If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Затова във винпром-а "играят" с три параметъра: температура, въздух, захарност /подават постоянно меласа, за да се хранят животинките/ - и тия неща намаляват постепенно до края на ферментацията, а за това се следи денонощно!!!
А, да, следят постоянно още един параметър: рН-то и го регулират с основни или с киселинни разтвори..., но това е вече бизнес...
Не говоря, че и лаборантите постоянно вземат своите проби и определят параметрите, които трябва да бъдат променени /но - с въоръжено око, де - микроскопът увеличава хиляди пъти/..., та те - така...
И всичко това - за да можем да казваме "наздраве"! ))
Абе, ти като си ткъв спец, що не си почерпил още? Собствено производство.
Каке, исках да кажа, че си падаш от гравитацията с глава надолу, щото главътъ ти най-тежи. Кога си сръбнала от татиното вино. Наздраве, с кво почерпиш!
Шъ за въздържа от почерпката, ама едно "Наздраве" мога да ти река.
Наздраве!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
На хладно тръгва по бавно, но щом е завито, отвътре трябва си вдигне температурата като закипи. На третия ден трябва да запука. Да не бърза много с интервенциите, че да не спре процеса.
Затова във винпром-а "играят" с три параметъра: температура, въздух, захарност /подават постоянно меласа, за да се хранят животинките/ - и тия неща намаляват постепенно до края на ферментацията, а за това се следи денонощно!!!
А, да, следят постоянно още един параметър: рН-то и го регулират с основни или с киселинни разтвори..., но това е вече бизнес...
Не говоря, че и лаборантите постоянно вземат своите проби и определят параметрите, които трябва да бъдат променени /но - с въоръжено око, де - микроскопът увеличава хиляди пъти/..., та те - така...
И всичко това - за да можем да казваме "наздраве"! ))
Ма, нямам спомен да съм се някога забързвала - туй скачане, тичане, бързо ходене и прочие енергоизискващи дейности са ми съвършено непознати.
Наздраве!
Каке, исках да кажа, че си падаш от гравитацията с глава надолу, щото главътъ ти най-тежи. Кога си сръбнала от татиното вино. Наздраве, с кво почерпиш!
Пак се замислих... Вероятно само микробиолозите стажуват във винпромите... Късно е, за да мисля какво съм пропуснал... Но вече си зная най-важното - за техниката и за масата, на която се вика "наздраве!"... ))
Сложи, за да стигне необходимата захарност. Мери я с два захаромера. Всичко е у ред, ама той се притеснява да не се издъни. Ще рече човек, че за първа година прави вино. Просто миналите години се случиха топли, кога го слагаше и то започваше да ферментира още на следващия ден.
Сега ходи и разпитва де що срещне и събира информация. Утре щял да ходи за дрожди. Няма лошо, нека да се забавлява. Два месеца с виното, после още два с материала за ракията ... Те така са пенсионерите, да ми е жив и здрав!
Наздраве!
На хладно тръгва по бавно, но щом е завито, отвътре трябва си вдигне температурата като закипи. На третия ден трябва да запука. Да не бърза много с интервенциите, че да не спре процеса.
Малко эахарчица, разтворена в топла водичка също би свършила работа, ала човекът вероятно винен пуритан. Но в краен случай може се наложи се спаси продукцията.
Точно! Захарчицата е необходима: кльопат я дрождите, размножават се, акат си - и правят ферментацията... Сега пък да не отвърнем някого от пиеньето...
Ми те - и биолозите не ни казват механизмите за ферментация... Нарочно! Ма, ние си ги знаемЕ... ))
Малко эахарчица, разтворена в топла водичка също би свършила работа, ала човекът вероятно винен пуритан. Но в краен случай може се наложи се спаси продукцията.
Сложи, за да стигне необходимата захарност. Мери я с два захаромера. Всичко е у ред, ама той се притеснява да не се издъни. Ще рече човек, че за първа година прави вино. Просто миналите години се случиха топли, кога го слагаше и то започваше да ферментира още на следващия ден.
Сега ходи и разпитва де що срещне и събира информация. Утре щял да ходи за дрожди. Няма лошо, нека да се забавлява. Два месеца с виното, после още два с материала за ракията ... Те така са пенсионерите, да ми е жив и здрав!
Наздраве!
Мечо
Не се притеснявай, щом има "наздраве" - всичко е според канона. Така ме е учила мъъъъдрата "Амстердаммм"... ВЕрно, бе - къде се изгуби тВа момиче? Да не е родила близнаци? Кой пък ти казва! Всичко се държи в тайна...
Такова име - Лалка - не се среща така често...
Спомних си едно стихотворенийце:
Неотседнал още във мотел "Кория" -
телефонА грабва Рикардо Делия.
Трепетно държи си с две ръце слушалка
и си виком - вика: "Бона сера, Лалька..."
- Кой си, бе? - отвръща Лалка на слушалка...
- Зер да ми не готвиш някаква пързалка?...
- Прего, тук е Рики, Рики от Торино,
с теб въльшебен обич - преди 3 години...
Благодаря за съветите! Най ми хареса използването на трилитровите бутилки с топлата вода. Смятам да подметна нещо в тая насока на тати. Дано да прегърне идеята, инак ще разнасяме духалки или газови печки.
Наздраве!
П.П. А за бъркането - не е спрял да го бърка туй мерло вече 4 дни, ама няма резултат, та затова се нерви човека.
Веднага скача, я. Кога й се спи. Или много къркана. Така че материалът требва се приспи.
Ма, нямам спомен да съм се някога забързвала - туй скачане, тичане, бързо ходене и прочие енергоизискващи дейности са ми съвършено непознати.
Наздраве!
Мечо
Коментар