Първоначално изпратено от nacheff
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
-
Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнениеТова е един възможен поглед.
Няма никакъв спор, че е допустимо от законова точка и в самото решение няма нищо извънредно с оглед на обичайните корпоративни практики.
Обаче, при ПИБ специално след случката през 2014 г. нещата стоят по един много деликатен начин и би било подходящо от институцията да се дават едни ясни и категорични сигнали, че всички практики, които бодат в очите на инвеститори (включително и особено дребни), регулаторни органи и всякакви власти, следва да се премахнат или да се прилагат при необходимост по един изключително внимателен и балансиран начин.
Ако съдим от реакциите поне на форума, когато преди 4 години емитираха онзи дълг от 40 млн. при 12,75 %, безсрочна емисия и стойност на една облигация от 50 000 Е, това беше порещнато с пълно и категорично неодобрение, поради причина че параметрите будят изненада, въпроси, съмнения.
При не много по-различни пазарни условия на по-късен етап се наложи спасителна помощ порядково 15 пъти по-висока, вярно че е от правителството, но пък ставаше дума за една високорискова (с оглед на ситуацията) операция, която се случи при лихва "само" 2,2 %.
Поправете ме ако греша. Пиша по спомени.
Е, на мен поне тези неща ми идват малко в повече.
За целенасочената и злонамерена атака знаем, информираха ни.
Обаче, само погледнете горните числа и проценти и се размислете хубаво още веднъж.
И пак!
Иначе си прав, шум може и да не се вдига,
ама може и да се вдига.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mito Karamitov Разгледай мнение
МрежоФФ, все другите хора са виновни
Забол си главата в песако ама дупенцето ти е навън - скоро ще го усетиш
И един съвет винаги имай впредвид всички гледни точки а не само тази в закопаната ти ГлаваLast edited by netware5; 14.04.2016, 13:26.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеАми лично е, то и акциите са ми личниИ въпросът принципен. За мен е ясно че писаниците на Биволъ са глупост и не ми трябват разяснения от банката по въпроса. На всеки в тоя форум му е ясно това. Но наглите писания на Биволъ са си грубо нарушение на закона и не бива да бъдат оставяни без последствие. Ако идеш на фейсбук страницата на Биволъ ще видиш колко хора се връзват и колко хора се кефят. Тези последните после го разпространяват сред други хора и т.н.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Barky Разгледай мнениеМного шум за нищо сте вдигнали колеги. .
Няма никакъв спор, че е допустимо от законова точка и в самото решение няма нищо извънредно с оглед на обичайните корпоративни практики.
Обаче, при ПИБ специално след случката през 2014 г. нещата стоят по един много деликатен начин и би било подходящо от институцията да се дават едни ясни и категорични сигнали, че всички практики, които бодат в очите на инвеститори (включително и особено дребни), регулаторни органи и всякакви власти, следва да се премахнат или да се прилагат при необходимост по един изключително внимателен и балансиран начин.
Ако съдим от реакциите поне на форума, когато преди 4 години емитираха онзи дълг от 40 млн. при 12,75 %, безсрочна емисия и стойност на една облигация от 50 000 Е, това беше порещнато с пълно и категорично неодобрение, поради причина че параметрите будят изненада, въпроси, съмнения.
При не много по-различни пазарни условия на по-късен етап се наложи спасителна помощ порядково 15 пъти по-висока, вярно че е от правителството, но пък ставаше дума за една високорискова (с оглед на ситуацията) операция, която се случи при лихва "само" 2,2 %.
Поправете ме ако греша. Пиша по спомени.
Е, на мен поне тези неща ми идват малко в повече.
За целенасочената и злонамерена атака знаем, информираха ни.
Обаче, само погледнете горните числа и проценти и се размислете хубаво още веднъж.
И пак!
Иначе си прав, шум може и да не се вдига,
ама може и да се вдига.Last edited by nacheff; 14.04.2016, 12:55.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнениеМного лично приемаш статиите на Бивол. Чак ме учудваш.
Нямам акции, няма и да имам.И въпросът принципен. За мен е ясно че писаниците на Биволъ са глупост и не ми трябват разяснения от банката по въпроса. На всеки в тоя форум му е ясно това. Но наглите писания на Биволъ са си грубо нарушение на закона и не бива да бъдат оставяни без последствие. Ако идеш на фейсбук страницата на Биволъ ще видиш колко хора се връзват и колко хора се кефят. Тези последните после го разпространяват сред други хора и т.н.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНякой ще ходи ли на събранието? Щото аз съм възпрепятстван, а много бих искал да поставя един въпрос. Става въпрос за следното:
Какви мерки е предпрело или ще предприеме ръководството на банката за да бъдат наказани лицата, автори на тази манипулация. Уведомени ла БНБ и КФН за да предприемат мерки?
https://www.facebook.com/bivolnews/p...200515?fref=nf
Много лично приемаш статиите на Бивол. Чак ме учудваш.
Нямам акции, няма и да имам.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
Много шум за нищо сте вдигнали колеги. Банката е излязла с официално становище
http://www.investor.bg/novini-i-anal...kratno-215050/
ПИБ: Възможността за емисия на нов дълг е предлагана и одобрявана няколкократно
Предложението за издаване на дълг до 2 млрд. лв. чрез промяна в устава на банката представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания
0
Препоръчай (0) (5F4 / FIB)
Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) използва правото си на отговор и пояснява, че искането, отправено към общото събрание на акционерите, за удължаване на срока, в който се предвижда възможност за емисия на дълг до 2 млрд. лв. чрез промяна на устава, представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания.
„Това е възможност, която е отправена като предложение към Общото събрание на акционерите и произлиза от устава на банката“, пише в правото на отговор, разпространено до медиите.
Още по темата
Вноската на ПИБ във Фонда за преструктуриране на банки е 8,65 млн. лв.
ПИБ върна още 100 млн. лв. от държавната подкрепа
Третата по големина банка на българския пазар пояснява, че предложението е във връзка с публичния ѝ статут, като представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания.
„От 2007 г. същото предложение към Общото събрание на акционерите е предлагано и одобрявано няколкократно. Тази опция дава възможност през следващите пет години банката да емитира дълг до размера на 2 млрд. лв.“, допълват от ПИБ.
Както и Investor.bg подчерта, предложението се прави, защото предишният 5-годишен период, в който Управителният съвет на банката с разрешение на Надзорния съвет можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв., изтича през тази година.
За да бъде удължен, срокът трябва да залегне в устава на банката, който може да бъде променен след одобрение на общото събрание на акционерите на публичната компания.
От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 14,67% до лв. за брой и 1,844 лв. и 202,84 млн. лв. пазарна капитализация.
Коментар
-
Засега се въздържам да подновя акционерното си участие ... оставам само клиент на банката .
"хората" (2-те лица) си имат начини да си разпределят печалбата без дивиденти
от ИПОто много пъти са ме сърбяли ръцете да стана акционер - и единствено това че съм клиент ме е спирало/спасявало.....тая година като доближи 1.60 лв(според графичката) - пак ще ме засърби, и може да се изкуша за 5% от портфейла / силно рисковия дял , примерно от Биовет (друг такъв герой) ще се прехвърля тук..."the trend is your friend until the end..."
Коментар
-
Някой ще ходи ли на събранието? Щото аз съм възпрепятстван, а много бих искал да поставя един въпрос. Става въпрос за следното:
Какви мерки е предпрело или ще предприеме ръководството на банката за да бъдат наказани лицата, автори на тази манипулация. Уведомени ла БНБ и КФН за да предприемат мерки?
https://www.facebook.com/bivolnews/p...200515?fref=nfLast edited by netware5; 13.04.2016, 21:51.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от potten Разгледай мнениеНищо лошо не е станало, просто банката следва държавната политика и иска да привлича средства за да се финансира. Държавата тегли 16млрд.лв., банката като по-малка само 2 млрд.лв., така че всичко е нормално и е наред.
"....Предложението се прави, защото предишният 5-годишен период, в който УС с разрешение на НС можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв., изтича през тази година...."
Това съвпада като време с изтичащите високодоходни купони. Не ми е ясно само дали евентуална издадените нови книжа ще бъдат при старите условия - начин на предлагане, купюр, лихвен процент и т.н.
Някой да има информация ? Може и да не официален PR
Засега се въздържам да подновя акционерното си участие ... оставам само клиент на банката .Last edited by Protokol; 13.04.2016, 11:17.За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеПИБ моли акционерите да одобрят емисия на дълг до 2 млрд. лв. в следващите 5 г.
Възможността се предвижда чрез промяна на устава, която трябва да се разгледа на свиканото за 16 май общо събрание..
Поздрави на Консултант!
Тук според мен по-скоро се търси да се направи новина от нищото. Това правомощие беше заложено за петгодишен срок с промени в устава от октомври 2011 г. Тъй като този период изтича, предложението е то да се поднови за още пет. Няма някаква драма. По-скоро искат да си поддържат тази опция като източник на средства за отпускане на кредити. Все пак очакванията са да има съживяване на пазара.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеПИБ моли акционерите да одобрят емисия на дълг до 2 млрд. лв. в следващите 5 г.Last edited by andy2000; 13.04.2016, 11:08.
Коментар
Коментар