IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Така е, знам какво е да се работи в криза и да има опашка за твоето място - много работа за малко пари...
    Към момента и да не си свърша работата в срок знам, че наказанието ще е някой голям бонус за да ме мотивират следващото тримесечие да го направя както трябва (не че злоупотребявам така, но определено ми е широко около врата и мога да извивам ръцете на ръководството за допълнителни стимули, което при криза ще е не мислимо).
    В едно изречение, Трайчо, си описал ситуацията в могъщия ни евроейски съюз.

Управляват ни агитатори и активисти, които нищо друго не могат да правят освен да раздават пари. Раздават пари за да са готини и за да гласуват за тях. Затова ще печатат. Ще печатат и ще раздават защото нищо друго не могат да правят.
    Last edited by vikhunter; 02.12.2023, 08:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Добре приятелю, вярно. За кво са ми тези кинти. Сега взех решение. Ще помогнажна две каки, на едната със сигурност веднага. Познавам ги, нека ме помнят с добро.
      Само да ти кажа. Днес една питаше да букне апарта за две нощувки. Докато се замота 30 мин и други букнаха до 20 Декември от вдуругиден. А на 20 Декември имам зает апарт до 7 Януари. Разбираш ли кво значи да имаш качествен имот на пъпа на София.
      Aбе те и магазините са с доста добри наеми вече, не мога да се оплача. Само помещението да е в идеален център. 2015-2016 все още си беше евтинко.

Коментар

• Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Приятелю, знам много добре какво мога да купя. Това че изкарвам сума X изобщо не означава, че съм готов да платя завишена цена за нещо си. Аз и кашкавал за 40лева килото не купувам когато съм в БГ, след като знам, че веригите са му сложили надценка от над 100% и от производителя излиза на цена 15 лева.

Просто имот в София не струва повече от 1500 Евро, никога не бих напълнил джобовете на някой тарикат за да му купя боклука на цена 4000. Далеч по-добре е тези пари да се дарят за някоя добра кауза. Замисли се и ти по тези въпроси, вземи направи малко добро тук-там, спри да смяташ всяка стотинка - колко изкарваш,колко наеми и пр. Тези пари и имоти няма да ги занесеш в гробищата, в един момент човек хвърля топа и всичко се изпарява в тази секунда.
          Добре приятелю, вярно. За кво са ми тези кинти. Сега взех решение. Ще помогнажна две каки, на едната със сигурност веднага. Познавам ги, нека ме помнят с добро.
          Само да ти кажа. Днес една питаше да букне апарта за две нощувки. Докато се замота 30 мин и други букнаха до 20 Декември от вдуругиден. А на 20 Декември имам зает апарт до 7 Януари. Разбираш ли кво значи да имаш качествен имот на пъпа на София.
          Last edited by bulgarian lev; 02.12.2023, 01:37.
          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

Имам сходни с твоите притеснения. Но са базирани на факта, че макар и малко като бройка, качествения материал, може да дръпне много сериозно доходите в посока надолу, също както го правеше досега, но нагоре. И тогава плана ми гори, защото макар и тясно специализиран, като се наредят 5ма като мен на опашка, никой няма да ме остави да си кютам на високата заплата по време на криза.
            Истински добрите кадри няма да загубят работите си или много бързо ще си уредят позиции във сферата си. Със сигурност ще има конкуренция и "безвремие" както казваш, но това се дължи на бизнес модела, който се разви България. А то е проектно ориентирана дейност на IT компаниите от тип контракторска дейност на временни договори. Това беше голяма полза в силен пазар, защото тя стандартно осигурява и по-голямо заплащане спрямо постоянно наети служители. Това и изравни заплатите в сектора тук и в Европа. Обаче, когато палачинката се обърне, контракторите без дълги и силни бизнес партньорста сърбат попарата, защото те са първото звено от което клиентите спестяват. В тоя смисъл, алчността ни ни предаде. Големия риск както големи печалби носи и големи загуби. В икономически план, обаче, не очаквам да окаже такъв ефект на националната икономика. Първо IT сектора е 6-7% от БВП. Но това не взима под предвид, че голяма част от печалбата в сектора се изнася, и следователно сектора заема още по малка част от брутния национален доход (БВП + нетни трансфери).

В един оптимистичен сценарии, този капацитет на труд който ще се освободи, ще помогне за сформирането и развитието на устойчиви дълготрайни бизнеси, които да се утвърдят на световната сцена, а не просто да изпълняват аутсорсната част на такива компании.

Относно VM Ware имам близък приятел, който наистина е на много високо ниво, завърши LSE и сега работи като data scientist там и беше казал, че при съкращение изплащали или 6 или 12 заплати, вече се бъркам в бройката, та даже се надяваше на съкращение.

Коментар

Каврък, понеже не си запознат със сектора да ти кажа, че у нас има много legacy проекти, които има голяма вероятност да хлопнат кепенци. Хората там бачкат от бая време и реално са доста изостанали от сегашните технологии. Сферата е супер динамична и ако не се пържиш да учиш постоянно, другите те затварят с обиколка. Това е едната страна, другата са лъвчета, които сменят проект на няколко месеца, за да са нон-стоп в крак с нещата. Сам се сети при една евентуална рецесия как ще се разпределят на пазара на труда тези кадри.

Като малка и зависима страна ще го отнесем яко и пак ще има 5-7г. безвремие, докато големите икономики за 2-3г. ще са си стъпили на краката. Затова ти казвам, че нещата които желаеш граничат със срив на родната икономика, а не на световната.
              Виж сега ,за съжаление ние сме си проклето семе.Казвал съм защо.Навсякъде виждам само останки от старото и гнилото ,ако не са те ,то са техните деца и внуци ,като поразровиш виждаш че дядо му или прадядо му са колели и бесели след 1944 година.И най важното нещо което ми прави впечатление е липсата на морал и ценности независимо какво можеш на каква позиция си ,какво си учил или завършил ,това че ги има тия липси убива всякакъв напредък.. Всеки гледа да пречи да дърпа назад вместо да се помага да се сътрудничи да се правят нещата по лесно по леко и с по малко усилия ,бях къде ли не имай в предвид че съм контактуват на ниво CEO на А1 например ,банки ,какви ли не бизнеси ,навсякъде управляват топ тупани и пълни селяни ако ме разбираш...Затова идва Деня в който както и ти каза всичко си идва на мястото и за мен оправията е да идват ония с купички с ориз ,от Азия от Индия да ги докарват и да се приключва ...с тая нация нашата

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Ми те на Запад в момента текат процеси да освобождават тия с високите заплати,именно поради обстановката .Добро или лошо няма как разберете да има вечен урожай и хем да сме добре и стабилни ама и да няма безработица а и хем да има ,ама малко и да не е много..Филма с мекото приземяване ...как да кажа ...не го виждам ....просто защото много ама много изтърваха всичко...И най лошата криза минава за едни 6,12 месеца говоря за дъното после ще намериш нещо е може и да е за по малко пари какво ти дреме...важно е да имаш какво да ядеш...навънка нещата не са добре мои познати на Запад ми казаха че сменяш работа ,позиция на същата заплата както до оня ден имало пазарлъци вече ти казват...."Ако искаш..."
                Каврък, понеже не си запознат със сектора да ти кажа, че у нас има много legacy проекти, които има голяма вероятност да хлопнат кепенци. Хората там бачкат от бая време и реално са доста изостанали от сегашните технологии. Сферата е супер динамична и ако не се пържиш да учиш постоянно, другите те затварят с обиколка. Това е едната страна, другата са лъвчета, които сменят проект на няколко месеца, за да са нон-стоп в крак с нещата. Сам се сети при една евентуална рецесия как ще се разпределят на пазара на труда тези кадри.

Като малка и зависима страна ще го отнесем яко и пак ще има 5-7г. безвремие, докато големите икономики за 2-3г. ще са си стъпили на краката. Затова ти казвам, че нещата които желаеш граничат със срив на родната икономика, а не на световната.

Коментар

• https://www.investor.bg/a/539-banki-...ihvite-v-sasht

Джером Пауъл попари очакванията за предстоящо намаляване на лихвите в САЩ

Коментар

Имам сходни с твоите притеснения. Но са базирани на факта, че макар и малко като бройка, качествения материал, може да дръпне много сериозно доходите в посока надолу, също както го правеше досега, но нагоре. И тогава плана ми гори, защото макар и тясно специализиран, като се наредят 5ма като мен на опашка, никой няма да ме остави да си кютам на високата заплата по време на криза.
                    Така е, знам какво е да се работи в криза и да има опашка за твоето място - много работа за малко пари...
                    Към момента и да не си свърша работата в срок знам, че наказанието ще е някой голям бонус за да ме мотивират следващото тримесечие да го направя както трябва (не че злоупотребявам така, но определено ми е широко около врата и мога да извивам ръцете на ръководството за допълнителни стимули, което при криза ще е не мислимо).

Коментар

Ми те на Запад в момента текат процеси да освобождават тия с високите заплати,именно поради обстановката .Добро или лошо няма как разберете да има вечен урожай и хем да сме добре и стабилни ама и да няма безработица а и хем да има ,ама малко и да не е много..Филма с мекото приземяване ...как да кажа ...не го виждам ....просто защото много ама много изтърваха всичко...И най лошата криза минава за едни 6,12 месеца говоря за дъното после ще намериш нещо е може и да е за по малко пари какво ти дреме...важно е да имаш какво да ядеш...навънка нещата не са добре мои познати на Запад ми казаха че сменяш работа ,позиция на същата заплата както до оня ден имало пазарлъци вече ти казват...."Ако искаш..."

Коментар

Това трябваше да го споделиш преди месец. Със сигурност доста ИТ гиганти биха те назначили на неприлична премия. И сега дилемата нямаше да е, дали тухлата да падне с 20%, а каква къща да си купя.
                        Защо пък преди месец ?То и сега нещата са зле.Преди седмица една колежка отиде в една ИТ фирма лидер в геодезията в БГ ,инат и доста решения в софтуерните продукти,та там не могат да намерят човек който да им прави сделки, презентации,да влиза в срещи да заключва сделките и да продава ,нямат и не могат да намерят, sales човек,ония отзад пишат ,програмират,но ма финала като трябва да убедиш,да накараш някой да си даде парите Кой?Защото например да хвана който и да е не става като му кажат два пъти НЕ и е до там ,а някой дето ще ти вкара няколко милиона за едно прилично време ..май нещата стават други или бъркам ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Аз точно от това се притеснявам и въпреки, че съм понижител не искам да идва подобна криза, просто съм черноглед.
                          Ако на пазара на труда има избор от много качествени кадри, няма да съм много радостен. В момента знам, че съм почти без алтернатива защото просто конкуренцията е много зле...

Коментар

А,обясни им Трайчо ,че още им е замъглен акъла.
                            Тогава положението беше много зле (дано да не се повтори), при мен са идвали на интервю за държавна работа публични личности и хора на високи позиции в частния сектор, но не ги назначавахме защото считахме, че няма да са мотивирани да работят и по други причини...

Коментар

Ще ми автоматизират дедовия..както е приказката .Заплатите им ги изкарвам аз .Пари,обороти сделки, преговори ,ония гледат като телета,две приказки на кръст не могат да обелят.Преди няколко месеца имах среща с една ИТ компания ,искаха да се набутат през нас да продават ,слушах ги точно 10 мин ,и му казах на CEO,то да забрави за случая ,оня почна да разтягане локум кое ,какво и що и как те имали решения за всичко ,смешна работа ,даже трагична..

Това трябваше да го споделиш преди месец. Със сигурност доста ИТ гиганти биха те назначили на неприлична премия. И сега дилемата нямаше да е, дали тухлата да падне с 20%, а каква къща да си купя.

Коментар

Трайчо като си прав си прав...но за всеобща радост, в момента плявата в сектора е доста повече, спрямо преди 10 години. Но и бая сериозен матриал се насочи натам, включително и доста добри финансисти, в началото заради заплащането, после се оказаха таланти.

Именно затова визирах, че ВМ-а е във високия сегмент и да не са всички, ама поне едно 60-70 са доста над нивото на масата у нас. Та затова му казах на Кавръчко да не се радва предварително, че може да му се разклати стола.
                                Аз точно от това се притеснявам и въпреки, че съм понижител не искам да идва подобна криза, просто съм черноглед.
                                Ако на пазара на труда има избор от много качествени кадри, няма да съм много радостен. В момента знам, че съм почти без алтернатива защото просто конкуренцията е много зле...

Коментар

Working...
                                X