IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиционно злато и сребро

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от slayer Разгледай мнение
    Фючърсите не вършат работа. Само истинския метал е важен за една перфектна диверсификация. Всички други неща имат "counterparty risk", което е най-опасното нещо през годините в криза.
    "Counterparty risk" означава кредитен риск - т.е. рискът да не си получите парите поради непредвидени обстоятелства (фалит на длъжника).

Риск винаги има дори и когато съхранявате кюлчета злато заровени в градината си или в банков сейф.

Смятам, че рискът някой да открадне кюлчетата, които сте скрили в сейф или сте заровили в градината си е съизмерим с рискът инвестицията ви в борсово търгуван фонд (ETF), инвестиращ в кюлчета, да се провали (заради фалит).

Събития, които биха предизвикали фалит (национализация/конфискация на златото, обир на банката, разрушаване на инфраструктурата - компютрите, Интернет) са с много малка вероятност (приблизително колкото вероятността да ви откраднат кюлчетата, които сте заровили някъде или пазите в банков сейф).

Не съм правил подробен анализ, но до момента виждам следните алтернативи на придобиването на златни или сребърни кюлчета и съхраняването им наблизо (в банка, заровени в градината):

- Борсово търгуван фонд, който инвестира в злато или сребро: SPDR Gold Shares(GLD), iShares Comex Gold Trust(IAU), ETFS Physical Gold Shares(SGOL), iShares Silver Trust(SLV), ETFS Physical Silver Shares(SIVR).

- Фючърси или договор за разлика върху фючърси.

При фючърсите се налага няколко пъти в годината да се продават и купуват наново, което може да не е изгодно заради спреда. Борсово търгувания фонд има разходи за съществуването си. Не съм сигурен при кой вариант се губи по-малко.
    Last edited by ivan80; 03.04.2011, 05:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
      Някой може ли да каже има ли ограничения при внасяне на инвестиционно злато и сребро от чужбина от частни лица. Къде се декларира, колко е лимита и т.н.
      Благодаря предварително!
      На митницата, къде...
      "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Някой може ли да каже има ли ограничения при внасяне на инвестиционно злато и сребро от чужбина от частни лица. Къде се декларира, колко е лимита и т.н.
        Благодаря предварително!
        Last edited by Etihad; 03.04.2011, 01:31.

Коментар

• Здравейте, някой да е вкарвал инвестиционно злато или сребро от чужбина? По-скоро ме интересува среброто, дали има контакт с чужд дестрибутор с доставка до България. Просто за съжаление в България с това ДДС е супер ускъпено - в tavex - 83 лв, в САЩ 42$.
          Иначе от tavex ако все още следят темата - бяха споменали, че може да се поръча директно от Естония без ДДС за по-голяма поръчка, важи ли все още предложението и колко голяма трябва да е поръчката?

Коментар

• Рекордните цени на злато връщат треската в Аляска
            http://borsi.blog.bg/biznes/2010/03/...aliaska.514846
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от User4o
              Първа инвестиционна банка предлага на българския пазар ново попълнение към серията продукти icOns на швейцарската рафинерия ПАМП
              http://www.fibank.bg/bg/page/781/news/300
              Не знам дали има такъв луд да си купи от тях нещо . като си свалят 2двойните цени тогава може да говорим .

Коментар

• Първа инвестиционна банка предлага на българския пазар ново попълнение към серията продукти icOns на швейцарската рафинерия ПАМП
                http://www.fibank.bg/bg/page/781/news/300

Коментар

• Първоначално изпратено от reloaded
                  Дам,намерих същото, но цената на френските златни 20 франка я няма, нито тези с венеца, нито Наполеон III
                  Цената е като на VRENELI -5.8.Говорим за инвест злато.

Коментар

Не знам кой на кого пълни душата и как, но все пак си мисля, че всеки тук е дошъл да търси инфo или да предложи нещо на останалите, а не да се прави на велик разбирач...или както казва една моя позната, с извинение за нецензурният език "на лайното горната кора". Не искам да се заяждам с никoй, но не мога да приема покровителствено, пренебрeжителен тон. Не съм се регнал в тоя форум да се карам, нито да се заяждам, но все пак държа да се спазва поне минимална утчтивост и възпитание, които дължим един на друг, като надявам се възпитани хора.
                    Много възпитано и учтиво казано,чак замириса от учтивост.

Коментар

• Не знам кой на кого пълни душата и как, но все пак си мисля, че всеки тук е дошъл да търси инфo или да предложи нещо на останалите, а не да се прави на велик разбирач...или както казва една моя позната, с извинение за нецензурният език "на лайното горната кора". Не искам да се заяждам с никoй, но не мога да приема покровителствено, пренебрeжителен тон. Не съм се регнал в тоя форум да се карам, нито да се заяждам, но все пак държа да се спазва поне минимална утчтивост и възпитание, които дължим един на друг, като надявам се възпитани хора.

Коментар

Първоначално изпратено от Императорът
                        Първоначално изпратено от all_trader
                        Първоначално изпратено от faaz
                        а как е при среброто,съществува ли пазар купува/продава
                        няма . или поне официален няма , на черно не знам .
                        Има, то се знай - ама зависи на какво сребърце. Монети с добра нумизматическа стойност винаги могат да бъдат продадени.
                        недей да говориш небивалици . човекът пита за официален пазар ти го прати на някакви монети с нумизматическа стойност , които сигурно ще ги продадеш на куково лято.
                        Ал Трейдъров - аре не се изказвай неподготвен за неща, от които нищо не разбираш. Дали Маската на Терес, Монетата с Трите дупки и Еврейската не мога да ги продам веднага за хилядарка, нищо че среброто от което са направени не струва повече от 60-70 кинта?
                        Не исках да се меся, но сребро на монети с нумизматична стойност винаги могат да се продадат. Нека да не говорим пак за 50 st, 1 и 2 лв. емисия 1916. А колкото до юбилейните монети доста сам скепти4ен, единствената монета, за която има пазар е златният Г. Димитров 1965 г.
                        Ейййй все повече ми пълните душата господа велики инвеститори,има още хлебец в тая скапана държава щом още има такива дето не правят разлика между инветиция в метали и нумизматика.
                        За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• Не си запознат. Направи справка колко струва Г.Димитров, колко струва Свети Георги и колко струва Златният кинт - още повече че Г.Димитров я има и в БНБ - който иска - ще си я оттам.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                            Има, то се знай - ама зависи на какво сребърце. Монети с добра нумизматическа стойност винаги могат да бъдат продадени.
                            недей да говориш небивалици . човекът пита за официален пазар ти го прати на някакви монети с нумизматическа стойност , които сигурно ще ги продадеш на куково лято.
                            Ал Трейдъров - аре не се изказвай неподготвен за неща, от които нищо не разбираш. Дали Маската на Терес, Монетата с Трите дупки и Еврейската не мога да ги продам веднага за хилядарка, нищо че среброто от което са направени не струва повече от 60-70 кинта?
                            Не исках да се меся, но сребро на монети с нумизматична стойност винаги могат да се продадат. Нека да не говорим пак за 50 st, 1 и 2 лв. емисия 1916. А колкото до юбилейните монети доста сам скепти4ен, единствената монета, за която има пазар е златният Г. Димитров 1965 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът

Коментар

Working...
                                X