Първоначално изпратено от mathematician
Разгледай мнение
При някои автоимунни заболявания минават до 10 години до клиничната им изява. Мисля е ясно за всички, че конкретната ваксина чрез генерираните от нея антитела произвежда рискове за автоимунни процеси.
Горното не означава, че ваксината е кофти, а само , че не е ясно и няма да е ясно близките години дали е ок или не. Не случайно на производителите няма да им се търси отговорност. Самият метод също е недостатъчно изследван на практика особено за дългосрочни ефекти. / може да е наистина гениално творение и път за решаване на проблемите с рака например чрез таргетирана имунотерапия и производство на точните антитела за раковите клетки -Левчо може да разкаже повече сигурен съм/
От друга страна да ви кажа честно не виждам логика в поставянето на ваксина за бързо мутиращ вирус като този. Ако приемем че ваксината е ок , то ще трябва може би всяка година или дори по-често да се бие нова ваксина за новият гаден щам.... И какво ще излезе, че ще правим по 20-ина предизвикани антитела за 10 години.... и кой е изследвал ефектите на подобно вмешателство в един организъм ?!
От чисто егоистична гледна точка е добре да има повече ваксинирани , които да бъдат нещо като алфа тестери / за бета е твърде рано/.... Технологията е интересна ,остава да се видят само резултатите....и да се изтърпи времето / и жертвите/ докато се прецизира....
А иначе колкото и вулгарно да звучи накрая всичко опира до калкулация - кое е по-евтино ? 1 Да умират хора от вируса и да се затварят държави , фалират бизнеси с възможно банкрутиране дори на държави и всякакви социални и революционни последствия ? 2 Или да си биеш нещо, което не знаеш до какво ще доведе - възможно и до по-големи щети във всеки смисъл от вируса....
Не мисля, че някой може да даде коректен отговор към момента защото най-малкото за вторият вариант ще знаем повече най-рано след няколко години...
ПП Моето семейство няма да се ваксинира - ние сме в рискови и неизследвани групи до момента. С това не разбирам какво бихме навредили на тези, които са се ваксинирали ?! Ако се разболеем ние ще го отнесем, а ваксинираните няма как да ги заразим.... Ако заразим то ще е само някой глупак като нас , който не се е ваксинирал.
ПП2 Относно идеята за орязване на социални права и придобивки , аз съм ок да е така. Разбира се очаквам реципрочност - всичко, което внасям и съм внасял в хазната да ми бъде възстановено и да престана да го внасям :-) След това ще плащам на пазарен принцип за всяко едно нещо , което ползвам в държавата .... ако го ползвам :-) Ок ли е така ?
Коментар