IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 български компании за 2024 на форума

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Както се казва - има 1 добра и 1 лоша новина :
    Много оптимизъм дъха от класацията.
    Малко инвеститори са се включили в анкетата.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      ... Според мен пазара бавно ще пъпли нагоре под освиркванията на публиката....

Нормално е случващото се на пазара ни последната година да не води до кой знае колко усмивки, просто защото не бяхме много хората, които пазарът ни завари в акции. А как да очакваме да са доволни онези, които нямат акции на БФБ (или имат съвсем малко) и все отлагат да си купят.
      Помните ли какво беше на борсата ни преди миналата есен? Пазарът ни се подценяваше и само слушахме хапливи заяждания какво правим на него. Има форумци, които са финансово грамотни, четат, образовани са доста (други не толкова... възможно е обаче да греша за всеки, тъй като не ги познавам лично). Но много от тях бяха по чуждите пазари, обявиха, че са се насочили навън, инвестирайки в акции и/или в някакви други активи, похвалиха се за някакви успехи в едни или други инвестиции навън и ни се чудеха какво чакаме на пазар като нашия. Следя мненията на повечето от тях колко еднакви са– някои са в режим на отричане долу-горе стана цяла година, откак пазарът ни расте след спада от пролетта на 2014г. Докато човек не си признае, че е сбъркал, трудно ще се придвижи напред в мисленето си. Когато човек не е в акции при растящ пазар, той до последно ще опитва да оправдае себе си и/или просто ще се надява пазарът да падне, за да може да си купи (разбира се, има и такива, които осъзнават, че са грешали и се поправят). Много хора не разчетоха правилно ситуацията, дори и много активни форумни бици се разпродадоха тази пролет (съдейки по писанията им) и викаха жално мечката, докато дремеха самопрецакани в мечия капан, а пазарът ни вместо да падне, пъпли нагоре (намесих думата „прецакани“, но в случая не визирам „прецаканото“, говоря по принцип, не за някого конкретно).
      За мен не е странно из форума повечето да са в акции. Въпросът е колко сме ние на фона на всички в държавата. Вие колко човека познавате, които инвестират в акции на БФБ. Аз нямам контакти с нито един такъв покрай нещата, които работя. Никой не ще да чуе за акции – или защото не знае какво е това, или защото се е парил при предишни спадове той самият или негови познати. Аз никого в нищо не убеждавам, за акции с никого не говоря, търговията с акции носи финансов риск.Чета активно форумите, медиите следя и от тях съдя за настроенията на масите.
      Нашият пазар познава и по-резки движения, както нагоре, така и надолу. Струва ми се, че все още страхът е много. Аз лично не усещам пушек от онзи ентусиазъм, граничещ с истерия, който се очаква да присъства към крайните фази на надуването на един балон. А и отчетите на голяма част от компаниите, които следя, надминаха очакванията ми. Винаги съм казвал, че аз в проблемите на пазара ни, които неведнъж са обсъждани, виждах възможност (а и не с всички упреци спрямо пазара ни съм съгласен). А който не успя да види възможност зад проблема, е нормално да не е доволен. Не е страшно човек да е сбъркал, страшно е да убеждава упорито себе си, че не е сбъркал. Особено ако самоубеждаването няма край.
      Притежавам акции на БФБ и ги увеличавам при всяка възможност вече няколко години. Не знам дали разсъжденията ми са правилни, възможно е да съм пристрастен, възможно е да греша за нещо или за всичко от написаното.Не знам дали пазарът ще расте или ще пада, не знам и дали ще пъпли. Ясно е, че посоката на пазара ни не е само една и всякакви движения са възможни във всяка една посока. Възможно е да променя очакванията си, обявявайки го или не във форума. Препоръки нямам никакви.

Успешна седмица на всички!
      Last edited by Татко Щърк; 05.06.2017, 08:34.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
        Аз съм съгласен с оптимистичните настрения, без да ги споделям.

Последните две седмици:
        1. 5 нови инвестиращи човека, които досега не се бяха сещали за това.
        2. Нови и нови "инвеститори" в имоти.
        3. Поне 10 полуразбрали питат за биткойни и темподобни.
        4. Лихвите в БГ се влачат по дъното (няма да е за дълго) и всички задлъжняват.
        5. Всичко се слага по кредитни карти и лизинги...(репата не знам как са).

Други оптимистични сигнали няма да цитирам.

Оптимизма властва. Яко. Знаете защо (виж т. 4 и т. 5).
        От скоро започнаха да се теглят повече нови заеми а и тези пари ще ускорят икономиката. До момента когато може да има проблеми от задлъжнялостта има много години и аз очаквам този проблем да се появи със следващият голям спад на борсите на запад.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

след 98 месеца бичи пазар, вторият най-дълъг в историята? силно се съмнявам да стане най-дългият защото оценките на компаниите като цяло са прекалено високи. и причината "защото ливхите са ниски" не мисля че е достатъчна. спиха обикновено идва рязко, не постепенно
          Аз мисля че ще е най дългият По голям от dot com тоест може още едни 5/6 годинки поне Ниските лихви и синхрона в политиката на централните банки ще подрепят пазара.

Коментар

• Аз съм съгласен с оптимистичните настрения, без да ги споделям.

Последните две седмици:
            1. 5 нови инвестиращи човека, които досега не се бяха сещали за това.
            2. Нови и нови "инвеститори" в имоти.
            3. Поне 10 полуразбрали питат за биткойни и темподобни.
            4. Лихвите в БГ се влачат по дъното (няма да е за дълго) и всички задлъжняват.
            5. Всичко се слага по кредитни карти и лизинги...(репата не знам как са).

Други оптимистични сигнали няма да цитирам.

Оптимизма властва. Яко. Знаете защо (виж т. 4 и т. 5).
            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Според мен пазара бавно ще пъпли нагоре под освиркванията на публиката. Това го гледаме в САЩ с години. Вероятно и тук ще е така.
              след 98 месеца бичи пазар, вторият най-дълъг в историята? силно се съмнявам да стане най-дългият защото оценките на компаниите като цяло са прекалено високи. и причината "защото ливхите са ниски" не мисля че е достатъчна. спиха обикновено идва рязко, не постепенно
              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                Гледаите броя хора, които са гласували. Няма нови участници. Няма покупки от фондове. Няма скъпи ИПО та - то никакви няма. Няма продажби от мажоритари. Няма хиляда сделки на ден поне с компонентите на индексите - примерно с бг40 общо. Няма лавинообразни изкупувания на екран.

Рано е...
                така е Голяма мечка.....
                хората по анкетата са около 100 човека , сега са по малко....
                повечето никове дават оценка на акциите че са действително оценени или надценени ...
                Иначе чакат качване ,кой да го качва като нямат достатъчен кеш и като са на репа .....?
                вярно не са крайните резултати но при мойто попълване това беше анализа....
                Интересно беше че дивиденските акции са само за една пета от хората...другите чакат спекулански изчепки ...
                Е времето ще си покажа ,нищо ново на хоризонта освен фонда На василев с неговото развитие ,ако ли пък не.....

Коментар

• Панда, според мен заключението ти е леко прибързано поради следните причини. Анкетата не отчита времевият хоризонт на участниците. Наличието на много спекуланти би довело до очакваната от теб нестабилност на пазара. Според мен такива няма и преобладаващата част от участниците са инвеститори. В задачата се пита защо ще си променят мнението и ще станат продавачи? Какво се е променило в негативна посока в последните месеци? Според мен нищо. Тогава остава въпроса дали тези играчи имат ликвидни проблеми? Според мен не. Първо ливъриджа в системата е малък. Второ лихвените проценти са ниски и това допълнително намалява изходящите парични потоци. Дивидентите ще вкарат доста пари в системата. Изчисли ги спрямо оборота без договорените сделки. Добави парите, които влизат в контролираните от банките колективни схеми и се получават доста кинти. Не на последно място имаме доста ясна индикация за стойността на акциите от вътрешарите. По ключовите за пазара позиции са на бида. Това е добре поради две причини. От една страна мажоритарите ясно показват подцененост на актива. От друга вкарват допълнителен кеш на пазара.
                  Така погледнато мечтаният от мнозина срив е малко вероятен. Според мен пазара бавно ще пъпли нагоре под освиркванията на публиката. Това го гледаме в САЩ с години. Вероятно и тук ще е така. Това са идеални условия за добрите в сток пикинга. Според мен те ще направят добри пари.
                  Възможно е да мисля така защото личният ми интерес е пазара да расте.
                  Чудех се дали да го постна защото може да изкриви резултатите от анкетата. Но след като вече има едната гледна точка нека има и другата.

Коментар

• Гледаите броя хора, които са гласували. Няма нови участници. Няма покупки от фондове. Няма скъпи ИПО та - то никакви няма. Няма продажби от мажоритари. Няма хиляда сделки на ден поне с компонентите на индексите - примерно с бг40 общо. Няма лавинообразни изкупувания на екран.

Рано е...
                    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

леле много бичи настроение, според 52% било време за покупка на акции и 76% са бикове. може да сме малко, ама сме гризли
                      Естествено който има акции ще каже че е време за покупка,нали трябва да се зарибяват нови инвеститори.Аз по скоро бих казал "Hold",но май нямаше такава опция в анкетата.

Коментар

• леле много бичи настроение, според 52% било време за покупка на акции и 76% са бикове. може да сме малко, ама сме гризли
                        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• +1

Коментар

• Пазарен ветропоказател 2Q 2017
                            временни резултати от анкетата
                            Очаквания за основните български акции 2Q 2017
                            временни резултати

Last edited by BigBear; 03.06.2017, 23:54.

Коментар

• и да попълвате!

Коментар

• Пазарен ветропоказател 2Q 2017
                                Очаквания за основните български акции 2Q 2017

Коментар

Working...
                                X