Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Нито защитавам увеличението, нито нищо - нямам акции тук и не мисля, че ще имам в скоро време. Има по-доходни алтернативи в чужбина.
Но вие разсъждавате точно като индивидуален инвеститор. Ако трябва да избирам между вариантите предложение от вас като индивидуален инвеститор бих избрал естествено 1. Само, че тук идва разликата между индивидуален инвеститор и пенсионен фонд. Не забравяй, че фондовете ще трябва да почнат да изплащат пенсии от 2021 година, така че освен доходност ще им трябват и парични потоци. Отделно, само за 2017г. във пенсионните фондове са влезли 1.9 млрд. лв, които трябва да се инвестират някъде иначе стоят на 0% в банките. 2018 ще са над 2 млрд., заради покачването на заплатите и увеличението на заетите. Така че в случая на ПП ситуацията е - идват ми всеки месец по 50-100млн. и трябва да ги инвестирам в нещо, че да покрием изискванията за минимални доходности. Така че за тях и вариант 2 ще е чудесен. Така че финансовия анализ е един и същ, но решението за влизане в инвестиция е различно, заради различните цели. За нас като индивидуални инвеститори, гонещи максимална доходност - може вече да не е толкова изгодно.
Дали вярвам, че Елана ще успее да увеличи три пъти даваните пари - вярвам, че не правят увеличението напразно и имат планове как да го реализират. Най-вероятно няма да е толкова бързо, колкото плануват.
Че фондовете управляват калпаво - съгласен. Особено за частта, че мениджърите не управляват по същия начин собствените си пари. Но пак казвам - различни цели, различни методи на управление.
Уважавам мненията ви и анализите, уча се от тях и гледната точка.
Коментар