IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • къде се сега зазчо - хем пече та се къса хем скъп тока.
    Не е проз зазчо е тъпите евро джендъри дето сами се затриват че и нас покрай тях
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

    Коментар


    • Цените на борсовия ток продължават да са извънредно високи

      България отново е с цена на електроенергията от над 100 евро/мВтч

      от Румяна Гочева

      7 юли 2021 15:21 2752 прочитания 2 4 Капитал Facebook Twitter
      Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

      Цената на борсовия ток в редица европейски държави, включително и в България, продължава да е изключително висока. У нас електроенергията, която се предлага в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 8 юли, е с цена от 104.61 евро/мВтч. Макар този път страната ни да не държи първенството по най-скъп борсов ток, високите стойности смущават бизнеса, който се опасява от сериозни затруднения, ако те продължат да диктуват пазара. Проблемът е най-сериозен за индустрията, която от години се снабдява с електричество по свободно договорени цени.

      "Управляващите често пъти мислят за производствата с висока добавена стойност като различните технологични компании, но не трябва да се забравя и базовото производство - индустрията", заяви наскоро за "Капитал" зам. -председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев и настоя за подпомагане на енергоинтензивните предприятия. "Да, такова трябва да има и това е неминуемо, още повече че с тези цени в последно време пазарът е абсурден", отбеляза той пред "Капитал".
      РЕКЛАМА Какво се случва в Европа


      Днес с най-висока цена на електроенергията в сегмента "Ден напред" е Италия - 111.7 евро/мВтч (но в нея са добавени различни мрежови тарифи, които у нас се начисляват едва при доставката), следвана от Хърватия и Словения - с еднакви цени от по 110.25 евро/мВтч. В Германия, Австрия и Словакия цените също са високи.
      Преглед на оригинала
      Изключение не прави и съседна Румъния (109.7 евро/мВтч), с която България скоро ще обедини енергийния си пазар. Това е важно, защото в кризисни моменти (при свръхпроизводство или при аварии, технически прекъсвания, липса на вятър или слънце и др.) няма да има рязко повишение или понижение на цените, тъй като бързо ще може да се внесе или изнесе енергия към някой от съседните пазари. Освен това така ще се засили и конкуренцията, което също ще окаже влияние на предлагането.

      В друга държава, с която в началото на май вече беше постигнато такова обединение - Гърция, цената на електоенергията е същата като в България - 104.61 евро/мВтч. Най-ниски са цените на тока в Полша, Испания, Португалия и Франция и Белгия, където тарифите варират между 93 94 евро/мВтч.
      СЪДЪРЖАНИЕ ОТ ДНЕВНИК Кой ще управлява България след изборите



      РЕКЛАМА
      Жега и пак жега


      Както и преди десетина дни, така и сега едно от обясненията за скъпия борсов ток са високите температури, обхванали Европа в последно време. Това води до свръхконсумация на електричество, която пък поражда дефицит, голямо търсене и съответно по-високи цени.

      Липсата на вятър в определени дни също допринася за оскъдно предлагане заради трудностите в работата на някои от възобновяемите енергийни източници. Допълнителен фактор са и ремонтите на някои базови мощности в Европа. Например през април високите цени и дефицитът тогава дойдоха като резултат от ремонта на две атомни централи в Чехия и един словенски АЕЦ.
      За повишението на цените има и друг "виновник" - това е високата цена на въглеродните емисии, която на моменти надвишава 55 евро за тон и не позволява на въглищните централи като ТЕЦ "Марица-изток 2" да продават енергията си на пазара, което също води до определени дисбаланси. ЧетеноКоментираноПрепоръчвано
      1. ПОЛИТИКА
      Вечерни новини: Новото ръководство на ББР най-после е факт, ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 хил. лв. бонуси
      1. ПОЛИТИКА
      "Алфа Рисърч": Дни преди вота "Има такъв народ" излиза първа с минимална преднина
      1. ИНВЕСТИЦИИ
      "ИмПулс I" успешно набра близо 6 млн. лв. на борсата


      РЕКЛАМА

      Тенденцията на повишение на борсовия ток се очертава да се запази - дългосрочната прогноза за времето показва, че в близките дни и седмици в някои части на Европа отново се очакват високи температури, които пак ще доведат до свръхпотребление на електроенергия, а оттам и до по-високи цени.

      Коментар


      • levi_desni, те ЕС сами си го правят, по праведни от праведните с тези такси за емисии въглищните централи произвеждат скъп ток. В Азия тока е по евтин и съответно и газта е по евтина, като са по евтини се потребява повече и пазара от там е по голям като обем. Та за какво му е на този ЕС да развива Източна Европа, въобще за какво са му тези държави ако е само за емигрантски наплив от безполезна работна ръка то той е в изобилие и от други дестинации могат да си го осигурят.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • Я, колко точно казано! И същите ТЕЗИ, сега, тракат с оръжие около кримските граници? Ами то няма.никакъв проблем за руснаците, ако е тъй. Дори без една пушка да пукне: Врътват кранчето, прехвърлят само на азиатски потребители, и гледат внимателно за политическите изяви на лидерите в Стария свят.
          СЕГА, Европа може наистина да разбере, какви са нейните ИСТИНСКИ интереси. Ако И сега не разбере... Бизнесът на Матеев не може на всички тях да помогне. Пък и някак късно ми се чини.

          Коментар


          • Ложные ожидания властей ЕС от энергорынка привели к росту цен на газ и обидам на Россию

            12:52 27 Июня 2021

            союзу стоит внимательно присмотреться к собственному энергорынку, который сейчас имеет исключительно региональный характер, серьезно проигрывая Азии, отметил в разговоре с ФБА «Экономика сегодня» заместитель генерального директора Института национальной энергетики Александр Фролов.



            Цена газа в Европе подобралась к отметке в 400 долларов за тысячу кубометров из-за роста стоимости квот на выбросы углекислого газа, а также повышенного для жаркой погоды спроса наряду с ограниченным предложением. Вину за происходящее, по мнению Financial Times, можно возложить на российский «Газпром», снизившему поставки газа в Евросоюз на 20%. Издание связало ситуацию со строительством «Северного потока — 2». Евросоюз пошел неверным СПГ-курсом

            Европейский газовый рынок интересен противоречием, как воспринимают его европейские власти и какое реальное положение дел.



            Начиная с 2000-х годов стратегия развития газового рынка Евросоюза исходит из того, что необходимо сформировать «рынок покупателя» с десятками поставщиков, конкурирующих друг с другом.

            В этой связи власти ЕС призывали бизнес инвестировать в СПГ-терминалы для приема сжиженного природного газа. На данный момент мощности построенных за последние 15 лет терминалов превышают 220 млрд кубометров. Однако оказалось, что такое количество хранилищ для Европы более, чем избыточно.

            «Даже в невероятно успешном для СПГ 2019 году в Европе было задействовано лишь 50% терминалов. Это объясняется тем, что в реальности европейский рынок является менее привлекательным, чем рынок Азиатско-Тихоокеанского региона, поскольку там более приятные цены, а спрос является растущим», - комментирует Александр Фролов.

            Три четверти всего СПГ в мире везут в Азию, причем половина от всего произведенного мирового СПГ отправляется в три страны: Японию, Китай и Южную Корею. Каждое из этих государств потребляет энергоносителя больше, чем весь Евросоюз.

            Таким образом, изначальный расчет ЕС сделать ставку на СПГ - построить огромное количество терминалов для его хранения и привлечь тем самым поставщиков - оказался в корне неверным. ЕС принял за золото то, что блестит

            В момент кризиса 2008-2010 годов сложилась ситуация, при которой часть излишних объемов СПГ, произведенных в Катаре для США, отправили в Евросоюз по низким ценам. Однако ЕС не совсем верно истолковал событие, решив, что «рынок покупателя» наконец-то заработал. Далее восстановился спрос на СПГ в Азиатско-Тихоокеанском регионе, и Катар переориентировал поставки туда, из-за чего цены в Европе вновь стали расти.

            «Несмотря на это, ЕС продолжил строить терминалы, а также решил усилить механизм биржевой торговли для того, чтобы газ торговался не по нефтяной привязке, а на бирже.

            Большинство поставщиков газа согласились на эти условия, но чуда не произошло, потому что с 2014 года цены упали примерно в два раза. В 2016 даже было падение до 140 долларов за тысячу кубометров», - объясняет Фролов.

            В 2019 году, когда на мировых газовых рынках сложилась предкризисная ситуация и цены на газ шли вниз, выравнивая рынки, ЕС вновь сделал неверный вывод.

            Фролов напоминает, что во второй половине 2018 года Китай ввел ограничение на закупку СПГ, произведенного в США, в результате чего возникла ситуация, повторяющая историю с Катаром – избыток СПГ поплыл, в том числе на европейский «рынок покупателя».

            В 2020 году цены на газ обрушила пандемия, а в 2021 продолжились заданные тенденции на увеличение разрыва в ценах между рынками Европы и Азии.

            В результате с марта по май импорт СПГ в Европу сократился с 9,3 млн тонн до 7,7 млн тонн. За пустеющие европейские ПХГ «Газпром» не в ответе

            Ситуация с опустошенными подземными хранилищами газа (ПХГ) – это косвенный, но значимый фактор для рекордного роста цен в Европе на энергоноситель.

            Заместитель генерального директора Института национальной энергетики Александр Фролов
            Федеральное агентство новостей / Степан Яцко
            «В конце 2019 года были опасения, что сорвется новый контракт между «Газпромом» и Украиной, что приведет к дефициту газа на европейском рынке с января 2020 года.

            Активное создание запасов определило повышенный спрос, который во второй половине 2019 года аккумулировал объемы избыточного предложения. Европейцы докупали объем и закачивали в ПХГ, создав беспрецедентные для себя запасы - порядка 100 млрд кубометров», - рассказывает эксперт.

            Однако зима оказалась холодной, и хранилища стали быстро пустеть, достигнув отметок нормы к концу отопительного сезона. Позже случились заморозки, еще более опустошившие ПХГ.

            Сейчас повышенный спрос на электричество в Европе формирует жаркая погода, однако удовлетворить его сложно: часть угольных электростанций исчезла. Благодаря «зеленой» политике Европы электричество приходится вырабатывать за счет газовой генерации, что еще больше усугубляет ситуацию, подчеркивает эксперт.

            Европе следует понять, чего она хочет от собственного энергорынка, каким образом она может подстраховать себя в случае, если энергии из возобновляемых источников не хватает.

            Избыточные мощности для приема СПГ сейчас пустуют, а поставщики, о которых мечтал ЕС, периодически появлялись только потому, что на более развитых рынках складывались неблагоприятные условия.

            Тот факт, что «Газпром» не спешит увеличить поставки газа в ЕС, которые пришлось снизить на 20% в результате пандемии, не связан с общим состоянием и характером европейского рынка.

            «У «Газпрома» есть контракты, согласно которым компания должна поставлять не менее обозначенного объема – эти условия выполняются без нареканий. Попытки переложить полностью или частично вину за сложившуюся ситуацию на «Газпром» имеют политическую изнанку», - уверен Фролов.

            Financial Times предположила, что, не желая отправлять в Европу дополнительные объемы, «Газпром» пытается играть на теме «Северного потока — 2». По мнению эксперта, такое суждение лишено смысла, так как строительство газопровода практически завершено, а сам проект изначально одобрен Германией.

            Евросоюзу стоит внимательно присмотреться, как выстраивать собственный энергорынок, который сейчас имеет исключительно региональный характер: относительно действительно крупных рынков он является глубоко вторичным. Достаточно большим, чтобы туда шли значимые объемы газа, но недостаточно привлекательным, чтобы отправлять избыточные объемы. Спрос на газ в Евросоюзе есть, но скорее всего будут расти оптовые цены, которые уже мало отличаются от того, что платят простые потребители в Европе, заключил эксперт.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Елементарното разбирателство няма да обърка работата на главния конструктор. Ето сега четох как ЕС решили да отрекат дипломацията, това при положение че тя е открита вече. Тоталното неразбирателство до къде ще доведе, назад към каменната ера.
              Мдам. И ТЕЗИ,тръгнали нас да учат, какво да правим с мАкетата. Айде у лево, тяхна семка гранясала!

              Коментар


              • Елементарното разбирателство няма да обърка работата на главния конструктор. Ето сега четох как ЕС решили да отрекат дипломацията, това при положение че тя е открита вече. Тоталното неразбирателство до къде ще доведе, назад към каменната ера.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Не е прав обаче за "митичните" технологии, дадени са и ги има, има и голям багер за технологии който само трябва да се сглоби - асемблира да го кажа по модерен начин. Дето ще стане тази работа момента да се преодолее без да се изкопаят митичните технологии, ами ако беше така нямаше да ги има частите за багера. Само трябва най елементарно РАЗБИРАТЕЛСТВО.
                  И тук, се сещам за Вавилонската кула.

                  Коментар


                  • Не е прав обаче за "митичните" технологии, дадени са и ги има, има и голям багер за технологии който само трябва да се сглоби - асемблира да го кажа по модерен начин. Дето ще стане тази работа момента да се преодолее без да се изкопаят митичните технологии, ами ако беше така нямаше да ги има частите за багера. Само трябва най елементарно РАЗБИРАТЕЛСТВО.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                      Трейдърко ама кой ви налива тия простотии в главите бе човек.Атомната енергетика съвсем не е чиста нито добива на уран е чист...При днешното развитие на технологиите няма чист добив...Ако искаме по чиста планета просто трябва да променим начина си на живот разберете го най накрая...Не може да правим това което правим днес и да очакваме някакви митични технологии които всичко ще оправят...Не се ли променим може да изчезнем като вид.Земята може и без нас
                      Въпреки ...споровете ни, харесах. Щото има смисъл. Щото е редно. И щото не си ли променим поведението като вид, няма да ни бъде още дълго. Обаче...Обаче, катаклизмите, които биха могли да превъзпитат онези, които напразно харчат, засягат всички и, като цяло, много народ ще си иде мърцина. За жалост.

                      Коментар


                      • Ще си позволя да цитирам колегата ВТин:

                        И без k'de e faki, дори и да не е върху стоките,
                        Югът на Съединените щати отново е заплашен от тъмнина: цените на енергията вече скочиха нагоре

                        на 16 юни 2021 г.
                        18:14 Илюстрация: usatoday.com.
                        Жителите на Тексас и Калифорния са предупредени за възможни смущения в държавните енергийни системи поради идващата гореща вълна. Цените на природния газ са се удвоили, докато електричеството се е повишило пет пъти.

                        Операторите на електрически мрежи в Тексас и Калифорния ERCOT и California ISO призовават потребителите да пестят енергия от петък, 18 юни, когато щатите очакват топлинната вълна да удари. През изминалата година Калифорния и Тексас вече регистрираха сериозни прекъсвания на електрозахранването поради факта, че търсенето надхвърли производството. За Калифорния това се случи през август 2020 г., а за Тексас - през февруари 2021 г. През зимата студовете прекъснаха производството на електроенергия в щата и милиони хора седяха без ток в продължение на няколко дни. Властите на Тексас дори забраниха износа на LNG, за да възстановят производството.

                        Тази седмица държавата очаква потреблението да нарасне до 70 GW. В същото време операторът обещава генериращ капацитет от 86 GW. Ройтерс обаче съобщи в понеделник, че 11 GW вече са "загубени".

                        Повече информация:https://eadaily.com/ru/news/2021/06/...-uzhe-vzleteli
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                          То от руснак какво да чуеш - в БГ нямало търговски вятър, а пък офгрида било кочина. Те затова са я докарали дотам.
                          нЯМА НУЖДА ДА слушам руснаците, много отдавна е направена роза на ветровете на бг и явно ти си само лаладжия, без никакво покритие иначе щеше да знаеш тези зони. Ще ти помогна- билото на стара планина е едната , на теб оставям другите

                          Под търговски вятър се има предвид вятър над 6,5-7м до около 10м. Не се казва да сковеш кочина, а се казва вече да реаллизираш кочина- имал съм предвид ти да направиш една офгрид кочина/колиба/ къща/гараж/и други такива, да обявиш това във форума и да дадеш линк да гледаме в реално време данните от кочината. Както е направил матеев- по всяко време може да погледнеш данните на парка му. Но ти ще си останеш с приказките

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                            Само дето са пропуснали да кажат че в бг търговски вятър няма и няма и да има, за соларите няма какво да се коментира- когато реализираш офгрид кочина, тогава може да обясняваш разни неща
                            То от руснак какво да чуеш - в БГ нямало търговски вятър, а пък офгрида било кочина. Те затова са я докарали дотам.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                              Няма достатъчно природен газ, който да успокои скока на цените

                              По-високите цени на природния газ, които достигнаха 13-годишен връх в Европа тази седмица, ще оскъпят електроенергията по целия свят

                              13:17 | 26 юни 2021
                              Тук е момента Украйнския автомобилостроител да излезе и публично да си посипе главата с пепел. Щото освен глупостите за ток с отрицателни цени от ВЕЙ-та дето щеше да ни залее , изговори и много глупости на тема за евтиния втечнен газ дето токА от него щял също да е ХЕПТЕН без пари ....... Всъщност се оказа че евтин е само оня ток от динамото дето жена му го върти докато той пише глупости в инвестора....
                              Last edited by markov; 26.06.2021, 17:51.
                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
                                Интересно е, че на стр.18 има изследване само за 4 държави - САЩ, Индия, Германия и ... България. В него се казва ясно, че PV и onshore вятър за България и Германия са по-евтини алтернативи дори от въглищата, поради скъпия CO2
                                Само дето са пропуснали да кажат че в бг търговски вятър няма и няма и да има, за соларите няма какво да се коментира- когато реализираш офгрид кочина, тогава може да обясняваш разни неща

                                Коментар

                                Working...
                                X