IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Я, консолидираният отчет взел че се появил без да го забележа.

Сега ще му хвърля и аз едно око.

Коментар

• Консолидацията добавя още 5-6 млн. към годишната печалба. Така печалба на акция възлиза на 0,87 лв., а Р/Е е около 4,5
      При тези показатели сценария цената на акция да се удвои в рамките на няколко месеца е съвсем реалистичен! Просто е въпрос на време акцията да попадне в полезрението на няколко по-едри местни или чужди играча, които да развалят рахата на сегашния самотен купувач, обиращ всичко предлагащо се до 3,90

Коментар

• Абсолютно НЕ споделям мнениено на fantasy_gt!!!! Това, че притежателите на 85% от ПИБ са склонни да вкарат суха пара в банката на цена, която е близка до P/B от 0,4-0,5 НЕ МОЖЕ да се нарече сериозно.

Аз съм акционер и не мога да го приема.
        Малки пакети акции се търгуват по борсова цена, ДА. Но тук инвеститорите са по-скоро за кратко и търсят бърза пеяалба.

НО цената на големи пакети се формира по различен начин - по-скоро от дългосрочни перспективи на сектора и икономиката, отколкото на базата на последното тримесечие.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
          Дали си играч или играчор, не е важно. Важното е да взимаш на сериозно пазара а себе си - не.
          Много точни думи Греъме!

Коментар

• Дали си играч или играчор, не е важно. Важното е да взимаш на сериозно пазара а себе си - не.
            Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Абе да ти кажа моите наблюдения са че твърде сериозните и начетени играчори не са кой знае колко успешни на пазара! Така че нека всеки я кара както сметне за добре и пилците ги броим на есен
              Батя не се сдържах да се включа макар и малко офтопик, след тоя ти пост . Моето впечатление е, че "твърде сериозните и начетени играчори" наистина може да не успяват да хванат с 1/2 от портфейла си "шита" вдигнал се с хххх% НО когато играта се обърне и задуха насрещния вятър, успяват да опазят голяма част от портфейла си, съхранявайки го по този начин за следващия цикъл, когато към него ще добавят някой "скромен" %. Сигурен съм, че разбираш какво имам в предвид, припомняйки си събитията от 2007, а и не само тогава.Въпреки това всеки си има стил, а веднъж придобити, трудно се променят навици и привички от "стари кучета". Успех.
              Last edited by Alhimik; 23.02.2017, 23:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение

Хайде по-сериозно, Батя! ....
                Абе да ти кажа моите наблюдения са че твърде сериозните и начетени играчори не са кой знае колко успешни на пазара! Така че нека всеки я кара както сметне за добре и пилците ги броим на есен

Коментар

От банката дори на последната среща с миноритарите го разясниха тоя въпрос. Увеличение с акции само при подходящи пазарни условия. Аз лично го разбирам като цена на акция над счетоводната. А че на Груйча му е кисело гроздето и нарочно не иска да вдене, това е друг въпрос
                  Хайде по-сериозно, Батя! Винаги съм мислел, че за толкова години на пазара си разбрал някои основни неща. Пазарната цена (т.е. тази която ти, аз и останалите смешни спекуланти сме склонни да преглътнем, за да има търговийка на БФБ) НЕ Е фактор за нито един български мажоритар, освен ако не иска да се продаде на някоя балама, която взема борсовата цена на сериозно.
                  Увеличение на капитала над счетоводната стойност (условие, за да няма размиване за неучаствалите) е толкова наивна за България идея, че изграждането на поливна система в Сахара си е направо реалистично. Алтруизмът на българския мажоритар стига максимум до осведомяването на "инвестиционната общност" с нещо повече от тримесечен отчет и, евентуално, някоя и друга среща (със или без скромен кетъринг) с по-ентусиазираните играчи. Мисълта да не размие участието на малките акционери е толкова чужда на мажоритаря, че по-скоро би си отхапал ръката, отколкото да отдели и една секунда за размисъл по темата.

Така че, определено цената няма значението, което ти мислиш, че има. Особено при ПИБ. Освен че не му пука за малките обаче, мажо не умира от желание и да вкарва много пари на висока цена - това си е чиста печалба за "разни хора с компютърчета", както се изразява един друг колос на предприемачеството и лудогорския футбол.
                  Ако трябва да спекулирам с варианти на понятието "благоприятни пазарни условия" и неговата връзка са БФБ, бих предположил, че притежателите на 85% от ПИБ са склонни да вкарат суха пара в банката на цена, която е близка до P/B от 0,4-0,5. Затова е може би и цялото това "подпомагане" от близки до мажо купувачи последните месеци - за да докара "пазарната" около цената на евентуално увеличение. Така мажо няма да се набута, давайки по 7-8 лева на акция (колкото смяташ, че трябва да струват), и току-виж някой баламурник като ПФ налее свежи кинти и закърпи положението за известно време.
                  Това е просто предположение и не трябва да се разглежда като препоръка за търговия. Имам известно к-во акции в момента, но по тази позиция винаги съм "на полусъединител", ако разбираш какво имам предвид.

Коментар

• Първоначално изпратено от continental Разгледай мнение

Имам съвсем сериозен въпрос - защо да е по-добре да се прави увеличение на капитала при цена на акцията над счетоводната ѝ стойност?
                    За да не се разводнява капитала и размива дяловото участие на досегашните акционери.

Коментар

От банката дори на последната среща с миноритарите го разясниха тоя въпрос. Увеличение с акции само при подходящи пазарни условия. Аз лично го разбирам като цена на акция над счетоводната. А че на Груйча му е кисело гроздето и нарочно не иска да вдене, това е друг въпрос
                      Имам съвсем сериозен въпрос - защо да е по-добре да се прави увеличение на капитала при цена на акцията над счетоводната ѝ стойност?

Коментар

• Увеличение на капитала с нова емисия акции е последното нещо, което ще направят, според мен. Нали 85% от него ще трябва да го внесат мажоритарите.
                        Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• От банката дори на последната среща с миноритарите го разясниха тоя въпрос. Увеличение с акции само при подходящи пазарни условия. Аз лично го разбирам като цена на акция над счетоводната. А че на Груйча му е кисело гроздето и нарочно не иска да вдене, това е друг въпрос

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

БаткоФ, как по-ясно да ти го напиша - на сайта на БНБ, която е най-авторитетната институция що се касае за банков надзор (всъщнсот единствената авторитетна), пише черно на бяло, с императивна норма поставам ти го като линк, ако си го забравил:
                            Банката ще увеличи капитала си до Април 2017
                            :

Е, какво повече да кажа, като от това по-черно на бяло няма как да има. Април месец е след около 40 дни, а до момента няма нищо в тази насока. А какво пише в сайта на фибанката е ирелевантно - напротив, само показва как тази "българска" банка се счита за по-голяма и важна от БНБ. В нормалните страни нали знаеш какво би станало, ако не се изпълни подобна имеправтивна препоръка от страна на върховния контролен орган?
                            А не може ли капитал да се увеличи с хибриден инструмент? Никъде не се казва какво стои зад понятието капитал, но от надзорна гледна точка имаме капитал от първи и от втори ред.
                            Така или иначе увеличение на капитала с нова емисия акции на този етап няма да има според мен. Печалбата на банката ще стигне за попълване на капиталовия недостиг, а дивидентът се отлага за догодина.

Коментар

• Първоначално изпратено от Belcho Разгледай мнение

Това не са 4 предписания. Самото предписание е едно 200 млн. лв. допълнителен капиталов буфер. Тия 4-те са средствата, чрез които ще се набавят кинтите.
                              Абе не е баш така.
                              Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

Абе май и 4-те предписания трябва да изпълнят ама айде от мене да мине. Тука ми прилича на говореното на нашите политици. "Ще направим това и онова" а после "Абе ние имахме предвид друго ама вие не сте разбрали...."

Това не са 4 предписания. Самото предписание е едно 200 млн. лв. допълнителен капиталов буфер. Тия 4-те са средствата, чрез които ще се набавят кинтите.

Коментар

Working...
                                X