Първоначално изпратено от satz
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеПри нас офшорни ветропаркове мисля още няма и в проект....а теченията при Калиакра не спират на плажа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение... Щото гледай колко му е акъла на долния русофил с американски аватар - звънял на приятелите си в Германия дали не им връщали пари от енергото.
За разходите - колкото са по-малки - толкова по-малко те засягат отрицателните цени.
От въпроса за инвестирането, се вижда че АЕЦ без продажба на остатъчната си топлина е пълно дръво откъм възвръщемост.
Например разходите на АЕЦ Козлодуй (същия дето се бил изплатил и нали евтин)
са достатъчни всяка година да се пускат 1000Мвт вятър
При нас офшорни ветропаркове мисля още няма и в проект....а теченията при Калиакра не спират на плажа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеНе е, отговаря и защо там където има много ВЕИ се получават отрицателни цени.
Както и отговаря на заглавието на темата.
И тези отрицателни цени се плащат на друг едър купувач който може да намали генерацията си или да увеличи товара си временно. Щото гледай колко му е акъла на долния русофил с американски аватар - звънял на приятелите си в Германия дали не им връщали пари от енергото.Last edited by fon; 21.05.2019, 17:40.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Извинявай но въпроса ти не е ли малко тъп? ...
Както и отговаря на заглавието на темата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеЗадачка за инвеститори:
Изберете в коя генерираща мощност да инвестирате:
А 200Мвт с годишни разходи 80млн.
В 200Мвт с годишни разходи 8млн.
Ц 200Мвт с годишни разходи 3млн
С най-ниска продажна цена е А, ноооо като фенове на АЕЦ, ще приемем, че всички са с еднакви продажни цени
най-малко замърсява В, най-скъп и бавен за построяване - А
Вашият избор за 20год. инвестиция?
Моят съвет е, либерализират ли пазара на ток у нас напълно, инвестирайте веднага в ТЕЦ на газ и ще спечелите много. Това съм го виждал вече на други пазари по света. И не забравяйте, че много хора на запад го знаят това и ще пристигнат веднага с инвестициите си щом видят този момент.Last edited by fon; 21.05.2019, 15:49.
Коментар
-
Задачка за инвеститори:
Изберете в коя генерираща мощност да инвестирате:
А 200Мвт с годишни разходи 80млн.
В 200Мвт с годишни разходи 8млн.
Ц 200Мвт с годишни разходи 3млн
С най-ниска продажна цена е А, ноооо като фенове на АЕЦ, ще приемем, че всички са с еднакви продажни цени
най-малко замърсява В, най-скъп и бавен за построяване - А
Вашият избор за 20год. инвестиция?Last edited by satz; 21.05.2019, 15:35.
Коментар
-
Леле що злоба се е изсипала върху постовете ми, яко триене е имало.
Виждам накякъв оптимист, счита че цената на тока от Белене щяла да бъде само 3-4 по-скъпа от тази на Козлодуй. Няма такова нещо. Всичко ще е от 6 нагоре. Нека видим колко ще е тока от руския АЕЦ в Турция, който не е ясно дали и кога ще стане. В турските медии Россатом залъгва хората с "123.5 USD/MWh (VAT excluded)", т.е себестойност в точка Аккую без ДДС. НО! Има едно НО! Има едно анексче което казва, че
Possibility to modify the price trajectory of electricity price (up to 153.3 USD/MWh) to ensure the payback of the project
Някой съмнява ли се, че този анекс ще бъде приложен?
Ето го, на стр. 9 всеки може да го види с очите си
https://www.oecd-nea.org/ndd/worksho...tto_Akkuyu.pdf
Турция може да си позволи няколко милиарда, за да се сдобие с ядрено оръжие, има 100% пазар за този безумно скъм ток. Ами ние? 153 долара са 268 лева/МВч и няма никакво основание да се счита, че у нас тока от Белене ще е по-евтин от този.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
Само дето строят ТЕЦ -ве на газ. А това в никакъв случай не е по-евтино решение , нито даващо по-голяма независимост .........
https://www.energy-charts.de/power_inst.htm
Виждаш ли колко ТЕЦ на газ е построила Германия последните 10 години и колко ВЕИ и какъв долнопробен слух си пуснал?
Иначе ТЕЦ на газ е наистина евтино решение, тъй като те покриват най-скъпия пиков ток. А вече газ и в ЕС падна до около $150 въпреки мечтите на Путин за поне $250 и трудно ще поскъпне
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
А бе конспираторе, ти дебилен ли си та пак почна да повтаряш, как Франция захранвала с ток Германия и половин Европа? Нали го разгледахме внимателно този въпрос и ти каза "Да, няма такова нещо".
Айде и ти улево, агентче на лъжите на властите!
Коментар
-
Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнениеАз мисля за този "факт", че светът стана толкова политизирано манипулиран, толкова медийно управляван, че власт имеющите вече нямат и капка уважение към истината и към нас, власти подлежающите.
По глупост и/или съзнателно си играят с и смесват най-различни несъотносими факти, от цялата истина казват половината (а най-добрата лъжа е полуистината), съзнателно прикриват факти, и т.н. и т.н.
Ето долу един пример от сайт за енергия от възобновяеми източници, ВЕИ, (а тези сега са много властимеющи) как се гънат-пънат да докажат лъжата, в която и ти вярваш. Сайтът е с доста добри препратки към документи, препоръчвам го от тази гледна точка. Само че мислете сами на основата на тези документи.
Преводът е мой.
"So, why are there still people believing that Germany relies on France to power its energy transition? The probable answer is because of a confusion between commercial and physical flows of electricity.
For instance, representations of physical flows of electricity – such as the one below in Japan Ministry of Economy, Trade and Industry (METI)’s latest Energy White Paper 2017 – show Germany as a major electricity importer from nuclear powerhouse France. Yet we have seen this is not the case on a commercial basis.
"
https://www.renewable-ei.org/en/acti.../20180302.html
Превод:
"И така, защо все още има хора, смятащи, че Германия зависи от Франция за внос на електричество?
Вероятно отговорът е в смесването на търговските и физически потоци на електричество.
Например, представянето на физическите потоци от електричество - като този долу от последния доклад на японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията - показва Германия като голям вносител на електричество от ядрените централи на Франция. Но ние вече видяхме, че това не е така в търговски термин. <по-горе те показват, че Германия е износител на "търговски" ток - eta orel>. "
Както виждате, Франция снабдява всички страни с "физически" ток. Но те я обявяват на страницата си за вносител. На "търговски" ток. Ѝди ги рàзбери...
Е, аджеба, като прочетеш горното, какво е Германия, вносител или износител? Значи физически е вносител, а във всички останали смисли - износител?
На страницата си те "доказват", че е износител...
Само че, да ги/ви питам: вие с физически ток ли се греете през зимата или с някакъв ми(с)тичен "търговски"?
Добавка: на сайтът още пише, че токът в Германия е по-евтин от този във Франция, защото овреме са се усетили, вкарали са голям процент ВЕИ и - поради това - плащат по-малко "такса въздух", както я наричам. А Франция си я плаща като поп, щото нейният ток е от АЕЦ. Начи, френците хем снабдяват Европата с ток, хем и глоби плащат за това?
Некой там горе добре се е уредил с тая "такса въздух"... ("Мафия, мафия! Кой не скача е червен!") Първата и основна причина "жълтите жилетки" да скочат е тая такса.
Това е истината: с наказателни глоби пробутват ВЕИ-тата, които са много по-скъпи и никога няма да са по-евтини от ядреноцентралния ток.
И не ми говорете, моля, за лъжата "глобално затопляне/промяна на климата", че да не започвам пък там...
Пп: А защо са използвали японски, а не европейски данни? - ми щото Япония е извън зоната на политкоректност и свободно публикува такива "опасни" данни.Които са взели, разбира се, от европейците
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеImport Export мислех се подразбира, като говорим за износ на ток?
Не смъквай толкова нивото
Но батко ти eta orel е куче, що се отнася до търсене на истината и лъжата в информацията.
Но знам защо го правиш: даже според пикливата инфографика на страницата (няма числа, само някакви качествени широчини на потоци) поток на Франция към Германия има, а обратно - няма; това е 2019 година.
Организацията е сериозна, Фраунхоферовият институт, доволен съм.
За общ баланс износ/внос не може да се каже.
Виж картинката за цяла Европа и ми кажи, че не е "смях в залата" това кълбо разноцветна прежда...
Една проста таблица с числа би дала информация, но не - на високоуважаемия институт са му казали да замазва истината, фактите. Мислиш ли, че не е случайно, че не дават числа, ами дават десткоградински картинки? Аз мисля така - не е случайно.
https://www.energy-charts.de/exchang...e_pf&year=2019
Не мога да копирам и постна изображението и това, мисля, също не е случайно.
Засега твърдението ти виси голословно, мой източник го опровергава, а твоят е махт нарочно неясен.
Прочее, повече няма да губя време и усилия с теб, за мен си ясен доказан агент на едната страна, и то - на властовата.Last edited by eta orel; 21.05.2019, 12:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Намери кой да питаш,
Коментар
-
Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение
Дал си главната страница на сайт с 8 раздела и оксандокуз подраздели....
Не смъквай толкова нивото
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Германия вече е нетен износител на ток(досега винаги е внасяла).
Нови АЕЦ нямат и генерацията им от въглища е намаляла тройно!
Моля за вашият компетентен,несмешен,неглупав коментар - с каква енергия са го постигнали?Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
Коментар