IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Стига с тези комунета, ти си по-млад от мен, не си изобщо живял тогава и нямаш идея какви ги дрънкаш.
    Всичко, абсолютно всичко в БГ е построено от тях, после разграбено и разрушено от такива като теб пикльовци. И на малкия пръст не можете да им стъпите.
    Когато с пропагандистки, диктаторски мерки се ограничава населението в социални, културни и икономически аспекти, подкрепено от едно сериозно образование (признавам ги), се е постигнало да се наформи на един амбициозен силно индустриализиран модел и да се набави сериозен човешки капитал. Жертват се лични свободи за доброто на социалистическия модел.
    За жалост от там нататък, свръх-ниската ефективност на тези индустриални структури поради липса на пазарна мотивация (фирми и индивиди), и в общи линии неработещ "incentive" модел, барабар заедно с неправилна, неорганична стратегия (планова икономика - доказано неработеща), доведе до рухването на един от най-интересните социално-икономически експерименти в историята.
    Ако е било толкова добро, нямало е да стигне до такъв край. Просто пазарната икономика е много по-ефективна (повече блага на глава), а корупцията и бюрокрацията са универсални във всеки един модел на управление, дори и в тази социалистическа утопия.

Много обичам да чета книги от това време, учебници по икономика, които описват социалистическия индустриален идеал. Мога да си представя как един младеж може да е бил въздигнат четейки тези текстове. Реалността обаче, рядко съвпада с книгите.

Това, което се случва след 89-та вече е извращение, и много можем да говорим защо точно така се е получило.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

един друг комплекс с гардън в името го рекламират от години и все е с акт14...
      Винаги има оФци. които пасат ливади, градини и зелено. Многократно сме коментирали тук, как и "големи" инвеститори с име за всеки нов оект правят нова фирма с капитал 100 лв. Активи 0, дори и земята е ипотекирана.
      Периодично се брули крушата, когато има сигнал за депресиийка.

Коментар

Стига с тези комунета, ти си по-млад от мен, не си изобщо живял тогава и нямаш идея какви ги дрънкаш.
        Всичко, абсолютно всичко в БГ е построено от тях, после разграбено и разрушено от такива като теб пикльовци. И на малкия пръст не можете да им стъпите.
        Сам описваш силно отрицателно обстановката в България последните десетилетия. А дали това положение не е резултат точно от всичко случило се преди това?
        Или всичко е било цветя и рози до 89-та и после някой ни е направил черна магия.

Коментар

Приятелите на баща ми бяха разни директори на заводи и ДСО-та от военния комплекс, та имам представа какво са направили.
          Направиха това което им казаха, да ти го обясня накратко.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Аха, възможно е да е малко зеленото и накрая на червено:-))))))
            един друг комплекс с гардън в името го рекламират от години и все е с акт14...
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Сигурно се очертава да е повече Garden и по-малко Residence !
              Аха, възможно е да е малко зеленото и накрая на червено:-))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение

Не разбирам как хем е затворен с общи части, хем пише:
                "Жилищният комплекс няма да има такса поддръжка, а във всеки отделен етап ще се учреди етажна собственост."

Иначе поне на хартия тези са бая едри, къде къде по-рискови проекти съм виждал, но знае ли човек. Трябва да се задълбае.
                Аз съм със смесени чувства към инвеститора, закопа хотел Нарцис в Банско преди години, но не съм сигурен за причината. Сега завървшват зарязани от предния бум сгради и изглежда като да се опитват да ги докарат до приличен вид. Даже за малко щях да купя нещо от тях но се отказах защото нямаше части от земята. Иначе зад офшорките и фирмите стои разложка мутра от прехода. Като цяло има и доста по-лоши варианти от него ако мога така да се изразя.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Обади се на баща ти да му благодариш че са раздали куфарчета на правилните хора и са създали силовите групировки вместо да ревеш по форумите. И тези компании които изброяваш са се създали през 19-ти и 20-и век когато комунетата са вършели тук, германците са имали работеща военна икономика която са преструктурирали.
                  Оставете го на Жонката баща му.

Човечеца нищо не е раздавал, само е слухтял колегите му овчари какви вицове са разказвали и е донасял за дребни привилегии.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Още през юли тази год махат нощната тарифа.
                    Не е много сигурно. Не виждам как ще направят баланса, ако няма по-евтина нощна ел.енергия. Тока или го ползваш веднага или го губиш. Няма батерии, няма ПАВЕЦ...
                    Няколко хиляди мегавата няма къде да се ползват. Сега доста домакинства топлят бойлери и ползват отложен старт на електроуредите си.

Но не се знае нашите умници пред кое лоби ще клекнат.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Обади се на баща ти да му благодариш че са раздали куфарчета на правилните хора и са създали силовите групировки вместо да ревеш по форумите. И тези компании които изброяваш са се създали през 19-ти и 20-и век когато комунетата са вършели тук, германците са имали работеща военна икономика която са преструктурирали.

Коментар

• Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение

"Жилищният комплекс няма да има такса поддръжка, а във всеки отделен етап ще се учреди етажна собственост."

Иначе поне на хартия тези са бая едри, къде къде по-рискови проекти съм виждал, но знае ли човек. Трябва да се задълбае.
                        търговски хватки
                        не си ли чел тукашните повишители-паралии как изтръпват като се каже 'такса подръжка'

Коментар

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение

Здравейте. Близо до нас строят затворен комплекс Garden Residence. Цените са учудващо ниски - около 1000 евро/м2, което ме кара да си мисля, че има нещо, което не е окей. Има ли някой отзиви и мнения от инвеститора/строителя и въобще някаква допълнителна информация за комплекса?

https://www.bg-mamma.com/?topic=1635837

Коментар

• Виждам, че говорите за тока.

Не съм експерт, тъй като това си е дълбока материя, но съм запознат донякъде. В моя опит:

- дори търговците не могат адекватно да предвидят цените средносрочно, камо ли дългосрочно. Отказал съм се да се водя по прогнози на експерти/консултанти, тъй като много пъти съм видял, че дори предвид сезонността и предвидимостта на определени събития (планирани ремонти големи мощности, цени горива, предстоящи договори, фючърси ит.н.), прогнозите рядко се сбъдват. Пример е лятото 2022-ра, когато имаше такива огромни цени, че самите търговци издъхваха да си предплатят обема енергия и нямаха възможност да изчакват плащане след периода: тоест, имаше авансови плащания и т.н. Стигна се почти до 1 бон на MWh лятото ако не се лъжа.
                            Тогава предлагаха търгове на енергия, и който купи се набута яко защото имаше сериозен спад след това.

- Кривата на равновесие търсене/предлагане (сегмент ден напред, който до колкото разбирам ще е база и на свободния пазар на битов ток) се е изменила много в последните 3 години, главно заради огромния ръст на ФЕЦ. Тенденцията продължава, и всички на пазара се benefit-ват от повишеното енергийно производство.

- Притесняващи са мерките за редуциране на ел.енергия от въглища - голям дял в БГ и техните квоти - но предвид масовото навлизане на соларни мощности (както в БГ така и в пазари, на които БГ продава, ако продава) може този проблем може и да бъде туширан.

Тоест, не бих се учудил този преход на свободния пазар да не бъде така драматичен, както някои очакват. Предвид какви са цените сега
                            https://energo-pro-sales.bg/bg/za-kl...o-30-06-2023-g

Средната цена на сегмент ден напред на свободния пазар е
                            https://ibex.bg/

Това, което не може да се очаква обаче, е истински свободен пазар и конкуренция между доставчиците.

EDIT: освен нощната тарифа, ако тази изчезне без някакви механизми за компенсация... ауч.
                            Last edited by direkto4eto2; 07.03.2024, 19:10.

Коментар

Здравейте. Близо до нас строят затворен комплекс Garden Residence. Цените са учудващо ниски - около 1000 евро/м2, което ме кара да си мисля, че има нещо, което не е окей. Има ли някой отзиви и мнения от инвеститора/строителя и въобще някаква допълнителна информация за комплекса?
                              Сигурно се очертава да е повече Garden и по-малко Residence !

Коментар

Спад в търговията на дребно

Оборотът в търговията на дребно в България и в още 10 страни от Европейския съюз през януари намалява спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Евростат. В България спадът в търговията на дребно е с 0,1%, но в Германия е с 1,6%, а във Франция е с 1,1 на сто.

Най-голям е спадът в търговията на дребно в Естония (-6,7%), Белгия (-3,8%) и Финландия (-2,9%). Общо за страните от ЕС намалението в търговията на дребно е с 0,6%, а за еврозоната спадът е по-голям - с 1 на сто спрямо същия месец на миналата година.

При нехранителните стоки (без автомобилни горива) спадът в оборотите за страните от ЕС е с 1%. При храните понижението на оборотите е с 0,2%, а спадът на продажбите на автомобилни горива е с 0,4 на сто.

https://trud.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D...1%D0%BD%D0%BE/
                                като имаш предвид, че почти всички стоки са с 15% нагоре (поне)

колегите списващи тук (някои от тях) не си дават сметка, че ръстът на цените на НИ се дължи по-скоро на психозата да набием спестените пари в тухли, че да не ги изяде инфлацията... супер, но до кога и как..предстои да видим.

при забавяне на ръста на икономиката (като се изключи стъкмистиката 2024-та може и минус да е ) .. ръстове с 10-15-20% при скъпи активи са по-скоро движени от психоза, а не от фундамент.
                                Last edited by bertram; 07.03.2024, 18:42.

Коментар

Working...
                                X