If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Що не направиш разнообразие: купи си някакви други акции - или дори поне 2-3 златни кенгури, за да им се кефиш? А може би за предпочитане десетина напальони или дукати - защото - както казах преди време (подкрепяйки тезата си с мнението на учени професори), близането на златце е ного важно и полезно за здравето на кокълите и имунната система?
стига с тези глупости - злато, че и да му се кефя, аре не ме занимавай .....
нали знаеш какво купувам, нали беше на събрание, е тогава????
Що не направиш разнообразие: купи си някакви други акции - или дори поне 2-3 златни кенгури, за да им се кефиш? А може би за предпочитане десетина напальони или дукати - защото - както казах преди време (подкрепяйки тезата си с мнението на учени професори), близането на златце е ного важно и полезно за здравето на кокълите и имунната система?
Ха, това е много интересно ! Спомням си преди година или две мисля, че беше г-н Донев ни насочваше именно към трейдинга като възможност за постоянен дивидент, а сега много странно насочва нещата към имотаджийската ! Дори ще перефразирам какво каза той тогава ! Въпроса тогава беше насочен към Софарма ,защо дивидента намалява там, а той в отговор каза,че който иска редовни дивиденти да инвестира в трейдинга !
E все пак предстои увеличение при СФИ на една гросмайсторска цена - 3,90 и трябва малко реклама !
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Ха, това е много интересно ! Спомням си преди година или две мисля, че беше г-н Донев ни насочваше именно към трейдинга като възможност за постоянен дивидент, а сега много странно насочва нещата към имотаджийската ! Дори ще перефразирам какво каза той тогава ! Въпроса тогава беше насочен към Софарма ,защо дивидента намалява там, а той в отговор каза,че който иска редовни дивиденти да инвестира в трейдинга !
Че той не рече, че Трейдингът ще спре да цака дивидент? Само каза, че не гарантира, че той ще расте и расте и расте ежегодно, че понякога може да е и по-малко, ако пъкне готина възможност за инвестиция.
Мислех на точката за дивидента да гласувам "против" само за разнообразие, но реших, че все пак искам дивидент и затова гласувах "за"...
Аз мисля: няма лошо дивидентът да е плаващ - една година може 30 стинки, другата - 10 стинки, може и хич - ако пъкне възможност за някаква силна и качествена инвестиция. Добрите инвестиции са винаги с приоритет.
Фортиссов например не прави същото ли - а и повечето от нас? Земем дивидент - понякога го изхарчваме, понякога го реинвестираме (в същата компания или в друга секси компания), понякога частично едното и частично: другото.
Впрочем това е плюсът на дивидентът - напримерно аз като взема трейдинговският - може пък да предпочета да го реинвестирам не в бизнесът с хапченцата, а в машиностроителството - напримерно казано - или пък в инвестиция извън България.
Ще се въздържа от коментар, за да не се получи игра на счупен телефон. А и въпросите ми бяха доста общи (поне повечето от тях), т.е. няма нещо кой знае колко интересно.
Може би единственият по-интересен въпрос от моя страна беше за бъдещите дивиденти и дали можем да ги очакваме всяка година. Отговорът беше, че това е в зависимост от инвестиционната стратегия на компанията - засега има дивиденти и идеята е да има и за в бъдеще, но ако компанията има нужда от по-сериозен паричен ресурс за някоя по-мащабна инвестиция, нищо чудно и да няма дивидент.
В тази връзка Огнян Донев направи коментар, за който преразказвам с мои думи и точно тук не искам да се получава играта на счупен телефон: ако човек държи на стабилен и предвидим дивидент, тогава по-подходящо е да се обмисли инвестиция в Софарма Имоти (без това да е съвет за покупка или продажба на акции), защото там вече големите рискове са преодоляни и бизнесът е по-предвидим в дългосрочен план, докато Софарма Трейдинг е динамично развиваща се компания и във всеки един момент може да се отвори подходяща инвестиционна възможност, която изисква паричен ресурс, и съответно дивидентът при СФТРД съвсем не е гарантиран.
иска да каже че пак ще реинвестира 60-те К дивидент
Хе-хе, е всичките 60 хилки, ли ?
То бива, бива любов към инвестициите, ама....
Форти, веднага отделяй едни 50 % за новата кола и една хубаво море със семейството.
Пък другите 50 % си ренвестирай (според мен това 50/50 "инвестиции-харчлък" от дивидентната дохоност си е едно добро разпределение, особено пък като се има предвид и колко капиталова имаш за последната година , ама айде нея не я пипай )
И един съвет, колкото и да знам че не ти трябва и да не ми го искаш, ама вземи диверсифицирай малко поне с реинвестициите (за вече инвестираните ми е ясно, че няма да го направиш)! Никога не можеш да си сигурен в бъдещето...
Много хубаво събрание беше, много добра стратегия за развитие в близко и средно бъдеще, Огнян Донев отговори на много въпроси след самото събрание като около 1/3 от всички въпроси ги зададох аз.
Ванко сега разбра ли защо някои сме омагьосани от групата.
Визия, замах, интелект, прозрачност и достъпност за нас малките. Докато има такива компании управлявани от такива екипи съм оптимист за БГ.
Част от въпросите ти са били задавани минали срещи и може би за това ти бе човека с най-много въпроси. Но мисля че за разлика от други компании тук не остана с неотговорен въпрос включително и на IT въпроса ти
Поздрави и добре дошъл в отбора!
Мениджмънтът има планове експанзията на Трейдинга да продължи, което е похвално и се радвам. Стъпването на сръбския пазар и отварянето на аптеки определено ще повиши и диверсифицира приходите.
И двете начинанията обаче не са евтини и ще изискват средства. Особено за аптеките, ако целта наистина е 30% пазарен дял в рамките на три години, няма как да се стъпва внимателно на пазара, примерно както го правят Газпром с бензиностанциите. Ще трябва бурно отварянето на нови аптеки в рамките на година, година и малко. В такъв случай защо 85% от печалбата се раздава като дивидент, вместо да се остави и реинвестира в компанията? Не искам да се заяждам или да поставям под въпрос стратегията на Трейдинга, просто ми е интересно откъде смятат да наберат ресурс. Вероятно ще поемат нови задължения. Някой пита ли за това на събранието
Г-н Димитров каза, че печалбата ще нараства достатъчно, за да може да се покриват новите задължения необходими за финансирането на новите инвестиции.
Мисля, че дивидентът може да спре ръста до тук, а ръста на печалбата да покрива част от инвестициите и разходите по лихви.
Определено смятам, че вложените средства в трейдинга ще имат по-добра възвръщаемост поради ефективно управление.
Мениджмънтът има планове експанзията на Трейдинга да продължи, което е похвално и се радвам. Стъпването на сръбския пазар и отварянето на аптеки определено ще повиши и диверсифицира приходите.
И двете начинанията обаче не са евтини и ще изискват средства. Особено за аптеките, ако целта наистина е 30% пазарен дял в рамките на три години, няма как да се стъпва внимателно на пазара, примерно както го правят Газпром с бензиностанциите. Ще трябва бурно отварянето на нови аптеки в рамките на година, година и малко. В такъв случай защо 85% от печалбата се раздава като дивидент, вместо да се остави и реинвестира в компанията? Не искам да се заяждам или да поставям под въпрос стратегията на Трейдинга, просто ми е интересно откъде смятат да наберат ресурс. Вероятно ще поемат нови задължения. Някой пита ли за това на събранието
Коментар