Първоначално изпратено от forexar
Разгледай мнение
Освен това реалните приходи на фирмата за деветмесечието са 21.1млн. лв, тъй като останалите към 800хил. лв са от non-core дейности (любимите ми вече преоценки на дълготрайни активи, приходи от лихви и т.н.). На тези суми мястото им въобще не е в графата приходи, тъй като нямат общо с оперативната дейност на фирмата, а трябва реално да бъдат показани под ЕБИТ.
Оперативно фирмата губи пари (минус 438хил. лв), независимо от това, че показва 11-12% покачване на приходите спрямо миналата година.
Паричните потоци по-ясно отразяват ситуацията във фирмата, защото са базирани на реално получен кеш (приходи) и платен кеш (разходи) за разлика от "оборота", особенно при фирми използващи accrual accounting. При този вид счетоводство фирмата си записва приходите когато е извършена услугата или продаден продукта, а не когато е получила кеша. В това естествено няма нищо лошо, много фирми ползват такова счетоводство, само че риска е че част от търговските вземания (т.е. още не платени услуги) могат да бъдат записани и като оборот. Така фирмата може да си покачва леко оборота и да показва растеж дори и тогава, когато такъв няма. Реално Сирма показва покачване на оборота с 2млн. лв, а вземанията от клиенти си остават едни и същи (5.9млн. лв), което е нетипично.
Няма как да знаем дали част от вземанията са ги вписали като оборот или не, затова съветвам да се гледат паричните потоци, тъй като те по-добре отразяват какво става оперативно във фирмата.
Факт е че счетоводната политика на фирмата е страшно агресивна - на няколко пъти ставаше въпрос за разходите, които те обръщат в активи. Освен това прехвърлянето на Sirma ITT е меко казано направено доста непрозрачно. Оборотът пък съдържа неоперативни приходи, на които мястото им не е там.
Сега забелязах и нещо доста странно и при амортизационните им отчисления (отново не-кешови): миналата година амортизацията на продукти от развойна дейност е била 335хил. лв (при балансова стойност 6.6млн. лв на тези продукти), а тази година е 10х по-висока - 3.6млн. лв. (при балансова стойност 11.1млн. лв).
Според мен създаденият софтуеър трябва да се амортизира за период до 3 години, т.е. както е през 2015. Защо миналата година са си амортизирали продукцията за 20г. период остава загадка.
Опитвам се да си представя някой как още ползва Windows 95 и Майкрософт си амортизират операционната система дори и през 2015!
Но толкова по темата за оборота - реалния за годината сигурно ще е по-скоро в диапазона 28-29млн. лв, но аз все пак смятам, че инвеститорите трябва да гледат колко кеш генерира фирмата и как се развива на оперативно ниво, а не какво те си записват като оборот.
Друга много интересна точка потвърждаваща агресивната финансова политика за мен са квалификацията на вземанията по възраст. Сирма ясно са написали следното: "Групата е определила обичаен кредитен период от 180 дни, за който не начислява лихви на клиентите. Забава след този срок е приета от Групата като индикатор за обезценка".
Обаче ако им погледнете вземанията, над 30% (1.5млн. лв) са над 180 дни и над 15% са над 1 година. Някои даже и над 2 години!
Тъй като болшинството от оборота на фирмата е генериран в България, мога да предположа, че голяма част от тези вземания са от български фирми и вероятността те да бъдат платени или по съдебен ред взети е доста малка. Според мен в един момент в близко бъдеще на Сирма може да й се наложи да признае, че някои от тези вземания са несъбираеми и те ще бъдат отписани. Към момента и въпреки какво сами са написали за 180-те дни, тези вземания не са обезценени.
Коментар