IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фотоволтаичен парк като инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • България явно е изключително слаб пазар по отношение на соларните технологии. Хората са доста неинформирани.

    Прави впечатление че дори панелите за топла вода все още са рядкост по покривите на сградите в България. А те са една от най добрите инвестиции които човек може да направи особено за собственото си жилище. Вече (от 20 години) на пазара има много качествени и евтини системи. Вакуумните колектори са малко по скъпи но пък работят целогодишно. Въпреки това все още не са популярни. И това определено не е поради липса на пари сред населението!

    Панелите за ток пък са направо екзотика и явно са запазена територия само за "инвеститори".

    В Гърция например почти няма къща без панели на покрива и това е много отдавна!
    Last edited by alphaomega; 13.06.2021, 16:30.

    Коментар


    • Валидатор, разпространението на топлината не е хомогенен процес. Ако имаш два флуида, течности в два обема и преграда между тях - единия флуид е с по висока температура, а другия го налеем в неговия другия обем. Ако във обема на флуида който е студен и приема топлината имаме два термометъра - в началото на топлообмена ще се качи температурата по близкия до преградата термометър, втория термометър ще отчете същата температура чак когато се постигне хомогенно загряване на този флуид, той приеме топлината и тя се разпространи в целия му обем. Разпространението на топлината не е хомогенен процес, за тази формула има уговорка че тя е вярна ако процеса е хомогенен т.е. не става по нея да смятаме въпросния топлообменник.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        Валидатор, защото няма нищо изненадващо, то е едно и също и се повтаря вече толкова пъти че е станало банално. Същото което е от 96-97 ма , после 2007 , след това 2017 и така. Той много добре знае защо сега не са изгодни ФЕЦ, за корупция става въпрос. Как позна за парите за почерпка ? Направи си извода кои са измамниците и защо се атакува с всички "аргументи" идеята за батерията и топлообменника.
        Супертрейдър за разлика от вас аз мога да направя сметка защо топлообменника е неефективен и защо батерията с общ електролит няма да работи.
        Не мен не ми влияе разтягане на локуми и безсмислено дърдорене.
        Тоест от дадените данни за топлообменника мога да разбера колко топлообменя.
        Понеже си сложил аргументи в кавички, ето пак, ще ти дам линк само, ако си поне малко технически грамотен, поне малко, ще разбереш. За съжаление въпреки че едно нещо се повтаря сто пъти тук, ти все още не можеш да разбереш. За колегата ти пък няма какво да се каже.
        Има една поговорка - три пъти мери, един път режи. Той обаче рязял, рязал, рязал...

        Но ето:


        https://www.engineersedge.com/heat_t...ator_12921.htm

        Това е сайт за инженери, очевидно е че досега не ви върши работа, може би поради огромните познания които имате в света на технологиите.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Mateev, въобще не се правя на пророк, в момента ако си направиш централа става въпрос да чакаш реално да се изплати, а в онази офанзива очевидно не е било така. Няма друго обяснение, колкото и да го увърташ. На пророк се правиш ти, без да си видял нещо ти вече знаеш че то не работи защото не си го направил ти.
          Не съм казвал, че не работи. Казвам само, че е една нескопосана уйдюрдисана самоделка, параметрите на която са много лоши, въпреки че вие се насрахте да лъжете, че са добри. Освен това за нея няма никакъв пазар. Няма интерес към нея дори и да я подарявате, а какво остава да искате и пари.

          Можете да разбиете на пух и прах това мое мнение, като просто ми изпратите една тестова бройка, и аз обещавам честно и почтено да измеря нейните параметри. Докато не го направите това обаче аз с основание ще ви смятам за лъжци (и двамата).

          Същото важи и за микроакумулатора с дупка и общ електролит. Пратете ми една тестова бройка, и аз ще измеря параметрите. С това ще ви направя голяма услуга, защото виждам че нямате пари да си купите модерно оборудване, и затова параметрите си ги измисляте с хвърляне на боб и леене на олово, надувайки ги така 100 пъти повече, отколкото са в действителност.

          Между другото такава система работи у дома от много години. В нея има дебитомери във всеки един кръг, както и измерване на температурата на входа и изхода. След това промишлените контролери в реално време изчисляват количеството енергия на различните потоци, и на база на него вземат решения за логиката на управление на различните моторизирани вентили.

          Тоест имам софтуера и хардуера, и за нула време мога да организирам това, което Пирамид не го направи 10 години - да организирам реални замервания на потоците енергия седмици и месеци подред със натрупване на данни в бази данни и след това с последващо визуализиране в графичен вид или анализиране на натрупаната статистическа информация в цифров вид.

          Важен е НАУЧНИЯТ ПОДХОД, какъвто при вас го няма никакъв.
          Last edited by Mateev; 13.06.2021, 15:19.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Как какво, да обясни как става това нещо при по неизгодни условия - голям интерес, при по изгодните условия сега - никакъв интерес. Да позная ли ?
            Нещо много си се объркал. Условията за направа на ФЕЦ тогава бяха много изгодни, въпреки високата цена на фотоволтаичните модули. Към днешна дата условията са страшно неизгодни и има много рестрикции. Това и предопределя инвеститорския интерес - тогава беше висок, а сега е никакъв. Това, че ти си си въобразил нещо друго, съвсем не означава, че е вярно. Това е само още едно доказателство как един невежа по даден въпрос взема тотално грешни решения по този въпрос.

            Ти бил ли си някога инвеститор? Правил ли си някога SWOT анализ или пълноценен Бизнес-план с Финансово-икономическа обосновка и прогнозни бюджети за 10 години напред в бъдещето?

            Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            По му е лесно да обясни за общия електролит как е невъзможен и каква лъскава лаболатория трябва да имаш за да направиш батерия с дизайн специално за електромобили.
            Тука засягаш един много важен въпрос. Няма как в наше време да се направи значимо откритие в която и да било област, ако човек не разполага със съответната инфраструктура, със съответното оборудване, със съответното бюджетиране, и със съответните високо-квалифицирани екипи от доказали себе си учени с много публикации в научни издания с висок импакт фактор.

            Моите съболезнования, но вие не разполагате с нищо подобно - нямате инфраструктура, нямате научно оборудване, нямате бюджетиране, нямате висока квалификация, доказана през годините и нямате и никакви прубликации в което и да било научно издание с висок импакт фактор. При това положение сте силно ограничени само до елементарни дейности, като например да сложите 2 тръби една в друга, но това в никакъв случай не е никакво откритие. Това е само едно домашно уйдюрдисване, което може да го направи всеки.

            Коментар


            • Mateev, въобще не се правя на пророк, в момента ако си направиш централа става въпрос да чакаш реално да се изплати, а в онази офанзива очевидно не е било така. Няма друго обяснение, колкото и да го увърташ. На пророк се правиш ти, без да си видял нещо ти вече знаеш че то не работи защото не си го направил ти.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                Непрекъснато плещиш глупости на търкалета. Поспри се малко и не се прави на пророк, какъвто със сигурност не си.

                По него време никой не беше наясно какво може да се случи в бъдещето с каквото и да било, и това е повече от ясно. И в един момент тогава се направи промяна в Закона за енергетиката, както и се създаде нов Закон за ВЕИ. В тези два закона се регламентираха ПРЕФЕРЕЕНЦИИ за строежа на ВЕИ, както и за срока на изкупуване на ВЕИ енергия по преференциални цени, определени от ДКЕВР.

                Бизнесмените, за разлика от стадото, следят законодателните промени, и търсят в тях ново поле за бизнес. И закона за ВЕИ създаде такова едно ново поле за бизнес. В началото не знаехме защо и чак впоследствие научихме за поставената от Евросъюза цел за постигане на 16% консумация на енергия от ВЕИ от страна на населението. Към датата на промяната на законите България притежаваше само 9% ВЕИ от старите водни централи, строени по време на социализма. Трябваше да се направят още 7%, и държавата разчиташе този път това да го направят бизнесмените за собствена сметка и на собствен риск. И понеже нямаше как да им заповяда, създаде закони с преференции, с които да стимулира бизнеса.

                Аз явно бях един от първите, научили за тези преференции. Реших да си направя една малка 5kWp централка и осъзнах, че в България няма кой да ми я направи. Имаше само един Орешкове от Варна, който преди мене е слагал за тестове 2 панела Kaneka K60 на една конструкция, но нямаше никаква друга информация, освен една снимка.

                Заявих за доставка малко модули от същия този Орешков, но паралелно започнах да трупам информация от интернет, която по него време беше много оскъдна. Затова се принудих липсващата информация да си я набавям сам посредством тестове и експерименти със закупени от чужбина тестови модули и инвертори. Правих с тях всякакви гаври, включително и даване на късо или работа на модули на дъното на басейна. Създадох соларен форум, и на него описвах всичките тези експерименти. Тоест не съм крил информация и не съм си въобразявал, че съм направил някакво откритие, за разлика от един горнооряховски мегаломан.

                Следващият етап беше да създам тестова електроцентрала със 7-8 различни вида модули и инвертори, и да публикувам цялата натрупана информация на форума на СТС Солар. Форумът започна да се разраства, и от там разбрах, че много бизнесмени в България също търсят информация по въпроса, но няма къде да я намерят, освен от моя форум.

                При мене започна да се стича поток от бизнесмени, които искаха да видят с очите си и да пипнат истински панел и истински инвертор. Появиха се и такива, които директно ми задаваха въпроса мога ли да им направя някаква централа и на тях. И така всъщност започна бизнеса, който се разрастна до неподозирани размери без въобще да го очаквам това.

                Създадох първият проект на фотоволтаична централа, както и първият Слънчево-енергиян одит, като това ми костваше месеци наред.. Нататък нещата потръгнаха. Всеки един божи ден посрещах по 2-3 бизнесмена с лъскави западни коли, и отделях на всеки един от тях по 2-3 часа, за да отговарям на хилядите въпроси, които ми задаваха. Натрупах стотици договори за проектиране, а аз или други екипи на фирмата посетихме стотици места в цялата страна, за да се запознаем със ситуацията на място и да направим измервания с теодолит и с друга апаратура.

                Тази олелия продължи 2 години, през което време направихме стотици проекти и Слънчево-енергийни одити. В края на периода си разделихме 1 милион лева дивидент, натрупан само от проектиране и одити. След това имаше 2-3 години застой, защото ДФЗ бавеше проектите на бизнесмените поради липса на административен капацитет. След това обаче се отпуснаха средства на бизнесмените, и ние започнахме да строим централи по нашите проекти. Печалбата от това обаче беше мижава, защото междувременно се беше появила огромна конкуренция.

                Та това е историята на началото на сорарния бизнес в България, и в тази история никой нито дори за миг не си беше представял какво ще се случи за в бъдеще. А се случи следното:

                1. Разни депутати и други властимащи явно също са решили да правят централи, при това мегаватови, струващи десетки милиони. Проектанти са им били западняци, а парите за централите им никой не знае откъде са дошли.

                2. В един момент държавата осъзна, че в България се строят много повече централи, отколкото е необходимо.

                3. Определиха краен срок за преференциите, и благодарение на това започнаха огромните далавери, като например узаконяване на централа само за 3 дена, който срок нормално беше цели 2 годдини. Ето тука беше голямата корупция, и я движеха именно депутати и други властимащи по висините.

                4. След това за да овладее ситуацията, парламента направи промени и рестрикции в Закона със задна дата. Един вид например ако вчера си носил синя риза, и вчера това е било разрешено, утре приемаме закон да разстрелваме всички, които вчера законно са носили сини ризи.

                5. Тези ретроактивни промени на практика доведоха да фалит стотици бизнесмени, като засегнаха преди всичко дребните такива. Депутатите и другите властимащи мафиоти не пострадаха.

                Към днешна дата Закона продължава да бъде рестриктивен и няма никаква икономическа изгода от строежа на соларни централи, освен единици ентусиасти, които имат други неикономически цели.

                В цялата тази история горнооряховския мегаломан беше едно некомпетентно нищожество, което изправяше на нокти целия соларен форум, и което в края на краищата се сдоби с вечен БАН.

                .
                Ето. Пак обиди.
                Last edited by X_Y; 13.06.2021, 14:43.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Познай, защо пък аз не се чудя ? Ще трябва да ни обясни как е станал тоя бум тогава и тая работа е била зададена от великия ЕС, който е измислил субсидирането по този начин много добре е знаел какво ще се случи.
                  Непрекъснато плещиш глупости на търкалета. Поспри се малко и не се прави на пророк, какъвто със сигурност не си.

                  По него време никой не беше наясно какво може да се случи в бъдещето с каквото и да било, и това е повече от ясно. И в един момент тогава се направи промяна в Закона за енергетиката, както и се създаде нов Закон за ВЕИ. В тези два закона се регламентираха ПРЕФЕРЕЕНЦИИ за строежа на ВЕИ, както и за срока на изкупуване на ВЕИ енергия по преференциални цени, определени от ДКЕВР.

                  Бизнесмените, за разлика от стадото, следят законодателните промени, и търсят в тях ново поле за бизнес. И закона за ВЕИ създаде такова едно ново поле за бизнес. В началото не знаехме защо и чак впоследствие научихме за поставената от Евросъюза цел за постигане на 16% консумация на енергия от ВЕИ от страна на населението. Към датата на промяната на законите България притежаваше само 9% ВЕИ от старите водни централи, строени по време на социализма. Трябваше да се направят още 7%, и държавата разчиташе този път това да го направят бизнесмените за собствена сметка и на собствен риск. И понеже нямаше как да им заповяда, създаде закони с преференции, с които да стимулира бизнеса.

                  Аз явно бях един от първите, научили за тези преференции. Реших да си направя една малка 5kWp централка и осъзнах, че в България няма кой да ми я направи. Имаше само един Орешкове от Варна, който преди мене е слагал за тестове 2 панела Kaneka K60 на една конструкция, но нямаше никаква друга информация, освен една снимка.

                  Заявих за доставка малко модули от същия този Орешков, но паралелно започнах да трупам информация от интернет, която по него време беше много оскъдна. Затова се принудих липсващата информация да си я набавям сам посредством тестове и експерименти със закупени от чужбина тестови модули и инвертори. Правих с тях всякакви гаври, включително и даване на късо или работа на модули на дъното на басейна. Създадох соларен форум, и на него описвах всичките тези експерименти. Тоест не съм крил информация и не съм си въобразявал, че съм направил някакво откритие, за разлика от един горнооряховски мегаломан.

                  Следващият етап беше да създам тестова електроцентрала със 7-8 различни вида модули и инвертори, и да публикувам цялата натрупана информация на форума на СТС Солар. Форумът започна да се разраства, и от там разбрах, че много бизнесмени в България също търсят информация по въпроса, но няма къде да я намерят, освен от моя форум.

                  При мене започна да се стича поток от бизнесмени, които искаха да видят с очите си и да пипнат истински панел и истински инвертор. Появиха се и такива, които директно ми задаваха въпроса мога ли да им направя някаква централа и на тях. И така всъщност започна бизнеса, който се разрастна до неподозирани размери без въобще да го очаквам това.

                  Създадох първият проект на фотоволтаична централа, както и първият Слънчево-енергиян одит, като това ми костваше месеци наред.. Нататък нещата потръгнаха. Всеки един божи ден посрещах по 2-3 бизнесмена с лъскави западни коли, и отделях на всеки един от тях по 2-3 часа, за да отговарям на хилядите въпроси, които ми задаваха. Натрупах стотици договори за проектиране, а аз или други екипи на фирмата посетихме стотици места в цялата страна, за да се запознаем със ситуацията на място и да направим измервания с теодолит и с друга апаратура.

                  Тази олелия продължи 2 години, през което време направихме стотици проекти и Слънчево-енергийни одити. В края на периода си разделихме 1 милион лева дивидент, натрупан само от проектиране и одити. След това имаше 2-3 години застой, защото ДФЗ бавеше проектите на бизнесмените поради липса на административен капацитет. След това обаче се отпуснаха средства на бизнесмените, и ние започнахме да строим централи по нашите проекти. Печалбата от това обаче беше мижава, защото междувременно се беше появила огромна конкуренция.

                  Та това е историята на началото на сорарния бизнес в България, и в тази история никой нито дори за миг не си беше представял какво ще се случи за в бъдеще. А се случи следното:

                  1. Разни депутати и други властимащи явно също са решили да правят централи, при това мегаватови, струващи десетки милиони. Проектанти са им били западняци, а парите за централите им никой не знае откъде са дошли.

                  2. В един момент държавата осъзна, че в България се строят много повече централи, отколкото е необходимо.

                  3. Определиха краен срок за преференциите, и благодарение на това започнаха огромните далавери, като например узаконяване на централа само за 3 дена, който срок нормално беше цели 2 годдини. Ето тука беше голямата корупция, и я движеха именно депутати и други властимащи по висините.

                  4. След това за да овладее ситуацията, парламента направи промени и рестрикции в Закона със задна дата. Един вид например ако вчера си носил синя риза, и вчера това е било разрешено, утре приемаме закон да разстрелваме всички, които вчера законно са носили сини ризи.

                  5. Тези ретроактивни промени на практика доведоха да фалит стотици бизнесмени, като засегнаха преди всичко дребните такива. Депутатите и другите властимащи мафиоти не пострадаха.

                  Към днешна дата Закона продължава да бъде рестриктивен и няма никаква икономическа изгода от строежа на соларни централи, освен единици ентусиасти, които имат други неикономически цели.

                  В цялата тази история горнооряховския мегаломан беше едно некомпетентно нищожество, което изправяше на нокти целия соларен форум, и което в края на краищата се сдоби с вечен БАН.

                  .
                  Last edited by Mateev; 13.06.2021, 13:35.

                  Коментар


                  • Валидатор, защото няма нищо изненадващо, то е едно и също и се повтаря вече толкова пъти че е станало банално. Същото което е от 96-97 ма , после 2007 , след това 2017 и така. Той много добре знае защо сега не са изгодни ФЕЦ, за корупция става въпрос. Как позна за парите за почерпка ? Направи си извода кои са измамниците и защо се атакува с всички "аргументи" идеята за батерията и топлообменника.
                    Last edited by supertrader; 13.06.2021, 09:56.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                      Познай, защо пък аз не се чудя ? Ще трябва да ни обясни как е станал тоя бум тогава и тая работа е била зададена от великия ЕС, който е измислил субсидирането по този начин много добре е знаел какво ще се случи.
                      Защо не се чудите супертрейдър?

                      Коментар


                      • Как какво, да обясни как става това нещо при по неизгодни условия - голям интерес, при по изгодните условия сега - никакъв интерес. Да позная ли ? По му е лесно да обясни за общия електролит как е невъзможен и каква лъскава лаболатория трябва да имаш за да направиш батерия с дизайн специално за електромобили.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Познай, защо пък аз не се чудя ? Ще трябва да ни обясни как е станал тоя бум тогава и тая работа е била зададена от великия ЕС, който е измислил субсидирането по този начин много добре е знаел какво ще се случи.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Найденов, за да не четеш надоле глупостите направо с два реда - когато се правиха фотоволтаични паркове преференциална цена от 1.20лв за киловатчас не ги е правела по печеливши отколкото са в момента, защото цената на инвестицията е била 8000 лева за киловатчас пикова мощност. В момента тази цена е паднала 8 пъти, а цената на която се продавал тока е паднала под 6 пъти, т.е. би трябвало в момента да е бум в инвестиране в такива централи , но не е а напротив отлива е тотален.
                            Просто се чудя, как най- заинтересованият тук от истински бум във ФЕЦ, още не е тръгнал да те опровергава.

                            Коментар


                            • Найденов, за да не четеш надоле глупостите направо с два реда - когато се правиха фотоволтаични паркове преференциална цена от 1.20лв за киловатчас не ги е правела по печеливши отколкото са в момента, защото цената на инвестицията е била 8000 лева за киловатчас пикова мощност. В момента тази цена е паднала 8 пъти, а цената на която се продавал тока е паднала под 6 пъти, т.е. би трябвало в момента да е бум в инвестиране в такива централи , но не е а напротив отлива е тотален.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • A имате ли информация за ЕТФ върху фотоволтаични паркове? Предварително благодаря за отговора? Може и на лични.

                                Коментар

                                Working...
                                X