IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
    Матеев, 1киловатчас пикова мощност за всеки еднин изминал час от годината произвежда 1350 вата ток, правилно ли го разчетох. Една година има 8784 часа продължителност или този инсталиран 1квчп произвежда 11858,4 квч
    Трейдърко моля те запри се бе не моа ти насмогна на глупостите.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
      Ще добавя към долните идеализирани сметки, че АЕЦ съвсем нямат 100% Load Factor. В света за 2020г е 74.3% и то съвсем не заради ковида
      https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStat...oadFactor.aspx

      При Козлодуй е по-височко, защото цялата ни енергетика е направена около Козлодуй. И с Белене идват не само технически ограничения, които ще свалят процента с десетки, тъй като толкова много ток от АЕЦ, плюс задължителните ВЕИ направо ще побъркат разпределението. Идват ограниченията на пазара - токът от Белене ще е скъп и непродаваем. Идва и най-опасното, но доста вероятно ограничение - регулациите от ЕС. Вече и Англия излезе от ЕС, Германия към 2035г спокойно може да пробута забрана на АЕЦ в ЕС. И какво се получава? Ще построим Белене (едва ли и това ще стане по много причини), ще го пуснем за два месеца и ще го спрем. И колко ще е Load или Capacity Factor? НУЛА! И какво ще стане с пенциите жадуващи "евтин ядрен ток"? Ще гладуват, защото тук говорим за милиарди, при малкия БВП на България. Да им е честито, глупостта е порок и ще си платят.
      Има два варианта човек да напише подобна простотия и те са
      1 Да е безмерно тъп
      2 Да е заинтересован.
      При тебе е първото.Нашите родители ни оставиха една перфектно изградена енергетика която ние бавно но настойчиво съсипваме...Чудно ми е защо идиоти като тебе не излязат и не застанат с името си зад това което говорят анонимно по форуми....Ще бъдеш пребит с тояги.Оставете хората без ток и ше видите кон боб яде ли...Ще свършите в Белене тама циганите ше ви мандръсат денонощно...То бива идиоти ама не се търпите вече

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

        Годината има 8766 часа, а 1 kWp централа през тази същата година ще произведе например 1300 kWh електроенергия. И ако разделим 8766 на 1300 се получава, че са необходими 6.7 броя соларни централи от по 1 kWp, за да произведат толкова ток, колкото 1 kW ядрена или въглищна мощност.

        Казано по друг начин - един ядрен реактор от 1000 MW по електропроизводство е еквивалентен на соларни централи с мощност 6740 MWp, на които енергията някакси трябва да се съхранява през деня, за да се използва през нощта.

        За производството на толкова соларни мощности (еквивалентни на 1 реактор) ще са необходими около 8 милиарда евра. Самият строеж може да приключи в рамките на максимум 2 години. Ще е необходима площ от 148 квадратни километра или това прави квадрат със страна 12 km. Тоест с размерите на един среден град.

        Само за сведение - неизползваемите земи в България са 1.7% или това прави почти 1900 кв.км, на които могат да се построят соларни централи, еквивалентни по електропроизводство на 13 ядрени реактора. Тоест България (пък и целия свят) няма никакви проблеми с площта, дори и бъдещите поколения да потребляват 10-20 пъти повече електроенергия от това, което потребляваме сега.

        Тоест слънцето е предостатъчно, за да ни даде цялата необходима на човечеството електроенергия (и топлинна енергия) сега и хиляди години напред във бъдещето, стига само да се научим как да съхраняваме енергията през деня, за да я използваме през нощта. При това говорим да се използват само неизползваемите площи (пустини, камънаци и чукари) и разбира се в градовете да се използват покривите на сградите.

        Тоест на теория няма никакъв проблем човечеството да премине 100% на ВЕИ централи, половината от които да са соларни, и аз си мисля, че до 40-50 години това ще се случи на практика.

        Иначе до 2030 г. България ще построи още 2174 MW фотоволтаици, още 249 MW перки и още 222 MW централи на биомаса. По този начин часта на ВЕИ в електроенергийната ни система ще нарастне от 16% на 27%.

        https://www.investor.bg/energetika/4...2030-g-312260/
        https://www.investor.bg/energetika/4...2030-g-289951/
        Я пак колко часа има годината?Сметни пак да се посмеем?В ТУ Габрово така ли ви учат да смятате?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Да го произвеждаш и да ти го купуват с контейнери, с контейнери, това устройство е суперустройство.
          Иначе за да си ги свържеш инвертора и акумулатора е достатъчно да си среден техник, завършил с 3 и ако си еднорък пак ще се справиш с таз тежка задача.
          Стига си плещил глупости на търкалета. Това да не ти е да сложиш сап на мотиката, с която си копаеш доматите .....

          Създаването на Storage за електроенергия с акумулатори е сложна хардуерно-софтуерна задача. Първо трябва да има електроника, която да се грижи акумулаторната батерия да не се презареди и да не се преразреди. Освен всичко друго при литиевите акумулатори се прави и балансиране на клетките. Следи се и температурата на батерията, за да не се прегрее при бърз заряд или разред. Следят се и токове/напрежения за да се изчисли капацитета, и каква част от него е налична в акумулатора. Следят се броя на циклите и от там и нивото на деградиране. И всичко това само на етап защита на батерията и осигуряване на нейната правилна експлоатация.

          Има обаче още едно сложно софтуерно ниво, което вече е в инвертора. При него се следят товарови профили, за да може през деня да се направи прогноза каква част от енергията да не се изгаря веднага, а да се остави за през нощта. Налага се да се реши сложна задача за прогнозиране, която следи слънчевата радиация, електропроизводството, кой сезон е в момента и има ли вероятност утре да е облачен ден, какво е било електропотреблението в статистически план час по час от денонощието и какво ли не още. И предполагам се използва невронна мрежа, която на базата на тази натрупана статистика взема решение как да разпределя енергията по 3-те възможни направления:
          1. Колко да се продаде на електроенергийната система сега веднага
          2. Колко да се предостави за собствена консумация сега веднага или малко по-късно през деня
          3. Колко да се съхрани в акумулаторите, щото да може да се покрият очакваните средностатистическите нужди
          4. Какво да се прави, ако енергията не достига сега веднага ?
          5. Какво да се прави, ако има излишък на електроенергия сега веднага?
          6. Какво да се прави, ако се очаква недостиг/излишък след 2 часа или след 5 часа или след 13 часа и т.н.?
          7. Какво да се прави при форсмажор, като например отпадане на мрежата?
          8. Какво да се прави, ако се появи изненадващо висока или изненадващо ниска консумация и/или електропроизводство?

          Въобще много много математика, много статистика, и много много възможни ситуации, при които инвертора трябва да вземе правилното решение в реално време и да направи правилна прогноза за следващите 24 часа час по час и минута по минута.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
            Даже няма нужда от регулации, достатъчно е да се сетим за скорошното спиране на АЕЦКозлодуй,
            пък за Беленето да погледнем давания за пример бързо построен АЕЦ в Беларус "чисто нов спрян преди да достигне номинал, после пак и пак, надеждност братя и евтиния"
            последно я спряха вчера...
            Зазчо ама ного те клюве тебе ШТръка зад ушите бе човек

            Коментар


            • satz, не могат да се свържат много дребни източници на ток в мрежа за променлив ток. В такава мрежа трябва да е забранено включването на голям консуматор. Тока по принцип има свойството да протича по най краткия път, а консуматорите в голямта си част който не са слаботокова електроника при включване правят един силен пиков ток на консумация от много ампери. Какво се получава при включване на мощен консуматор близо до инверторчетата на такива джиджавки - този пик на тока при включване на консуматора ще удари близките инверторчета и ще ги повреди. Тези джиджавки са да ги ползваш извън мрежата.
              Last edited by supertrader; 13.07.2021, 16:09.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Да го произвеждаш и да ти го купуват с контейнери, с контейнери, това устройство е суперустройство.
                Иначе за да си ги свържеш инвертора и акумулатора е достатъчно да си среден техник, завършил с 3 и ако си еднорък пак ще се справиш с таз тежка задача.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                  Не е толкова скъпо, казваш...КОЛКОТО КОЕ? Щото, ако си казал "А",редно е и "Б" да кажеш. Ако приемем живота на акумулатора БЕЗ НАМАЛЯВАНЕ на капацитета, до ок.1000 ЦИКЛИ, то излизат към 1,4 ДОЛАРА НА КИЛОВАТЧАС, САМО СЪХРАНЕНИЕ. Е, аз ли съм/не съм ли? Ами то, стъпва близо 10 пъти по-високо от пълната цена тудей...САМО СЪХРАНЕНИЕ. Да, ще спадне. Двойно, тройно, десетократно... ПРЕДИ ДА ТИ Е ВТЕКЛО ОТ КОНТАКТА. Аз казвам, българинът да забогатее и 20 евроцента киловатчаса, да не го бъркат - най-добре.
                  Това е цена на дребно!
                  2. Много хора ще си купят просто за да подобрят качеството на тока си. Добавяш и електричките с инвертори и ПАВЕЦ и полечка ще получиш ЕЕС с десетохилядни генерации.

                  Всичко това ще бъде яростно саботирано по всякакви начини от антибългари, защото стане ли успешно, безплатен плутоний - нанайси. Зависимост в доставки на гориво и други - пак нанайси.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Pyramid, устройството е много хубаво, хубаво си е. Питай ме кое му е хубавото !
                    ... и това е?

                    Коментар


                    • Pyramid, устройството е много хубаво, хубаво си е. Питай ме кое му е хубавото !
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                        Вече започнаха да се произвеждат и продават инвертори с вградени в тях литиеви акумулатори. Цената им е по-висока, но не чак толкова много. Тоест проблемът технически е решен и сега остава да се види колко масово тези инвертори ще навлязат в индустрията или в Home приложенията.

                        https://www.ebay.com/itm/22357509763...wAAOSwoxVdHbSe
                        Не е толкова скъпо, казваш...КОЛКОТО КОЕ? Щото, ако си казал "А",редно е и "Б" да кажеш. Ако приемем живота на акумулатора БЕЗ НАМАЛЯВАНЕ на капацитета, до ок.1000 ЦИКЛИ, то излизат към 1,4 ДОЛАРА НА КИЛОВАТЧАС, САМО СЪХРАНЕНИЕ. Е, аз ли съм/не съм ли? Ами то, стъпва близо 10 пъти по-високо от пълната цена тудей...САМО СЪХРАНЕНИЕ. Да, ще спадне. Двойно, тройно, десетократно... ПРЕДИ ДА ТИ Е ВТЕКЛО ОТ КОНТАКТА. Аз казвам, българинът да забогатее и 20 евроцента киловатчаса, да не го бъркат - най-добре.

                        Коментар


                        • Матеев, един български акумулатор от тези с 12 години живот е 2.4квч съхранена енергия в него и струва 750лв плюс инвертора ще излезе 1500лв грубо, това нещо е 5000лв почти с транспорт от другия край на света. Има видеа как преправят стари акумулаторни модули от електромобили да ги изпозват за съхранение на енергия, и това което ми направи впечатлиние е че човека каза - в електромобила са били зареждани и разреждани сравнително бързо, ето тези посочва едни които е преправял по рано и вече ползвани били на 50% от капацитета си. След като ги зарежда и разрежда по бавно вече казва капацитета им се възтанови, там за каквото ги ползва в началото издържали 3 часа и като започнали да се възтановяват капацитета станал вече за 5 часа работа. Това е доста изгодно в такъв случай, а това нещо просто е една в кутия в която е поставен и инвертора и акумулаторите т.е. ю пи ес както ги наричат при който зареждането обаче е с прав ток от соларните панели и се разрежда през инвертора. Не споря просто информирам, хубаво са ги направили но това е за хора които не ги бъркат парите и примерно ако нямат и средно техническо образование.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                            Вече започнаха да се произвеждат и продават инвертори с вградени в тях литиеви акумулатори. Цената им е по-висока, но не чак толкова много. Тоест проблемът технически е решен и сега остава да се види колко масово тези инвертоеи ще навлязат в индустрията или в Home приложенията.

                            https://www.ebay.com/itm/22357509763...wAAOSwoxVdHbSe
                            Полезно! Благодаря!

                            всяка Тесла от две години насам също има инвертор..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Вече започнаха да се произвеждат и продават инвертори с вградени в тях литиеви акумулатори. Цената им е по-висока, но не чак толкова много. Тоест проблемът технически е решен и сега остава да се види колко масово тези инвертоеи ще навлязат в индустрията или в Home приложенията.

                              https://www.ebay.com/itm/22357509763...wAAOSwoxVdHbSe
                              2 киловата сторидж- колко харчи бойлера ти за час

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                                Остана да съхраняваме. Да, обаче...откога се работи по темата, а сякаш, управляемият термоядрен синтез, е по-близо.
                                Вече започнаха да се произвеждат и продават инвертори с вградени в тях литиеви акумулатори. Цената им е по-висока, но не чак толкова много. Тоест проблемът технически е решен и сега остава да се види колко масово тези инвертори ще навлязат в индустрията или в Home приложенията.

                                https://www.ebay.com/itm/22357509763...wAAOSwoxVdHbSe
                                Last edited by Mateev; 13.07.2021, 14:01.

                                Коментар

                                Working...
                                X