Първоначално изпратено от BSE Will Rise
Разгледай мнение
Батя изключително добре описа ситуацията с БФБ и с външите пазари. Не ми се иска, но се опасявам, че движението на цената при Трейдинга няма нищо общо с твоите представи, придобити от отчети и коефициенти. Точно това пробойната на "екселската" търговия. Според мен /не твърдя, че съм прав и не ми се спори/, но цената беше 9 лева поради няколко причини, всички до една свързани с Огнян Донев.
1. Той залагаше на тази компания и притежаваше акции като физическо лице. Освен за себе си, купуваше акции за жена си и близките си. По някое време, очевидно той за себе си е решил, че му е по-изгодно да разпродаде абсолютно всички свои и тези на близките си акции и да пренасочи парите към Софарма.
2. Свързано с точка 1, докато ОД притежаваше акции, трейдингът даваше дивиденти, които достигаха по спомен 30 ст. и интересът му бе цената да е пазарна или висока. След като вече няма акции, дивидентите не само намаляха, но и тотално спряха /това вече от години/.
3. Свързано с т. 1, Софарма започна да изкупува Софрма трейдинг. Какво ни говори това - еми говори ни, че ОД смята, че Трейдингът е хубава компания, но вече интересът му е различен. Неговият интерес е Софарма да изкупи Трейдинга на възможно най-ниска цена. И за да бъде на най-ниска, най-вероятно няма да изплаща дивиденти /недай Боже/. Нещо повече - дори и без дивиденти да се събере голяма тълпа от купувачи с по няколко стотин хиляди лева тук, ОД много лесно може да ги откаже на мига като люсне половин % да кажем от акциите. Не знам дали би го направил, но истината е, че го може. И така се стига до въпроса - кой ще е този наивник да се набута в тази игра?
Има и още доста нюанса, но става дълго. Проблемът, колега, е че никой изкуствен интелект не може да ги сметне тези неща. Проблемът навън е, че е невъзможно да ги знае тези неща човек без да има близък и личен контакт с огромните акционери. Не е възможно да предвидиш какво би направил Мъск да кажем на база статии от вестници. Ако си пиеш кафето 5-6 пъти годишно и той ти позволи да му задаваш каквито въпроси искаш - имаш шанс.
Имам акции тук, моят интерес е цената да се вдигне, да се подновят дивидентите, но се стремя да гледам реалистично.
Успех!
Коментар