IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Елана Агрокредит АД (EAC / 0EA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение

Грую, аз не съм на твоето мнение за увеличението, но нали точно това прави борсата интересна.
    така е, желая успех и дано си прав. факт е, че ако се бях замислил, можех да се сетя, че при права от 0,001 стинка няма как да имаш кяр при покупка на 1,30 и емисионна от 1,10, обаче все се надявах, че Евереста ще подпре малко. Не би и си нося последствията - друг път да не вярвам в розови бъдещета и обещания за 15-20 милки нови кредити, а да гледам реалните действия. Скоро не бях губил пари, така че хубаво го отнесох този шамар, та да ми светне червената ламБа
    Успех с инвестицията!
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

ъхъ, битият бит и бетина чампоева
      Обаче пък ПИБ и Табака вече са по-зле представящи се в последната година, което си е супер новина, особено за сейф хевън акция като еваната. Покори върха с Камен Евереста - егати якия слоган, дето го измислих
      Грую, аз не съм на твоето мнение за увеличението, но нали точно това прави борсата интересна.
      Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
        Каквото е имало да става е станало вече...
        ъхъ, битият бит и бетина чампоева
        Обаче пък ПИБ и Табака вече са по-зле представящи се в последната година, което си е супер новина, особено за сейф хевън акция като еваната. Покори върха с Камен Евереста - егати якия слоган, дето го измислих
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Каквото е имало да става е станало вече...
          Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Леонид Разгледай мнение
            Новите акции от увеличението като станат налични за търговия.
            Когато станат налични за търговия "новите" акции по нищо няма да се различават от "старите" акции. И те не излизат -- а ти влизат по сметката. Веднъж влязли няма да може да различиш "новите" от "старите" -- просто ако си записал на 100% ще ти се увеличи едно число в платформата два пъти. Т.е. самият тиу въпрос е логически доста странен.

Коментар

• Новите акции от увеличението като станат налични за търговия.
              Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

в какъв смисъл да "излязат"?

Коментар

• Първоначално изпратено от Леонид Разгледай мнение
                На колко според вас ще излязат новите акции? Според мен ще е на текущите цени и няма да има падане до 1.10.
                в какъв смисъл да "излязат"?
                Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• На колко според вас ще излязат новите акции? Според мен ще е на текущите цени и няма да има падане до 1.10.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Абе хора, направо ме шашкате.... това инвестиционен форум ли е или кварталната кръчма ?!?

Що за инвестиционен анализ ?!?

Ако ще искам да инвестираш в моя бизнес примерно 3 млн.лв. за следващите 3 години и ти предложа следните варианти като (1.) Доходност и (2.) Парични потоци, кой ще избереш ако трябва да ги дадеш тези 3 млн.лв.

1.) Вариант No.1:
                    * Инвестираш 1 млн.лв през 2018 г. и имаш 10 % годишна доходност върху тях; (2-та милиона си ги ползваш за други инвестиции и/или поне не ги "затваряш" без да си наясно с переспективите)
                    * Инвестираш още 1 млн.лв през 2019 г. и имаш 8 % годишна доходност върху тях;( 1-я милион си го ползваш за други инвестиции и/или поне не го "затваряш" без да си наясно с переспективите)
                    * Инвестираш още 1 млн.лв през 2020 г. и имаш 7 % годишна доходност върху тях;

2.) Вариант No.2:
                    * Инвестираш всичките 3 млн.лв накуп през 2018 г. при средна годишна доходност от 4 %

Ти ако ги имаше тия 3 млн.лв, кой вариант би предпочел за парите си ?!? И тук не става дума дали си физическо лице, фирма или пенсионен фонд.

Процентите в примера естествено са илюстративни, но до голяма степен реално показват пропорциите на доходността при варианта за еднократно увеличение с 18 млн.лв. (и примерно с 3 увеличения по 6 млн.лв.). Финансовия анализ е един и същи, без значение какъв инвеститор си (частно лице или Пенсионен/взаимен фонд).

Айде, ако ми кажеш че вярваш, че компанията може изведнъж да почне да дава по 3 млн.лв. лизинги на месец, няма да се съглася с предположението ти, но поне ще разбера логиката на преценката ти.

Ако просто въздъхнем и си кажем на глас Истината, че ПФ управляват нескопосано парите ни, не по начин по който мениджърите им биха инвестирали личните си пари, също ще го приема.

Ама да ми твърдиш, как вариант No.2 бил по-добър по някаква си причина, при положение че се дават повече пари в година 1, за по-малка доходност и при реално по-висок риск, си е тотална анти-инвестиционна логика !!!

P.S. А с тоя коментар за "съвременния комбайн" показваш, че дори не знаеш с какво се занимава "Елана агрокредит", а се изказваш в подкрепа на увеличението по начина по който бе направено....
                    тръгвам отзад напред - много добре знам, че Елана Агрокредит не се занимава с лизинги на техника, а с финансиране на покупки на земя, трайни насаждения и оборотни средства. Това не означава, че индиректно не финансира покупките на техника като осигурява капитал за покупката на земята. Няма да спора тук.
                    Нито защитавам увеличението, нито нищо - нямам акции тук и не мисля, че ще имам в скоро време. Има по-доходни алтернативи в чужбина.
                    Но вие разсъждавате точно като индивидуален инвеститор. Ако трябва да избирам между вариантите предложение от вас като индивидуален инвеститор бих избрал естествено 1. Само, че тук идва разликата между индивидуален инвеститор и пенсионен фонд. Не забравяй, че фондовете ще трябва да почнат да изплащат пенсии от 2021 година, така че освен доходност ще им трябват и парични потоци. Отделно, само за 2017г. във пенсионните фондове са влезли 1.9 млрд. лв, които трябва да се инвестират някъде иначе стоят на 0% в банките. 2018 ще са над 2 млрд., заради покачването на заплатите и увеличението на заетите. Така че в случая на ПП ситуацията е - идват ми всеки месец по 50-100млн. и трябва да ги инвестирам в нещо, че да покрием изискванията за минимални доходности. Така че за тях и вариант 2 ще е чудесен. Така че финансовия анализ е един и същ, но решението за влизане в инвестиция е различно, заради различните цели. За нас като индивидуални инвеститори, гонещи максимална доходност - може вече да не е толкова изгодно.
                    Дали вярвам, че Елана ще успее да увеличи три пъти даваните пари - вярвам, че не правят увеличението напразно и имат планове как да го реализират. Най-вероятно няма да е толкова бързо, колкото плануват.
                    Че фондовете управляват калпаво - съгласен. Особено за частта, че мениджърите не управляват по същия начин собствените си пари. Но пак казвам - различни цели, различни методи на управление.
                    Уважавам мненията ви и анализите, уча се от тях и гледната точка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение

съвсем скоро ще има и цени по високи от тези ........пак ще се учудваш
                      ха дано, но в момента ми звучи като "надай се коре на пияна жена" Имам за разтоварване, така че всеки ъп е супер за минимизиране на загубите, но едва ли ще стане така!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Аз да отговоря, може ли? Макар че сигурно и холандчето ще го направи по-късно
                        Извинявай, но ти ги изкара тези фонд мениджъри като някакви свръхчовеци, разбираш ли, а всъшност не е точно така. Имам честта да познавам немалко от топ фонд мениджърите у нас, и мога да твърдя, че нямат нищо свръхестествено в тях. Ти изхождаш от една много, ама много погрешна представа, а именно, че фонд мениджърите са олигофрени (точно обратното на това, което уж твърдиш), които не знаят как да наместят Х милиона, затова трябва да ги дадат на Камен Евереста да ги управлява!?!?!?

Щото Евереста прави точно това - взема едни пари и прави печалба от тях, същото , което шрави всеки фонд мениджър, но при Колчев е само в една сфера, конкретно за това дружество. Да не забравяме, че тук освен дивидентна доходност имаме и капиталова печалба/загуба, която директно се отразява върху цената на дяловете на съответния ПФ, а битката е точно за тях. Та как точно се е случило така, че дружството с най-голяма загуба за минлата година като капитаолова такава, изведнъж стана чудесно и всички следва да са доволни и щастливи? Хората ли се смениха, какво ли?

И за финал - странен ръст в цената за последните няколко дни - нямам идея кой нормален човек би си купил акции по 1,13, при положение че можеше да си купи колкото му душа иска на 1,10 преди 3 седмици??? Но хора всякакви - преди ми се смеехте, че очаквам еваната да брани цената на правата и оттам на акцията, явно сега са решили да я вдигат точно за замазване на очи и симулиране на доходност. Естествено, няма никаква манипулации и да ги духат миноритарите...
                        съвсем скоро ще има и цени по високи от тези ........пак ще се учудваш

Коментар

• Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнение

Ван Бастен, ако успокоиш малко топката, може и да разбереш логиката на ПФ.
                          Да приемем, че управляваш 300 млн лв активи, инвестирал си вече 2 млн в Агрокредита, но имаш още 30-40 млн за инвестиране /освен изискуемия минимален кеш/ и отделно знаеш, че всеки месец ти пристигат още няколко милиона по сметките и няма какво да ги правиш, освен да стоят на 0% лихва в банката. А в същото време въпросното дружество, в което вече си вкарал 2 млн, работи с кредити и плаща за тях около 3-3,5% лихва.
                          В тази ситуация ти какво би предпочел - 8% доходност от 2 млн лв или примерно 5-5,5% от 4 млн лв?

Мен също не ме устройва тази стратегия на ПФ, но предпочитам да разбирам реалността, за да не бъда изненадван от нея, а не да обявявам мениджърите на ПФ за недалновидни, глупави, мързеливи и т. н.
                          В тази връзка е съвсем нормално, че те не управляват огромните си портфейли както ние бихме управлявали 50-100-200 хил лева портфейл.
                          Аз да отговоря, може ли? Макар че сигурно и холандчето ще го направи по-късно
                          Извинявай, но ти ги изкара тези фонд мениджъри като някакви свръхчовеци, разбираш ли, а всъшност не е точно така. Имам честта да познавам немалко от топ фонд мениджърите у нас, и мога да твърдя, че нямат нищо свръхестествено в тях. Ти изхождаш от една много, ама много погрешна представа, а именно, че фонд мениджърите са олигофрени (точно обратното на това, което уж твърдиш), които не знаят как да наместят Х милиона, затова трябва да ги дадат на Камен Евереста да ги управлява!?!?!?

Щото Евереста прави точно това - взема едни пари и прави печалба от тях, същото , което шрави всеки фонд мениджър, но при Колчев е само в една сфера, конкретно за това дружество. Да не забравяме, че тук освен дивидентна доходност имаме и капиталова печалба/загуба, която директно се отразява върху цената на дяловете на съответния ПФ, а битката е точно за тях. Та как точно се е случило така, че дружството с най-голяма загуба за минлата година като капитаолова такава, изведнъж стана чудесно и всички следва да са доволни и щастливи? Хората ли се смениха, какво ли?

И за финал - странен ръст в цената за последните няколко дни - нямам идея кой нормален човек би си купил акции по 1,13, при положение че можеше да си купи колкото му душа иска на 1,10 преди 3 седмици??? Но хора всякакви - преди ми се смеехте, че очаквам еваната да брани цената на правата и оттам на акцията, явно сега са решили да я вдигат точно за замазване на очи и симулиране на доходност. Естествено, няма никаква манипулации и да ги духат миноритарите...

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                            Ако просто въздъхнем и си кажем на глас Истината, че ПФ управляват нескопосано парите ни, не по начин по който мениджърите им биха инвестирали личните си пари, също ще го приема.
                            Ван Бастен, ако успокоиш малко топката, може и да разбереш логиката на ПФ.
                            Да приемем, че управляваш 300 млн лв активи, инвестирал си вече 2 млн в Агрокредита, но имаш още 30-40 млн за инвестиране /освен изискуемия минимален кеш/ и отделно знаеш, че всеки месец ти пристигат още няколко милиона по сметките и няма какво да ги правиш, освен да стоят на 0% лихва в банката. А в същото време въпросното дружество, в което вече си вкарал 2 млн, работи с кредити и плаща за тях около 3-3,5% лихва.
                            В тази ситуация ти какво би предпочел - 8% доходност от 2 млн лв или примерно 5-5,5% от 4 млн лв?

Мен също не ме устройва тази стратегия на ПФ, но предпочитам да разбирам реалността, за да не бъда изненадван от нея, а не да обявявам мениджърите на ПФ за недалновидни, глупави, мързеливи и т. н.
                            В тази връзка е съвсем нормално, че те не управляват огромните си портфейли както ние бихме управлявали 50-100-200 хил лева портфейл.

Коментар

• Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение
                              Интересно е, че не разглеждате акционерното структура, когато разсъждавате за решението. А самия факт, че увеличението е записано около 95% показва, че текущите акционери са доволни. Според мен най-изгодно за тях е вече изложеното предположение - малко по-ниска доходност, но за двойна или тройна сума. Дф и ПФ доста трудно могат да намерят доходност от 5.5-6 % на друго място, а такава доходност ги устройва напълно.
                              Отделно, че увеличение на бизнеса не е чак толкова трудно да се постигне - един съвременен комбайн струва към милион, стига да предложат малко по-ниски от пазарните лихви и ще съберат бизнес. А и може да очакват покачване на лихвите, така че да бързат да съберат капитал докато е евтино и да го реализират при покачване на лихвите.
                              Абе хора, направо ме шашкате.... това инвестиционен форум ли е или кварталната кръчма ?!?

Що за инвестиционен анализ ?!?

Ако ще искам да инвестираш в моя бизнес примерно 3 млн.лв. за следващите 3 години и ти предложа следните варианти като (1.) Доходност и (2.) Парични потоци, кой ще избереш ако трябва да ги дадеш тези 3 млн.лв.

1.) Вариант No.1:
                              * Инвестираш 1 млн.лв през 2018 г. и имаш 10 % годишна доходност върху тях; (2-та милиона си ги ползваш за други инвестиции и/или поне не ги "затваряш" без да си наясно с переспективите)
                              * Инвестираш още 1 млн.лв през 2019 г. и имаш 8 % годишна доходност върху тях;( 1-я милион си го ползваш за други инвестиции и/или поне не го "затваряш" без да си наясно с переспективите)
                              * Инвестираш още 1 млн.лв през 2020 г. и имаш 7 % годишна доходност върху тях;

2.) Вариант No.2:
                              * Инвестираш всичките 3 млн.лв накуп през 2018 г. при средна годишна доходност от 4 %

Ти ако ги имаше тия 3 млн.лв, кой вариант би предпочел за парите си ?!? И тук не става дума дали си физическо лице, фирма или пенсионен фонд.

Процентите в примера естествено са илюстративни, но до голяма степен реално показват пропорциите на доходността при варианта за еднократно увеличение с 18 млн.лв. (и примерно с 3 увеличения по 6 млн.лв.). Финансовия анализ е един и същи, без значение какъв инвеститор си (частно лице или Пенсионен/взаимен фонд).

Айде, ако ми кажеш че вярваш, че компанията може изведнъж да почне да дава по 3 млн.лв. лизинги на месец, няма да се съглася с предположението ти, но поне ще разбера логиката на преценката ти.

Ама да ми твърдиш, как вариант No.2 бил по-добър по някаква си причина, при положение че се дават повече пари в година 1, за по-малка доходност и при реално по-висок риск, си е тотална анти-инвестиционна логика !!!

P.S. А с тоя коментар за "съвременния комбайн" показваш, че дори не знаеш с какво се занимава "Елана агрокредит", а се изказваш в подкрепа на увеличението по начина по който бе направено....

Коментар

• Интересно е, че не разглеждате акционерното структура, когато разсъждавате за решението. А самия факт, че увеличението е записано около 95% показва, че текущите акционери са доволни. Според мен най-изгодно за тях е вече изложеното предположение - малко по-ниска доходност, но за двойна или тройна сума. Дф и ПФ доста трудно могат да намерят доходност от 5.5-6 % на друго място, а такава доходност ги устройва напълно.
                                Отделно, че увеличение на бизнеса не е чак толкова трудно да се постигне - един съвременен комбайн струва към милион, стига да предложат малко по-ниски от пазарните лихви и ще съберат бизнес. А и може да очакват покачване на лихвите, така че да бързат да съберат капитал докато е евтино и да го реализират при покачване на лихвите.

Коментар

Working...
                                X