IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Очертават се 30-32 Милиона приходи ?

Чудесно !

Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
    Привет!

Който не е имал възможност да участва в онлайн срещата с ръководството на Сирма Груп Холдинг на 17 декември 2015 г., може да види видеозапис тук.
    Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
      obafeme, ти толкова се притесни от какво написа, че чак го и изтри.

- ПРОСТИМО Е !!! - дори да е така .
      Но ти си за ПОЗДРАВЛЕНИЯ ! и не от амбулантни търговци като мен , а и от доста по Вещи спекуланти ! - БРАВО !

Коментар

• Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение
        Благодаря че те има Equity Private
        +3

Коментар

• Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
          Привет!

Който не е имал възможност да участва в онлайн срещата с ръководството на Сирма Груп Холдинг на 17 декември 2015 г., може да види видеозапис тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
            добре ли си, похвалих те и администраторите ме изтриха
            Ша го хвалим ли сега или ще го ....

Слушайте го, колкото и да е досаден с тез ЕБИТДИ.....Аз едно време му се ядосах като "ЕБИТва-ши" ЗХБГ и яко се набутах.....

Признат грях, не е грях....

Коментар

obafeme, ти толкова се притесни от какво написа, че чак го и изтри.
              добре ли си, похвалих те и администраторите ме изтриха

Коментар

• obafeme, ти толкова се притесни от какво написа, че чак го и изтри.

Коментар

+2
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

+1
                    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Много хубаво и поздравления за иновативното решение. Наистина ще е хубаво повече компании да правят такива презентации.
                      Очаквах обаче да се намесите на 30:11 и да поправите г-н Алексиев, който явно не прави разлика между ръст и марж на ЕБИТДА! Той въобще беше ли чел презентацията преди да се появи онлайн и да говори за резултатите? Съдейки по постоянното поправяне оставям с впечатление, че я виждаше за първи път.
                      Не знам и защо постоянно се говори за добро корпоративно управление като се спомене Сирма след като обяснението на фирмата относно сделката с ИТТ в проспекта е като за лаици и не отговаря на истината! Защо просто не признаят пред инвеститорите истинската цел? А после говорят за недоверие на институционалните инвеститори към тях.

Имам и един въпрос конкретно към Елана, тъй като вие сте подготвяли анализите около цената на акция.
                      Ако се вярва на отчетите им и ЕБИТДА наистина е 35% от приходите, а ръста на продажбите е 11-12%, защо компанията въобще направи ИПО-то на такава "ниска" цена? Фирма с такива параметри трябва да се продаде поне на 3.5х приходи (т.е. над 100млн. лв). Такава оценка би се потвърдила и чрез очакваната ЕБИТДА от около 12млн. лв, ако вземете мултипликатора за подобна българска сделка (Fadata - Riverside на 8.5х ЕБИТДА).
                      Та въпроса е защо някой, който има такава бенчмарк информация би се съгласил да си продаде акциите на 1.20лв?

По-долу съм дал реалните маржове на фирми в секторите, където са и verticals на Сирма

SaaS: Ebix, LivePerson, Medidata, Qualys, SciQuest, Zendesk, Synchronoss - EBITDA margin (19%)
                      IT Services: Indra, Sistemas, GFI, Insight, Reply - EBITDA margin (9%)
                      Business Analytics: Pros Holding, QLIK Tech, Splunk, Terradata, Cegedim, inContact - EBITDA margin (20%)
                      Fin Services: Bottomline, EPIQ, Fidessa, Guidewire, DST - EBITDA margin (23%)

Въпросът ми по-горе е риторичен, защото лесен бенчмаркинг анализ показва, че маржове над 30% са типични за огромните софтуеърни конгломерати (Майкрософт, Оракъл), а не за фирми с 15млн. евро оборот. Реално Сирма превръща огромна част от разходите си в активи и ги амортизира под ЕБИТДА. Реалният им марж трябва да е около 20-22%, ако не правеха счетоводни хватки, т.е. ЕБИТДА около 6.5-7.0млн. лв, което дава и отговор на това, защо собствениците биха си продали акциите на оценка 60млн. лв (1.20лв на акция), а не искат над 100млн. лв!

Също ще е интересно да видим дали след 5 месеца, като им изтече lock-up периода, ще има още продавачи от собствениците независимо от цената.
                      Мен лично ме интересува и дали има пут опция за 27% от Онтотекст през 2016г и как ще я изплатят, ако Павел Езекиев реши да им я call-не. От къде точно ще вземат парите?

Коментар

• Първоначално изпратено от Isabella Oronova Разгледай мнение
                        Привет!

Много хубаво и поздравления за иновативното решение. Наистина ще е хубаво повече компании да правят такива презентации.
                        Очаквах обаче да се намесите на 30:11 и да поправите г-н Алексиев, който явно не прави разлика между ръст и марж на ЕБИТДА! Той въобще беше ли чел презентацията преди да се появи онлайн и да говори за резултатите? Съдейки по постоянното поправяне оставям с впечатление, че я виждаше за първи път.
                        Не знам и защо постоянно се говори за добро корпоративно управление като се спомене Сирма след като обяснението на фирмата относно сделката с ИТТ в проспекта е като за лаици и не отговаря на истината! Защо просто не признаят пред инвеститорите истинската цел? А после говорят за недоверие на институционалните инвеститори към тях.

Имам и един въпрос конкретно към Елана, тъй като вие сте подготвяли анализите около цената на акция.
                        Ако се вярва на отчетите им и ЕБИТДА наистина е 35% от приходите, а ръста на продажбите е 11-12%, защо компанията въобще направи ИПО-то на такава "ниска" цена? Фирма с такива параметри трябва да се продаде поне на 3.5х приходи (т.е. над 100млн. лв). Такава оценка би се потвърдила и чрез очакваната ЕБИТДА от около 12млн. лв, ако вземете мултипликатора за подобна българска сделка (Fadata - Riverside на 8.5х ЕБИТДА).
                        Та въпроса е защо някой, който има такава бенчмарк информация би се съгласил да си продаде акциите на 1.20лв?

По-долу съм дал реалните маржове на фирми в секторите, където са и verticals на Сирма

SaaS: Ebix, LivePerson, Medidata, Qualys, SciQuest, Zendesk, Synchronoss - EBITDA margin (19%)
                        IT Services: Indra, Sistemas, GFI, Insight, Reply - EBITDA margin (9%)
                        Business Analytics: Pros Holding, QLIK Tech, Splunk, Terradata, Cegedim, inContact - EBITDA margin (20%)
                        Fin Services: Bottomline, EPIQ, Fidessa, Guidewire, DST - EBITDA margin (23%)

Въпросът ми по-горе е риторичен, защото лесен бенчмаркинг анализ показва, че маржове над 30% са типични за огромните софтуеърни конгломерати (Майкрософт, Оракъл), а не за фирми с 15млн. евро оборот. Реално Сирма превръща огромна част от разходите си в активи и ги амортизира под ЕБИТДА. Реалният им марж трябва да е около 20-22%, ако не правеха счетоводни хватки, т.е. ЕБИТДА около 6.5-7.0млн. лв, което дава и отговор на това, защо собствениците биха си продали акциите на оценка 60млн. лв (1.20лв на акция), а не искат над 100млн. лв!

Също ще е интересно да видим дали след 5 месеца, като им изтече lock-up периода, ще има още продавачи от собствениците независимо от цената.
                        Мен лично ме интересува и дали има пут опция за 27% от Онтотекст през 2016г и как ще я изплатят, ако Павел Езекиев реши да им я call-не. От къде точно ще вземат парите?

Коментар

• Видео от онлайн среща на ръководството на Сирма Груп Холдинг с инвеститори

Привет!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                            Това сериозно ли е ?

Откъде са тия неща ?
                            Фирмата ги е дала като бъдещи инвестиции в проспекта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                              И знае какво да пита ...
                              Абе нека си пита,но не му е сега времето.

Коментар

Иска ли питане! Още по време на ИПО-то обявиха, че част от парите от предлагането ще отидат за инвестиции в следните активи:

1) Лаптоп презентационен 2 бр. – 1 940 лв.
                                2) Лазерно много функционално устройство 1 бр. – 1 100 лв
                                3) Проектор и екран 1 бр. – 1 300 лв.
                                4) Система за съхранение на видео данни 1 бр. – 5 626 лв

Ако някой ще участва в срещата, моля да пита дали и следните инвестиции вече са направени:

1) Директорски бюра 4 бр. – 5 400 лв
                                2) Метална каса 1 бр. – 1 344 лв.
                                3) Заседателна маса 1 бр. – 1 843 лв.
                                4) Канцеларски материали и тонер касети – 12 600 лв.

Без подходяща заседателна маса, не виждам да могат да растат през 2016.
                                Това сериозно ли е ?

Откъде са тия неща ?

Коментар

Working...
                                X