IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ел-преносни мрежи с голям дял на ВЕИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    Това което разбрах е че в конкретния случай в Германия е имало много ток от ФЕЦ щото другите свързани в паралел с тях са го " да кажем компенсирали " и фончо ни лъже явно като вади само Германски данни а те ас свързани с другите....
    С обясненията на дедо Пешо съвсем ще се побъркаш. Как си представяш когато имаш много ток да внасяш най-много ток?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
      Такъв дял е невъзможен ако германската ЕЕС работи самостоятелно.
      Ох, вече го разгледахме въпроса 15 пъти и показахме сума графики и данни какъв незначителен е дела на външния обмен за Германия към решението. Има ли някой неразбрал с изключение на дедо Пешо? Да не говорим, че обменът е важен когато генериращият дял на ВЕИ е малък, а не голям

      Коментар


      • power grid - не е смешно, с двама алкохолика и един куц и един глух никакво бъдеще не става. Какво ще познаеш, ти ме развеселяваш и все пак опита ти е ценен , ретрото се цени от хората с по висок интелектуален потенциал. Иначе мен не ме учудва че енергетика е като железниците още - тотално ретро. Няма как да стане с много ВЕИ, няма кой да го направи. Поне си чисто автентичен и затова си ценен, тука пишат и едни хора на които написаното им се пише сигурно от трима или четирима и уж разбират от сложни работи а в най елементарните се спъват и по очи.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

          Пак дрищим глупости.Такъв дял е невъзможен ако германската ЕЕС работи самостоятелно.Когато работи в паралел с ЕЕС на почти всички страни в континентална Европа е друго.Това се мъча да ти кажа ама ти си знаеш твоето.В тоя случай трябва да разгледаш цялото обединение и тогава ще видиш колко е делът на ВЕИ.Казах ти неграмотен си не се прави на знаещ щот ти лъсва задника.
          Това което разбрах е че в конкретния случай в Германия е имало много ток от ФЕЦ щото другите свързани в паралел с тях са го " да кажем компенсирали " и фончо ни лъже явно като вади само Германски данни а те ас свързани с другите....
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
            2.Голям експерт си по манталитетите. Ей сега, ще тръгна да ти се доказвам. Т.е., „забравѝ”.
            Просто ти казвам, че по нищо не приличаш на инженер. Изобщо не се опитвам да те превъзпитавам на 53 години. Виждам, всичко ти е пречило да станеш инженер, въпреки изключителните ти качества. При това положение дискутирането ни на теми за инженери е безсмислено.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
              Аз не знам какво е това базови мощности предполагам говорим за мощности които работят в основата на товаровия график.
              Щом и дедо Пешо, енергетика дето седи на върха в енергетиката в България не е чувал за базови мощности и може да регулира честоти с методи на 50 години, явно мафиотът Богомил Манчев е проникнал доста дълбоко в държавата незабелязано. Това "понятие" се среща все по-често у нас.
              http://www.eso.bg/?did=39#%D0%9E%D0%...B0%D0%BD%D1%81


              Я си кажи ЕГН-то. Може и само първите две цифри. Да не си се цанил за полицай на село, та разпитваш тук хората все за трите им имена.
              Last edited by fon; 29.05.2019, 21:07.

              Коментар


              • power grid - за домашните потребители е неизбежно да не се мине на такива източници на ток - клетки и от това мрежата ще става все по скъпа защото трябва да се подържа а приходите ще паднат. Но първо трябва да се махне проблема с нищоправенето, тези неща - клетки и други трябва да се произвеждат локално а не на другия край на Света. Пробиват защото технологиите се променят, един компютър може да консумира 150 ватчаса, а може и 15 и върши същото и дори по добре...ел.бойлер обаче засега не може, но той може да се включи когато има много ток от слънцето, може да е друг тип панел. Който се адаптира по бързо добре , а последните ще са пък с най добрата технология както стана с интернета в Румъния. Познавам румънец който преди не много години се катереше на едно дърво да говори по мобилен телефон и сме се виждали скоро и му напомних а той ми казва - сега мобилния интернет и интернета в Румъния е толкова добър че идвали туристи да видят какво чудо е възможно да има - западняци.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                  То и аз да приема, че някои тук са инженери мога да стига до налудничави изводи. Сега да обясня на хората които си имат друга работа и не разбират точно за какво говорим, какво твърдят тия двамата дето не са добре с главите си, че НЕ МОЖЕ. Значи статията на двамата професори от Калифорния се отнася ЗА ГОДИНА, а нашите "спецове" дето не знаят дори какво е "устойчивост" но ни говорят за нея тъй като терминът сигурно се използва и в техникумите, където някой им е обяснил как някакъв вал "ритал" и те са си казали "ей, от днес знам всичко за енергетиката" твърдят, че примерно в РАМКИТЕ НА ЕДИН ДЕН не може да имаме много ВЕИ. Колко е "много", предполагам 80% е достатъчно "много" за всекиго. Та ако погледнем пак тук, но за ден
                  https://www.energy-charts.de/ren_sha...aily&year=2019

                  ще видим, че на 22.04 огромната Германия е имала 76.8% ВЕИ. Но там не са чували термина "базови мощности" и "знаеш ли как вала рита", думите "не може", "така не може. Казвали са ни го в техникума", "ти знаеш ли как се регулира честота" и подобни вицове, та при тях е "МОЖЕЛО". Чакаме до края на годината разбира се още по-големи стойности и рекорди.

                  Тия двамата ги остави. От тях енергетиката ни зависи колкото от прасето на дедо Пешо в двора, но аз следя доста приказки на хора дето са в управлението ни и те се припокриват с доста от приказките им, направо очевадна примитивност и изостаналост, трудно е да се приеме че съществува. А това означава милиарди загуби, тъй като се инвестира в неща които макар и нови скоро ще отидат на боклука и ти ще трябва още дълго да си стоиш в Германия и да размахваш парцала там.
                  Ти нищо не може да приемаш щот си хабер си нямаш какво е устойчивост на ЕЕС.
                  Last edited by RUBLA; 29.05.2019, 20:40.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    power grid - няма никъв проблем за осветлението, диодите стават все по добри и са икономични зверски. Всъщност има и той е монопола за производството им само в Китай и че ще ги правят да дефектират все по и по бързо. Това ни е на нас проблема и с АЕЦ не може да се оправи, а и фотоволтаичните клетки са хубаво нещо, но и тях не можем да ги правим и работата е същата. Има една приказка - На вълка врата му е дебел когато сам си върши работа.
                    Трейдърко пич си ти голем и ного ме развеселяваш

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                      Чакай сега. Ти следиш ли диалога подред. Не съм гледал, че е Великден и точно за конкретния въпрос не виждам какво значение има това.
                      На 22.4 мощностите работели ли са с 76.8% ВЕИ? дедо ти Пешо и Пирамидата твърдят ли че това не е възможно? Да? Не?

                      Дори аз им давам от мен цял ден, а те трябва да разглеждат мрежата във всеки момент и сигурно е имало по-голям дял ВЕИ. Ама от мене да мине. Честотите и напрежението били ли са в нормални граници? В Германия имало ли е ток?

                      Това е въпросът който обсъждаме с тях, а твоят въпрос е съвсем друг - дали в даден период може да осигурим необходимата генерация? С ПАВЕЦ? Забранено ли е та ми го натякваш? Къде видя "павеца бичи яко". Аз за 22.04 виждам стойности до 1ГВ. Това ли е "яко" за германската енергетика? 1-2% мощности.

                      Ползвали "базови мощности". Къде виждаж този термин "базови мощности"? Би ли ми го показал точно.

                      Ползвали АЕЦ. Ами ще ползват. Още не е дошъл момента да ги изхвърлят. Ще дойде през 2022г. Нови АЕЦ и въглища строят ли? Темата е "мрежи с голям дял на ВЕИ", а не "мрежи само с ВЕИ"

                      Да, в БАН са червени старци и лъжат много за да пробутат Белене. Например изкопаха някакъв съвсвем ненадежден доклад на Световната банка от незнам коя си година и "доказаха", че на Балканите имало нужда от ток. От 2018г Турция е нетен износител на ток. Те това не можаха ли да го видят като "специалисти"? Как изобщо някой може да си помисли, че може да продаваме нетно ток на Турция, което през годините е било много различно.

                      Нещо до тук да бъркам и да съм неясен?

                      А бе всичко ще се оправи, но трябва тези старци да си заминат, в енергетиката да заработят истински съвременни специалисти, но става с големи катаклизми и много време.
                      Пак дрищим глупости.Такъв дял е невъзможен ако германската ЕЕС работи самостоятелно.Когато работи в паралел с ЕЕС на почти всички страни в континентална Европа е друго.Това се мъча да ти кажа ама ти си знаеш твоето.В тоя случай трябва да разгледаш цялото обединение и тогава ще видиш колко е делът на ВЕИ.Казах ти неграмотен си не се прави на знаещ щот ти лъсва задника.

                      Коментар


                      • power grid - няма никъв проблем за осветлението, диодите стават все по добри и са икономични зверски. Всъщност има и той е монопола за производството им само в Китай и че ще ги правят да дефектират все по и по бързо. Това ни е на нас проблема и с АЕЦ не може да се оправи, а и фотоволтаичните клетки са хубаво нещо, но и тях не можем да ги правим и работата е същата. Има една приказка - На вълка врата му е дебел когато сам си върши работа.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                          ФОнчо какво значи инсталирани мощности и какво значи базови мощности- може ли да сложим знак за равенство помежду им и ако не можем защо

                          хахаха
                          Аз не знам какво е това базови мощности предполагам говорим за мощности които работят в основата на товаровия график.Инсталирана мощност означава сумарната мощност на всички инсталирани машини а разполагаема мощност е мощността която всяка централа може да отдаде.Може да имаш блок в ремонт недостиг на въглища липса на вода.Например имаш ВЕЦ с три хидрогенератора единия 40 мегавата другите два по 20.Инсталираната мощност 80 мегавата ама разполагаемата може да е нула ако няма вода или ако единия генератор е в ремонт моще да 40 или 60.Всеки месец централите обявяват колко е разполагаемата им мощност....Случват се и аварии било на машини или електропроводи...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                            Изобщо не може. Инсталирани са всички мощности които дават ток - АЕЦ, ТЕЦ и ВЕИ.

                            Всеки товар изглежда така, виждаш че има права под която имаш "base load"
                            https://www.energy-charts.de/power.htm

                            Базови мощности е едно измислено понятие в България, неизвестно на останалия свят. Не знам откъде идва чувал съм го от Богомил Манчев - със самото понятие се дава с подтекст заявка, че на първо място трябва да се продава ядрения ток, пък ВЕИ-та да правят каквото си искат. Ако за 80-те години такова мислене е било допустимо, за 2019г не е. На първо място в съвременната система трябва да сложиш ВЕИ, а пък АЕЦ-а да се чуди как да си продава тока ако го има, да запълва пиковете което не може и т.н.
                            Пак се изказваме без да мислим...и без да знаем...Електрическият товар се променя през денонощието но има една стойност под която не пада.Изменението на товара се нарича товаров график.В неговата основа до точката на минималния за денонощието товар работят централи които не могат да си регулират производството опасно е да го правят или е икономически неизгодно да го правят.Предполагам че тия мощности ти наричаш базови.Освен това ако намалиш генерацията на АЕЦ това означава да промениш кампанията за презареждане.Единия блок се презарежда пролетта а другия есента когато имаме минимални товари в системата.В противен случай рискуваме блок на АЕЦ да излезе за презареждане точно когато най много ни трябва ток примерно в най големия студ през зимата.Казвам ти пак нещата не са прости и не става с гугъл и перчене.Коментираш неща които не разбираш и лошото е че вместо да научиш нещо се репчиш и тупащшв гърдите за да лъсне невежеството ти като един герой на Алеко.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
                              Има голямо значение, защото се знае, че потреблението ще намалее за няколко дена -> каквото могат спират по икономически причини (вкл. и от екологична гледна точка). По това време са и профилактиките на АЕЦите.
                              Не знам как са го сметнали 76% - средно за деня, претеглено или в определен час. Виж часовата графика: https://www.energy-charts.de/power.h...r=2019&week=16 - когато ти трябва ток, него го няма. А когато не ти трябва - той е там. Това е драмата с фотоволтаиците и вятъра. Аз нямам въпрос, но дали Германия ще може да построи ПАВЕЦи за 10-15 ГВт, за да може да оправи пиковите натоварвания на конвенционалните мощности сутрин и вечер? Иначе щеше да е много хубаво.
                              Примерно на 20-ти в 21ч. - 10% е павеца, и внасят ток...що? Щото много време ще им трябва докато засилят теца (или каквото решат да засилват).

                              А базови са тия най-долу в графиката - ВЕЦ, биомаса и АЕЦ, защото не можеш да им връткаш кранчето когато и както ти скимне. Ама като бивш ТЕЦ-аджия, мисля че това е излишно да ти го обяснявам.

                              Та по темата - хубаво е, че навремето имахме енергоемка индустрия...сега имаме инфраструктура за експерименти с ВЕИ Да му мислят само чичките от ЕСО.
                              Ти чичките от ЕСО не ги мисли а мисли кой ще плаща за лакомията и глупостта.Чичките от ЕСО като видят зор съгласно закона налагат ограничения и кой не слуша му дрпат шалтера

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
                                Дела на ВЕИ-то идва предимно като остатък от необходимата енергия и произведена от 'тромавите' ЕЦ-и. След това е цената. Например - ако спрем АЕЦ-а временно, защото няма нужда от ток, после докато тръгне когато дойде нуждата, ще стоим на тъмно. ЗА това се купува и не се пита. Същото е с боклуците и ВЕЦ-овете донякъде.
                                А проблема е, че тока се произвежда на едно място, а се консумира на друг - идеята на дедо Пешо е, че ако искаш 100% слънчеви централи, трябва да опашеш 2/3-ти от земното кълбо със фотоволтаици. И тогава преноса от единия край до другия (където няма слънце) ще е невъзможен /или невъзможно скъп. Това като хипербола го казвам, не че някой ще тръгне да го прави... поне аз така го разбрах, и в това има логика.
                                Та за това, за България първо трябва да се види реалната необходимост от ток, след това какво ще е необходимо в близко/далечно бъдеще, и чак тогава да се мисли за действия - вкл. за Белене или още ВЕИ, Марици и Догановски ТЕЦове
                                Парчето бе мъча се да разтълкувам какво е това идва предимно като остатък от необходимата енергия.Би ли разяснил с думи прости без чертеж

                                Коментар

                                Working...
                                X