IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиционно злато и сребро

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнение
    Обяснявам за по непросветените: Важно е златото да е на монети. Те имат номинали и са законно платежно средвтво. Ако ти направят проблем на границата за монета с виенска филхармония на която пише 100 EUR и е законно платежно средство (по закон можеш да си купиш баничка с нея), директно съдиш България за нарушаването на директивата за свободно движение на капитали. Това е основната причина монетите да имат номинал. Предполагам със другите форми на златото (кюлчета или бижута) е по-различно.
    Що говориш като луда с путката си ?
    Да си купя златна монета с 35% по висока цена, защото видиш ли, имала нумизматична стойност, въпреки че са изсечени 1 милион монети ? Ало...... аланколу.....инвестиционното злато е с проба 999 без значение дали е на монети или на кюлчета ! Разликата е само в цената между материал и монета. Но аз купувайки си Инвестиционно злато си купувам точно Инвестиционно злато и ми е през дедовия за "нумизматичната" стойност на филхармонията, кенгуруто, крюгера или орела.

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
      А къде може да се продаде сребро на изгодна цена?
      Зависи какво разбираш под изгодна цена и каква проба е среброто. Аз купувам грама на цена 1.00-1.10лв.
      Last edited by mibova; 12.04.2011, 23:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнение
        Някой беше писал из форума за тоя сайт:
        http://auction.bg/browse.php?id=411
        ..........
        Last edited by mibova; 12.04.2011, 23:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
          А къде може да се продаде сребро на изгодна цена?
          Някой беше писал из форума за тоя сайт:
          http://auction.bg/browse.php?id=411

Коментар

• А къде може да се продаде сребро на изгодна цена?

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
              В Тавекс всеки път искат данните, еле ако си клиент вече си в базата им.
              Само веднъж съм купувал от тях и до колкото помня нищо не си записаха, ама кой знае, може и да съм забравил, превъзбуден от покупката

Коментар

• Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнение
                3/ Tavex - дават ти касова бележка и монетката. ПИБ - пишат фактура, дават ти монетата в кутийка със сертификат.

Единствения минус на ПИБ е, че може би някъде в системата им се записва, че ти си я купил тази монета - писаха ми ЕГН-то и т.н., докато в Tavex никой не те пита кой си
                В Тавекс всеки път искат данните, еле ако си клиент вече си в базата им.

Коментар

• Малко инфо:
                  Днес купих инвестиционни сребърни монети от ПИБ и вече мога да направя сравнение с Tavex:
                  1/ Tavex си актуализират цените ежедневно (даже днес 2 пъти си я смениха) - на ПИБ не и се е сменила цената от 2 седмици.
                  2/ Tavex - 1 тройунция - 86 лв; ПИБ - 80 лв.
                  3/ Tavex - дават ти касова бележка и монетката. ПИБ - пишат фактура, дават ти монетата в кутийка със сертификат.

Единствения минус на ПИБ е, че може би някъде в системата им се записва, че ти си я купил тази монета - писаха ми ЕГН-то и т.н., докато в Tavex никой не те пита кой си

Надявам се инфото да е било полезно.

Коментар

Обяснявам за по непросветените: Важно е златото да е на монети. Те имат номинали и са законно платежно средвтво. Ако ти направят проблем на границата за монета с виенска филхармония на която пише 100 EUR и е законно платежно средство (по закон можеш да си купиш баничка с нея), директно съдиш България за нарушаването на директивата за свободно движение на капитали. Това е основната причина монетите да имат номинал. Предполагам със другите форми на златото (кюлчета или бижута) е по-различно.
                    От ареста трудно ще съдиш България
                    "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Не съм сигурен. Нарочно дадох пример с монета от Европа. За монетите от Австралия съм сигурен, че е така. Монетата трябва да е законно платжно средтвото. Това става с документ издаден от съответната държава. Трябва да провериш за такъв документ. Има стари злтани монети с номинал на тях, но те не такива (не може да ги ползваш в магазина).
                      За виенската филгхармония има закон, че ако отидеш в магазина, там са длъжни да ти я проемат като монета от 100EUR. Това е направено нарочно, точно за да можеш да я разнасяш без проблеми по границите. Ясно е, че струва много повече. Трябва да направиш проба с една,две монети. Аз никога не съм го правил.

Коментар

С други думи, понеже на Американския орел пише one dollar, това значи, че той е валидно платежно средство и можеш да си пренасяш през граница колкото си искаш?

Коментар

• Златни монети

Коментар

• Ок, мерси.
                            Между другото днес се обадих в Tavex във връзка с един пост по-надолу, в който човек то фирмата писа, че за по-големи поръчки от сребро може да се направи покупката направо от представителството в Естония и да се спести ДДС-то. Та питах ги все още ли е възможен този вариант и отговора беше: Да възможен е, но трябва да си го вземето от там (Естония). Та, за който го интересува, това е бил варианта им ...

Коментар

• преди да влезем в ЕС можеше да вкараш до 37 грама злато и 300 гр. сребро без декларация, мита на границата.
                              Сега не знам как е - от една страна има свободно движение на капитали и стоки със страните от ЕС, но май това ограничение си стои.
                              Най-добре да се пита в митницата.

Коментар

• Още един въпрос: Някой да знае каква е процедурата ако човек вкарва монети от чужбина? Трябва ли да ги декларира, трябва ли да показва някакви документи за тях, трябва ли да плаща нещо? Става дума за внос от САЩ, но и от ЕС ме интересува.
                                Мерси предварително.
                                Last edited by simo.smo; 04.04.2011, 10:43.

Коментар

Working...
                                X