Първоначално изпратено от Батя
Разгледай мнение
Едно от основните неща и реално истинския проблем при банките последните години (бих казал в световен мащаб) е качеството на активите. Акциите на банките в Италия сринаха не заради лоши печалби, а именно заради проблемни активи...
Или ако трябва да кажем по-просто нещата, инвеститорите гледат резултатати от прегледа на качеството на активите на банките.... И тук идва големия проблем (въпреки че БНБ го замети под килима в добре познат стил....) - ти най-добре от всички знаеш какъв резултат излезе при стрес-тестовете миналата година.
С пъти по-добър резултат, Монтепакси в Италия тези дни бе национализирана.... а тук чупим рекорди с 3 пъти по-лош процент (спрямо Монтепаски) на CET1 при стрес-теста....
А за печалбата, която толкова гледаш - при банките тя е толкова колкото решат да бъде.... Знам че се произнасям малко крайно, но всичко е през решение как и с колко да се провизират кредитите.... Провизираш по-малко - печалбата излита в небесата... и обратното....
Едва ли някой има проблем с качеството на обслужването на физическите лица (дори и аз съм силно впечатлен от него), но по отношение на фирмите кредити нещата са различни.... а именно тях (и то големите експозиции) замери стрес-теста....
P.S. Колко беше P/E при КТБ... и дали проблемите й дойдоха от ниско "Е" в съотношението ?
Коментар