IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

    Tва в кое студио на Холивуд е правено?Или десета серия на Чернобил.Моля филмови и гугъл енергетици да се упражняват в темата за политика не тука
    Много фантасти пишат тук, много нещо ..... то мечтите са хубаво нещо и част от тях вероятно ще се реализират някога но не сега и не на 100 % от очакванията....
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Очаквай ти​​​​рада за борсата и микросекундните сделки на база прогнози и изчислителна мощ.
      Няма да те разочаровам. Тук ще разгледам възможности за регулиране на товара. Огромна тема, с изписани милиони страници по нея, но ще подхвърля някои идеи.

      За който не е запознат, трябва да кажа, че в цивилизованите държави е абсолютно недопустимо да изключиш тока на клиент, който не иска. Това може да го има по Африка и Индия, имаше го и по соца, но за развитите държави е НЕДОПУСТИМО. Виждал съм ток на борсата, примерно 2 дни в годината скача до $800 и търговията продължава. Това е и само за часове, обикновено от 7 до 9 и от 17 до 19.

      Първият начин който ще подхвърля е "гадната" борса. При ДКЕВР или съответния му Комитет по цените, какво става тук на 24.01
      https://www.energy-charts.de/ren_sha...aily&year=2019

      Ами цените са еднакви цяла година и всеки казва искам си тока. Даже и да не му трябва, той ще каже че си го иска, защото българинът е злобничък и чака да види какво ще стане. Какво става на борсата? Ами цените скачат на 24.01 много и някои големи потребители намаляват потреблението автоматично. Ако работя в ЕСО, мога да видя от договор телефона на другаря Марков, да му звънна и кажа "купили сте ток по $30, ще ми го продадете ли за 3-4 дни по $150?" Марков си прави сметка, че фирмата му и да работи ще изкара по-малко, продава, затваря и отива на море. А аз съм гаден дилър, работещ на частно, продавам тока на $200, а разликата си слагам в джоба. Ха-ха. Не е точно така. Ако съм честен няма да го продам и товара ще падне. Имаме изхарчени пари но не и ток. Резултатът - другарят Марков е доволен и всички са доволни. При дървеният ДКВЕР чакаме някакви умни бюрократи да направят нещо, но те не могат. Естествено може да се направи и обратното - при ток от $5 всички да си заредят електромобилите, батериите на Тесла, да реалзират енергоемки задачи ако могат и т.н. Ако има истинска борса. Това са големи печалби за държавата която е разработила борса.

      Има и други начини и при малките потребители, но аз не ги харесвам. Много се говори от години за "smart grid". Даже другарят Калфин беше посочен за отговорник по въпроса, тоя човек и закона за Ом е забравил и плещеше невероятни глупости. Аз не харесвам обаче да си правя сметка кога ще пусна пералнята гледайки цената на тока на електромера. Не знам вие как сте. Може би за климатик лятото по-става. Та тези идеи не напреднаха много. В САЩ даже има един щат, мисля Монтана беше, електромерът ти отчита максималната стойност през месеца и ако си включил за 5 мин всичките си електроуреди то по някаква формула плащаш повече. Но пък и като се мисли толкова по въпроса, може и да се измислят варианти които не са толкова груби, а приемливи за хората.
      .
      Last edited by fon; 19.06.2019, 13:44.

      Коментар


      • Е то е ясно че трябва да се инвестира, въпросът е в какво?

        Да задам въпроса по друг начин, при остаряване и отпадане на съществуващи мощности с какво би ги заменил ако си производител на енергия (и нямаш политически и рушветски интереси)?
        И втори въпрос – какви са факторите на базата на които ще вземеш решение – цена за изграждане, експлоатация, сигурност, време за изграждане, друго?

        Колкото и да се напъват някои участници да обясняват колко евтин бил АЕЦ-а вече сме 2019та година в която най-ниската цена за изграждане на мощности за производство на електроенергия и най-краткият срок за изграждането им е от ВЕИ. Недостатъкът е че подаването на енергия е непостоянно и зависи от природните дадености (слънце, вятър и вода). Решението е да се комбинира източника на енергия с технология за съхраняването и. В момента в който цената на батериите стане икономически оправдана за да се комбинират ВЕИ + Storage всяка друга алтернатива отива в историята.
        Разработките и мащаба водят до спад от 15-17% на батериите (годишно) за последните 10-12 години. Въпросът не е дали, а кога ще изместят всички друго?

        Кое е неясно?
        https://www.eia.gov/outlooks/archive...generation.pdf


        Страница 5
        Click image for larger version

Name:	Cost of energy.jpg
Views:	1
Size:	25.7 КБ
ID:	3479522

        Last edited by ED; 19.06.2019, 13:29.

        Коментар


        • Вече и лобисти. Дообре

          Пич, не знам от коя землянка си изпълзял обаче леко си се объркАл – инсталации бол: List of energy storage projects (https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...orage_projects) или тук Global Energy storage Database

          Мъск не го мисли! Вече и за 35 хилки $ продава, така че всеки според възможностите. Продажбите на Електрички растат със 70-80% на година (не след 20 години а през последните 3), а на автомобили с ДВГ продажбите спадат от 2016та. Елементарната сметка показва че за 10тина години ако ръста се забави на 50% ще се продават нови 70-80 милиона електрички. Ще има тук – там още някоя барака, но ще е изключение на пазара.

          Както казах и преди от 3 до 5 години няма да има икономически по-добра алтернатива от ВЕИ+storage. За този период работещите вече инсталации ще са доказали ефективността си и новите проекти ще растат експоненциално.



          Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
          Смешни лобисти! По-скоро - жалки!

          Нали, самите вие - лобирайки за ВСИЧКО тук, което не може да конкурира утвърдени производства - разчитате точно на държавни гаранции!

          Нещо повече - разчитате и на първенство в изречени "мантри": зелена енергия, Мъск - първа кипра в използването на електроенергия!... Смешници!

          Какво прави Мъск, без гаранции от правителствата? Губи пазарни позиции, колкото и графики и линкчета да пускате тук!

          Електродвигателите се ползват от повече от 100 години и това им е помогнало да намерят своето място на НЕАВТОНОМНИ движители. Дори не знаете защо е това, но сега ще почнете да опровергавате. Подсказка: сами дадохте тролейната линия, която трябва да следват ТеслиЧКИТЕ!

          СМЕХ буди изречението: "Вече са факт редица проекти за съхранение на енергията." ))

          Факт са - и си остават ПРООЕКТИ! Те са проекти - не от 1972 - както твърденията ви за турската АЕЦ! Те са ПРОЕКТИ от НАД 100 години!

          Нямате понятие ЗАЩО ще си остават именно проекти - и в следващите 100 години... Нямате познанията, за да правите БЕЗПРИСТРАСТНИ сравнения!

          Отново СМЕХ: "Спада на цената на батериите..."

          Тоя "СПАД" ли е причината - високият сегмент на Мъск - да прави цените на ТеслиЧКИТЕ 150 000 - 250 000 $ ?

          Скрийте се, бе, манипулаторЧЕТА! Дори "манипулатори" не мога да ви нарека! Не сте дорасли още!


          .................................................. .................................................

          Електромобилите с настоящата батерия нямат бъдеще! Елементарно е! Да твърдите спад в цените на батериите - си е демагогия - както и всички "факти", които цитирате!

          Да припомним - ВЪПРЕКИ МАНИПУЛИРАНИТЕ ВИ "данни" - електромобилите НЕ надхвърлят 1% в сравнение с останалите топлинни двигатели - и това, ВЪПРЕКИ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ и "отказването" от топлинните двигатели в БЪДЕЩИ периоди от НАСТОЯЩИ популистки правителства... /след 20 години се отказвали..., отсега! - смЕх/

          Та - КОЙ използва "ОПОРКИ" - това - "след 20 години ЩЕ!" - на мен ми прилича точно на една ГОЛЯМА ОПОРА - а дори не и на "опорКА"...

          Тезис, след тезис! )) Коя е гаранцията за изпълнение на подобна ОПОРА? Гаранция няма! Тезата трябва изкуствено да крепи някого, или пък да привлича избиратели...

          Спирам, защото нещата преливат към друга тема... /гаранция - Франция!..., САМО СЛЕД 20 години!/

          Коментар


          • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

            Фончо ти ако знаеш какво работя просто ще се обесиш ритуално пред сградата на вашата партия.Има консуматори нулева категория които не търпят прекъсване на електрозахранването дори за милисекунда.Я са ми разкажи тях с кво ще ги захранваме?Целият съм в слух и зрение
            Очаквай ти​​​​рада за борсата и микросекундните сделки на база прогнози и изчислителна мощ.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

              Това е правено през 2019-та. Моля, ако знанията ви се изчерпват с руски книжки от 80-те, не включват компютри, разбирате само от честоти и т.н. не обърквайте останалите и се придържайте към добрия, конструктивен и целенасочен тон.

              Всъщност, голяма загадка за мен остава факта, как човек който твърди, че е работил в ЕСО не може да се сети, че от Белене до Черна гора ще трябват дебели жици и дори да оспорва този факт? Ке в това изречение не е вярно?

              Скоро ще потърся информация на интернет как се регулират честоти и с компютри тъй като съм сигурен, че може. За да си поговорим като професионалисти.
              Фончо ти ако знаеш какво работя просто ще се обесиш ритуално пред сградата на вашата партия.Има консуматори нулева категория които не търпят прекъсване на електрозахранването дори за милисекунда.Я са ми разкажи тях с кво ще ги захранваме?Целият съм в слух и зрение

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

                На Безмисления мисленето не му е силна черта. Опорки му дай и лапа като шаранче.
                Безименния кусури има. Имам и аз, никой не е съвършен. Обаче, от „електричество от ФЕЦ” до стандартно И ЕВТИНО захранване С ОБЩО предназначение, има огромна разлика. Ще речеш, „Ама инверторите...” и сигурно, ще бъдеш прав. ОБАЧЕ, ако се огледаш, какви ел.енергии циркулират в мрежата, генерирани от ел.машини, и в това, каква генерират и подават инверторите, може да хлъцнеш. Излиза, че за да стане „вашата”, ще трябва да,се влеят яки пари в съхранение, преобразуване, комутации, защити (доста по-модерни и т.н.), нови компенсаторни уредби и т.н. което, някак няма да е нито безплатно, нито така дуракоустойчиво, както още е днешното. Иде стабилен тренд на поскъпване и мантрите на маниакално надъхани „зелени” талибани, няма да го спрат. Единствено, след години, инфлацията и амортизацията, частично, ще изгладят ефекта.
                Кой разбрал-разбрал, Фоню -едва ли.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                  Това е правено през 2019-та. Моля, ако знанията ви се изчерпват с руски книжки от 80-те, не включват компютри, разбирате само от честоти и т.н. не обърквайте останалите и се придържайте към добрия, конструктивен и целенасочен тон.

                  Кой го каза това - да се придържаме към добрият и конструктивен тон! ))

                  Само не става ясно в каква посока трябваЛО да бъде "целенасочен" /тонът/? В твоята "посока", нали?...

                  .................................................. .......................

                  Нека опитам да бъда целенасочен...


                  1. СМЕХ: "Да, но в центъра на Европа и сега има 3 държави със 100% ВЕИ - Норвегия, Албания и Исландия. Имат много ВЕЦ."

                  Смяташ ли, че УСЛОВИЯТА ТОЧНО в тия 3 държави са сравними с нашите! ДА? На коя планета живееш ти? /иронично!/ ))

                  /забравих, че си още ученик!/


                  2. "Значи на държави като Швеция, Швейцария, Австрия и т.н изобщо не им трябва и газ за да минат до 2050-та на 100% ВЕИ"

                  Това ще се сбъдне! Гаранция! Само някакви 30-на годинКИ! Аве, "анализатор" - какви ги дъвчеш, след като НЕ отчиташ 50-те АЕЦ във Франция, в която над 75 % от електроенергията се получава именно от ТИЯ АЕЦ, които ти плюеш!

                  С подобен съсед като Франция - всеки може да минава в продължение на 30 години и на други /различни от досегашните източници - а и да се упражнява в риторика като теб - както си иска - а и да МАНИПУЛИРА всякакви данни, как караЛ само на ЗЕЛЕНО... ))

                  Пропуснал си още: Италия, Белгия, Германия..., където ВЕИ-тата стърчат СТОТИЦИ край пътищата!

                  И ЩЕ карат само на ВЕИ-та, нали? Да са живи и здрави французите! Ние па си караме на ВЕИ-та!!! ))

                  На Швейцария ПОЧТИ НИЩО не им трябва - я помисли малко, защо е така! Да подсказвам ли - или сам ще си откриеш веригата на Алпите?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
                    Tва в кое студио на Холивуд е правено?Или десета серия на Чернобил.Моля филмови и гугъл енергетици да се упражняват в темата за политика не тука
                    Това е правено през 2019-та. Моля, ако знанията ви се изчерпват с руски книжки от 80-те, не включват компютри, разбирате само от честоти и т.н. не обърквайте останалите и се придържайте към добрия, конструктивен и целенасочен тон.

                    Всъщност, голяма загадка за мен остава факта, как човек който твърди, че е работил в ЕСО не може да се сети, че от Белене до Черна гора ще трябват дебели жици и дори да оспорва този факт? Ке в това изречение не е вярно?

                    Скоро ще потърся информация на интернет как се регулират честоти и с компютри тъй като съм сигурен, че може. За да си поговорим като професионалисти.
                    Last edited by fon; 19.06.2019, 11:57.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                      Че си навътре в електромрежите е видно,
                      но да разбирам ли че отговора ти е простото - не знам/ за пръв път виждам?

                      Помислете всички вие вторачили се в миналата и сегашната картинка, че загробвате поколенията си с АЕЦБелене.

                      И нямам проблем,някой да напише "имам пряк интерес тя да се случи", намирам за достойна и честна такава позиция.

                      Но да се отричат съществуващи неща, при това с манипулиращотото
                      "това го няма в учебниците", пък то не само го има в други учебници, ами и работи - жалка участ.
                      Аз не се чувствам загробен с Козлодуй дори напротив.Ти как се чувстваш ни най малко ме интересува.Не съм врачка нито психоаналитик
                      Last edited by national power; 19.06.2019, 11:40.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
                        Нека се върнем на един от най-важните въпроси тук. С какво компенсираме товара, когато няма много слънце и вятър, пък и товара е скочил много. Гледаме пак внимателно следната графика.
                        https://www.energy-charts.de/ren_sha...aily&year=2019

                        Показах по-долу как с газ, въпреки сметките на техникумаджията, консумацията на газ може да се повиши с НУЛА при голям дял на ВЕИ тъй като с газ трябва да повишаваме само площите които са най-ниско.

                        Вчера излезе статия как в ЕС 18 държави искали до 2050-та да са на 100% ВЕИ.
                        https://www.investor.bg/evropa/334/a...2050-g-284128/

                        Това може да са някакви политически рекламни кампании може и да са правени много сметки сметки от специалисти, не знам. Но възожно ли е това? Ако четем техникумаджията дето вала му ритал и той можел да носи отговорност за сериозни неща като тока или дедо Пешо, царя на честотите у нас това е мираж. По-лесно бихме се заселили на Марс. Да, но в центъра на Европа и сега има 3 държави със 100% ВЕИ - Норвегия, Албания и Исландия. Имат много ВЕЦ. Та стигнахме до втората огромна възможност освен газа - ВЕЦ. При това не ПАВЕЦ, а най-обикновен ВЕЦ.

                        Та като гледаме горната графика, може ли да изпускаме цял язовир само в дни като 24.01? Може. Ако не хванат тия с водоснабдяването, защото язовирите имат и друга цел, или сега има и едни много агресивни рибари. Но теоретично може да инсталираме големи водни турбини и да го правим. Значи на държави като Швеция, Швейцария, Австрия и т.н изобщо не им трябва и газ за да минат до 2050-та на 100% ВЕИ

                        Какво могат да направят дрържави като Германия и Дания, които нямат ВЕЦ. Ами могат да си опънат жици до съседите с ВЕЦ. Пък каквото не стига - с газ.

                        А може ли да регулираме товара? Може, ама хайде в другият пост.

                        И какво се оказва? Трябва ни първо правилно мислене, после да се набутат всичките условия и данни в компютър и да се мисли само как задачата да се реализира най-евтино, сигурно и за колко време.
                        Tва в кое студио на Холивуд е правено?Или десета серия на Чернобил.Моля филмови и гугъл енергетици да се упражняват в темата за политика не тука

                        Коментар



                        • Смешни лобисти! По-скоро - жалки!

                          Нали, самите вие - лобирайки за ВСИЧКО тук, което не може да конкурира утвърдени производства - разчитате точно на държавни гаранции!

                          Нещо повече - разчитате и на първенство в изречени "мантри": зелена енергия, Мъск - първа кипра в използването на електроенергия!... Смешници!

                          Какво прави Мъск, без гаранции от правителствата? Губи пазарни позиции, колкото и графики и линкчета да пускате тук!

                          Електродвигателите се ползват от повече от 100 години и това им е помогнало да намерят своето място на НЕАВТОНОМНИ движители. Дори не знаете защо е това, но сега ще почнете да опровергавате. Подсказка: сами дадохте тролейната линия, която трябва да следват ТеслиЧКИТЕ!

                          СМЕХ буди изречението: "Вече са факт редица проекти за съхранение на енергията." ))

                          Факт са - и си остават ПРООЕКТИ! Те са проекти - не от 1972 - както твърденията ви за турската АЕЦ! Те са ПРОЕКТИ от НАД 100 години!

                          Нямате понятие ЗАЩО ще си остават именно проекти - и в следващите 100 години... Нямате познанията, за да правите БЕЗПРИСТРАСТНИ сравнения!

                          Отново СМЕХ: "Спада на цената на батериите..."

                          Тоя "СПАД" ли е причината - високият сегмент на Мъск - да прави цените на ТеслиЧКИТЕ 150 000 - 250 000 $ ?

                          Скрийте се, бе, манипулаторЧЕТА! Дори "манипулатори" не мога да ви нарека! Не сте дорасли още!


                          .................................................. .................................................

                          Електромобилите с настоящата батерия нямат бъдеще! Елементарно е! Да твърдите спад в цените на батериите - си е демагогия - както и всички "факти", които цитирате!

                          Да припомним - ВЪПРЕКИ МАНИПУЛИРАНИТЕ ВИ "данни" - електромобилите НЕ надхвърлят 1% в сравнение с останалите топлинни двигатели - и това, ВЪПРЕКИ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ и "отказването" от топлинните двигатели в БЪДЕЩИ периоди от НАСТОЯЩИ популистки правителства... /след 20 години се отказвали..., отсега! - смЕх/

                          Та - КОЙ използва "ОПОРКИ" - това - "след 20 години ЩЕ!" - на мен ми прилича точно на една ГОЛЯМА ОПОРА - а дори не и на "опорКА"...

                          Тезис, след тезис! )) Коя е гаранцията за изпълнение на подобна ОПОРА? Гаранция няма! Тезата трябва изкуствено да крепи някого, или пък да привлича избиратели...

                          Спирам, защото нещата преливат към друга тема... /гаранция - Франция!..., САМО СЛЕД 20 години!/

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

                            Вече са факт редица проекти за съхранение на енергията. Спада на цената на батериите комбинирано с ниската цена за производство от вятър и слънце до 3-4 години ще превърне всички други алтернативи в икономически неприемливи!
                            Така е, в много интересно от енергийна гледна точка време живеем, случват се нещата описани от фантастите.
                            Течния метан преобръща пазара, а синтетичния такъв ще ни направи без въглероден отпечатък на планетата.

                            но навремето най-богатите най-големите селяни са прецаквали където могат железницата,
                            с късогледото "Наш колко ще загубя като ми мине през земицата" , тогава поне не е имало Интернет, ама ето че пак си ги има много такива.
                            Last edited by satz; 19.06.2019, 11:32.

                            Коментар


                            • Нека се върнем на един от най-важните въпроси тук. С какво компенсираме товара, когато няма много слънце и вятър, пък и товара е скочил много. Гледаме пак внимателно следната графика.
                              https://www.energy-charts.de/ren_sha...aily&year=2019

                              Показах по-долу как с газ, въпреки сметките на техникумаджията, консумацията на газ може да се повиши с НУЛА при голям дял на ВЕИ тъй като с газ трябва да повишаваме само площите които са най-ниско.

                              Вчера излезе статия как в ЕС 18 държави искали до 2050-та да са на 100% ВЕИ.
                              https://www.investor.bg/evropa/334/a...2050-g-284128/

                              Това може да са някакви политически рекламни кампании може и да са правени много сметки сметки от специалисти, не знам. Но възожно ли е това? Ако четем техникумаджията дето вала му ритал и той можел да носи отговорност за сериозни неща като тока или дедо Пешо, царя на честотите у нас това е мираж. По-лесно бихме се заселили на Марс. Да, но в центъра на Европа и сега има 3 държави със 100% ВЕИ - Норвегия, Албания и Исландия. Имат много ВЕЦ. Та стигнахме до втората огромна възможност освен газа - ВЕЦ. При това не ПАВЕЦ, а най-обикновен ВЕЦ.

                              Та като гледаме горната графика, може ли да изпускаме цял язовир само в дни като 24.01? Може. Ако не хванат тия с водоснабдяването, защото язовирите имат и друга цел, или сега има и едни много агресивни рибари. Но теоретично може да инсталираме големи водни турбини и да го правим. Значи на държави като Швеция, Швейцария, Австрия и т.н изобщо не им трябва и газ за да минат до 2050-та на 100% ВЕИ

                              Какво могат да направят дрържави като Германия и Дания, които нямат ВЕЦ. Ами могат да си опънат жици до съседите с ВЕЦ. Пък каквото не стига - с газ.

                              А може ли да регулираме товара? Може, ама хайде в другият пост.

                              И какво се оказва? Трябва ни първо правилно мислене, после да се набутат всичките условия и данни в компютър и да се мисли само как задачата да се реализира най-евтино, сигурно и за колко време.
                              Last edited by fon; 19.06.2019, 11:30.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
                                На Безмисления мисленето не му е силна черта. Опорки му дай и лапа като шаранче.
                                Тук въпросът не опира само до това, че проектът Аккую се е мотал 57 години до момента. Въпросът е, че така се получава с повечето АЕЦ в света. И вместо да отчитат това като недостатък, ядрените лобисти си позволяват да го отчитат като плюс като заявяват твърдо примерно за Аккую 57 години "СТРОИ СЕ! СТРОЙТЕ СМЕЛО И ВИЕ".

                                Този проект не е набутал турците много все още тъй като още не висял във фаза "след излят първи бетон" и което се е случило за маса реактори по света, което някой е обобщил в много хубава графика тук, която вече разгледахме
                                http://euanmearns.com/how-long-does-...r-power-plant/

                                Всъщност и Аккую е тръгнал по този път и никой не може да каже със сигурност кога и дали ще бъде завършен. Но Турция е голяма, с голям БВП, има нужда от ток за собствени нужди и може да го пласира на 100% на пазара си, иска ядрено оръжие - ние къде се ръгаме с Белене?

                                Коментар

                                Working...
                                X