If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Бе не го файтваме Мишо, ама много плитко коригира бе, какво са 7%, нищо....съотв. и нищо не можах да добавя тая корекция. Ще си ги влача още явно 20те % кеш...ма пък и не ме сърбят чак пък толкова...
Ама много ме кефят такива, дето знаят "готините начини", ама са едни потайни.
Погледнах на бързо, без да ги знам. На тия нива инсайдърите са продали към 20% от акциите. Дори и 110млн са продали доста по ниско, на около 4$
Ако си направил хубав профит - дали не е време да кешираш поне част от него ?
Кат сгъне валутата ще. се окажеш от използваната страна не да не ставало.
А ако не стане ще спечеля в пъти. Без риск няма печалба. Ако човек купува само сигурни работи се набутва със сигурност, защото когато рисковата премия е прекалено малка може само да расте. А от акции се печели като се купуват рискови премии, по-добре да ги купувам евтино отколкото скъпо. А и както казах по-долу аз държа доста диверсифициран портфейл няколко позиции в Бразилия няма кой знае колко да ме натоварят, дори и да се издънят.
На едно мнение сме тук като насоки.
Проблема е че трудно се пазаруват акции ИЕ. Баш по големите сривове март разглеждах 1 етф в евро, изт.европа без русия, ама прекалено висок ми се видя дела на Полша там, чехите бяха май само 10%, а Румъния хич я нямаше. То като ще е тъй и да трябва да превалутирам направо по добре да вземе човек EPOL. Дори ги сложих тогава на монитора, ама ги изпуснах. Хукнаха 50% за 2 месеца та се не видяха, върви ги гони...сега върнаха малко, ама слабо, трябва ми бая още за вход.
Бразилия - кое ти се види апетитно ?
Аз чакам само едни бири по на ниско, по другите не съм се заравял особено. То там и валутния риск си е здрав...
Защото кризата с коронавируса в Бразилия е брутална. А всяка хубава криза е добре да се използва.
Бразилия и източна европа без Русия тези руснаци не ме кефят
На едно мнение сме тук като насоки.
Проблема е че трудно се пазаруват акции ИЕ. Баш по големите сривове март разглеждах 1 етф в евро, изт.европа без русия, ама прекалено висок ми се видя дела на Полша там, чехите бяха май само 10%, а Румъния хич я нямаше. То като ще е тъй и да трябва да превалутирам направо по добре да вземе човек EPOL. Дори ги сложих тогава на монитора, ама ги изпуснах. Хукнаха 50% за 2 месеца та се не видяха, върви ги гони...сега върнаха малко, ама слабо, трябва ми бая още за вход.
Бразилия - кое ти се види апетитно ?
Аз чакам само едни бири по на ниско, по другите не съм се заравял особено. То там и валутния риск си е здрав...
Търсенето на подценени акции не премахва нуждата от диверсификация. Реално ако човек се опитва да открива подценени активи пак се налага да инвестира в 30, 40 или повече акции. Като вече нещата стават доста трудни защото се налага да взима под внимание различни специфични за компанията, но и макро фактори, които въздействат на цените. От там се налага да диверсифицира и по тези макро фактори, все едно дали използва сектори или гроут/валю. След това идва пък управлението на портфейла си като цяло, все пак не иска да изпуска растежи, когато пазара расте, така че трябва да си стикова и бетата на портфейла като цяло спрямо сп 500, насдак или каквото там използва за собствен бенчмарк.
Цялото това нещо е занимавка за пълен работен ден, дори и да е много навътре с материала, особено ако търгува по-активно. А ако не е наясно какво прави, то и резултатите му ще са много повече плод на късмет отколкото на този огромен труд който хвърля.
И в крайна сметка е доста вероятно една елементарна стратегия с три или четири ETF да се представя по-добре от портфейла му като цяло.
Лично моето мнение е че си заслужава да се търсят подценени компании главно на равиващите се пазари. Там инвеститорите са, как да го кажа, по тъпи. И е възможно да се намерят готини неща.
За американския или европейския пазар, да се опитваш да намираш нещо подценено си е кауза пердута. Всички компании се следят от доста солиден брой анализатори, които са много по-навътре с тях отколкото отделен човек може да бъде. Техните анализи първо достигат до тези които им плащат, и всичко което трябва да бъде в цената е в цената много преди индивидуален инвеститор да се усети че изобщо съществува.
Съгласен съм с поста ти Равен, с изкл.на подчертаното и последния абзац. Вярно е че амер.пазар е скъп, ама и има защо да е така. Ако пък и изключиш само 10-15 (2-3%) от акциите на сп500, главно техи но не само - остатъка си изглежда доста справедливо оценен към момента. Особено на фона на нивата на лихвите, които се очакват такива low for longer както и на всички тия трилиони ликвидност дето се наливат.
И това с анализаторите за мен не е съвсем така. В болшинството случая пеят тази музика и то точно тогава когато им поръчат тия дето си плащат.
Ако ги следваш плътно файдата ти със сигурност няма да е по голяма от на маймуняка със стреличката.
Основното на пазара е търпението и да удариш навреме бай бутона като дойде възможността за това.
Aз в периода 2015-2018 бях основно в етф-и, имах и акции, но доста малък% от портфейла. От 2018 насам се промени това и сега съм в акции към 54% срещу 46% в етфи. Началото на 2018, лятото дори ( някои медицински) и особено края на 2018 плюс сегашните вирусни меци дадоха много добри възможности човек да напазурува хубави картони.
Имал съм едно на ум за секторната диверсификация ( без вманячване), но бетата ми определено не е била самоцел, малко над 1.2 ми е, някъде към 1.1 идва с етф-те, определено по рисков съм май и по толерантен към волатилността от тебе с твоите 0.8. Ама съм се погрижил за солиден бекъп под формата на жълто, дцк и кеш.
Към 3.6% настояща диви доходност при акциите, и 5% към покупни цени.
Техи 35%, фин/ви 6%, рейтове и рафинерии +тютюни по 16%, фарма 10, индустрия/отбрана 5, травъл 12.
С тази стратегия биеш ли spy а qqq последните 5, 10 год...
Тази стратегия ми е само за последнните 5 години, преди играех много по-рисково и тогава всъщност го биех доста, но изведнъж това което вършеше работа за мен спря да върши работа. Пробвах едва две други стратегии за две три години, не ми харесаха резултатите. В същото време и не искам пак да се връщам към високия риск, който взимах преди. И последните години съм доста доволен. За мен американския пазар е скъп, няма да се чувствам комфортно с риска да държа дори само SPY за насдак да не говорим. А аз не обичам да инвестирам в неща, които ме карат се чувствам некомфортно. Така че риска ми в момента е може би на 80% от този на СП 500. И представянето е горе долу същото.
Тази година за сега се очертава доста добра и предполагам че ще ги бия индексите с много, но просто хванах че короната ще е голям проблем и реално държах под 30% в акции по времето на големия срив от март и успях да си удвоя акциите на доста по-ниски нива. Но такива кризи се случват веднъж на десетилетие и едва ли доброто ми представяне тази година ще се повтори скоро. Оставил съм си и достатъчно екстра амуниции ако това сега се окаже корекция на мечи тренд, а не връщане към бичия тренд. Но това я се случило, я не.
Коментар