IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ДДДД - знам, че не се заяждаш, ти си точен.

Но грешиш, ако мислиш, че гледам само и единствено дивидентите - да са колкото може по-сосни. Преди да погледна дивидентът дори, гледам по-важни работи - темпът на продажбите за последните години, преценявам доколкото мога значимостта на компанията в мащабът на своят сектор, конкуренцията, незаобиколимостта на самият сектор... такива неща. Въздържал съм се да инвестирам в компании с по-висок дивидент от тия, дето имам, защото не съм бил сигурен в дългосрочното им могъщество. Гледам и дали всичко хвърлят за дивиденти - или не, дали инвестират в развитието си или не, стратегическата им важност... опитвам се да преценя повече фактори. Не твърдя, че анализите ми са съвършени, но те далеч не се изчерпват само с гледането на дивидентът.
    Не мога да дам оценка на портфейлът си за пет години, защото инвестирам навън от година и половина, дори по-малко, признах си, че някои от първите ми инвестиции навън бяха наивни и погрешни, но ги ликвидирах без загуби. Като капиталова доходност - не съм смятал с точност - но само по три позиции съм на съвсем малък капиталов минус, като по две от тях дивидентът само за година обръща минусът на плюс.
    Относно могъществото на моите компании - ако имаш забележки към някои конкретно, сподели - аз обичам да слушам чуждото мнение. Една от най-могъщите бамки на света (работеща на перспективен пазар), един от най-могъщите застрахователи на света, газодобивното дружество с най-големи запаси на света, една от най-големите нефтодобивни компании на света (ще добавя към нея още поне една, може би и още две), която има високи печалби, въпреки че още плаща глоби за разливът в Мексиканският залив (но това няма да е вечно), три от най-мощните автомобилни производители на света ( поне две от тях инвестиращи здравата в нови технологии), производителят на най-порканите газирани напитки на света... ще добавя и един от най-големите измислители и производители на истински лекарства и ваксини на света, както и една от най-големите добивни компании на света... високите и сосни дивиденти не винаги означават вървящи надолулу компании и рискови бизнеси. Разбира се - трудно е да се анализират правилно всички взаимовръзки, затуй залагам на широка диверсификация - а и защото: избор голям.

Както казах - радвам се на градивна критика.

Никодимов: един е Жабокът и аз - неговият пророк Бръз мишок - тоже един... София комерс и Спиди, Уе...
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Импе, понеже твърдиш че помагаш на другите най-добронамерено ще се опитам да обесня къде според мен е грешката ти. Доходността на портфейла зависи както от текущата свързана с дивиденти, така и от капиталовата свързана с промяната в цената на инструмента. Би ли споделил каква е общата доходност а не само на дивидентите и би ли се сравнил с другите участници? Повечето изказват съмение, че метода ти е успешен, защото непрекъснато инвестираш а общият размер на портфейла ти е малък.
      Разгледай внимателно модела на Бостънската консултанска група и теоретичните размери за обосноваване на размера на пейаут рейшио. В общи линии ти избираш компании с висока дивидентна доходност. Това може да означава само две неща. Или разпределят почти цялата печалба за дивидент, което означава че компанията не е способна да намери нови инвестиции с желаната от акционерите възвращаемост, или инвеститорите не вярват в потенциала и за в бъдеще. Тоест при единият вариант в нея не вярва мениджмънта а в другият акционерите и. Така погледнато Ти избираш "могъщи" компании на техният връх, като за голяма част от тях следва бавно дългосрочно спадане. В общи линии единствената ти възможност за достатъчно добра печалба е да успееш да прецениш бъдещето развитие на компанията по-добре от пазара. Тоест изключително високите дивиденти са признак че пазара очаква влошаване на компанията в дългосрочен план, но тези очаквания да се окажат грешни. Така погледнато колко добре познаваш компаниите в които инвестираш? Можеш ли да ми разкажеш в най-малки детайли какво им влияе? Всички сложни взаимовръзки? Ползаваш ли нещо повече от "могъщо" име и дивидентна доходност? В общи линии във всички модели за оценка по една или друга форма се ползва растеж и желана доходност. Без да можеш да оцениш правилно промяната в тези двете няма как да печелиш пари.
      Би ли споделил за последните пет години колко е доходността ти на портфейла, не дивидентите а доходност? Би ли се сравнил с представянето на бенчмарка? По-добре ли се справяш от случайният подбор на S&P500 или ДАКС? Ако не има ли смисъл да продължаваш да колекционираш акции и не е ли по-добре да си купиш един ЕТФ и да забравиш за всичко. Това е добронамерено. Не е заяждане. Просто е добре хората да имат реалистична самооценка. Лично аз не смея да бъда пример за околните. Като си знам недостатъците как да бъда такъв. Лека и от утре доходна.
      Нещо такова....
      “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Доход за миналата е 11,3 %...
        Мислех ,че е много повече защото акции като хиката и коба и имам над 100 % а ареалбанк и ДБ над 30% печалба но поради малкото количество спрямо кеша ...,,през цялата година държах над 50 % в кеш....

Реших да не продавам портфейла си тази година ..
        Български
        Хика- 19%
        Холдинг Варна - 17%
        Гагарин- 16,7%
        БТХ- 16%
        Петрол-10%
        Холдинг св.София -5 %
        Останалото кеш....много малко....
        Международен.
        Коба-11%..
        останалото кеш....

Не съм доволен от резултата за годината си при риска който поех на Западния фронт ........

Успех на всички....

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikodim Разгледай мнение
          Императоре, какъв е този 'мишок', какъв е този 'жабок', какви са тези 'жаби' ???

Мишок - Спиди
          Жабок - София Комерс

има и много други ама още не съм ги изучил

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikodim Разгледай мнение
            Императоре, какъв е този 'мишок', какъв е този 'жабок', какви са тези 'жаби' ???
            Мишоци са акциите на Спиди, жабок и жабоци са "София комерс заложни къщи" ако не се лъжа

Коментар

• Импе, понеже твърдиш че помагаш на другите най-добронамерено ще се опитам да обесня къде според мен е грешката ти. Доходността на портфейла зависи както от текущата свързана с дивиденти, така и от капиталовата свързана с промяната в цената на инструмента. Би ли споделил каква е общата доходност а не само на дивидентите и би ли се сравнил с другите участници? Повечето изказват съмение, че метода ти е успешен, защото непрекъснато инвестираш а общият размер на портфейла ти е малък.
              Разгледай внимателно модела на Бостънската консултанска група и теоретичните размери за обосноваване на размера на пейаут рейшио. В общи линии ти избираш компании с висока дивидентна доходност. Това може да означава само две неща. Или разпределят почти цялата печалба за дивидент, което означава че компанията не е способна да намери нови инвестиции с желаната от акционерите възвращаемост, или инвеститорите не вярват в потенциала и за в бъдеще. Тоест при единият вариант в нея не вярва мениджмънта а в другият акционерите и. Така погледнато Ти избираш "могъщи" компании на техният връх, като за голяма част от тях следва бавно дългосрочно спадане. В общи линии единствената ти възможност за достатъчно добра печалба е да успееш да прецениш бъдещето развитие на компанията по-добре от пазара. Тоест изключително високите дивиденти са признак че пазара очаква влошаване на компанията в дългосрочен план, но тези очаквания да се окажат грешни. Така погледнато колко добре познаваш компаниите в които инвестираш? Можеш ли да ми разкажеш в най-малки детайли какво им влияе? Всички сложни взаимовръзки? Ползаваш ли нещо повече от "могъщо" име и дивидентна доходност? В общи линии във всички модели за оценка по една или друга форма се ползва растеж и желана доходност. Без да можеш да оцениш правилно промяната в тези двете няма как да печелиш пари.
              Би ли споделил за последните пет години колко е доходността ти на портфейла, не дивидентите а доходност? Би ли се сравнил с представянето на бенчмарка? По-добре ли се справяш от случайният подбор на S&P500 или ДАКС? Ако не има ли смисъл да продължаваш да колекционираш акции и не е ли по-добре да си купиш един ЕТФ и да забравиш за всичко. Това е добронамерено. Не е заяждане. Просто е добре хората да имат реалистична самооценка. Лично аз не смея да бъда пример за околните. Като си знам недостатъците как да бъда такъв. Лека и от утре доходна.

Коментар

• Императоре, какъв е този 'мишок', какъв е този 'жабок', какви са тези 'жаби' ???
                Не препоръчвам никому нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнение

Леле мале толкова писане за 10-20 акции .Аз съм набил около 60 к. лева в западни акции . Би трябвало да пиша цял ден и нощ във форума .
                  Ами сподели опит !!! Аз споделям това, което съм научил и ще продължа да споделям и в бъдеще, за да помагам на всички... ти твоят опит си го пазиш за тебе си ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    Импов, гледай тази година поне за няколко дни да отидеш на плис-плис..Миналата ми се струва, че пропусна- то защо са ти тези дивиденти иначе

абе оставете човека бе!

Коментар

• Импов, гледай тази година поне за няколко дни да отидеш на плис-плис..Миналата ми се струва, че пропусна- то защо са ти тези дивиденти иначе

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Сравняваш царевици, пильоци и гувичници с Мерцедеси? Форти: едните неща са за ежедневна масова консумация от средностатистическия китайски човек, другото е ПРЕСТИЖ. Разсъждавай малко, моля ти се. Мерцедесчето и Беемвенцето винаги значат КЛАСА. Вносното винаги е класа, при автомобилите немското е класа. Китайските хора може да правят хубави коли (неслучайно съм се ориентирал към BYD), но богатите винаги ще си купуват немски коли. Ок, "винаги" намирисва на високопарство, но: поне още дълги години, вярвам.
                        А се хвърлям, защото човек се учи в практиката. Ти си реинвестирай само в Трейдингът, дори когато акциите станат по Грозник парчето, а дивидентът - 35 стинки... мен дивидентаджийска доходност под 5% вече не ме устройва. Тоест, ако съдим по колченцата, нищо освен Имотаджийското и отсъстващият Жабок, вече на нашата борса не ме устройва... освен ако не изригне някоя. Впрочем разчитам на Атерата за добър резултат, затова там си задържам бройката, Жабите си ги нагласих, Трейдингът също задържам засега (ще разпродам малко само при голяма сгода навън), Имотаджийското, естествено задържам. Жертва почти сигурно ще е Мишокът.
                        китайците като влязат в някой сектор го променят до безкрайност, това исках да ги кажа

Коментар

• Кво се заяждате с Импето? Я си представете, че 7млн човечета си купят по 10-20 акции??? Софикс ще отнесе 1000 за ден

Коментар

• Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнение

Леле мале толкова писане за 10-20 акции .Аз съм набил около 60 к. лева в западни акции . Би трябвало да пиша цял ден и нощ във форума .
                            не ден и нощ, а цяла вечност ще ти е малко ако се сравнят нещата....

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Някои: 10-20, някои: 2-3. Човек не се хвърля здравата някъде, дето още не познава теренът.

Коментар

• Сравняваш царевици, пильоци и гувичници с Мерцедеси? Форти: едните неща са за ежедневна масова консумация от средностатистическия китайски човек, другото е ПРЕСТИЖ. Разсъждавай малко, моля ти се. Мерцедесчето и Беемвенцето винаги значат КЛАСА. Вносното винаги е класа, при автомобилите немското е класа. Китайските хора може да правят хубави коли (неслучайно съм се ориентирал към BYD), но богатите винаги ще си купуват немски коли. Ок, "винаги" намирисва на високопарство, но: поне още дълги години, вярвам.
                                А се хвърлям, защото човек се учи в практиката. Ти си реинвестирай само в Трейдингът, дори когато акциите станат по Грозник парчето, а дивидентът - 35 стинки... мен дивидентаджийска доходност под 5% вече не ме устройва. Тоест, ако съдим по колченцата, нищо освен Имотаджийското и отсъстващият Жабок, вече на нашата борса не ме устройва... освен ако не изригне някоя. Впрочем разчитам на Атерата за добър резултат, затова там си задържам бройката, Жабите си ги нагласих, Трейдингът също задържам засега (ще разпродам малко само при голяма сгода навън), Имотаджийското, естествено задържам. Жертва почти сигурно ще е Мишокът.
                                Last edited by Императорът; 01.01.2017, 21:37. Причина: Ърм.

Коментар

Working...
                                X