IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добиване на Енергия от Слънцето - АИЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Красиво и ефектно, за ефективността, обаче, не знам. Отдавна не кълва просто така, а никът ми имаше общо само и единствено с финансовата страна: - Ние ви гепим паричките, паричките, всичките.
    Т'ва имах предвид, ник'во строителство, може да се лъзне човек по "стената", Боже опази! :-)

Коментар

• Е, това вече е Супер интересно: извличане на ел. енергия от дървета!

http://www.magcap.com/pdf/press_release.pdf

Ето я съществената част:

“...Simply drive an aluminum roofing nail through the bark and into the wood
      of a tree – any tree – approximately one half inch; drive a copper water
      pipe six or seven inches into the ground, then get a standard off-the-shelf
      digital volt meter and attach one probe to the pipe, the other to the nail and
      you’ll get a reading of anywhere from 0.8 to 1.2 volts of DC power,...”

Коментар

• Интересно: "Solar Pyramid Power Plant"
        http://www.msc-power.co.in/msc1/html/concepts.asp

За съжаление е само кратко описание на идеята - няма планове или
        технически данни.

Интересно какво ли ще каже наш "Pyramid" за "Pyramid Power Plant" ?

Коментар

• Първоначално изпратено от AllTheWayAway
          Имам следния въпрос:
          Субсидира ли се по някакъв начин ел. енергия получена от слънчеви панели, вятърни централи и т.н...в България. Ако няма такива закони, дали се планира да се направят, в повечето ЕС страни мисля че има такива.
          Мисля че тази страница дава частичен отговор на въпроса:
          http://www.dker.bg/prices.htm
          "... 4. Цена на електрическа енергия, произведена от вятърни електрически централи
          с мощност до 10 МВт – 120 лв./МВтч. ..."

За слънчеви панели изглежда няма нищо решено. При сегашните цени на PV панелите
          стават рентабилни при цената на изкупуване към 1000 лв./МВтч.
          Надали България може да си го позволи финансово!?

Коментар

• Имам следния въпрос:
            Субсидира ли се по някакъв начин ел. енергия получена от слънчеви панели, вятърни централи и т.н...в България. Ако няма такива закони, дали се планира да се направят, в повечето ЕС страни мисля че има такива.

Коментар

• Здравейте,
              в отговор на
              "Обществено най изгодно е тя под по строг контрол да се продава за отопление--така е в разумните общества!!!"

ТАКА Е !!! Но кой има най-голяма полза?

Знаем как се краде топлото при топлофицирани градове и затова ние плащаме.Целта е да се намалят загубите и кражбите от съкооператори и от топлинни счетоводители.Няма прозрачност в процеса и затова е цялата тая каша.За това дали е по ефективно от мазето не знам затова исках някой да коментира.Истина е че големия ТЕЦ , Топлофикация и други големи консуматори са с значително по-ниски цени на природен газ и това донякъде компенсира.
              Извинявайте, това не е по темата АИЕ, но без да ценим това което имаме в момента, каквото и да измисли човечеството, няма да ни стига.

Коментар

• "Вашия коментар за това при газификация да се използват и когенератори с помалка мощност и примерно един квартал или блок да се отоплава и осветлява от собственото си мазе. При необходимост резервно захранване от НЕК/т.е. съществуващото сега/ ще гарантира сигурността на системата.Може да работи и 6-7 месеца.
                Колко е икономически обосновано?
                Доколкото знам втора употреба машини шведски мисля "Warcila" са около 1-1,2 милиона евро.
                Приблизителна цена инвестиция и срок откупувне?
                Моля за Вашия коментар! --------Здравей,Мунчо1.Енергетиката е силно картелиран бизнес и размера и там е \"мироналагаст\".Да се прахосва газ на дребно е безумие,породено от недалновидни и крадливи политици.\"Коgенерация\" е модерна мантра само--всеки Тец преобразува под половината енергия на горивото в ток.Останалото е нисколпотенциална топлина.Обществено най изгодно е тя под по строг контрол да се продава за отопление--така е в разумните общества!!!А тук мераклии за "частен квартал с Тец в мазе" бол;-)))А кой сте пласта?

Коментар

• Целта е да не се налага използване на газ дърва и пр. до -15С , но ще може и с това.

Коментар

• Моето мнение е, че преди някои от участниците в дискусията, да започнат да проектират някакъв топлинен двигател, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне 5-6 години да се занимават с ТЕХНИЧЕСКА ТЕРМОДИНАМИКА, ТОПЛИННИ ДВИГАТЕЛИ, ФИЗИКА, ХИМИЯ и още някои други науки...

... тогава част от изказванията не биха били толкова безразсъдно смели (всички вярваме в способностите на българина).

Не бива да забравяме, че нашето незнание за изследвания отпреди столетия би ни поставило в комичната ситуация да си мислим, че сме първосъздатели на отдавна съществуващи (и лицензирани) открития, известни на цял свят... :-)

Коментар

• Satz, това е чудесна новина, ако е вярна. Стирлинга ще може ли да се ползва с алтернативна енергия (примерно газ, дърва и т.н.) тъй като така и така зимата се влага допълнителна енергия, поне нещо да се връща като ел. енергия.

Коментар

• Слънце + двигател на стирлинг , а вятъра е в резерв това е което ще разработваме. от 500 W нагоре ще имаме след 6мес.

Коментар

• Първоначално изпратено от IZD
                          Ми щом е по-добро, защо не направите нещо по въпроса? ... ... ...
                          IZD, естеството и мащабите на проблемите, които трябва да се решат надхвърлят възможностите дори и на най-развитите страни. Япония, Германия и Испания правят доста повече от другите страни но дали ще се окаже достатъчно? Да видим дали датата 16-ти Декември 2005
                          ( http://www.princeton.edu/hubbert/current-events.html ) ще промени нещо?

На мен ми е ясно че от политици и бюрократи не може да се очаква осезателна помощ за решаване на предстоящата енергийна криза в България - въпросът който си задавам е можем ли ние да направим нещо и ако да какво точно? Така че нека дискусията продължава - с нищо не може да навреди.

Коментар

• Ми щом е по-добро, защо не направите нещо по въпроса? Виждаме само коментари и обсъждания, Pyramid даже спомена, че има фиктивна организация по този въпрос. Всичко ли у нас трябва да става насила и с ръжена? Ами който има повече информация по въпроса да пише, да я сподели с другите, да каже източниците си, за да можем всички да видим от оригинала за какво става дума, а не да четем интерпретации. Доколкото виждам от написаното тук няма нито един, който да е преподавател, за да може да го обясни. Само човека с гореспоменатия ник обясни нещо по-подробно и то пак много общо.
                            А пък ако наистина сте толкова компетентни и можете да конструирате такива машини - направете завод най-после и облагодетелствайте народа си и себе си. Иначе без нужната информация и точни характеристики и източници на информация цялата тази дискусия е само празни приказки!
                            Благодаря за вниманието! )

Коментар

• Това,което предлагаш е много,много по-разумно от вятърните паркове.Енергийният ефект като цяло ще е много по-добър,без да се налага да обезобразяваме красивия български ландшафт с огромни индустриални структури.

Коментар

• Здравейте,
                                преди време писах малко по темата за използването на ТПА в еднофамилни къщи за отопление и възможността за икономии 1/4.
                                Самото изолиране и минимизиране на загубите ще ни донесе намаление на сметките.Засега топлофикациите /некой от тях/ преминават на когенератори на газ. Една машина произвежда ток примерно 3 МVV и около 4 МVV топлинна.За един град 50 000 трябват два, три такива модула и няма проблем с топлата вода през лятото.Тока преференциално се изкупува от НЕК и то на добри цени.Екологично чисто синьо гориво и топлина за домакинствата.Това в момента е икономически много изгодно но имаме загуби.
                                Вашия коментар за това при газификация да се използват и когенератори с помалка мощност и примерно един квартал или блок да се отоплава и осветлява от собственото си мазе. При необходимост резервно захранване от НЕК/т.е. съществуващото сега/ ще гарантира сигурността на системата.Може да работи и 6-7 месеца.
                                Колко е икономически обосновано?
                                Доколкото знам втора употреба машини шведски мисля "Warcila" са около 1-1,2 милиона евро.
                                Приблизителна цена инвестиция и срок откупувне?
                                Моля за Вашия коментар!

Коментар

Working...
                                X