Първоначално изпратено от pinoccio
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
- 2 Харесвания
-
Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
Той и пирамидалния е като тебе - разбирач, дето едно висше не е могъл да завърши и никой не го е наемал на квалифицирана работа досега, не само в енергетиката. Но е природно интелигентен и си разбира от ядрена енергия и балансиране с ток от Чаира, както и че соларките не работят нощем, ей така по природа.
Коментар
-
За последните 4-5 години Китай са повишили скоростта на инсталиране на солари 10 пъти, като говорим за огромни мощности. Вижда се ясно от графиката тук.
https://taiyangnews.info/markets/chi...during-9m-2024
Защо го правят? Има едно обяснение. Защото са тъпи. И те като немците не са разбрали, че тези солари нощем и 1 грам ток няма да им дадат, а и Чаира си нямат Накрая, както винаги, печеливш ще излезе българина. Ще си инсталираме руски ядрени реактори, дето дават най-чистата и евтина енергия, ще я продаваме на тъпаците в Европа и ще надминем Швейцария. Както каза един шапкар от село Славяново на един голям световен форум "Аз идват от една успяла страна, с много ядрена енергия". Скоро всички ще ни гледат и ще ни се възхищават на уменията да правим правилен избор.Last edited by sosi; 24.10.2024, 11:58.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
ТУК, при мен, нещата са с друг произход: Нашият блок, е първи до трафопоста, а от подстанцията, са повишили напрежението в горния край на стандарта и се помайват да го снижат, т.к.така - освен друго - продават повече енергия. Напрежението не може "просто така да дойде отнякъде", токът върви по кабели.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеPyramid, не знам енергото по принци си подържаха напрежението с няколко волта флуктоации което не е нищо. Имам един приятел преди години ми беше казал - играе им напрежението виждал ли си, сложих един волтметър и съм го виждал да покаже 235 един път го видял. Въпрос и на персонални стандарти.
Коментар
-
Pyramid, не знам енергото по принци си подържаха напрежението с няколко волта флуктоации което не е нищо. Имам един приятел преди години ми беше казал - играе им напрежението виждал ли си, сложих един волтметър и съм го виждал да покаже 235 един път го видял. Въпрос и на персонални стандарти.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеИначе соларките почнаха да се бият с мрежата, за да влезе тока от тях вдигат напрежението с което го подават за да се върти техния електромер който отчита колко ток са подали в мрежата. Затова напрежение от 250 волта дошло някъде от мрежата, ще почнат да изгарят електроуреди ако нямат защита.
До сега ги присъединяваха, но ако това с напрежението стане епидемия може да почне отсъединяване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнениеА видях, че нещо и за Германия си се напъвал колко била дръпнала енергетиката им от солари, ето ти още картинки да гледаш - https://www.statista.com/statistics/...ports-germany/
Коментар
-
Иначе соларките почнаха да се бият с мрежата, за да влезе тока от тях вдигат напрежението с което го подават за да се върти техния електромер който отчита колко ток са подали в мрежата. Затова напрежение от 250 волта дошло някъде от мрежата, ще почнат да изгарят електроуреди ако нямат защита.
До сега ги присъединяваха, но ако това с напрежението стане епидемия може да почне отсъединяване.D.Y.F-091066
Коментар
-
pwise, соларките имат ново направление, в момента има панели, продават се и се поставят вертикално и там колкото ток правят. Няма разходи за монтаж големи при тях, може оградата да си направиш соларна и без това се правят метални така че защо да не са соларни. Ще се наместят в такива ниши също, китайците ги измислят тези неща. Потреблението на ток от мрежата обаче няма да падне, обратното - повишение в резултат на тях, понижават цената на електричеството за битови потребители по този начин. Защото ползваш микс в къщи, от тези собствени източници и от мрежата, цената на микса пада и веднага народа почва да ползва повече електричество за сметка примерно да стои на топло или на студено да спестява. Спестяването ще се понижи.
За бетона за ветрогенераторите и атомните реактори не си пресмятал, за един атомен реактор много се излива и причината е да е устойчив на взривяване отвън, не че му трябва толкова бетон. Но не може да им кажеш да спрат да водят войни, защото ще излъжат само. Войните се спират само ако станат много скъпи, но намират начин да ги водят евтино.D.Y.F-091066
Коментар
-
А видях, че нещо и за Германия си се напъвал колко била дръпнала енергетиката им от солари, ето ти още картинки да гледаш - https://www.statista.com/statistics/...ports-germany/
Коментар
-
Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнениеТа защо казвам, че има цунами на фотоволтаици. Защото ако умножим 5% по 6, ще разберем че само след 6 години през 2030г делът на соларите ще нарастне с 30% и ще определя гръбнакът на енергийните с-ми в България, на Балканите, в ЕС и в света. Тези 30% се подкрепят от вече изградените, от вятърните централи и ВЕЦ, които са си ВЕИ и няма защо да се заменят, малко и от биомаса, геотермали и т.н.
Та още днес България трябва да се ориентира към това. Но как след като ръроводството на енергетиката ни е окупирано от склерозирали соц енергетици? Та денакънът на Факултета по енергетика в ТУ проф.Валентин Колев ли беше, щял да строи още 6 ядрени блока у нас! От това става ли декан или пациент за отделение по психиятрия? И щели да строят АЕЦ за "да балансират". Как ще балансираш с мощности чиято динамика може да изменяш за дни и имат нулева балансираща стойност?!
Трябва да се работи по надеждни и дълги връзки със съседките, с ЕС, та чак и АФрика. Въпреки че за идеята с Африка съм много реаервиран - дългосрочен бизнес с държави пробити политически е крайно рискован. Трябва да се компютъризира търговията и разпределението с ток, "делтата" да стане от 30мин на 5 мин и по-малка и т.н. Може да се сменят турбини на ВЕЦ с по-мощни, защото може да си съхранил вода през натоварените светли часове, но привечер трябва да можеш да генерираш много ток бързо. Трябва да се спре строежа на всякакви нови ядрени мощности, да се изхвърлят от върховете на енергетиката ни разни светила от времето на соца, като Еленко Божков на 71 години и т.н. Но това няма да стане. Ще стане при съседките ни и конкуренцията им ще издуха българската енергетика.
За връзки щял да работи - наясни ли си как се пренася електроенергия на дълги разстояния и какви са загубите? Щял да работи по връзките с африка.
Ето ти една картинка да гледаш може и да схванеш мащабите на нещата, не съм се интересувал подробно, но съм убеден че бетона от 10 ветрогенратора ще е достатъчен за 1 блок на АЕЦ. Може да си потърсиш сам да видиш за колко стомана и бетон става дума под земята на всяка перка -
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнениеТа защо казвам, че има цунами на фотоволтаици. Защото ако умножим 5% по 6, ще разберем че само след 6 години през 2030г делът на соларите ще нарастне с 30% и ще определя гръбнакът на енергийните с-ми в България, на Балканите, в ЕС и в света. Тези 30% се подкрепят от вече изградените, от вятърните централи и ВЕЦ, които са си ВЕИ и няма защо да се заменят, малко и от биомаса, геотермали и т.н.
Та още днес България трябва да се ориентира към това. Но как след като ръроводството на енергетиката ни е окупирано от склерозирали соц енергетици? Та денакънът на Факултета по енергетика в ТУ проф.Валентин Колев ли беше, щял да строи още 6 ядрени блока у нас! От това става ли декан или пациент за отделение по психиятрия? И щели да строят АЕЦ за "да балансират". Как ще балансираш с мощности чиято динамика може да изменяш за дни и имат нулева балансираща стойност?!
Трябва да се работи по надеждни и дълги връзки със съседките, с ЕС, та чак и АФрика. Въпреки че за идеята с Африка съм много реаервиран - дългосрочен бизнес с държави пробити политически е крайно рискован. Трябва да се компютъризира търговията и разпределението с ток, "делтата" да стане от 30мин на 5 мин и по-малка и т.н. Може да се сменят турбини на ВЕЦ с по-мощни, защото може да си съхранил вода през натоварените светли часове, но привечер трябва да можеш да генерираш много ток бързо. Трябва да се спре строежа на всякакви нови ядрени мощности, да се изхвърлят от върховете на енергетиката ни разни светила от времето на соца, като Еленко Божков на 71 години и т.н. Но това няма да стане. Ще стане при съседките ни и конкуренцията им ще издуха българската енергетика.
Коментар
-
Та защо казвам, че има цунами на фотоволтаици. Защото ако умножим 5% по 6, ще разберем че само след 6 години през 2030г делът на соларите ще нарастне с 30% и ще определя гръбнакът на енергийните с-ми в България, на Балканите, в ЕС и в света. Тези 30% се подкрепят от вече изградените, от вятърните централи и ВЕЦ, които са си ВЕИ и няма защо да се заменят, малко и от биомаса, геотермали и т.н.
Коментар
-
Здравейте,
Темата за соларните панели и ветрогенераторите е важна и определено има бъдеще. Но нека да не разводняваме темата за цената на атомната генерация. Разбирам на моменти да се сложат цени и да се сравняват е ВЕИ. Но по 20-30 коментара само за ВЕИ е вече прекалено. Затова:Направете тема за ВЕИИ там продължете тези спорове. Моля ви!
Ако имате нужда от заглавие на темата ето ви предложение " Що е ВЕИ и преспективи за развитие в БГ "
Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат
Коментар
Коментар