IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bbzz24 Разгледай мнение
    еххх, вие чак до пенсия си оставате недоносени, все някой трябва да се грижи за вас... и естествено да плаща за това!?!
    столичните баби по-хора ли са от селските баби или от бабите в малките градчета?
    комунизма толкова ви е скапал, но за съжаление не ви е убил...
    Става въпрос за хора на 70г.За болни хора.На тази възраст не можеш да се грижиш за градина и ферма.Трябва около теб да има млади.Пък и как си представяш хора живели цял живот в града да станат градинари.За това трябват знания.Като паднат 70 см сняг как ще ги изринеш?Ти явно нямаш никаква представа какво става по селата.Сам човек на тази възраст на село не е за предпочитане.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto Разгледай мнение
      Стана ми интересно: Нещо произвеждаш ли в тях или са жилища и/или магазини под наем?
      Понеже е по темата ще ти отговоря... Няколко апартамента и магазин, които отдавам под наем. Възвръщаемостта е нетно около 3-3,5% годишно спрямо сегашните пазарни цени на НИ за мястото, където се намират.
      Според много от хората в тая тема тази ниска възвръщаемост е предпоставка за балон в цената на НИ.
      Да, ама не... Кооперацията съм я построил преди 10 години и за около 2 години избих инвестицията от продажбата на апартаменти, та даже с малко от горе + няколко апартамента и магазин. Демек и 5лв. да взимам за наем ми е чиста печалба... за мен е важно да има наематели, а не % възвръщаемост. Ако пък реша да продавам да речем магазина цената ще е поне 2-3 пъти по-висока от това което ми го оценява "статистиката" . Нямам дългове, имам прилични доходи и ме боли оная работа дали има балон или няма и т.н.
      Незабравимо беше 2009, идва няква фирма при мене, която изкупувала "на килограм" НИ... И ми казаха нещо от сорта, че "...ще ми помогнат в кризата, като ми предложат добра цена за покупка на магазина...", а тая цена беше 800Е на кв.м... Пуахахаха напрао ги изритах от офиса. Даже ме убеждаваха, че нямало да намеря по-добра цена в сегашната ситуация... Ама, като им обяснявам, че не се продава се правят на ударени...
      Това все едно да си харесаш някой готин апартамент и да отидеш да убеждаваш собственика не само да го продаде, но и на определена цена, каквато "пазара" виж определял...
      Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
        Най-лошото бедствие са хората...особено тези с човеконенавистни възгледи
        със соицлиалистическо/комунистически ненавистни възгледи да сме точни

Коментар

гледам разсъжденията на някои хорица тук и се чудя: комунизма или чумата е по-лошо бедствие?
          чумата унищожава физически, но след нея има отново живот, може да се започне от начало, комунизма не убива физически, той унищожава интелекта, след него сякаш няма човечество вече, само промити мозъци, че някой трябва да се грижи за тях, че има някаква всемогъща сила, която им е длъжна на това отгоре.

дали е възможно без чума да се зароди отново цивилизация по нашите земи?
          Най-лошото бедствие са хората...особено тези с човеконенавистни възгледи
          Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

спокойно, мен никой не ме е издържа от 18 годишен насам, дори и образованието не сте ми плащали, не ползвам никакви обществени 'услуги', макар да плащам осигуровки за такива....
            Аз съм изключително спокоен

Коментар

А ти защо си решил,че си единствения работещ?Откъде знаеш той дали и какви данъци плаща?Откъде знаеш майка му какви данъци плаща?Може пък тя с нейните данъци да издържа и теб и цялата ти рода,а?
              А ти самия какви данъци плащаш?
              спокойно, мен никой не ме е издържа от 18 годишен насам, дори и образованието не сте ми плащали, не ползвам никакви обществени 'услуги', макар да плащам осигуровки за такива....

Коментар

• Комунизъм или Чума?

гледам разсъжденията на някои хорица тук и се чудя: комунизма или чумата е по-лошо бедствие?
                чумата унищожава физически, но след нея има отново живот, може да се започне от начало, комунизма не убива физически, той унищожава интелекта, след него сякаш няма човечество вече, само промити мозъци, че някой трябва да се грижи за тях, че има някаква всемогъща сила, която им е длъжна на това отгоре.

дали е възможно без чума да се зароди отново цивилизация по нашите земи?

Коментар

прави каквото искаш, само не ми обяснявай как тези, които работят, трябва да ги съдират с данъци, за да ти чистят улицата, да издържат майка ти, а ти ще си плащаш 0.5% данък върху някаква фиктивна 'данъчна' оценка на имота... и като остарееш, трябва да се грижат и за теб. будалите избягаха, остават само цигани на хоризонта
                  А ти защо си решил,че си единствения работещ?Откъде знаеш той дали и какви данъци плаща?Откъде знаеш майка му какви данъци плаща?Може пък тя с нейните данъци да издържа и теб и цялата ти рода,а?
                  А ти самия какви данъци плащаш?

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                    Абе пич стъпи на земята... То по тая логика още по-добре ще бъде, бабата като продаде апартамента вместо ДЦК, да си купи привилегировани акции... примерно сега Меком дават 18% кумулативен дивидент, а пък акциите ще останат за внуците...
                    Лесно е да се говори за другите колко са "тъпи"...
                    Държавата ни е бедна да, но поне почти нямаме дългове. Да не би да си мислиш, че като имаш повече неща или по-скъпи и модерни това означава, че си по-богат. На запад хората масово са затънали в лайната на дълговете и трябва да бачкат здраво за да задържат "богатството си". В САЩ средностатистическия гражданин живее на "червената линия"... Това е когато приходите ти са равни на разходите. В България е горе долу същото, само че за апартамента си не дължиш заем... Колкото и да се тръби обратното, ипотеките в БГ за жилище са пренебрежимо малко на брой. По твойте думи разбирам, че си свежо студентче и не си пътувал извън БГ. Възползвай се сега...има бригади, стажове...
                    Я ме съветвай сега мене... Аз като съм едър собственик на НИ, какво да правя... Да продавам и да купувам ДЦК ли...
                    прави каквото искаш, само не ми обяснявай как тези, които работят, трябва да ги съдират с данъци, за да ти чистят улицата, да издържат майка ти, а ти ще си плащаш 0.5% данък върху някаква фиктивна 'данъчна' оценка на имота... и като остарееш, трябва да се грижат и за теб. будалите избягаха, остават само цигани на хоризонта

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
                      Много добре казано..... И философско..... Много е тънка линията..... Много е трудно да се дефинират като понятия - важно, маложажно, приоритет итн..... И голям бизнес е здравето... За съжаление на никой не пожелавам да тръгне по пътя - тежка диагноза, диагностициране, лечение, здравна каса, скъпо струващи лекарста...

ПС. Да спираме тая тема че хич не ми се говори.....
                      Забогатяването е като алпинизма,като превземеш един връх и ти се иска да превземеш друг по- висок,и като го превземеш се чудиш кво прайш там,а междувременно си си скъсал нервите,и загубил здравето.
                      Животът е дар от бога за изживяване, а не план за изпълнение!

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                        ... ме съветвай сега мене... Аз като съм едър собственик на НИ, какво да правя... Да продавам и да купувам ДЦК ли...
                        Стана ми интересно: Нещо произвеждаш ли в тях или са жилища и/или магазини под наем?

Коментар

Преди години имаше целеви емисии ДЦК за граждани.От няколко години вече няма,но като отидеш в банката и кажеш,че искаш да си купиш ДЦК може и да ти предложат някаква емисия да си купиш,но ще ти "счупят" главата най-вероятно
                          Аз купувах 97г.през Добружанска банка тримесечни ДЦК -сконтови с договор за обратно изкупуване и бях много доволен.И сега се ослушвам , но ....за сега нищо .

Коментар

средно статистически апартамент в софия е 70м2 по 700 Е/м2 прави 49,000 евро от продажба, при 6.5% лихва от 15 годишни ДЦК, 1 баба може да си докарва по 520лв на месец от лихва. за тези пари ще си вземе чисто нова гарсониера заедно с парното пак в софия или ще и покрие всички разходи в някое провинциално градче. след 15 години главницата пак си остава за 'унучетата'.

варианти има и не е виновен никой политик за ситуацията, а бабата е малоумна и децата и ламтят да налапат 'хапартамента' и затова всеки мизерства. толкова ли са прости пенсионерите по света като бягат да живеят на старини в по-евтини дестинации, ние ли сме единствените умници на земята? това е съмнително, но няма и грам съмнение, че сме най-бедната държава в Европа, не само в ЕС.

може би сме бедни, защото сме най-прости като нация, иначе да сме се оправили сами, дори и за маймунките се казва monkey see, monkey do
                            Абе пич стъпи на земята... То по тая логика още по-добре ще бъде, бабата като продаде апартамента вместо ДЦК, да си купи привилегировани акции... примерно сега Меком дават 18% кумулативен дивидент, а пък акциите ще останат за внуците...
                            Лесно е да се говори за другите колко са "тъпи"...
                            Държавата ни е бедна да, но поне почти нямаме дългове. Да не би да си мислиш, че като имаш повече неща или по-скъпи и модерни това означава, че си по-богат. На запад хората масово са затънали в лайната на дълговете и трябва да бачкат здраво за да задържат "богатството си". В САЩ средностатистическия гражданин живее на "червената линия"... Това е когато приходите ти са равни на разходите. В България е горе долу същото, само че за апартамента си не дължиш заем... Колкото и да се тръби обратното, ипотеките в БГ за жилище са пренебрежимо малко на брой. По твойте думи разбирам, че си свежо студентче и не си пътувал извън БГ. Възползвай се сега...има бригади, стажове...
                            Я ме съветвай сега мене... Аз като съм едър собственик на НИ, какво да правя... Да продавам и да купувам ДЦК ли...
                            Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                              За да постигнеш правилни изводи при анализа ти, трябва да дефинираш групите хора, които продават имоти и защо. (цената е търсене/предлагане, а ти разглеждаш само търсенето).
                              Първоначално изпратено от Zashtontcho Разгледай мнение
                              Предлагането в тоя случай го приеми като функция на търсенето. Повече търсене, повече предлагане.
                              Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                              Не споделям твърдението ти.
                              Имаше един период по време на спада на Софикс от 1000 докъм 700 и през това време участниците (играчите там ) твърдяха, че борсата била на дъното си, защото нямало повече продавачи (били отпаднали репаджиите, разните му фондове били излезли и т.н.). Демек, само закупили акции и потенциални купувачи били останали. Тази логика им поднесе неприятна изненада с още 50% спад.
                              Та в този ред на мисли, трябва да се помисли кой и/или какво би накарало горди собственици на изцяло собствено жилище да го предложат на пазара при падащи цени!!!.. Някаква шокова причина ще да бъде....
                              БФБ въобще не е показател за реалната икономика в страната, причините да я има БФБ са съвсем други. Виж кои са най-големите компании и колко от тях са на Борсата. Софарма е най-голямата компания на БФБ и е 25-тата в България. Смисълът на БФБ е пенсионните фондове (и неориентирани балъци) да купуват акции на определени компании на партийни другари и да ги финансират, как може да твърдиш, че БФБ е показател за икономиката в България.

Да не се отклоняваме от темата все пак. На пазара на НИ в България в момента има нееластично предлагане на имоти. Има много построени имоти, които чакат своя купувач и поради особеността на НИ могат да изчакат 4-5 години, без това особено да се отрази на качествата им. Има имоти, които напускат пазара, но има имоти които влизат на пазара и общото количество достъпни имоти си остава постоянно или леко се увеличава.

Всеки продавач на имоти се опитва да продаде своя имот на най-висока цена. Понеже има нееластично предлагане, или казано за по-необразованите форумци, понеже винаги има предлагане на имоти с необходимите качества без значение колко се търсят, купувачите са тези, които избират. Те искат да купят желания имот на най-ниска цена. Точката, където се пресичат предлагането и търсенето, е равновесната цена. Когато цената е висока, купувачите които са удовлетворени от нея, са малко. Когато цената спадне, купувачите, които я намират за справедлива, се увеличават.

Нагледен пример: Построен блок с апартаменти. Наети са брокери, пускат се реклами, ала бала. На цена от 700 евро има 1-2 балъци купувачи, и то са купили преди 1 година. От година и нещо блокът стои празен. Сваля се цената на 400 евро и има повече купувачи.

Ако инвеститора не иска да сваля цените, блокът си остава празен. През това време съседните строежи се довършват и стават нови блокчета. Пускат се на по-ниска цена и потенциалните купувачи отиват при по ниската цена. А упоритият инвеститор нека си чака нови купувачи и да подкарва брокерите да правят магии и да лъжат хората.

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
                                Ами за съжаление при мен се появиха други проблеми(от важните) и най вероятно няма да доживея до там или по вероятно да стана поредният едвам оцеляващ относително млад човек с увреждания...... Иначе имам прекрасна вила където с удоволствие бих си прекарал старините.....
                                И аз се моля да не излязат верни притесненията ти.Дано!

Коментар

Working...
                                X