Pyramid, поста ми бе повече риторичен. Факт е че в България има над 40 университета с умни глави, дето само дават акъл на другите, факт е десетки предприятия бездействат, факт е че ако 6 месеца в годината аз спестявам по три киловата на ден хич няма да се замислям за инвестицията. Но нали някой "партиен секретар трябва да удари с юмрук по масата и да разпореди". До там стига нашият предприемачески дух, и нашата "пазарна икономика".
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добиване на Енергия от Слънцето - АИЕ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Minavast"Има ли в България производител или вносител на възможно най-елементарните, и най малки/един душ да захранва/ слънчеви колектори" Реалните битови душове са разхитители на енергия.По време на кризата с петрола през 70-те "Philips" създаде кабинка за душ с регенерация на изтичащата топла вода и едно \"чипкане\" с нея е в пъти по евтино.Така че помисли и за това.Наливането на капитали в нови източници иначе е само в помощ на банкнотената индустрияhttp://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от IZD...Имаше край Балчик план за построявне на ветрогенератори, ама не кто тези домашните самоделки ми големи - 30-40м високи кули с голяма инсталация. Работите обаче пак потънаха някъде в небитието. Дали се отказаха от идеята и захвърлиха плановете или присвоиха парите дори преди първата копка не знам - отдавна не съм ходил натам та...
Коментар
-
И какъв е извода : откзвме се от слънчевата енергия? Не мисля, но пък има други приложения : да се използва климата. Имаше край Балчик план за построявне на ветрогенератори, ама не кто тези домашните самоделки ми големи - 30-40м високи кули с голяма инсталация. Работите обаче пак потънаха някъде в небитието. Дали се отказаха от идеята и захвърлиха плановете или присвоиха парите дори преди първата копка не знам - отдавна не съм ходил натам та...
Знае ли човек, може като Белене - след 15-20 години пак да се захвнат. Но дали тогва вече няма да е късно. Ако разгледаме една Фрнция - знаете ли че имат над 30 ядрени реактора като нашите в Козлодуй? Обаче нашите им пречат, докато те изцяло действат на атомна енергия. Виж за САЩ и Русия знам, че от години се мъчт да разработят управляем термо-ядрен синтез и да заменят атомните центрли с 2-3 от тези, но нямат много голям успех. Е, за такива разработки съм съгласен че не можем да се захващаме - просто не са ни по джоба, докато ветрогенераторите - Холандия има цяла индустрия за тях - има и на снимки от там цели полета с "перки".
Апропо замисляли ли сте се за геотермалните източници на енергия? Ми ние живеем в държава доста богата на минерални извори - вкарай тази топлина в работа и всичко ти се урежда за много години наред, ама наистина за доста време. Пиша го това защото съм от Варна и знам че може да се използват сондажите не само за промишлеността, а и за битови нужди (преди години оставахме за дълго без вода и си носехме гореща минерална да пием и да се къпем докато е топла). когато се пусне по градската мрежа и контрола върху употребата и замърсяването й ще е по добър. Може да ви е известно че доста безалкохолни напитки и ако не се лъжа няколко вида бира се првят с минерална вода. Не считаме, че същата тази мин. вода е със срок на годност по 3 месеца, когато се остави в отворени съдове за 24h за да се изпарят серните съединения(от които идва неприятния мирис на развлени яйца - след изстиване по този начин миризмата изчезва почти напълно - след повече време изцяло - и водата е много по добра за консумация от тази във сегашнта ВиК мрежа). Помислете и върху този източник на алтернативна енергия.
Коментар
-
Нали? А слънчевите батерии сега, продавани с гаранция 10 години, произвеждат енергия с цена /аз съм си я смятал за мои си цели, затова се и отказах от варианта/ около и по-висока от 90 ст./kWh, при положение, че за тези 10 години се изплаща инвестицията. Ама току-виж, през този период и цените паднали, ще има човек да си хапе гъза...ужас. Значително по-ефикасни и евтини са слънчевите колектори, нагряващи вода. Поне 3-4 пъти по-ефикасни. , респ. енергията им може да конкурира по цена тази на еленргото. Пък и по-лесно се ремонтират, поддържат и т.н., от градушката не се плашат ни повече, ни по-малко от полупроводниковите си събратя. Пък да продаваш на енергото от енергия, получена от полупроводниковите, е все едно кон за кокошка.
Друго ще е, след като изключат още половината от мощностите в България, цените на тока скочат 5-7 пъти, а на сл.бат. - спаднат поне двойно. Тогава-да, но ДОТОГАВА ...:-(
Коментар
-
The average power, which is an important quantity when one is considering to switch to solar power, is lower. As an example in north america it lies somewhere between 125 and 375 W/mІ (i.e.: the daily value averaged over a year between 3 and 9 kWh/mІ [1]).
www.nrel.gov Виж този сайт, а също така http://encyclopedia.thefreedictionary.com/solar+power и се осведоми пове4е за различните приложения на слънчевара енергия. Може би ще ти стане интересно че се използва термина "топлинен двигател" , което между другото са и двигателите на Стирлинг. Това е един от начините да се използва енергията на Слънцето - разликата в температурите на нагряваната повърхност и на другата(примерно в къщата) кара двигателя да се движи и произвежда електричество.
Така че избери сиЕто ти база за сравнение: As the Earth orbits the Sun, it receives approximately 1,400 W/mІ of energy, as measured upon a surface kept normal (at a right angle) to the Sun (this number is referred to as the solar constant). Of the energy received, roughly 19% is absorbed by the atmosphere, while clouds on average reflect a further 35% of the total energy. The generally accepted standard is for the peak power 1020 W/mІ at sea level. Цитатите са от енциклопедията.
Коментар
-
"Има ли в България производител или вносител на възможно най-елементарните, и най малки/един душ да захранва/ слънчеви колектори" Реалните битови душове са разхитители на енергия.По време на кризата с петрола през 70-те "Philips" създаде кабинка за душ с регенерация на изтичащата топла вода и едно \"чипкане\" с нея е в пъти по евтино.Така че помисли и за това.Наливането на капитали в нови източници иначе е само в помощ на банкнотената индустрия
Коментар
-
Не мислите ли, че леко се отнасяте настрани от темата ?
А тя е озаглавена "Енергия от слънцето".
Интересува ме доколко ще е икономически оправдано, да си покрия покрива на къщата с фотоелементи или каквото и да било там, което да преобразува слънчевата енергия в електричество? Освен това, продават ли се такива в България? И евентуално ако си сложа такива нещица и произвеждам повече, отколкото потребявам, какво ще го правя, мога ли да го продавам на НЕК?
Предполагам, че технологиите не са чак толкова достъпни, защото не съм чувал да съществуват такива системи за домашно приложение. Но ако имам производствено хале с площ 3 000 кв. м., нещата може би се променят.
Ще се радвам, ако някой от Вас ми отговори на тези въпроси.Бех мечка, сега ми се бичи нещо!
Коментар
-
Освен неоправдан оптимизъм, ние, българите, се славим и с вярата, че всичко започва от самите нас (някои от нас откриват: я колелото, я топлата вода, я - Америка... но това - все още в ученическите години, после нещата почват да се тълкуват по друг начин).
Затова ходим на училище: някои основни неща да научим и поне това - къде е човечеството в развитието си до този момент и откъде - нататък може да работим ние.
Не мога да разбера защо, ако ни влезе идея в главата, смятаме, че точно нас ПЪРВИ ни е уцелила ябълката на Архимед...
Коментар
Коментар