IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бате Пешо

Да пенсионерите да си продават жилищата и да ходят из полето направо. На кой обаче да ги продадат ? Ами на другите пенсионери , то няма на кой. Пенсионерите са добре , имат всичко необходимо - 200 лв. сигурни да вземат и шапка на тояга защото живота им е сигурен. Младите без работа и под строй към терминал - заминаващи на летище София.
    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
      не съм казал да се самоизхранват, а просто да живеят от лихварство... в япония работят вече до 70, скоро това ще застигне и други 'социални' държави след фалита на социално-социалистическите им пенсионни фондове.

нека първо търсим решения на проблемите си сами, особено когато има очевадни такива, а не да квичим, че други ТРЯБВА да се набутат, за да ни доставят на нас удобство и са ни длъжни на това отгоре. онази държава дето щеше да ни издържа фалира преди 20 години, време е да излезем от този сън, че друг ще се жертва за нас, защото партията така учи, другите и те искат да живеят!

лошо ли е да се преселят от софия в монтана, враца, ловеч или други градове свили се като зелки след комунизма? със 750лв месечен доход може да си живеят много добре... дори по 3 мобилни телефона да имат с всички оператори да обсъждат клюки нонстоп, да ходят поне по 1 път на седмица до столицата на гости...
      Има и неща с които съм съгласен.Например че човек трябва сам да се грижи за себе си докато може.И не бива да реве и да смята че държавата или другите са му длъжни с нещо.Всяко семейство само трябва да се оправя.Примерно продаваш в София и купуваш в Перник.

Коментар

• Първоначално изпратено от master of the seven seas Разгледай мнение
        Predi da litne6,se nau4i da hodi6. kakvi jahti,kakvi pet leva. Aaaa zabravih,to tuka sa samo milioneri,koito se prismivat na dohod 10k mese4no
        хъм не съм бил аз да се присмива даже аз го защитавах на бертрам бизнзнесчето че са тъпаци да плюят по нещо което ти докарва стандарт на западно европеец без да се налага да работиш в смисъла на job

иначе точно в тази тема и форума за имоти беше пълно с забогатяли на хартия и повярвали си милионери 2-3 по читави апартамента при цена 1500 -2000 евра квадрата и ето ти милионер във лева ако имаш някое краиградско къще 200 кв смяташ го и него на три евра квадрата и ето един милионер във евро

ама не можеш да отречеш че си вярваха ама като ги попиташ за прихода от тези мултимилионни инвестиции и става чудно да се смееш ли или да плачеш
        Last edited by marketleverage; 26.11.2010, 21:30.
        mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
          Не беше това темата аз казвам че ако е смятал колко е забогатял през балона че сега е редно да смята обратно.... тои да си каже дали я е правил тази сметка

Иначе по чиста математическа логика така както се опитва да да го изкара мажоритаря и други дето имат наследство или апартамент подарък от родителите / съответно цена на придобиване 0 / могат да изкарат математически че са с безкрйна възвращаемост / ама това безкрйно колко пък да е безкрайно като не стига за ламбо и за яхта /
          Преди да литнеш,се научи да ходиш:еек::еек:. какви яхти,какви пет лева. Аааа забравих,то тука са само милионери,които се присмиват на доход 10к месечно:Д:Д:Д:Д:Д
          Last edited by mibova; 26.11.2010, 21:16.

Коментар

• За първи път бях зарибен с руски филм, че и сериал на туй отгоре!
            Мечь - гледа се на един дъх, сериите ги изхрупах като гризинки.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
              БФБ въобще не е показател за реалната икономика в страната, причините да я има БФБ са съвсем други. Виж кои са най-големите компании и колко от тях са на Борсата. Софарма е най-голямата компания на БФБ и е 25-тата в България. Смисълът на БФБ е пенсионните фондове (и неориентирани балъци) да купуват акции на определени компании на партийни другари и да ги финансират, как може да твърдиш, че БФБ е показател за икономиката в България.

Да не се отклоняваме от темата все пак. На пазара на НИ в България в момента има нееластично предлагане на имоти. Има много построени имоти, които чакат своя купувач и поради особеността на НИ могат да изчакат 4-5 години, без това особено да се отрази на качествата им. Има имоти, които напускат пазара, но има имоти които влизат на пазара и общото количество достъпни имоти си остава постоянно или леко се увеличава.

Всеки продавач на имоти се опитва да продаде своя имот на най-висока цена. Понеже има нееластично предлагане, или казано за по-необразованите форумци, понеже винаги има предлагане на имоти с необходимите качества без значение колко се търсят, купувачите са тези, които избират. Те искат да купят желания имот на най-ниска цена. Точката, където се пресичат предлагането и търсенето, е равновесната цена. Когато цената е висока, купувачите които са удовлетворени от нея, са малко. Когато цената спадне, купувачите, които я намират за справедлива, се увеличават.

Нагледен пример: Построен блок с апартаменти. Наети са брокери, пускат се реклами, ала бала. На цена от 700 евро има 1-2 балъци купувачи, и то са купили преди 1 година. От година и нещо блокът стои празен. Сваля се цената на 400 евро и има повече купувачи.

Ако инвеститора не иска да сваля цените, блокът си остава празен. През това време съседните строежи се довършват и стават нови блокчета. Пускат се на по-ниска цена и потенциалните купувачи отиват при по ниската цена. А упоритият инвеститор нека си чака нови купувачи и да подкарва брокерите да правят магии и да лъжат хората.
              Разбира се, че не правя аналогия между двата пазара (БФБ и НИ) по повечето показатели. Правя аналогия в мисленето на участниците в тях, а повярвай ми - хората мислят еднакво, макар и за доста разнородни неща.
              Ти анализираш пазара на НИ едностранчиво - само през призмата на новопостроените жилища. Аз се опитвам да насоча дискусията към вторичния пазар, който макар и в последните години да е позамрял (доколкото го е имало преди това), тепърва ще набира скорост. Сега нямам време, но през уикенда ще постна графики за случващото се в САЩ (разработен пазар на НИ отвсякъде) по отношение на новите жилища (New Home Sales) и на тези втора ръка (Existing Home Sales).
              Last edited by anon6706; 26.11.2010, 19:45.

Коментар

• Не беше това темата аз казвам че ако е смятал колко е забогатял през балона че сега е редно да смята обратно.... тои да си каже дали я е правил тази сметка

Иначе по чиста математическа логика така както се опитва да да го изкара мажоритаря и други дето имат наследство или апартамент подарък от родителите / съответно цена на придобиване 0 / могат да изкарат математически че са с безкрйна възвращаемост / ама това безкрйно колко пък да е безкрайно като не стига за ламбо и за яхта /
                Last edited by marketleverage; 26.11.2010, 17:43.
                mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
                  не е така аз съм го давал този пример тук във форума: по време на бума бащата като чуеше колко са поскъпнали имотите по новините и хващаше листа и химикалката и смяташе с колко е "забогатял" /отказваше да възприеме че докато не продаде нищо не изкарал / а имотите на семейството не са за продаване защото се ползват/ както и в имотния балон не вярваше... сега вече ми призна че съм бил прав 2007 и се е отказал да смята наобратно спрямо спада... шото така или иначе няма да излизат имоти на пазара

та ако Мажоритаря е правил сметката колоко е "забогатял" докато цените са бяха на горе сега е редно или да признае или да прави сметката на обратно
                  Е той казва, че никога не имал намерение да продава... Него го грее само да си прибира наема и е доволен и го разбирам. Ситуацията е същата, като с вашето семейство. Не продава, защото ги ползва НИ, като ги отдава под наем и печели от това страничен приход. Неговата ситуаиция си е Win-Win . За какво да продава... в това няма инвестиционна логика...

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                    Те тия,дето обясняват,че губиш пари обикновено или вече всичко са загубили или никога не са имали нишо за губене.
                    не е така аз съм го давал този пример тук във форума: по време на бума бащата като чуеше колко са поскъпнали имотите по новините и хващаше листа и химикалката и смяташе с колко е "забогатял" /отказваше да възприеме че докато не продаде нищо не изкарал / а имотите на семейството не са за продаване защото се ползват/ както и в имотния балон не вярваше... сега вече ми призна че съм бил прав 2007 и се е отказал да смята наобратно спрямо спада... шото така или иначе няма да излизат имоти на пазара

та ако Мажоритаря е правил сметката колоко е "забогатял" докато цените са бяха на горе сега е редно или да признае или да прави сметката на обратно
                    Last edited by marketleverage; 26.11.2010, 16:36.
                    mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                      Абсолютно съм съгласен с твърдението ти...

Разликата между моето мнение и на онзи дето ме изкара едва ли не че съм губел пари при тази ниска възвръщаемост е че примерно аз оценявам възвръщаемостта на "пазарна цена на актива" в днешния ден, но самия актив съм го придобил в моя случай на практика за 0лв, но с много нерви, обяснил съм защо в предния пост.
                      Те тия,дето обясняват,че губиш пари обикновено или вече всичко са загубили или никога не са имали нишо за губене.
                      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto Разгледай мнение
                        Така или иначе, щом говорим днес, значи е инвестиция към днешна дата или по-нататък.
                        Абсолютно съм съгласен с твърдението ти...

Разликата между моето мнение и на онзи дето ме изкара едва ли не че съм губел пари при тази ниска възвръщаемост е че примерно аз оценявам възвръщаемостта на "пазарна цена на актива" в днешния ден, но самия актив съм го придобил в моя случай на практика за 0лв, но с много нерви, обяснил съм защо в предния пост.
                        Last edited by Мажоритаря; 26.11.2010, 15:04.
                        Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                          Понеже е по темата ще ти отговоря... Няколко апартамента и магазин, които отдавам под наем. Възвръщаемостта е нетно около 3-3,5% годишно спрямо сегашните пазарни цени на НИ за мястото, където се намират.
                          Според много от хората в тая тема тази ниска възвръщаемост е предпоставка за балон в цената на НИ.
                          Да, ама не... Кооперацията съм я построил преди 10 години и за около 2 години избих инвестицията от продажбата на апартаменти, та даже с малко от горе + няколко апартамента и магазин. Демек и 5лв. да взимам за наем ми е чиста печалба... за мен е важно да има наематели, а не % възвръщаемост. Ако пък реша да продавам да речем магазина цената ще е поне 2-3 пъти по-висока от това което ми го оценява "статистиката" . Нямам дългове, имам прилични доходи и ме боли оная работа дали има балон или няма и т.н.
                          Незабравимо беше 2009, идва няква фирма при мене, която изкупувала "на килограм" НИ... И ми казаха нещо от сорта, че "...ще ми помогнат в кризата, като ми предложат добра цена за покупка на магазина...", а тая цена беше 800Е на кв.м... Пуахахаха напрао ги изритах от офиса. Даже ме убеждаваха, че нямало да намеря по-добра цена в сегашната ситуация... Ама, като им обяснявам, че не се продава се правят на ударени...
                          Това все едно да си харесаш някой готин апартамент и да отидеш да убеждаваш собственика не само да го продаде, но и на определена цена, каквато "пазара" виж определял...
                          Питах, защото викаш "какво да правя..." по-долу...Аз гледам на подобни ситуации така: да, в миналото си направил чудесна сделка с имотите, защото си инвестирал преди 10 год.(!), т.е. когато дори не е било масово.."модерно". По това време (2000 г) на запад се говореше за 100% сигурни (!) инвестиции .(.мноо ме кефи това...и случайно инвестициите се обявяват за 100% сигурно точно, когато цените са по върхарите) в интернет компании т.е. акциите им, както в България преди 3 год. за имот в София, Варна етс...Но ти си строил, а не си купувал акции! КОйто купи и продаде когато трябва също направи фантастични проценти. Ти можеш да си позволиш и да не правиш маневри. Но ДНЕС също могат да се правят вероятно толкова печеливши инвестиции като твоята преди 10 г. (винаги могат), но в какво? Х-м. Най-вероятно не в същото, както до вчера, т.е.днес може да се продаде нещо свело потенциала си до минимум рентабилност към днешна цена (не тогавашна), за да се направи по-добра, сравнима с твоята тогава (!) инвестиция. Така или иначе, щом говорим днес, значи е инвестиция към днешна дата или по-нататък. Но на някой просто не му трябва да мисли за друга, насмогнал е както се казва..(като теб), друг няма идея, а трети е откровено заблуден и с желание да демагогства, като си мисли че " ще е все тая , каквато беше досега" и чака голямата вълнА. Може и да дойде пак, но едва ли така скоро.

Коментар

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
                            със соицлиалистическо/комунистически ненавистни възгледи да сме точни
                            Ти най-добре си знаеш какви са ти възгледите
                            Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• PederuMederu--"Море няма лошо да си държите пасивите, 3% ли каза годишно? Мчи тя инфлацията вече е поичи. Хай честито" Май гледаш света на челна стойка;-))В века на принтерите за "активи",човека си е построил АКТИВ.Мацка на челна стойка може и да е секси,но като маж слез на земята

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Става въпрос за хора на 70г.За болни хора.На тази възраст не можеш да се грижиш за градина и ферма.Трябва около теб да има млади.Пък и как си представяш хора живели цял живот в града да станат градинари.За това трябват знания.Като паднат 70 см сняг как ще ги изринеш?Ти явно нямаш никаква представа какво става по селата.Сам човек на тази възраст на село не е за предпочитане.
                                не съм казал да се самоизхранват, а просто да живеят от лихварство... в япония работят вече до 70, скоро това ще застигне и други 'социални' държави след фалита на социално-социалистическите им пенсионни фондове.

нека първо търсим решения на проблемите си сами, особено когато има очевадни такива, а не да квичим, че други ТРЯБВА да се набутат, за да ни доставят на нас удобство и са ни длъжни на това отгоре. онази държава дето щеше да ни издържа фалира преди 20 години, време е да излезем от този сън, че друг ще се жертва за нас, защото партията така учи, другите и те искат да живеят!

лошо ли е да се преселят от софия в монтана, враца, ловеч или други градове свили се като зелки след комунизма? със 750лв месечен доход може да си живеят много добре... дори по 3 мобилни телефона да имат с всички оператори да обсъждат клюки нонстоп, да ходят поне по 1 път на седмица до столицата на гости...
                                Last edited by bbzz24; 26.11.2010, 13:16.

Коментар

Working...
                                X