Киро, изобщо не си осъзнал същността на дивидентната политика. Те свежда до едно просто правило. Когато възвращаемостта на новите инвестиции е по-висока от желаната от акционерите доходност е по изгодно за акционерите да няма дивидент. При нормални борси с компетентни инвеститори е така. В предходният пост описа компании като Амазон, Гугъл и Фейсбук като пълни измамници заради болезнен опит с ХДПАТ. Каква щеше да е възвращаемостта за Акционерите в Амазон ако беше разпределяла редовно дивидент? Драстично по-ниска от текущата. Същевременно компании които инвестират парите на акционерите с изключително ниска възвръщаемост би трябвало да прекратят тези лоши практики и да разпределят дивидент. Пример за такава лоша практика е Албена. За мен трябва да сведат "инвестициите" до минимум и да разпределят максимален дивидент. Освен това съм потресен от мисълта, че не би могъл да направиш разлика между паричните потоци на Алтерко, Телелинк и Биодит към този момент. Искането ти за дивидент веднага е унищожаване на доход за акционерите. Напълно разбираемо е да искаме гаранции, че когато растежа свърши печалбата ще бъде разпределена като дивидент, но до там. Вместо да се интересуваш от важните въпроси какъв ще е растежа на компанията и какви инвестиции ще са необходими да се постигне ти издигаш искане за унищожаване на стойност за акционерите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Биодит АД (BDT)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Дано си пропуснал Меком. Там уважаваха с едни 18%
Поздрави.Last edited by MrSi; 26.12.2020, 01:44.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
Точно за това говоря Киро. Влизам там където има уважение към акционерите.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеПрез годините имаше плеяда от големи разбирачи с претенции и твърдения, че нямало смисъл от раздаване на дивиденти , а е важен растежа..На аргументите , че най-големите и стабилни световни компании раздават редовно дивиденти, те измисляха куп глупави отговори..И ХДПАТ и МОСТ и куп други достигнаха рекордни нива и фалираха..Разбира се все растяха уж и не даваха дивидент..
Който не иска дивиденти има богат избор на БФБ..Аз инвестирам у нас само в дивидентни компании, Вие се пробвайте в не
дивидентните..
Може да се направи едно сравнение за цените на дивидентните и не дивидентни компании на БФБ..
Мисля че от тук нататък който и да се листне на БФБ, дивидентната политика е задължителна .Last edited by MrSi; 26.12.2020, 01:35.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
През годините имаше плеяда от големи разбирачи с претенции и твърдения, че нямало смисъл от раздаване на дивиденти , а е важен растежа..На аргументите , че най-големите и стабилни световни компании раздават редовно дивиденти, те измисляха куп глупави отговори..И ХДПАТ и МОСТ и куп други достигнаха рекордни нива и фалираха..Разбира се все растяха уж и не даваха дивидент..
Който не иска дивиденти има богат избор на БФБ..Аз инвестирам у нас само в дивидентни компании, Вие се пробвайте в не
дивидентните..
Може да се направи едно сравнение за цените на дивидентните и не дивидентни компании на БФБ..
Last edited by Kiro; 26.12.2020, 01:10.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДълбоко съм озадачен от въпросите за дивидент. Продължавам да вярвам, че в случаите когато възвращаемостта на новите инвестиции е по-висока от желаната от инвеститорите доходност то разпределянето на дивидент е в ущърб на акционерите. Така погледнато е ясно, че без нови инвестиции и растеж на компанията няма как текущата цена да се изплати през дивиденти. Затова е логично акционерите да се фокусират върху скоростта на растежа а не да го ограничават през дивидент тук и сега. Който държи на дивидент в първата година, когато компанията излезе на печалба дълбоко не осъзнава същността на нещата. Същевременно е логично да се търсят някакви гаранции, че след като спре растежа по-голямата част от печалбата ще се разпределя като дивидент. Но в този случай трябва да се молите поне пет години да не получите и стотинка. За мен който е ориентиран към дивидент не е точно за тук. Тук въпроса е с каква скорост ще расте компанията и дали растежа е включен в цената или не е. За сега нямам ясен отговор на тези въпроси. Но пък Алтерко по време на ИПО също не го виждах ясно. За мен стана очеизвадно чак пролетта на 2019 г. Явно ми трябва повече време. Но определено ако съм фокусиран към дивидент бих избрал друг тип компании.
1 - Плащането на дивидент е добър стимул на мениджмънта . Мисля че вероятноста от раздаване на бонуси и високи заплати ще се обезсмисли при раздаване на дивидент защото разхода е само 5% и не се плащат осигуровки и данък.
2 Раздаването на дивидент подкрепя мнението че дружеството е платежоспособно и произвежда реален кеш.
Ако предпочиташ дружества които не изплащат дивидент може да инвестираш в ПИБ или пък ЦКБ.
ПС: Алтерко и ТБС що раздават дивидент ?
ТБС дават мазни дивиденти ÷ обратни изкупувания. Те да не би да не се развиват ?Last edited by MrSi; 26.12.2020, 01:08.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Дълбоко съм озадачен от въпросите за дивидент. Продължавам да вярвам, че в случаите когато възвращаемостта на новите инвестиции е по-висока от желаната от инвеститорите доходност то разпределянето на дивидент е в ущърб на акционерите. Така погледнато е ясно, че без нови инвестиции и растеж на компанията няма как текущата цена да се изплати през дивиденти. Затова е логично акционерите да се фокусират върху скоростта на растежа а не да го ограничават през дивидент тук и сега. Който държи на дивидент в първата година, когато компанията излезе на печалба дълбоко не осъзнава същността на нещата. Същевременно е логично да се търсят някакви гаранции, че след като спре растежа по-голямата част от печалбата ще се разпределя като дивидент. Но в този случай трябва да се молите поне пет години да не получите и стотинка. За мен който е ориентиран към дивидент не е точно за тук. Тук въпроса е с каква скорост ще расте компанията и дали растежа е включен в цената или не е. За сега нямам ясен отговор на тези въпроси. Но пък Алтерко по време на ИПО също не го виждах ясно. За мен стана очеизвадно чак пролетта на 2019 г. Явно ми трябва повече време. Но определено ако съм фокусиран към дивидент бих избрал друг тип компании.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от galaxy Разгледай мнениеЗдравейте,
Много ми харесва компанията и обмислям да участвам в ИПО. Единственият червен флаг за мен е, че доказан фонд от ранга на NEVEQ излиза от компанията Ви. Това наистина ме тревожи, как бихте го обяснили?
Поздрави,
след като невек разбират че Радев влизат вместо тях решават да си запазят 7% и не продават всичките 26%
та видимо и те са се усетили какво ще се случва...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение
Съгласен със, за спекулантите, но нека първо равием и направим компанията печеливша, след това да постигнем добра ликвидност на пазара и след това, ще има време за спекулантите.......
По втория въпрос:
- още не съм, а и не ми е детската мечта
- както е видно в детайли от Документа за допускане, освен участието ми в изкупуването на акции от NEVEQ, през последните две години съм инвестирал лични средства в размер над 500к лева
- да, ако се наложи, бих могъл да подкрепям компанията и в бъдеще
- също така може да се види, че имам други компании, които развиват успешен бизнес и генерират печалби през последните 15 години
- те са източникът ми на доходи и поради тази причина НЕ получавам възнаграждение от Биодит
Предполагам, че някои от участниците във форума, ще бъдат критични към това, че като основател на компанията инвестирам такива лични средства, но аз Вървам, че Биометричната идентификация и свързаните с нея решения, ще бъдат новото нормално в света след 5-7 години и искам да взема малка част от това.
Пред възможността да инвестирам в NIO или Xpeng, предпочитам да го направя в собствена ми компания, в която освен, че ми доставя огромно удоволствие това което правим, се надявам да постигна същите нива на възвращаемост в следващите 5-7 години.
Поздрави,
1. Възнамеравате ли да практикувате редовно дивидентна политика ? - Т. Е споменахте около 1/3 от печалбата, но дали ще е редовна? Имам в предвид че ако печалбите нараснат дали наистина ще споделяте част от печалбите с всички а не само с мениджмънта.
2. Смятате ли да увеличавате допълнително капитала в последствие ?
Поздрави.Last edited by MrSi; 25.12.2020, 23:52.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julian Sofroniev Разгледай мнение
Съгласен със, за спекулантите, но нека първо равием и направим компанията печеливша, след това да постигнем добра ликвидност на пазара и след това, ще има време за спекулантите.......
По втория въпрос:
- както е видно в детайли от Документа за допускане, освен участието ми в изкупуването на акции от NEVEQ, през последните две години съм инвестирал лични средства в размер над 500к лева
- също така може да се види, че имам други компании, които развиват успешен бизнес и генерират печалби през последните 15 години
- те са източникът ми на доходи и поради тази причина НЕ получавам възнаграждение от Биодит
Предполагам, че някои от участниците във форума, ще бъдат критични към това, че като основател на компанията инвестирам такива лични средства, но аз Вървам, че Биометричната идентификация и свързаните с нея решения, ще бъдат новото нормално в света след 5-7 години и искам да взема малка част от това.
Пред възможността да инвестирам в NIO или Xpeng, предпочитам да го направя в собствена ми компания, в която освен, че ми доставя огромно удоволствие това което правим, се надявам да постигна същите нива на възвращаемост в следващите 5-7 години.
Поздрави,
важно е за оценката , колко добър предприемач сте
Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
няма нищо по хубаво за спекулантите от това някой фонд да прови продажби на пожар, заради крайния си срок. Като купят на безценица хосле ще падне як трейд.
по вторият абзац
Искам и аз да имам странични пари да изкупувам дялове докато фирмата ми е старт ъп и не е на печалба. Вие милиардер ли сте? Можете ли да наливате в дружеството още дълго време? Знам въпросът е много личен, но се набива в очи. Примерно Агрия като искаше да увеличи капитала си и основните щяри да запишат яко, логично ги питахме откъде пари, като не плащат дивидент....
По втория въпрос:
Поздрави,
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеЧестита Коледа!
Имам интерес да участвам с малко, но това не значи, че не виждам рисковете за нас инвеститорите. Скромното ми мнение, е че тук (Биодит) трябва да се действа много концентрирано и бързо, за да има внедрени системи, които освен приходи (извън фондово финансиране,заеми и борсово финансиране) ще дадат тласък на развитието на екосистемата. Това, че NEVEQ гледат към изхода (прочетох го по-долу, не съм се интересувал дали е така) е и хубаво и лошо и за мен от критична важност е компанията да докаже, че може да достави, внедри и подържа добър продукт, който да започне да и 'води' клиенти.
Локдаун кризата трябва да се използва като възможност решение да бъде внедрено, инсталирано и 'подкарано' на спокойствие в хотели , в които иначе всичко ще се случва 'на мускули' и с огромен стрес и бързане със съпътстващите рискове. Сезонните хотели са едно, но логистично близките градски хотели в които може да се работи без големи разходи за командировъчни - обикновено са целогодишно пълни, НО сега корона кризата ги прави полупразни (някои напълно), което дава мегдан за спокойна работа по монтажи и внедряване (включително чистене на бъгове и сервизиране) в обекти, в които иначе малка компания с малко персонал не може да подкара решението при желаните от клиента параметри. Добрите градски хотели (доказани във времето) няма да са толкова заплашени от фалити и смяна на собственика, което би попречило на дъглосрочната работа като доставчик на услуга.
Както беше писал колега по-надолу конкуренцията не спи, а добър сайт, много презентации - освен плюс в набирането на капитал и евентуални бъдещи клиенти са и 'отвори очички' за конкурентни компании с по-мощна структура и достъп до пазари, които да се 'сетят', че в нещо подобно има хляб и да се нароят подобни решения. За пример - платформи за краудфъндинг като kickstarter и indiegogo освен, че помагат на малки компании и хора да реализират проектите са и огромен инкубатор за идеи за китайските братя и не само и съм бил свидетел как уау неща от кикстартер за нула време се превръщат в разни посредствени и евтини продукти в алибаба и алиекспрес, но това размива първоначалната идея и потенциалния и пазар. Там говорим за месеци. Тук за години + доста финансиране и голяма оценка на база полезен модел и тн... Та затова казавам, че според мен единствения пазарен механизъм компанията да 'избухне' е да има повече внедрени и работещи решения, които да успеят да докарат приходи, които да покриват разходите отчасти, а после изцяло. Тогава вече цената на полезния модел и потенциала на пазарния дял ще даде големите оценки.
Поздрави и успех!
По същество със съгласен със всичко в разсъжденията Ви. Пред всяка стартираща компания има множвство рискове да се провали.
Вярвам, че при нас този риск е минимален и причините са следните:
- основните продуктови линия са вече готови и валидирани на пазара
- значителните инвестиции в развойна дейност са направени последните 4 години ( основната причина за високи разходи и съответно негативен финансов резултат )
- резултата за 2020 година показва значителното подобрение на финансовия резултат ( 70% ), поради намалените инвестиции в развойна дейност и възнаграждения на персонала
- както написах и по-долу, NEVEQ излизат частично поради технически причини, а именно всички инвестииц в компаниите, трябва да бъдат затворени до края на 2021 година. Само за информация, NEVEQ има още два пълни exita през последните 5 месеца
- съгласен съм, че локдауна предоставя възможностти. И ние се опитваме да се възползваме максимално от тях. В примера с хотелите, преоборудването се случва планирано и много рядко инцидентно. Това е част от цялостната реновация на хотела. Разбира се сега, когато заетоста е на 10% би било много по-лесно да се извърши преоборудване, но нека бъдем обективни, към ситуацията.
Дали ако ние бяхме управител на хотел и незнаехме още колко месеци/сезона няма да работим или дали в следващите 1-2 години, ще имаме заетост 10%-20% бихме се ангажирали дългосрочно със договор за плащане. Въпреки това, в момента всеки втори хотел ( имаме десетки запитвания ) обмисля да подмени остарелите си системи с онлайн решения
- точно за да избегнем, риска от бърз копи-пейс, не разработваме индивидуални продукти, а цялостни крайни решения
В България само са 20 месеца след старта на продажбите ни, имаме внедрени решения в над 30 компании ( над 100 обекта ), пазарен дял от 5% от всички производствени предприятия с над 200 души персонал, пазарен дял от 65% от продадените биометрични устройства и над 30 000 души ежедневно използващи нашите системи, когато отиват на работа. Някои от тези компании са сред топ 20-те компании по приходи в България.
При 35% от клиентите ни имамме up sale.
Работим точно в посока да внедрим максимално повече системи, които да генерират достатъчно приходи за покриване на разходите. След направените реорганизации в началото на 2020 година и изпълнение на заложеният план за 2021 година, компанията ще излезе на положителен финансов резултат.
В заключение искам да споделя, че Биодит не е 15-20 годишна mature компания и нещата/резултатите, няма да се случат от днес.
Успешно изминахме пътя на разработка на продукта и от тук нататък, основният ни фокус е продажби и налагане на решенията ни масово на пазара.
Ако се справим отлично и в тази посока, резултатите ще бъдат изненадващи за всички и то в много положителна посока!
Поздрави,
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от malkia Muk Разгледай мнение
Ухаа, евалата. Лашна се успешно в две листвания на технологични компании и си повярва, че всичко което хвърчи се яде.
Яде се, спокойно. Ама ядливите не бяха на beam пазар.
Язе мисля да ви изчакам и да ви видя първата година, докъде ще го устискате., но може би си прав . Ето защо обмислям съвсем малък вход ( 5 - 6 % от портфейла ) за да продължа да се интересувам от бизнеса пък после ще допълвам или продам ако се наложи. Благодаря за съвета.
Поздрави.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
Коментар