Първоначално изпратено от fairfax
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Би ли могъл да се придържаш тук към въпроса към цената на тока от АЕЦ. Тъй като явно някои не могат да проследят и само него. Сега скачаме върху уран 235, после върху въпросът колко съм тъп и цялата мисловна дейност в главата ти май се изчерпва с това. Тук има и други които може наистина да искат да се убедят докрай, че ядреният ток е безумно скъп и им пречиш.
Сега, що казах за 235-я: щото вече има наработки по БН реакторите, дето да преработват ОЯГ до много по-ниска радиоактивност ... а това, е удар по цените и на гориво, и за съхранение. Говоря ти за разбирането на перспективите пред отрасъла, които, ще станат факт още, докато сам си жив. А, кое Е и кое НЕ Е скъпо , то е сега, тук и в късо до средносрочна проекция.
...Много ли те затрудних?Last edited by Pyramid; 10.05.2019, 17:20.
Коментар
-
А бе савецко говедо, не виждаш ли че хората си водят смислен разговор тук? Натресъл се с цялата си простотия, ще осере всичко с руската си злоба, вечерта ще се напие като свиня и ще се чуди що по цял свят колхозниците са мразени.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнениеИмаше един наистина специалист netware5, за съжаление той бега благодарение на модераторските изцепки
Do telefona- така правят на село и в агенция ЕЖК- ако искаш малко по професионално да подходиш дай няколко числа и линкове към няколко борси за ток. Хайде от мен да мине- ето ти първия линк- защото си но ъндъстен да си намериш сам--http://www.ibex.bg/bg
Оставям на теб да ни дадеш поне още 2 -3 линка- например на борса във франция, в германия , в канада
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнениеA ти колко време си стажувал- под стаж се разбира 1-2 години- сигурно си бил бавноразвиващ че си ги взел тези 1-2 години за 5-6. Отделно какви сделки са минали през ръцете на един стажант- ами никакви- просто се е запознал с документите по сделките. Чиба куче - върви да тролейбусваш другаде
Коментар
-
Да почепкам още този въпрос. Дошло е времето за замяна с нови. Но във Франция никой не планира и един нов АЕЦ, всичко новопланирано е ВЕИ и на газ. Но ми трябват линкове за доказателства и време, не знам така ще го приемеш ли голо твърдението.
И тъй като знаеш, че Франция произвежда 71% от тока си в света. България е произвела 44.85% за 2018 от тока си от АЕЦ. Ако направим и Белене ще е към 80-90%. Не те ли смущава факта, че ще станем "най-ядрената" държава по този процент в света, по ядрена и от Франция? Ами ако правим 90% ток от АЕЦ, как ще правим 30% от ВЕИ?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнениеЗащо да строят още централи, щом имат толкова много и работят? Може да не е дошло време за замяна на стари централи с нови?
И тъй като знаеш, че Франция произвежда 71% от тока си в света. България е произвела 44.85% за 2018 от тока си от АЕЦ. Ако направим и Белене ще е към 80-90%. Не те ли смущава факта, че ще станем "най-ядрената" държава по този процент в света, по ядрена и от Франция? Ами ако правим 90% ток от АЕЦ, как ще правим 30% от ВЕИ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеВече отдавна не е тайна, че уран - 235 свършва. Идват реакторите с торий и с бързи неутрони. Идва ренесансът на ядрената енегетика. ВЕИ са добро нещо но, капацитетът им за България, е безкрайно недостатъчен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
A ти колко време си стажувал- под стаж се разбира 1-2 години- сигурно си бил бавноразвиващ че си ги взел тези 1-2 години за 5-6. Отделно какви сделки са минали през ръцете на един стажант- ами никакви- просто се е запознал с документите по сделките. Чиба куче - върви да тролейбусваш другаде
Коментар
-
В САЩ може ли? Тъй като доста години от стажа ми са минали по тях и ми е най-удобно. Ето ги всичките 10 пазара за ток там.
https://pris.iaea.org/PRIS/CountrySt...spx?current=FR
Кой точно искаш да разгледаме и кои числа да обсъдим? Мисля че знам доста, макар и не всичко, но много сделки и за АЕЦ, и за газ и за въглища и за ВЕИ, и за емисии и за студен резерв и за пренос на ток са минали през ръцете ми. Минали са физически сделки, но и маса финансови като futures, forwards, options, swaps и т.н
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
В сайта на нашия аец има раздел топлофикация, така че може да го погледнеш.
Коментар
-
Абсолютно съм съгласен. Само си забравил да кажеш, че това е ОГРОМЕН МИНУС за АЕЦ и те имат ОГРОМЕН ФИНАНСОВ РИСК, който за специалистите е много по-отблъскващ от физическия им риск. Маса ядрени реактори по света са изоставени в недостроено състояние. Говорим само за цената на ядрения ток, нека не я забъркваме тук с екологията.
Ти как го определяш при 454 работещи реактора в света, на година главно в Китай да се присъяединават до 2-3? Аз го определям като реална бавна смърт и всякакъв оптимизъм са безпочвени фантазии. С този темп ще трябват над 200 години за да се обновят само съществуващите мощности, даващи едва 10% от тока на света. Ти разбира се може да си вярваш в друго бъдеще, но фактите СЕГА трябва да ги определим еднозначно - АЕЦ умират бавно тъй като имат дълъг живот и реакторите в Белене, дори и да се окажат последните в Европа няма как да ги спасят. Те са едва два.Last edited by Pyramid; 10.05.2019, 12:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Не всичко е качено в интернет и, затова, картината няма да е нито пълна, нито достоверна. Между построяването на големите проекти, винаги има значими интервали от време, когато се правят концепции, проекти и тестове на новите поколения. Проблемът с екологията на ядрените централи е наистина остър но, ако мислиш, че ще спре развитието им, в грешка си. Просто, наука и индустрия си поемат дъх за да продължат. И Германия, ще -не ще, ще се върне към тях. А токът от ЯЕЦ може да бъде значително по-евтин едва, след като започне използването на „отпадната” им топлина. Някой ден, може да пусна линк и тук, какво имам предвид. Ама от „политическа” гледна точка, едни се изказаха против. Не съм бил предвидил пари за окрадване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеНе всичко е качено в интернет и, затова, картината няма да е нито пълна, нито достоверна. Между построяването на големите проекти, винаги има значими интервали от време, когато се правят концепции, проекти и тестове на новите поколения. Проблемът с екологията на ядрените централи е наистина остър но, ако мислиш, че ще спре развитието им, в грешка си.
Ти как го определяш при 454 работещи реактора в света, на година главно в Китай да се присъяединават до 2-3? Аз го определям като реална бавна смърт и всякакъв оптимизъм са безпочвени фантазии. С този темп ще трябват над 200 години за да се обновят само съществуващите мощности, даващи едва 10% от тока на света. Ти разбира се може да си вярваш в друго бъдеще, но фактите СЕГА трябва да ги определим еднозначно - АЕЦ умират бавно тъй като имат дълъг живот и реакторите в Белене, дори и да се окажат последните в Европа няма как да ги спасят. Те са едва два.
Коментар
Коментар