Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеСравнение с периода след виденовата зима е неудачно, защото тогава хората (съществена част от населението) нямаха грам пари и е това беше последното 'Голямо Мяу' в модерната ни история (преди това имаме също подобни моменти назад във времето особено покрай националните катастрофи както сме ги учили по история)
Като цяло едно балансирано портфолио от акции винаги бие имотите във времето, но си има и изключения - говорим генерално. Проблемът е, че в България сме все още в началото на формирането на нормален капиталов пазар и хората са силно недоверчиви, което предвид на миналия бум и срив на БФБ е абсолютно закономерно.
По отношение на дохода от наем е добре да се гледа както назад така и напред във времето, защото всяка година се пускат нови и нови апартаменти под наем, а демографията ни е зле...меко казано. Това, че някой е вадил пари от нещо преди 10г не значи, че ще вади следващите 10г и затова е добре да се вземе предвид пазара (търсене и предлагане).
Ще ви дам за пример лавандулата, която така упорито ме нарочихте, че отглеждам (слава богу не). Преди няколко години фермери от Добруджа насяха пробно декари с лавандула. Предвид на международното търсене и проблемите във Франция - цената на маслото беше такава, че 'извадиха' от декар в пъти повече от колкото с царевица и пшеница. Съответно се засадиха десекти хиляди декари с лавандула. Търсенето в същото време си е на едно константно ниво с потенциални леки ръстове, а производството, което направихме в България презадоволи пазара. В резултат цените на маслото паднаха около 5 ПЪТИ от рекордните си нива и хората изградили насаждения (многогодишни), купили техника останаха да работят на 0 или да разорават и да приключват с тази култура. Та това, че преди няколко години някой е вадил добри пари от нещо не означава , че след години ще е същото.
Ето какво ми показва моят опит в рентирането
Всяка следваща година става все по лесно да се рентира - Разбира се има сътресения като 2009-та и 2019-та но те не променят хода на историята
Живеенето под наем става все по популярно и световната тенденция от която София не прави изключение е че броят на собствениците намалява за сметка на наемателите
Другото е че когато не дължиш пари на банките и отдаваш изцяло собствени имоти трудно ще ти останат празни защото можеш да си позволиш да ги отдаваш на каквато и да е цена или просто да ги затвориш и да чакаш по добри времена. В такива времена и акциите не са цъфнали и вързали
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Джонка постове като този говорят за дълбоко непознаване на пазара от преди 20г граничещо с пълно невежество и се чудя дали въобще да ти отговарям след като хабер си нямаш за онези времена
По онова време цените бяха в долари и например панелна гарсониера в Надежда струваше под 10 000 долара - Моля ти се покажи ми в момента нещо подобно на 30 000 евро
И преди съм писал че съм купил 2004-та до момента там теоретичната ми капиталова е над 8 пъти сметната на база 20 годишни наема
Лорда също сподели че имот купен пак по това време му е с над 6 пъти капиталова
Дури по това време е купувала продавала - Питай нея ако не ми верваш но не се излагай защото този ти пост говори за много ниско нивоСефте.
Last edited by keep_calm; 08.12.2021, 13:03.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Едностаен Надежда 1 - 02/2004 средна цена 366 Евро
Едностаен Надежда 1 - 08/2021 средна цена 889 Евро
Това е максималният период на графиката в Imot.bg. Ако от 2004 досега са 2,5 пъти, от 2001 да са максимум 3-3,5 пъти.
Колко са верни тези данни не ме интересува, идват от брокерски сайт. Нито пък ме интересува ти за колко си купил и каква доходност си реализиарал - просто защото говориш 100 процентови лъжи през цялото време.
Аз направих сделка в началото на 2004-та но сделката беше договорена октомври 2003 и се проточи няколко месеца докато продавачите си оправят документите
За тези само няколко месеца цените на имотите толкова скочиха, че накря аз бях 100% сигурен че те ще се откажат - За мой късмет те си удържаха на думата
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
20 години е прекалено удобен период за имотите, преди 20 години още бяха на абсолютното дъно след Виденовата зима. Скоро след това почват да растат сериозно и 2008ма стигат почти сегашните цени. Ако хванем 14 годишен период, твоята теза ще издиша тотално, 10 пъти покачване на Дау срещу почти същите цени на имотите.
Тогава една панелна гарсионера след ремонт се продаваше за 63 000 евро, а сега е над 70 000 евро. Давам пример с най-евтиното жилище.
Сега са вдиганали цените и за старите панели на 50 г, те не се търсят много и вървяха под 1000 евро за кв.м., сега има и по 80 000 евро за двустаен панелен.
Просто доминира страх и паника.
Коментар
-
Сравнение с периода след виденовата зима е неудачно, защото тогава хората (съществена част от населението) нямаха грам пари и е това беше последното 'Голямо Мяу' в модерната ни история (преди това имаме също подобни моменти назад във времето особено покрай националните катастрофи както сме ги учили по история)
Като цяло едно балансирано портфолио от акции винаги бие имотите във времето, но си има и изключения - говорим генерално. Проблемът е, че в България сме все още в началото на формирането на нормален капиталов пазар и хората са силно недоверчиви, което предвид на миналия бум и срив на БФБ е абсолютно закономерно.
По отношение на дохода от наем е добре да се гледа както назад така и напред във времето, защото всяка година се пускат нови и нови апартаменти под наем, а демографията ни е зле...меко казано. Това, че някой е вадил пари от нещо преди 10г не значи, че ще вади следващите 10г и затова е добре да се вземе предвид пазара (търсене и предлагане).
Ще ви дам за пример лавандулата, която така упорито ме нарочихте, че отглеждам (слава богу не). Преди няколко години фермери от Добруджа насяха пробно декари с лавандула. Предвид на международното търсене и проблемите във Франция - цената на маслото беше такава, че 'извадиха' от декар в пъти повече от колкото с царевица и пшеница. Съответно се засадиха десекти хиляди декари с лавандула. Търсенето в същото време си е на едно константно ниво с потенциални леки ръстове, а производството, което направихме в България презадоволи пазара. В резултат цените на маслото паднаха около 5 ПЪТИ от рекордните си нива и хората изградили насаждения (многогодишни), купили техника останаха да работят на 0 или да разорават и да приключват с тази култура. Та това, че преди няколко години някой е вадил добри пари от нещо не означава , че след години ще е същото.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Благодаря за отговорите
Ще се опитам да ги синтезирам много ,защото това е изискването и със сигурност ще видите нещо много обобщено и по кратко .
В края на годината ще излезне голяма статия или анализ в която нашата страна ще участва /имам в предвид форума като трета страна ,потенциални купувачи и всички извън сегмента агенции,строители,банки /.
Коментар
-
Факторите към момента не са толкова важни - По важни са сигналите
Ако гледахме факторите ти трябваше да си познал срива още 2017-та когато наистина беше редно да има срив и ти беше теоретично прав
Та да се върнеме на сигналите
Сигнал 1 - Цената на имотите се отделя от фундамента (Фундамента е ръста на доходите) - Когато това се случи и цените почнат рязко да се покачват без това да е подплатено със съответното покачване на доходите е ясен знак за оформянето на балон
Сигнал 2 - Покачване на цените с 20% в рамките на една година (Това е сигурен знаг за горещ пазар и формиращ се балон)
Сигнал 3 - Рекорден брой сделки с имоти въпреки високите цени (Това отново е сигурен предвестник на предстоящи проблеми говори за зараждаща се паника на пазара)
Сигнал 4 - На пазара се включват хора с кеш - Хора които са го имали този кеш и не са купили на по ниски цени явно имот не им трябва и сега изведнъж пак без да им трябва този имот го купуват на по високи цени (това пак е сигурен сигнал за нарастваща паника и предстоящи проблеми )
Какво още липсва
Сигнал 5 - Още 20% поскъпване за да може балона да получи необходимият размер (сигурен сигнал за прегрял пазар)
Сигнал 6 - Сътресение на фондовата борса в ЕУ и УСА
Сигнал 7 - Ограничаване на ипотечното финансиране от банките уплашени от горните неща (този сигнал не е задължителен, но появи ли се е особено важен)
Last edited by power grid; 08.12.2021, 12:25.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Добави и факторите за влияние на пазара .
Ако гледахме факторите ти трябваше да си познал срива още 2017-та когато наистина беше редно да има срив и ти беше теоретично прав
Та да се върнеме на сигналите
Сигнал 1 - Цената на имотите се отделя от фундамента (Фундамента е ръста на доходите) - Когато това се случи и цените почнат рязко да се покачват без това да е подплатено със съответното покачване на доходите е ясен знак за оформянето на балон
Сигнал 2 - Покачване на цените с 20% в рамките на една година (Това е сигурен знак за горещ пазар и формиращ се балон)
Сигнал 3 - Рекорден брой сделки с имоти въпреки високите цени (Това отново е сигурен предвестник на предстоящи проблеми говори за зараждаща се паника на пазара)
Сигнал 4 - На пазара се включват хора с кеш - Хора които са го имали този кеш и не са купили на по ниски цени явно имот не им трябва и сега изведнъж пак без да им трябва този имот го купуват на по високи цени (това пак е сигурен сигнал за нарастваща паника и предстоящи проблеми )
Какво още липсва
Сигнал 5 - Още 20% поскъпване за да може балона да получи необходимият размер (сигурен сигнал за прегрял пазар)
Сигнал 6 - Сътресение на фондовата борса в ЕУ и УСА
Сигнал 7 - Ограничаване на ипотечното финансиране от банките уплашени от горните неща (този сигнал не е задължителен, но появи ли се е особено важен)
Last edited by ledosvetlenie; 08.12.2021, 12:34.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеОбръщам се към всички във форума /без изключение /.
Понеже темата така или иначе е значително популярна част от информацията тук ,е достигнала или предстои да достигне и до доста по-голяма публика .
Не искам да изразя еднолично мнението си по нея ,но понеже имам покана за това ,ще помоля всеки един от Вас /без изключение /да отговори кратко и ясно на 3 въпроса :
- Как бихте обобщили 2021 г. за жилищния пазар у нас?
- Кои фактори очаквате да влияят върху пазара през 2022 г.?
- Очаквате ли ръстът на цените на жилищата да продължи и през следващата година?
Отговорите трябва да бъдат в рамките на няколко изречения/кратки и ясни/
Имайте в предвид че информацията която споделите ще бъде използвана на годишна база и ще бъде публикувана за изготвянето на доклад който ще достигне до цялото общество в България .
Поканата е към мен ,но смятам че тя е в резултат на участието ми тук ,и разговорите ,конфликтите /за добро или лошо/,от всички ни.
Затова сметнах за добре да се обърна и към Вас ,за да можете и Вие да участвате заедно с мен по някакъв начин .
Поздрави на всички ,
Ако искате пускайте отговорите тук или на лични ,както пожелаете
- Пазара на НИ е бавен и очаквам поскъпването да продължи като факторите ще са най-вече инфлацията, повишаването на доходите и обичта на българите към НИ като цяло.
- Да
Това ако няма форсмажорни обстоятелства.
Коментар
-
Сори Джонка когато фактите говорят е редно да замълчиш за да не ти се смеят
Да обясняваш как имотите били поскъпнали само 3 пъти за 20г си е като да си направиш публично харакири
Ето тука са Бота и Кавръка даже на тях им е неудобно да те подкрепят
Едностаен Надежда 1 - 08/2021 средна цена 889 Евро
Това е максималният период на графиката в Imot.bg. Ако от 2004 досега са 2,5 пъти, от 2001 да са максимум 3-3,5 пъти.
Колко са верни тези данни не ме интересува, идват от брокерски сайт. Нито пък ме интересува ти за колко си купил и каква доходност си реализиарал - просто защото говориш 100 процентови лъжи през цялото време.
Коментар
-
Да обясняваш как имотите били поскъпнали само 3 пъти за 20г си е като да си направиш публично харакири
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеОбръщам се към всички във форума /без изключение /.
Понеже темата така или иначе е значително популярна част от информацията тук ,е достигнала или предстои да достигне и до доста по-голяма публика .
Не искам да изразя еднолично мнението си по нея ,но понеже имам покана за това ,ще помоля всеки един от Вас /без изключение /да отговори кратко и ясно на 3 въпроса :
- Как бихте обобщили 2021 г. за жилищния пазар у нас?
- Кои фактори очаквате да влияят върху пазара през 2022 г.?
- Очаквате ли ръстът на цените на жилищата да продължи и през следващата година?
Отговорите трябва да бъдат в рамките на няколко изречения/кратки и ясни/
Имайте в предвид че информацията която споделите ще бъде използвана на годишна база и ще бъде публикувана за изготвянето на доклад който ще достигне до цялото общество в България .
Поканата е към мен ,но смятам че тя е в резултат на участието ми тук ,и разговорите ,конфликтите /за добро или лошо/,от всички ни.
Затова сметнах за добре да се обърна и към Вас ,за да можете и Вие да участвате заедно с мен по някакъв начин .
Поздрави на всички ,
Ако искате пускайте отговорите тук или на лични ,както пожелаете
Факторите са същите - икономическа среда, безработица, инфлация, очаквания. Най-важните са ДОСТЪПНОСТ 3-5 годишни доходи и доходност от наем. И двете са отдавна и изключително много в негативната скала. По писаните правила е бърза продажба, че такива времена с луди няма как да има дълго време.
Очаквам да се върнем към нормалното състояние - ака спад. Кога и как ще се случи? Само управляващите ковид безумието знаят. Те определят за жалост новото нормално. Според тях НЯМА ДА ПРИТЕЖАВАМЕ НИЩО И ЩЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ.
Отколешна мечта на запада е да изземат имуществото и свободата на изтока. Ще видим дали ще успеят. БГ със сигурност ще е НАЙ-костеливия орехНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Коментар
-
Джонка постове като този говорят за дълбоко непознаване на пазара от преди 20г граничещо с пълно невежество и се чудя дали въобще да ти отговарям след като хабер си нямаш за онези времена
По онова време цените бяха в долари и например панелна гарсониера в Надежда струваше под 10 000 долара - Моля ти се покажи ми в момента нещо подобно на 30 000 евро
И преди съм писал че съм купил 2004-та до момента там теоретичната ми капиталова е над 8 пъти сметната на база 20 годишни наема
Лорда също сподели че имот купен пак по това време му е с над 6 пъти капиталова
Дури по това време е купувала продавала - Питай нея ако не ми верваш но не се излагай защото този ти пост говори за много ниско ниво
Затова и обичам инвестициите в имоти
- 1 like
Коментар
Коментар