Напълно съм съгласен с Осло, тук бизнесът е толкова прост, че няма смисъл да го дъвчем повече. Човек може да си направи точни разчети, да си сметне какви ще бъдат емисинните, дивидентите, доходността, почти като при депозит - то си е почти и толкова сигурно. Не е толкова ликвидно, но затова и доходността е значително по-голяма от депозит. Само се чудя, ако има някаква криза дали цената би паднала значително? Все едно да си продадеш депозита на по-ниска цена.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Елана Агрокредит АД (EAC / 0EA)
Collapse
X
-
Виж, Осло, нямам против да си прав, но прекалената вЕра в мажо винаги е много погрешна стратегия. Та ти сам извади от 9 кладенеца вода, за да докажаше, че Градус не струва (не съм записал там), а тук пак от 9 кладенеца вода вадиш, за да докажеш, че мажо е велик, дори намери грешка на счетоводителката в отчетите, ако не ме лъже паметта, което и в двата случая не е вярно, защото талибанизмът (финансовият) е вреден - справка темата на Софарма! А пък мантрите как мажо не искал увеличение на 1,50, щото много мислел за цацата и не искал да я прецаква, са без коментар
Мажо и на 2 лева ще иска увеличение, ако може, ама явно ПФ-тата са се запънали за 1,10 - вече как е измислена тази цена и защо, както и как са били "убедени" професионалистите в ПФ-тата, е съвсем друг въпрос.
Аз си казах мнението, видяхме и цена под емисионната, така че засега съм прав (за огромно мое съжаление) и акцията си е жив шит, крепен на мантри. Предполагам, че никога не си работил във финансовата сфера (само предполагам), поради което разсъжденията ти макар и не наивни, са абсолютно в типа wishful thinking - точно както моите очаквания мажо да си крепи цената. извинявам се, дори не е мажо, а наменик, вживял се в ролята на мажо.
Личната ми прогноза е за дивидент около 5 стинки (макс) на акция за 2018, дори очаквам 4, а причините са ясни - нови играчи, агресивни стари, двойно повече акции, върху които да се разпредели дивидентът. Апропо, кажете нешо за "гениалния ход с облигациите" - сигурен съм, че и там мениджмънтът е бил супер - взе пари от ИПО, за да си разплати облигациите - велико, вероятно и тях ще ги водят в онези 15-20 милки, дето обещаха да дават на годинаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Ето как я мисля аз
2021 г. емисионната трябва да е 1,15 лв. (още 5 ст.) за 3 г. това е по 1,5% годишна капиталова доходност
плюс 6% от дивидент = 7,5% сгредногодишно
Ако лихвите на банките тръгнат нагоре ( и на ЕЦБ) Агрокредит ще дава на земеделците на 10% вместо на 8,5% и готово
Ако няма търсене от земеделците ще си остане без ливъридж и пак 8,5% за нас (е 7,5% след обслужващото дружество)
Ако съвсем не искат кредити (земеделците) ликвидация и ще си вземем парите (затова Грую емисионната не можеше да е 1,3 лв. или 1,5 лв., защото това е разводняване на новите акции, то може да е само близо до текущия размер на собствения капитал)
Кажете къде дават 7%-7,5% годишно?
Е да, шанс за повече няма
Така я мисля
Не е препоръка
Имам акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеа ГОЛЕМИЯТ въпрос е защо не са били против да се срине капиталовата им доходност за една година с 25% (ерго, да им намалее стойността на един дял, основният им показател, по който се мерят)? И отговорът е само един - за пари ли, а, за много ли? Под масата ли, или заради нещо друго? Цената няма да мръдне над 1,15 цяла година, а някои мечтаят за Суфлекс, Никиту и 20% капиталова доходност, но то си го пише в Библията - блажени са верващите, защото тяхно е царстовото небесно! Очаквам да видя цена и под 1,10 в рамките на 2018 - видно е, че на евана грам не им пука от цената, важно е да има балъци, които да записват, а такива винаги ще има!Удриии, бай Колчо, тая мачка не е наш'та
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
ха мерси, пари ми дай, акъл (точно от този калинко) не ща
P.S. Сега го изгледах - егати приказките, тип нищонеказване. Ми то първокурсник по икономика ще ти каже същото. Обаче евереста си е еверест, а от върха най-тежко се пада!
Апропо, удивен съм, че акцията още не е върнала под номинал и някой упорито купува дребни обеми около 1,11-1,12, при положение че можеше да си купи милиони акции на 1,10, ама борса, манипулацийки, смешна работа...
Сега вече преценката съм малко разводнен - като са мен и теб и другите колеги тук, съветите са елементарни и повърхностни.
Но обективно погледнато, ако таргета са хора с пари, които през живота си не са чували за борси и акции, а вече не им се стои в депозити, предполагам не е толкова добра идея.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеГ-н Груев, продадохте ли?Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеАпропо, удивен съм, че акцията още не е върнала под номинал и някой упорито купува дребни обеми около 1,11-1,12, при положение че можеше да си купи милиони акции на 1,10, ама борса, манипулацийки, смешна работа...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
P.S. Сега го изгледах - егати приказките, тип нищонеказване. Ми то първокурсник по икономика ще ти каже същото. Обаче евереста си е еверест, а от върха най-тежко се пада!
Апропо, удивен съм, че акцията още не е върнала под номинал и някой упорито купува дребни обеми около 1,11-1,12, при положение че можеше да си купи милиони акции на 1,10, ама борса, манипулацийки, смешна работа...Last edited by Грую Груев; 10.06.2018, 17:10.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеМда, а конкуренцията не спи и активно се рекламира на Бата агро - Агрион дават фиксирана лихва от 2,90% за първата година, после си е 8,50%. Даже са си пуснали спонсорирана публикация в днес.бгНякой вярва ли още в перфектната акция с перфектния бизнес, от който никой не би искал да отхапе парче и само ще расте, и расте, и расте - ъп, ъп, Суфлекс, Никиту.... лебедовата песен
Така че, нека разделим много добрия бизнес на "Елана агрокредит" от много лошото им менаджиране на паричните потоци !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от LaCosta Разгледай мнениеЛичи си желанието ти да навлязат нови и агресивни играчи, ама уви, тоя играч, дето ти му викаш "нов", е от 4 години на пазара, т. е. появява се около 1 година след Елана.Затова и казах нов и/или агресивен, в случая е агресивен. Та сега си представи когато тук влезе някой от сорта на ЦКБ, примерно, да не кажа по-голям, какво ще стане. харесва ли ти мисълта?
Обмислям прехвърляне на пакета след месец към Атера, там поне всичко е ясно и като бизнес, и като резултати, а най-вече като покритие - земята си е земя, лизингът си е лизинг - разликата е от земята до небето. А като сложим и кофти управление на акцията, та всичко накланя ктм Атерата в най-скоро време, а по едно време мислех да съм дългосрочен тук...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
Коментар