IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
    Заредих Micron и Portola Pharmaceuticals, как ви се струват? Последните основно заради този тип:

https://www.tipranks.com/bloggers/ri...&period=yearly

направо е легенда
    Не мога да те насърча за Микрон.
    Преди година или две те получиха оферта от Китайски бизнес свързан с държавата им на цена около $20.
    По мое мнение това беше цената на която, ако китайците не получат Микрон - щяха да могат да създадат свой собствен бизнес.
    Стига разбира се да намерят точните хора за целта.
    И от тогава насам те си строят и работят.
    Ако смяташ, че няма да успеят - ще успееш ти.
    Но ако успеят - остава ти само добрата история, която разказват за бъдещите безтранзисторни чипове.

Коментар

• Кой тоя чичо? Ного тлъсти бамки е нагувичил... аз лично не обичам ного-ного бамките.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Заредих Micron и Portola Pharmaceuticals, как ви се струват? Последните основно заради този тип:

https://www.tipranks.com/bloggers/ri...&period=yearly

направо е легенда
        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение
          До Императорът: В какво бих инвестирал 10 000 лева?

https://money.bg/personal-finance/v-...-000-leva.html
          Тия цигараджии ми събудиха интересът, благодаря, Инокентий

Коментар

• Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение
            До Императорът: В какво бих инвестирал 10 000 лева?

Интересно мнение - ама да кажем за дивидентченцето от Daimler: над 5%, обаче баба Меркел не е съгласна с туй и ще те очеше. Тия цигараджии ще ги видя.

Коментар

• До Императорът: В какво бих инвестирал 10 000 лева?

Last edited by Innocent; 31.05.2018, 13:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                Импе, понеже попита какво буди съмнения в портфейл от 28 акции, искам да споделя моето мнение. Почвам от там, където казваш, че вместо да вземеш 100 единици мидички е редно да вземеш 5б мидички и 50 лукойла примерно. Това за мен е несериозно - все едно казваш вместо да вземеш 100 единици бреф, да си вземеш 50 брефа и 50 фонд имоти просто защото са в един и същи бранш. Друго нещо - ако имаш 28 компании от дадени сектори, които си харесваш, означава, че въпросните компании са в топ 5 или 10% в бранша си. Това означава, че трябва да следиш около 500 компании в детайли. Извинявай за съмнението, но се съмнявам, че знаеш дори настоящите коефициенти на тези 500 компании, да не говорим за бъдещи проекти, перспективи и т.н.Казвам всичко това с най-добри чувства и ще се надявам да ме опровъргаеш, но не днес, тъй като се черпя сериозно
                Разбирам ти мисълта. Хубаво е, че обсъждането върви позитивно и сериозно. Сравнението ти е малко неточно - брефченцата и имотите са мъничка част от силно фрагментираният пазар на бизнес имотите дари само в София - и в случая няма как да търсиш ефектът, който аз. Съвсем друго е комбинацията ВР+Тotal+Lukoil+Мидички+Газпром - защото това са някои от най-големите компании на света - сред първите шест са в отрасълът - макар за мен това да са два отрасъла - слузта, която се използва основно като суровина и газчицата - гориво - и то най-стратегическото в близко време. Нали разбираш - те наистина правят трудно заобиколима или направо незаобиколима група в най-могъщият отрасъл... нещо което не може да се каже дори за София за Брефчето и Софарма Имоти. Ако искаш - прочети дори само в Уики-то за изброените от мен. Дори някоя от тях да закъса - останалите от изброените имат най-голям потенциал да я заместят или дори изкупят.

Другата ти идея е, че компаниите са дори още по-неизброими от смятаното от мен, така е. Но аз не обръщам внимание на всички отрасли - например високотехнологическите не ме кефят. Не всички компании се търгуват на Ксетрата например, не всички са лесни за придобиване и не всички са сгодни. Това орязва много варианти за проучване. Тоест преглеждам да кажем стотина компании повърхностно и следя трийсетина - по-задълбочено.
                Нали разбираш примерът? - Да обхванеш достатъчно голяма част водещите компании в един отрасъл не е чак толкова трудно, но си създаваш въпросният микс. Представи си теоретически гореизброените да се обединят - това ще е най-най-най-могъщата компания на света въобще. А ако се обединят Бреф и Софарма Имоти: какво? - Ами - нищо.

И не се извинявай - благодаря ти за въпросите - защото така и сам аз си избистрям още по-добре нещата
                Last edited by Императорът; 31.05.2018, 06:22. Причина: Ърм.

Коментар

• Импе, понеже попита какво буди съмнения в портфейл от 28 акции, искам да споделя моето мнение. Почвам от там, където казваш, че вместо да вземеш 100 единици мидички е редно да вземеш 5б мидички и 50 лукойла примерно. Това за мен е несериозно - все едно казваш вместо да вземеш 100 единици бреф, да си вземеш 50 брефа и 50 фонд имоти просто защото са в един и същи бранш. Друго нещо - ако имаш 28 компании от дадени сектори, които си харесваш, означава, че въпросните компании са в топ 5 или 10% в бранша си. Това означава, че трябва да следиш около 500 компании в детайли. Извинявай за съмнението, но се съмнявам, че знаеш дори настоящите коефициенти на тези 500 компании, да не говорим за бъдещи проекти, перспективи и т.н.Казвам всичко това с най-добри чувства и ще се надявам да ме опровъргаеш, но не днес, тъй като се черпя сериозно
                  Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Според мен няма проблем прекалената диверсификация, аз самия имам над 15 компании. Но за мен сума под 1000 евро за чужда акция си е по-скоро за престиж, его или "опипване на почвата", отколкото инвестиция носеща приличен доход. За всеки мащабите са различни разбира се, а и щом императора го устройва комисионната, нека търгува. Съгласен съм че големите портфейли, до някаква степен трябва да диверсифицират навън. Вижда се какво се случва с цената на акцията, когато някой с голям пакет тръгне да излиза. Софарма трейдинг падна от 8,05лв. -8,10 лв. на 7,70-7,80лв. само с около 20 000лв. оборот. А при 100 000 лв., а при 200 000лв? Това с което не мога да се съглася, е да се търси само и единствено най-високата дивидентна доходност. Защо да купувам акция с 5% дивидент, при положение че в дългосрочен план тя ми е -20% примерно. Та разбирам и двете гледни точки и на императора и срещуположната и мисля че истината е някъде посредата...
                    Доходът (процентно) си е същият и от 8 и от 88 акции. Очевидна тънкост е, че - както казваш ти - ако туриш 100 Б в една компания - по-сгодно е да е навън - зарад ликвидността - това се опитвам да обясня на нозина тук - че ако последната цена на акцията Х е 7.68 лв, това не означава, че те - ако имат 100 Б в нея, могат да излязат на тая или сравнително близка до нея цена... или поне ще им е ужасно трудно и продължително във времето. Форти например - ако реши да бяга, ще направи катастрофа в Трейдингът, от която акцията месеци наред може и да не се съвземе.

Иначе аз не търся само и единствено дивидентна доходност - за да си купя нещо - гледам доста повече неща - продажбите на компанията, перспективите пред нея и отрасълът, развитието и, дълговете и... затова съм се отказал от някои доста сгодни акции - защото не съм сигурен в тях.

Диверсифицирам може би твърде - не заради престиж, его и опипване на - а наистина - защото възможностите са безчет. Като цяло - стратегията ми е - да разпределям между няколко водещи компании в даден сектор, за да си направя незаобиколим микс.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Ти си знаеш най добре, но за мен и прекалената диверсификация с малки суми особено е безсмислена ! Нека и други изкажат мнение, би било интересно ?
                      Според мен няма проблем прекалената диверсификация, аз самия имам над 15 компании. Но за мен сума под 1000 евро за чужда акция си е по-скоро за престиж, его или "опипване на почвата", отколкото инвестиция носеща приличен доход. За всеки мащабите са различни разбира се, а и щом императора го устройва комисионната, нека търгува. Съгласен съм че големите портфейли, до някаква степен трябва да диверсифицират навън. Вижда се какво се случва с цената на акцията, когато някой с голям пакет тръгне да излиза. Софарма трейдинг падна от 8,05лв. -8,10 лв. на 7,70-7,80лв. само с около 20 000лв. оборот. А при 100 000 лв., а при 200 000лв? Това с което не мога да се съглася, е да се търси само и единствено най-високата дивидентна доходност. Защо да купувам акция с 5% дивидент, при положение че в дългосрочен план тя ми е -20% примерно. Та разбирам и двете гледни точки и на императора и срещуположната и мисля че истината е някъде посредата...

Коментар

Ти си знаеш най добре, но за мен и прекалената диверсификация с малки суми особено е безсмислена ! Нека и други изкажат мнение, би било интересно ?
                        Зависи от идеята ти за малкост и най-вече от разходите по. Затова и примерът, който дадох. Другото са възможностите за пазаруване на секси неща, множеството примамливи работи за пазаруване навън ме изкушават да диверсифицирам... то кое да НЕ купиш и да оставиш за неопределено бъдеще?

Голяма диверсификация е безмислена туканка - щото няма какво да си купуваш... щото то останаха пет читави и на прилична цена акции на кръст.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Така и не разбрах - защо не. Ако искаш да туриш 1 Б в слузести компании и се колебаеш между Total и Lukoil, защо да не разделиш по половин бимберичка между двете - ако допълнителният ти разход за посредникът е само два еврака? Нали само с дивидентът за една акция на Total за година ще ги избиеш?

Коментар

• Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение

каква е стойността на портфеила ти извън БГ и колко е неговата доходност за 2017?
                            Все още неголяма стойност, доходността (капиталова) не съм я смятал - надали е по-малка от тукашната. Ако дивидентната е по-малка, то ще е само защото навън няма Златен жабок. Не съм правил разделение на български и чужди - ама това е интересно - ти ми даде добра идея - ще ги сравня като имам време. Тука ме дърпаха нагоре Атерата и Жабокът и Златният лев, а навън - британските акции.

Коментар

Те компаниите са могъщи ама ти не си толкова могъщ та да имаш от толкова много, въпреки че си император
                              Така и не разбрах - защо не. Ако искаш да туриш 1 Б в слузести компании и се колебаеш между Total и Lukoil, защо да не разделиш по половин бимберичка между двете - ако допълнителният ти разход за посредникът е само два еврака? Нали само с дивидентът за една акция на Total за година ще ги избиеш?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                ИМПОВ, жабока ли ти е с най - висок дивидент.. Тази година ще има ли плис- плис..
                                А, всъщност май Златното леф... ама те продават активи за да. А и там имам съвсем малко бройки.

Коментар

Working...
                                X