IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добиване на Енергия от Слънцето - АИЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от grand
    Малко преди Нова Година комисията во главе с Ш. са гласували изкупуването на ел. енергия добита от слънчеви системи да е 783лв на МВт*ч или 0,4евро на Квт*ч.
    ...
    Grand,
    мерси за информацията!

От http://www.dker.bg/reports/rep_258.pdf :

"...установихме, че при използване на модул “Crystalline silicon” с инсталирана мощност 1 kWp, годишното производство средно за България възлиза на 1342 kWh при оптимално ориентиране на фотоволтаичния модул към слънчевата радиация от 32°. ..."

"... с инсталирана мощност до 5 kW - осреднена стойност на инвестицията от 5 ?/Wр или 5000 ?/kW; ..."

"... за фотоволтаични модули с обща инсталирана мощност до 5 kW – 782 лв/MWh или 40,00 ?cents/kWh; ..."
    -------------------------------------------------------------

Така, да приемем че тези цени са официални.
    Да речем че Господин Х има собствена къща с покрив ориентиран
    на Юг и има 25000 ? които се чуди къде да инвестира.

Инвестиция:

5000 ?/kW * 5 = 25000 ?

Генерирана ел. енергия:
    5 * 1342 kWh = 6710 kWh/year

След 10% загуби: 0.9 * 6710 = 6039 kWh/year

Бруто: 6039 * 0.4? = 2415.6 ?/year

Експлоатационни разходи: 0.014 ? * 6039 = 84.546 ?/year

Застраховка: 50?/year ( изсмукано от пръста :-) )

Чист приход: 2415.6 - 84.546 - 50 = 2281.054 ?/year
    (Или 190.09 ?/месец)

Доходност:
    2281.054 / 25000 = 9.1 %
    Възвращаемост на инвестицията: 10.96 години
    / моля ако има грешки да ме коригирате! /

Разбира се ако къщата на господин Х е в Сандански или Ахтопол или южните Родопи и господина разбира от електричество и се вземат по-евтини фотоволтаични модули от братски Китай и т.н. доходността спокойно моге да достигне и 13-14%.

Сега няколко въпроса към инвеститорите:

1. Има ли на нашия пазар фирма която предлага дивидент 9% ?

2. Ще може ли господин Х да припечели нещо и от продажба на зелени сертификати?

3. Като се вземе предвид че ситуацията с глобалното затопляне става
    все по-"hot" (http://www.321energy.com/editorials/...gne010307.html ) много вероятно е след 2-3 или 5 години производството на ел. енергия от въглища, газ и петрол да стане по-скъпо от ВИЕ (???? за CO2) или да бъде поетапно забранено - не звучи ли това като една много добра дългосрочна и сигурна инвестиция?

4. Има ли инвеститори които биха се заинтересували от инвестиране в изграждането на фабрика за производство на фотоволтаични модули и DC-to-AC конвертори в България?

Благодарим за Вашето внимание!

Коментар

• sledete razvitieto na podobni firmi i Europa i shte razberete kakvoe polojenieto za v budeshte s investiraneto v alternativni izto4nici za dobiv na energia! prihodite sa ogromni a ot akciite na takiva firma se pe4eli prekrasno! uspeh!

Коментар

• Малко преди Нова Година комисията во главе с Ш. са гласували изкупуването на ел. енергия добита от слънчеви системи да е 783лв на МВт*ч или 0,4евро на Квт*ч.
        Айде сега юрош на централи до 5МВт.
        Не знам за тая от ветрогенераторите дали ще я дигнат, но мисля, че ще пропуснат.

Коментар

• На мен ми е ясно че става въпрос за топлинна енергия (падащата енергия в инфрачервения участък от спектъра), но исках да обърна внимание (извинявам се) на това че тя в тоя участък е с много по-ниска стойност (следствие от поглъщането в атмосферата) от видимата светлина (0,39-0,77микрометра) където подащата енергия има максимум. Съгласен съм че КПД на параболичните концентратори може да достигне 80%(защото инфрачервеното лъчение директно се предава на флуида) но когато падащата е толкова малка даже и 13,5% на силициевите волтаици(при 1360W/m2 падаща) ще е повече.
          Според мен макар че има вече много инсталации за топлинна енергия усилията(инвестиции) са насочени към усъвършенстване на PV (клетки от галиев арсенид и т.н.) т.е. повишаване на тяхното КПД.
          Похвално ще е ако в Сандански (и не само в Сандански) се появят такива топлинни(и смесени) инсталации.

Коментар

• Както Pyramid е отбелязал, а и другите, които се замислят гледам сами са стигнали до този извод - добре е да се разглежда не само фотоволтаичното, но и термалното преобразуване на слънчевата енергия.

Ето тук накратко е обяснено за параболичните слънчеви термални колектори http://en.wikipedia.org/wiki/Trough_concentrator

Ще видите, че се цитира 60-80% ефективност за затопляне на тръбата, разбира се след това има допълнителни загуби, но това определено е област в която тепърва ще видим развитие.

Коментар

• http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu.../solirrad.html
              "Важна за климата особеност на атмосферата е, че се отнася по различен начин към лъченията с различна дължина на вълната. Около 99% от енергията на слънчевото излъчване е в интервала от дължини на вълните между 0,15 и 4 μm, като при температурата на слънчевата повърхност (около 6000 К) максимумът на слънчевия спектър е във видимата област (λ = 0,39 - 0,76 μm). Много малка част от това лъчение (главно в ултравиолетовата и инфрачервената област, на които се пада малка част от общия поток) се поглъща от атмосферата, затова се смята, че тя е прозрачна за слънчевата радиация."
              Аз мисля че от адреза в мрежата може да се види мощността
              разпределена по спектъра на излъчване но това е на границата
              м/у атмосферата и открития космос.Другото е цитат от статия за
              глобалното затопляне също от Интернет.
              Загубите в атмосферата(облаци,смог и т.н.) може само да намалят тези стойности.И преди около 1 година намирах някъде(сега не мога да си спомня) дадени реалните усреднени месечни стойности на
              повърхността на зенята.Направи ми впечатление че най-ниската
              стойност беше 160 вата/м2(значи само от дифузна светлина).
              Така че човек може да бъде сигурен само в тези 160х0,135=20вата
              (ЕДС),останалото е дар божий.
              [/img]

Коментар

• Ами нали преди време ви казах, че тук един мой познат /не правя реклама, просто споделям./ в частен разговор ми спозели, че е постигнал около 40% ефективност, и то само по топлинна енергия. Виждал съм цеха му, прилично е оборудван, знам ли.
                Може и да не лъже чак толкова...

Коментар

• Честно казано на ниво покрив разчитам на 760вата. Това за над 1000вата май трябва да е доста на високо??.
                  За България най-голяма е в Сандански.

Коментар

• Аз не знам някой производител (не съм виждал в интернет) да дава повече от 13,5% КПД. А мощността на сл.радиация на наши ширини е 1360 Ват/м2.Това е мощността по-средата на лятото в абсолютно безоблачен ден в 12 часа на обяд.Така че 1360Х0.135=183.6 вата/м2

Коментар

• Wlado прочетох статията. Обстойно са разгледали историята. За NANSOLAR ще кажа това което са написали, а именно 14% от падналата енергия докато при другите е 20%. Но не трябва да се приема всичко така както са го написали.
                      Само за пример ще дам че не се казва тия проценти от колко вата на кв.м са. Едни знаеш казват 1500, други 760- зависи кой къде го мери/на земята , в космоса и т.н/.
                      Относно себестойността- казваш $1,59 на ват, следователно 1,59х200вата/от м2/=$318 за м2.
                      Дори и тези изчисления не са коректни, но ще поставя друг по ядлив въпрос.
                      Има много схеми за финансиране на подобряване енергийната ефектвност на домакинствата. но не мога да намеря такива схеми за финансиране на производство на примерно сланчеви панели. Мисля си че е направено нарочно с цел само да купуваме но не и да се намесим в производството/баницата/.
                      Наскоро един се похвали че си купил америк. патент на панели с ~400вата от м2 ел.енергия/нещо комбинирано м/у перки и сигурно фотоволтаик/, но себестойността за която говори бе от порядъка на пъти по-малка. Имам основания да смятам, че това съвсем не е непостижимо. При това го произвежда в ЕС.
                      Между другото в статията доста обстойно са описали мъките на всеки един от предприемачите за финансирането което му е било необходимо.
                      Ще изкажа мнение, че може би е разумно да се помисли за вариант от така и така изградената площ м2 да се вади не само ел.енергия, но и топлина, с което да се повиши общата ефективност.
                      Похвалете някой рисков фонд който би инвастирал в създаването на такова производство.

Коментар

• Първоначално изпратено от grand
                        Да върнем тази тема.

Ето някои числа за ефективност на слънчеви системи:
                        ...
                        Като че ли още не са ни дали възможност да правим бизнес от слънцето, поне в България.
                        grand,

Ситуацията в този бизнес се променя много бързо. Фирми като NanoSolar.com (в която основателите на Google дружно инвестират), uni-solar.com, firstsolar.com , konarka.com и т.н. ще смъкнат значително цените на слънчевите системи. Например FirstSolar има производствени разходи $1.59 на Ват за 2005. Огромни инвестиции се правят за увеличаване на производствените мощности за силиций по цял свят и това до 1-2 години се очаква да доведе до спад на цените на PV системите. Братският китайски народ също така упорито работи по въпроса за смъкване на цените [ topraysolar.com например - супер ниски цени с проблеми в качеството за сега но никой не се е родил научен :-) ].
                        Нашите политици и управници не могат да направят много дори и да искат - да се надяваме че с влизането ни в ЕС европейското законодателство което задължава определен процент от произвежданата енергия да е от ВИЕ ще промени нещата у нас.

Според мен обаче най-важното е промяната на мисленето на хората. Вече 2 мнения в научните среди НЯМА - Глобално Затопляне ИМА и то започва да взема застрашителни размери. Все още има две мнения само по въпроса дали промените са безвъзвратни и лавината е предизвикана или все още имаме някакъв шанс. Човечеството/ние просто не може да си позволим да изгорим всичкия петрол и въглища освен ако не искаме да се самоизпържим!

Така че според мен една от най-перспективните дългосрочни инвестиция в момента е във фирми производителки на ВИЕ. Ако искаме да оцелеем друга алтернатива няма - не напразно в момента всички венчър капиталисти в Силициевата Долина и по света наливат огромни суми пари във фирми като Nanosolar и т.н:
                        http://www.bloomberg.com/apps/news?p...d=a9wBJqPgMUT8
                        (горещо препоръчвам тази статия на всички които четат английски)

Коментар

• -Във водомера. :-) :-) :-)

Светлинният - в Лумени,
                          Магнитният - във Вебери
                          Топлинният - във Ватове на квадратен метър,
                          а за другите съм позабравил

Коментар

• A потокът в какво се мереше

Коментар

• Енергията се мери в джаули, киловат-часове и, извънсистемно, в калории.

Коментар

• Да върнем тази тема.

Ето някои числа за ефективност на слънчеви системи:

Нормално вече се достигат 0,2квт/кв.м. електрическа енергия. Даже някои фотоволтаици и други открития достигат и почти по две, но те са толкова скъпи/арсен-галиевите/, че или не ги дават или не се изплащат доста години и ги ползват само там където няма алтернатива.
                                На нашата територия има ~2200часа слънчеви годишно Х 0,2квт=440квт/часа Х 0,12лв/квт*ч = 58,20лв, или ~?27,00.
                                При примерна цена ?300/кв.м ни трябват условно 11год за изплащане.
                                Е има примерно зелен сертификат Х ?0,03/квт*ч.
                                Простата сметка казва, че за да се изплати една подобна инвестиция за период от 3-5години/за да сме живи все пак/или цената на кв.м. трябва да е ?80-130 или да изкупуват ел.енергията на ?0.14-0.22.
                                Само за сравнение в Германия я изкупуват на ?0,35-0,45.

Другия вариант е да се добива комбинирано ел.енергия и топлинна енергия където да се достигне до ~0,6квт/кв.м. В този случай би се разпределило примерно 0,12квт ел.енергия и 0,45квт. топлинна.

Като че ли още не са ни дали възможност да правим бизнес от слънцето, поне в България.

Коментар

X