприятия имаш !
"Не ти харесва" казваш !
Тук вдигаме непрекъснато темата с купоните , защото тя е в пълно противоречие с дискотираната дивидентна политика на банката. На второ място ;- от вън помогнаха - но спряха изплащането по купона временно ;
на трето място света отиде на ~нулеви лихви !
И така, не следва ли момента за дискусия за предоговаряне на лихвените нива, безсрочие, наследственост и пр. по облигациите и до кога все така ? 11/12% да изплащаш купони /селективни/ равни /по големи/ от акционерния капитал , при драстична промяна на кредитния пазар!
Това е отговорът ми на как чета и какво разбирам !
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНачев, напълно съм съгласен с теб по въпроса за облигациите. Но в случая става въпрос за съвсем друго. Говедата правят внушения относно състоянието на банката и т.н. Ако бяха коментирали лошите практики на мажоритаря с високолихвените купони, въобще нямаше да се обаждам. Този проблем е известен и на мен също не ми харесва.
Много от проблемите ни нямаше да ги има в качеството ни на акционери в публични български банки /говоря по принцип/, клиенти и граждани ако:
1. Институциите /БНБ и КФН/ си вършеха ефективно работата и бяха НАДПАРТИЙНИ
;
2. По времето на царя НЕ бяха ОТМЕНИЛИ наказателната ОТГОВОРНОСТ;
3. Не отмениха по предложение на БНБ глобите за всяване на банкова паника и т.н.
Що се отнася до настоящата позиция има много още да се стараят /ако имат желание/ да ПОДОБРЯТ комуникацията със своите МИНОРИТАРНИ акционери!
Сегашния пример е доказателство. Можеше да го направят доста по-ИНТЕЛИГЕНТНО!
Например какво им пречеше на срещата с миноритарите през февруари месец да обсъдят част от тези точки за предстоящото общо събрание? Та разликата е около 2 месеца, а срещата с миноритарите бе много добре отразена имаше и сериозно присъствие /ИП, УД, журналисти и т.н./.
Както и да е, всяко зло за добро.
Имат възможност да докажат, че променят отношението си и се отварят към своите акционери, а времето ще покаже дали новата система на управление и предприетите мерки ще бъдат достатъчно ефективни.
Коментар
Коментар