IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кръчма "Виртуалната кръчма" (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Не съм знаел, че е еврейско - моят приятел празнува на Цветница, щото произлизало от лале, според него. А щом е разпространено от едната страна на Балкана, явно е прехвърлило и от другата Но пък еврейско име, ако не е библейско, малко странно ми стои? Вярно, че сме имали царица Сара (Теодора), дето я обвиняваме за падането ни под османско, но ако кажеш малко повече за етимологията, ще съм благодарен.
    У Тетевенско Лалките празнуват на Лазаров ден. Поне такива спомени имам. Ама нерде е Лазара и къде нерде Лалка ...
    А думата "лале" е с персийско произход. Турците я принасят по нашите земи, макар че те доколкото знам повече използват името "тулипа" за цветето. И на латински е така - защото самото цвете наподобява тюрбан. Често в систематика на растенията наименованията са свързани с външните данни.
    Наздраве!

П.П. Питах чичко Гугъл - на едно място пише, че произхожда от Лазар, на друго от Лале. Едни празнуват на Лазаровден, други на Цветница ...
    Ще запитам отец Руслан при следващата ни среща
    Last edited by tnm; 29.09.2017, 11:47.
    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
    Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

Еврейско е. Ние сме си го побългарили. Навремето е било много разпространено из Троянско и Тетевенско.
      Наздраве!
      Не съм знаел, че е еврейско - моят приятел празнува на Цветница, щото произлизало от лале, според него. А щом е разпространено от едната страна на Балкана, явно е прехвърлило и от другата Но пък еврейско име, ако не е библейско, малко странно ми стои? Вярно, че сме имали царица Сара (Теодора), дето я обвиняваме за падането ни под османско, но ако кажеш малко повече за етимологията, ще съм благодарен.
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Че защо да е циганско? Пък дори и да е, това не е никакъв проблем - 100 пъти предпочитам Лалка пред Изабела или Виктория!
        Апропо, имам приятел на име Лало -много разпространено име в Карлово и околията, а е не 100, ами 200% българин във всяка едно отношение, включително и на маса. Та като рекох Каролово, айде един еликсир от региона. Наздраве!
        П.С. Както съм казвал и преди в темата - дядо сутрин гаврътваше по един голям гълток ракия - за дезинфекция, както сам се изразяваше. И действаше - поне при него
        Еврейско е. Ние сме си го побългарили. Навремето е било много разпространено из Троянско и Тетевенско.
        Наздраве!

П.П. Преди години стринка ми имаше подобно шишенце с парфюм, вързано с такава панделка. Не помня аромата. Сигурно е бил хубав, по детските ми представи, щото редовно се пръсках с него.
        Last edited by tnm; 29.09.2017, 11:23.
        Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от lalka 75 Разгледай мнение

Неразбрах какво му е на името? Ромско е, и аз съм циганка също или ромка. И какво толкова странно има
          Че защо да е циганско? Пък дори и да е, това не е никакъв проблем - 100 пъти предпочитам Лалка пред Изабела или Виктория!
          Апропо, имам приятел на име Лало -много разпространено име в Карлово и околията, а е не 100, ами 200% българин във всяка едно отношение, включително и на маса. Та като рекох Каролово, айде един еликсир от региона. Наздраве!
          П.С. Както съм казвал и преди в темата - дядо сутрин гаврътваше по един голям гълток ракия - за дезинфекция, както сам се изразяваше. И действаше - поне при него
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение

Подла жена! Пак ми боцка ахилесовата желудка.
            Няма да се оплакваш!!!

Влачи сега едно кафе за "Добро утро"
            Мечо

Коментар

ше знам аз ше знам, аре бегай легай и стига буча

Бравос, де! Много добре ти се получава ромският акцент...

А как си с географията? Да си чувала къде се намира град Амстердам, че нещо забравям напоследък?

Наздраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
                ...ама ромка да пише "страННО" - с двойно "Н" - малко в повече ми идва, ШЕ знаИш...
                ше знам аз ше знам, аре бегай легай и стига буча

Коментар

• ...ама ромка да пише "страННО" - с двойно "Н" - малко в повече ми идва, ШЕ знаИш...

Коментар

Неразбрах какво му е на името? Ромско е, и аз съм циганка също или ромка. И какво толкова странно има

Хубаво си е името! Не си ме разбрала.

Напомни ми за една съученичка /гадже - бонбон/! Което си е вярно - така е - на бялото - черно не мога да кажа! Съвсем сериозно - къде се изгуби това момиче?

Наздраве и лека нощ!

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение

Не се притеснявай, щом има "наздраве" - всичко е според канона. Така ме е учила мъъъъдрата "Амстердаммм"... ВЕрно, бе - къде се изгуби тВа момиче? Да не е родила близнаци? Кой пък ти казва! Всичко се държи в тайна...

Такова име - Лалка - не се среща така често...

Спомних си едно стихотворенийце:

Неотседнал още във мотел "Кория" -
                      телефонА грабва Рикардо Делия.
                      Трепетно държи си с две ръце слушалка
                      и си виком - вика: "Бона сера, Лалька..."

- Кой си, бе? - отвръща Лалка на слушалка...
                      - Зер да ми не готвиш някаква пързалка?...
                      - Прего, тук е Рики, Рики от Торино,
                      с теб въльшебен обич - преди 3 години...

Другого ще си го спомня по-нататъкА...

Наздраве, преди да са ме баМнали за спам... ))

Коментар

Абе, ти като си ткъв спец, що не си почерпил още? Собствено производство.

Не съм спец. Говоря неща, които съм научил и видял между другите ангажименти...

Пак се сетих за един лаф - няма връзка с моята националност - или каквото там, но е във връзка с темата: "Като съм помак - да не съм ахмак..../аз зелени краставици не ям.../"

В маркетите пиеньето е в достатъчно количество, а и е доста по-разнообразно!

Тук някои знаят за узото, в комбинация с диня, което харесвам...

Проблемът е в това, че пестя...

За кВо, ли? Ми - за да си купя гръцки остров, откъдето да събирам смолата за узото... /нали само там има условия, за да я добиват по естествен път.../

И ще почерпя! Обещавам! Наздраве! ))
                        Last edited by безимeн; 28.09.2017, 23:13.

Коментар

Стягащият ефект
                          Аа, стиска, значи. Сама си го рече.

Коментар

Стипца!
                            П.п. Стипца от стипца ли идва? Каква ли е връзката? Сигур стипцата я правят в Габроу.
                            Стягащият ефект
                            Мечо

Коментар

Тъкмо меню за Trakatrak - ем ще му полюти язвата, ем ще му разбута подаграта.
                              Подла жена! Пак ми боцка ахилесовата желудка.

Коментар

Шъ за въздържа от почерпката, ама едно "Наздраве" мога да ти река.
                                Наздраве!
                                Стипца!
                                П.п. Стипца от стипца ли идва? Каква ли е връзката? Сигур стипцата я правят в Габроу.

Коментар

Working...
                                X