IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Добиване на Енергия от Слънцето - АИЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ако е за нещо конкретно, то сигурно трябва да отговаря на някакви спецификации. Големички са и тежички за единица мощност, в сравнение и с най-тежките ДВГ. Лодка ли ще караш с него?

Коментар

• Pyramid, реакторите на АЕЦ-а ги охлаждат с вода, няма как да не се стопли охлаждащата течност - същото като при ДВГ. Ако не се охлажда става навярно знаеш много лошо. Така че няма как да не се топли рибата. Може нов вид да излезе Но не ми се иска да вярвам че няма как да се сдобие човек със "Стирлинг" engine. Четох някъде за някакъв малък двигател (няколко kW), че струвал 800 USD и сега не мога да си спомня къде го четох, колкото и да се напъвам. Дори и от Щатите да е - цената ми се стори доста добра. Ако някой знае някой вносител моля да напише

Коментар

• Wlado,
        ТПА= ТермоПомпенАгрегат, единственото нещо, в което като ток или механична работа вкарваш 1 , а като топлина получаваш 2, 3, 4 и нагоре. И понеже АЕЦ изхвърля над половината топлина, отделена при ядрените реакции в Дунава, да топли рибите /които, впрочем, не са молили за това/, ситуацията е ясна. Двата големи блока по 1000 MW всеки, изхвърлят общо около, че и над 4000 MW. Даже бях срещал някъде, че в БГ има асоциация по термопомпи, ама май на ниво ентусиазъм.

Коментар

• Първоначално изпратено от Макиавели
          ... Сериозния проблем при соларните и всички други алтернативни източници на енергия е, че не гарантират постояни параметри на предоставяната енергия (температура, напрежение, мощност и т.н.). Освен това в икономически план те трябва да се преборят на пазара на енергия с вече утвърдени конкуренти. Засега нямат шанс ако не бъдат подпомогнати от обществени правителствени и пр. организации.
          Тук стигаме до проблема какъв да бъде модела по който да бъдат подпомогнати. Лично аз съм убеден че имено това е правилната посока на дебата, който трябва да се състои следващите десетина години. Неминуемо ще опрем до алтернативните източници на енергия, така че е добре да се действа своевремено.
          Докато се ровичках из Интернета намерих нещо което е точно по тази тема и е от световно светило в енергийната проблематика.
          На дъното на страницата може да се избере формата: звук, видео или PowePoint презентациа:
          http://www.its.caltech.edu/~mmrc/nsl/energy.html
          Надявам се това да разсее съмненията че алтернативните източници на енергия имат алтернатива.

Коментар

• Georgi, това е страницата на "The Central Laboratory of Solar Energy & New Energy Sources" http://www.senes.bas.bg/ - това успях да намеря.

BigBoss, благодаря за информацията - дали си спомняш името на фирмата край Пловдив че нищо не намерих в Интернета?

Ако някои се интересува успях да намеря производител:
            http://www.apexexperts.com/

А по въпроса с чистенето - ако вали дъжд от време на време
            ще е достатъчно според мен.

Pyramid, прощавай за невежеството ми ама какво е "ТПА"?

Ето една обзорна статия за Слънчеви инсталации за топла вода:
            http://stroiteli.elmedia.net/story.p...id=109&isuid=5

А тука едно доста интересно четиво:
            http://bluelink.net/climate/nfp.shtml?x=7652

Има българска книга “Фотоволтаични електрогенератори”:
            http://www.b2b.bg/solar.html

Коментар

• В София, по комунистическо имаше Научен Институт за алтернативни енергиини източници. Някъде в Студентския град. Не знам дали не съществува и сега(!?), но най-малкото трябва да е останала някаква база данни. И сигурно биха свършили идеална работа на който има интереси в тази област.
              http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• В България се произвежда чист силиций някъде край Пловдив беше май, но това е изключително скъпа процедура и не е по джоба на всеки. Иначе доста хора щяха да го правят.
                Колкото до самия силиций то той е един от най-разпространените вещества в почвата на земята, има го почти навсякъде, особено в речния пясък.

Това беше по втория ти въпрос.

По 3ти въпрос - Да, има и то не е един производителя на слънчеви колвктори за топла вода. Ако отидеш на някое изложение (примерно Стройко) ще видиш доста такива. Но за съжаление ми казаха че не са качествени и трябва много често да се чистят, защото по нашите прашни улици се запат много бързо, а ако примерно ти е на покрива, представи си каква занимавка е да се чисти и особено зимата като натрупа сняг.

Дано съм ти бил полезен.

Коментар

• Всъщност, ALFA, знаеш ли що е то Stirling engine?
                  http://travel.howstuffworks.com/stirling-engine.htm
                  Полезно нещо, наистина...за ВЕИ-ЕЦ ли го търсиш?
                  Боя се, може да си първият, който я внесе, я го произведе у нас.Стискам ти палци, обаче :-)

Коментар

• Знае ли някой, дали в България има производители на двигатели "Стирлинг" , ако не - евентуални вносители?

Коментар

• Единствено на третия ти въпрос, Владо, мога да отговоря със сигурност положително. Познавам човек с наработки и контролиращ потенциал за производство на слънчеви колектори.
                      Пояснение:
                      Нито съм аз, нито мой роднина. Просто познат. Тук, в БГ.
                      А на PV-системите към момента не залагайте свъхочаквания.
                      Към момента.
                      Най-голям е, при това, без значителни допълнителни разходи, по мое скромно мнение, потенциалът на ТПА - само от АЕЦ колко "отпадна" енергия може да се хване и употреби без замърсяване, ДОРИ И СЛЕД изключването на блокове 3. и 4. Да, повече, отколкото АЕЦ "произвежда" и експортира по жицата... но май са ни слаби коловозите.
                      Щото ще се иска сериозно договаряне с НЕК, мисля.
                      Който го направи, обаче, чини ми се, в кинти ще се къпе.

Коментар

• Интересно!

"... But the shortage of solar panels has led to long waits and inconvenience for many Americans who are ready to spend $10,000 to $20,000 for residential solar power systems of 2,000 to 5,000 watts. The shortage has been made worse because photovoltaic electricity is used to power not only homes but also businesses, boats, recreational vehicles, highway signs and cellphone towers.
                        ...
                        Matt Lugar, director of solar sales for the Sharp Electronics Corporation's solar division, in Huntington Beach, Calif., said the supply problems were "a natural evolution in any industry that's exploding."
                        ...
                        Until early 2004, Mr. Lugar said, the price of solar panels was dropping as technology advanced. Since then, manufacturers' prices have risen as much as 15 percent, he said, adding that the purified silicon at the heart of solar panels and computer semiconductors alike had also been in extremely short supply.
                        Mr. Lugar said it was difficult to predict when the industry would be able to meet demand, given a possibility of large subsidy increases in Spain, Italy and Portugal."
                        http://www.californiasolarcenter.org...0050809-2.html

Значи индустрията е експлодираща, търсенето не може да бъде задоволено от производителите и търсенето ще продължи да нараства (да си производител на PV в такива времена)! :-)
                        Има недостиг на чист силиций в световен мащаб!

Въпросите които веднага изникват са:

1. Изглежда че чист силиций се произвежда от кварцов пясък - има ли залежи от кварцов пясък в България за промишлено производство?

2. Ако "Да" тогава идеята да се започне производство на пречистен силиций става много съблазнителна - това си заприличва на като да имаш законна машина за печатане на пари! :-)

3. Има ли фирми в България които произвеждат слънчеви колектори за топла вода за домовете?

Коментар

• Ето малко история.
                          http://www.californiasolarcenter.org...arthermal.html
                          Не е зле да се познава историята понеже нещата се развиват исторически така както и логически. С други думи историческото развитие ни дава добра илюстрациа на логическото развитие и от там възможност за по-задълбочено осмисляне на проблемите.
                          В тази кратка история има няколко много поучителни ешпизода. Те са свързани с възхода и краха на „Слънчевата Енергетика” в Калифорния, Флорида и Япония, през различни периоди на 20-ти век. И в трите случея краха е настъпил след появата на „големия енергиен бизнес” в съответния регион.
                          Тези три епизода дават основание да се говори за закономерност.
                          Според мен зада се избегне повтарянето на тези епизоди всеки следващ опит да се създаде „Слънчева енергетика” трябва да се организира така, че „големия енергиен бизнес” да го подкрепи а не да го „торпелира”.

Коментар

• Добиване на Енергия от Слънцето - АИЕ

Предлагам да продължим част от дискусията във "Ветрогенератори" тука.

Теми за дискусия:

Имат ли алтернатива Алтернативните Източници на Енергия (АИЕ)?

Какво може да направи частният бизнес и инвеститорите в България на АИЕ фронта?

Може ли да се развива производство на чиста и възобновяема енергия в България без помощ от правителство/ЕС ?

Какъв да бъде модела по който да бъдат подпомогнати производителите на АИЕ (предложено от Макиавели) ?

Инвестиране в производство на слънчеви колектори за топла вода.

Производство на слънчеви PV (photovoltaic) клетки и панели в България?

Всяка тема, която е свързана с горните?
                          X