IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• TIPS

Но паниката е безсмислена според мене

Коментар

• При истински тоталитарен режим (т.е. 100% в системата) де факто нямаш защита от инфлация. Чети "Златния телец", за да видиш какво правят хората със съкровищата си, когато просто не могат да се ползват от тях.

В по-нормалните случаи ВСЯКАКВИ активи стават за защита от инфлация, но на първо място са абсолютно необходимите неща. Производствена земя например е доста по-добре от апартамент или хотел. Всички метали, които участват в производството са много по-добър вариант от златото. Суровини, храни, торове (виж какво става с тях и ще ти падне шапката), фуражи... всичко това е в пъти по-добре от златото. Това не е мнение, а исторически факт. Да се купува злато за защита от инфлация работи донякъде, но е с изключително ниско КПД. Златото е застраховка, която да се надяваш да предадеш на децата си, а не дa се наложи да използваш.

За биткойн вече точна аналогия трудно може да се намери. Лаишкото ми мнението е, че това нещо е изключително вредно и да се разчита на него да държи стойност ми прилича на хомеопатия. В същото време обаче вярата може да бъде нещо много мощно и нищо около биткойн не би ме учудило.

Тук във форума често се споменава ваймарската инфлация, но досега не съм видял някой да е разбрал защо възниква. Не е заради печатането на пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение

Яйца от 6 стини в Лидл.
        Може,ако им изтича срокът на годност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

И алтернативите за защита от инфлацията са? Недвижими имоти? Земя? Други метали?

Коя е най-добрата защита от инфлацията? Индексите? Микс от всичко горно? Какво пропускам? Биткоин?

Държа да чуя твоето мнение по въпроса, защото ще е съвсем друга гледна точка.

Още нещо - колко от горните неща са “извън системата”?
          Яйца от 6 стини в Лидл.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
            Капиталисте, златото далеч не е най-добрата защита от инфлация. Това е безспорен исторически факт. Златото е концентрирана стойност, що годе независама от системата и без срок на годност. Прочети назад темата, като все пак отсяваш зърното от плявата.
            И алтернативите за защита от инфлацията са? Недвижими имоти? Земя? Други метали?

Коя е най-добрата защита от инфлацията? Индексите? Микс от всичко горно? Какво пропускам? Биткоин?

Държа да чуя твоето мнение по въпроса, защото ще е съвсем друга гледна точка.

Още нещо - колко от горните неща са “извън системата”?
            Last edited by Selena; 14.05.2021, 17:19.

Коментар

• Капиталисте, златото далеч не е най-добрата защита от инфлация. Това е безспорен исторически факт. Златото е концентрирана стойност, що годе независама от системата и без срок на годност. Прочети назад темата, като все пак отсяваш зърното от плявата.

Коментар

• Първоначално изпратено от capitalist19 Разгледай мнение
                Златото няма нищо общо с инфлацията ... А и какво означава инфлация , ако гледаме официалната , която уж мери кошница златото се прдставя не зле , но ако го мерим по реалната е много зле .... Какво имам предвид , под реална , ако караш на хляб и сол златото покрива реалната , но ако си бил средна класа преди 10-15 - 20 години половин тройнция стигаше за месеца , но сега за да си средна класа 1 тройнция е минимума, ... Това се дължи и освен на поскъпването на стоки и услуги на някои разходи , които преди ги нямаше, но сега са задължителни , някой от златарите ще каже , ами ще се ограничиш и пак ще се вместиш , даде , ама къв е смисъла да си спестил в злато и да си го стискал и накрая да ядеш ляб и сол...Живота се промени с това и изискванията , а цената на златото не отразява тези промени, освен в цената на хляб Стара Загора....
                При положение, че си се вторачил само в златото. В Стара Загора или на Марс.

На мен пък ми е любопитно защо форумци (особено такива регистрирани преди два петъка ), които са фенове на други активи периодически идват тук с едни и същи мантри.

Я ги дай тези “разходи дето преди ги е нямало” да ги видим, че ми стана любопитно.
                Last edited by Selena; 14.05.2021, 12:20.

Коментар

• Златото няма нищо общо с инфлацията ... А и какво означава инфлация , ако гледаме официалната , която уж мери кошница златото се прдставя не зле , но ако го мерим по реалната е много зле .... Какво имам предвид , под реална , ако караш на хляб и сол златото покрива реалната , но ако си бил средна класа преди 10-15 - 20 години половин тройнция стигаше за месеца , но сега за да си средна класа 1 тройнция е минимума, ... Това се дължи и освен на поскъпването на стоки и услуги на някои разходи , които преди ги нямаше, но сега са задължителни , някой от златарите ще каже , ами ще се ограничиш и пак ще се вместиш , даде , ама къв е смисъла да си спестил в злато и да си го стискал и накрая да ядеш ляб и сол...Живота се промени с това и изискванията , а цената на златото не отразява тези промени, освен в цената на хляб Стара Загора....

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                    Кой ще ми обясни защо златото пада при инфлация? Питам само златните буболечки

YOLO, ravnovesie, dddd, pipbel и т.н. да мълчат
                    Пада или флуктуира? Пада на годишна база? На месечна база?

На годишна база чета спад от 3,97 %.

Обаче златната буба гледа на каква цена го е купила и коя година го е купила.

Коментар

упсс, чакай чакай
                      самия мишето илиев заговори за инфлация..., невероятно!!

няма как да не се включа , за да ти благодаря по прогнозата с 95% вероятност за $1,500 ; което си беше прогноза за 95% вероятност $1,800

благодаря!!

от тук нещо прогноза за десетгодишните??

Коментар

Масата ритейл, дето играят на двоен-троен-четворен лост, батките от Wall Street като решат да ги сгънат, тия смешници си продават петте процента злато в портфейлите, за да се опитат да си покрият марджин кола и в крайна сметка пак го духат. А сега с тия доге-шит койни играта става още по-яка.
                        Last edited by X_Y; 13.05.2021, 08:32.

Коментар

• Кой ще ми обясни защо златото пада при инфлация? Питам само златните буболечки

Коментар

• Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение

Не ме мисли, не хеджирам и не плащам за глупости. купих ги на дъното на цикъла, преди години. Директно ще продам това, на което му дойде времето. Засега мед-та и волфрама-а ги държа. Злато купувам, след като кеширах на 06.08.20 и след това през септември. Когато Сульо и Пульо тръгнаха да купуват, а и да ме питат струва ли си, реших че е ОК да приберам малко печалби.
                            Медта би трябвало да качи до 15+ точки, стига да не я събори корекция на общия пазар /най-вероятно/, после ще върне. На общия пазар ми се струва ще излезне събитие и ще върне няколко хиляди при Наско повличайки маржин колове навсякъде. Наблюдава се доста голямо касиране, пък и те ще охладят прекомерния оптимизъм.

Коментар

• Я темата се събудила! Няма лошо.
                              Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Muller Разгледай мнение

По някое време е добре да ги хеджираш.
                                Не ме мисли, не хеджирам и не плащам за глупости. купих ги на дъното на цикъла, преди години. Директно ще продам това, на което му дойде времето. Засега мед-та и волфрама-а ги държа. Злато купувам, след като кеширах на 06.08.20 и след това през септември. Когато Сульо и Пульо тръгнаха да купуват, а и да ме питат струва ли си, реших че е ОК да приберам малко печалби.
                                Last edited by Minka; 08.05.2021, 17:40.

Коментар

Working...
                                X