Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Ив макс вманиачил си се на тема кинти въпреки че силно ме съмнява да биеш индексите в последните години ако ще и 5 хедж фонда да имаш.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
   Бъди сигурен, че на никой от напусналите я, не му пука дали ти изпитваш съжаление.
   Виж, доста от тях съжаляват, че се е наложило да я напуснат, но в крайна сметка семействата и бъдещето на децата им са по-важни отколкото безполезната борба с окупираната от мафия и проруска паплач държава.
   Виж, уважавам мнението ти, сестра ми и на жената брат ѝ също са емигранти, и то невъзвращенци, и на тях казвам абсолютно същото, което казвам и тук - вие малко или много сте предали дедите си (хайде, разни там имагинерни понятия като Родина ги махни, тя е #kletamajkabalgaria за 99% от умните и красивите ни емигранти), плюли сте на гробовете им в името на някакво имагинерно "бедеще за децата ви", които, дори и да са българи по паспорт, по душа ще са нещо друго, а техните деца пък ще са "интегрирани" в чуждата държава. Това е жалко и грозно, но всеки сам си решава, само не ми вадете смешните аргументи за проруския ботуш, мафиотите и т.н., защото ние сме тук и се борим с тях според силите си, а вие сте навън и сте избягали!
   Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

   Коментар


   • Бъди сигурен, че на никой от напусналите я, не му пука дали ти изпитваш съжаление.
    Виж, доста от тях съжаляват, че се е наложило да я напуснат, но в крайна сметка семействата и бъдещето на децата им са по-важни отколкото безполезната борба с окупираната от мафия и проруска паплач държава.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
     Дума да няма! България става все по-хубаво място за живеене.....с всеки следващ напускащ я българин/ка. ...Което, трябва да ти говори съвсем други неща от тия дето си си наумил в момента.
     За една немалка част от напусналите Родината си хора не изпитвам грам съжаление, освен че са я напуснали твърде късно. Либерастите, трансджендърите и политкоректните са точно тази част (тук не визирам никого конкретно, да няма обидени). Лично мнение, а дърво без корен не вирее, колкото и опитите в тази насока да продължават, но пък припознавачи има по цял свят, а българите сме сред най-големите нихилисти и съответно най-бързо претопяващите се в чужда култура без значение каква точно е културата и дали е напреднала, или назаднала спрямо нас. Останете здрави!
     Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

     Коментар


     • Дума да няма! България става все по-хубаво място за живеене.....с всеки следващ напускащ я българин/ка. ...Което, трябва да ти говори съвсем други неща от тия дето си си наумил в момента.

      Коментар


      • Да, България стана световен притегателен център за бизнес и култура, както и образец за всички останали държави по света във всяко отношение.

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
        Но също така, света го градим всеки ден и с всяка своя постъпка.

        И понякога действията на един човек могат да имат голямо значение. Примерно на Роза Паркс, афроамериканка, която на 1 декември 1955г. отказва да стане от място в автобуса предназнабено за бели.

        А за "кинтите" - не е хубаво, когато са самоцел.
        бате, какво е афроамериканка, това е обидно, трябва да вагиноафроамериканка - иначе я принизяваш на едно женско ниво, освен че си прикрит расист, ти си е сексист - уууу, да те овъргалят в катран и да се залееш с перушина. Баси, хубаво е, че някои хора сте емигрирали от тук, България става едно по-добро място без вас - искрен съм!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Но също така, света го градим всеки ден и с всяка своя постъпка.

         И понякога действията на един човек могат да имат голямо значение. Примерно на Роза Паркс, афроамериканка, която на 1 декември 1955г. отказва да стане от място в автобуса предназначено за бели.

         А за "кинтите" - не е хубаво, когато са самоцел.

         Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

         В този ред на мисли...аз и децата ми живеем, в свят в който живеем и не можем да изберем кога в кой свят да живеем. В този свят основното е да правим кинти кой как може.
         Last edited by Money; 12.04.2018, 15:25.

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Гледай фирма "Боен клуб" (Fight Club). Това изречение е от там.


          Гледал съм го...ама от там не го помня...явно не съм бил узрял да го запомня

          Коментар


          • За мен развитието на цивилизации е поне преди поне 100-150000години..Интересно е възникването им по целият свят и всички континенти..Тук не визирам древните митични цивилизаци и много древните пластове на историята в Индия и Китай..Пак казвам , че не трябва да се смесват сегашните народи със древните цивилизации..Пример цивилизацията от Варненският некропол и днешните народи на Балканите..Много преди Египет е имало цивилизации..
           Самюъл Хънтингтън са много добри, но тепърва ще излизат факти за още по древни цивилизации..

           https://www.10te.bg/obshtestvo/10-dr...li-tehnologii/
           Last edited by Kiro; 12.04.2018, 12:05.

           Коментар


           • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Груйче, абе брат как да няма цивилизация, когато там са първите хора..Ти като се пишеш такъв историк знаеш ли за първите златни мини в Южна Африка, или да добиваш злато е нищо и не е цивилизация- кога са датирани..Хората, които са в Шумер и Вавилон са дошли комай от Африка , а .. Или ти определяш за Цивилизация само това, което е след Египет..Другите ти глупости и определения засега подминавам с насмешка , защото имам доста добро мнение за теб, но дано да се запази..Много ми се виждаш агресивен, а това не е признак на Цивилизация..
            Да не би да твърдиш, че няма древни каменни градове в Африка..Много елементарно сравняваш сегашните народи в Африка с древните..Да не вземеш да го направиш това и за Америка и Египет ..

            Може ли да дадеш пример- определение за белезите на Цивилизация..

            Ето някои определения за Цивилизация-
            • Според най-кратката, буквална дефиниция, цивилизация е сложно, комплексно общество. Технически антрополозите различават цивилизации, при които много от хората живеят в градове и добиват храната си чрез земеделие, за разлика от групови и племенни общества, в които хората живеят в малки селища или номадски групи и се препитават чрез събирачество, лов, или дребно градинарство. Използвана в този смисъл, думата цивилизация е особен термин, който може да бъде отнесен само към някои определени човешки общества.
            • В по-широк смисъл думата цивилизация често може да бъде отнесена към дадено общество, без значение дали то е сложно, комплексно и градоустроено, или просто и племенно. В този смисъл терминът не е толкова особен като предния – употребена в този смисъл, думата цивилизация е почти синоним на култура.
            На мен Тойнби ми е малко тежък и тромав, ако и да списва добри неща за България, като я разглежда като част от Източно-православната цивилизация.
            Самюъл Хънтингтън ми е далеч по-лесно смилаем. Та, в неговата книжка за сблъсъка на цивилизациите той цитира част от писмото на атиняните до спартанците, в което едните убеждават другите, че няма да ги хързулнат на персите.
            "Защото съществуват много, и то сериозни съображения, които не ни позволяват да постъпим така, дори и да бихме искали. Първото и основното са скулптурите и светилищата на боговете, опожарени и разрушени: за това трябва да отмъстим с цялата си мощ, а не да се споразумяваме с причинилия тези деяния. Второ, гръцката раса е от една кръв и с един и същ език, храмовете и жертвоприношенията ни са общи, обичаите ни са сходни. Ето защо не би било добре атиняните да изменят на всичко това.“ На първо място е религията, след това кръв, език и обичаи.
            Може би още по-точно е, че цивилизацията е една пъстра съвкупност от сходни култури, с обща религия и обичаи /езиците може да са различни/ , въз основа на които са се установили определени политически и правови отношения. И всичко това може да бъде проследено във времето, т.е. периодът не трябва да е малък.
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

            Коментар


            • Гледай фирма "Боен клуб" (Fight Club). Това изречение е от там.

             Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

             Знаете ли кво каза?.....Каза..."Когато човек наистина няма какво да губи - се чуства истински СВОБОДЕН"

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Груйче, спора беше имало ли е древни цивилизации в Африка..Ами имало е..Нито историческите изследвания нито археологията са спряли да се развиват с Тойнби..Има много нови доказателства и намерени градове и факти..Ти ми говориш за политика и сега какво е в Африка..Пак ти обръщам внимания , че сегашните народи в Африка , Америка и нямат нищо общо с древните цивилизации по тези земи..Между другото това се отнася и за Арабите и Етиопия- едни от първите християни..
              Kire, ама и ти спориш за спора - същият дървен философ като мен си Да, имало е цивилизации в Африка, ако зададеш така въпроса, какво е било нивото им обаче, е съвсем друг въпрос, но пък там количествените натрупвания и т.н. Факт е обаче, че в последните 2000 години, когато светът се развива бурно, в Африка има един голям буй и толкова, а че е имало някакви племенни образувания - имало е, но не и на достаъъчно ниво, за да бъдат определени за държави (колкото и да ми мрънкат с малийската "империя" - хахаха), пък камо ли за цивилизационни центрове - те за т'ва иде реч.

              Иначе сегашните и предишните е дълга тема и колко е общото между всички - то и ние сме западнали жестоко, но сме тук и имаме какво да покажем, ама да видим една Гана или Кения какво ще покаже? Абе тегава тема е историята, а безпристрастният и прочит е още по-тежък, защото пречупваме всичко през собствената си призма, но какво да се прави.

              П.С. А за коптските християни и легендата за Презвитер Йоан е много интересно да се чете - все пак е стимулирал отчасти Великите географски открития. Странно как все европейци и китайци са ги правили, ама нищои де, те и сегашните афроафриканци ги правят с лодки към Европа, едни 500 години по-късно. Мат'риал
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Груйче, спора беше имало ли е древни цивилизации в Африка..Ами имало е..Нито историческите изследвания нито археологията са спряли да се развиват с Тойнби..Има много нови доказателства и намерени градове и факти..Ти ми говориш за политика и сега какво е в Африка..Пак ти обръщам внимания , че сегашните народи в Африка , Америка и нямат нищо общо с древните цивилизации по тези земи..Между другото това се отнася и за Арабите и Етиопия- едни от първите християни..

               Коментар


               • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

                Може! На теория чрез плановата икономика социализма може да създаде всякаква индустрия. Голяма част от растежа може да дойде и от национални мега инфраструктурни проекти. Всичко зависи от хората които управляват. Ако са некадърници и без визия - нищо няма да стане.

                Обаче няма гаранция че този растеж ще направи хората по щастливи и доволни от живота. По вероятно е да стане обратното и плановата икономика да завърши със революция. Хората не могат да се придържат към една система, да спазват правила и да преследват общи цели за дълго време. Те искат "свобода". И затова личния интерес в крайна сметка винаги надделява над общия и системата започва да се пропуква.
                Затова хората днес предпочитат капитализма защото им дава усещането за повече лична свобода.

                Иначе моето мнение e че и капитализма и социализма се провалиха! Просто се доказа че и двете системи не могат съществуват по отделно. (Във чист вид)
                Затова днес всички икономики се стремят към някакъв балансиран микс. Но дори и това не работи в дългосрочен план. Защото живеем на земята, ресурсите са ограничени а нашите технологии са все още прекалено примитивни. Няма как със такива примитивни разбирания да се научим да живеем във баланс със природата.

                Затова единственото което работи в дългосрочен план е периодичната депопулация на земята. Рестартиране на системата и започване отначало.
                Това ще се случи скоро. Може би дори и в нашия живот.

                Вероятно Homo sapiens ще бъде заменен от нов вид човек който ще има далеч по висока интелигентност и това ще му позволи да създаде нов вид система на управление която ще бъде по устойчива и във синхрон със природата.
                +1
                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                Коментар

                Working...
                X